Ostali sportovi

Muškarci pokazali "tko je gazda u dvorištu"

Piše:Josip Tolić • ponedjeljak, 30.07.2012.
Muškarci pokazali "tko je gazda u dvorištu"
Foto: FaH

Drugi dan natjecanja na 30. olimpijskim igrama u Londonu donio je nastupe hrvatskih muških reprezentacija i prve momčadske pobjede za Hrvatsku. Rukometaši i vaterpolisti apsolvirali su početne prepreke, Andrej Gaćina nadvisio je velikana stolnog tenisa, a Ivan Kljaković-Gašpić došao na poziciju koja mu trenutno jamči medalju...

Hrvati u Londonu

Kad nisu mogle djevojke, prve momčadske pobjede na Olimpijskim igrama za Hrvatsku ostvarili su muškarci. Vaterpolisti i rukometaši dobrim su izvedbama otvorili turnire u kojim ih mnogi vide kao glavne kandidate za medalju. Neka im i cure sutra "odgovore".

Kako i priliči osvajačima brončane medalje na Europskom prvenstvu početkom ove godine te dvostrukim olimpijskim i svjetskim pobjednicima, lov na najsjajnije odličje izabranici Slavka Goluže počeli su uvjerljivo. Gotovo bi se moglo reći da je utakmica protiv Južne Koreje, koju su Čupić, Lacković, Štrlek i društvo svladali s deset pogodaka razlike (31:21), bila malo jači trening. U utorak slijedi prilika za izravnanjem računa protiv Srbije.

"Bez obzira na rezultat, to nije bila laka pobjeda, a mi smo dokazali da dobrom obranom i s puno trke svih 60 minuta možemo raditi čuda", uvjeravao je gledatelje Hrvatske televizije nakon ogleda izbornik Slavko Goluža. Kažete, nije lagana? U redu, dajte nam da vidimo i jednu laganu...

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Rukomet (M) | 1. kolo:
Hrvatska - Južna Koreja 31:21
Vaterpolo | 1. kolo:
Hrvatska - Grčka 8:6
Jedrenje | nakon 2. plova:
Ivan Kljaković-Gašpić 3. (Finn)
Marin i Dan Lovrović (Zvijezda) 12.
Stolni tenis | 2. kolo:
El-Sayed Lashin - Zoran Primorac 4:3
Andrej Gaćina - Jörgen Persson 4:0
Georgina Pota - Yuan Tian 4:3
Gimnastika | višeboj, kval.:
Tina Erceg 40. (bez finala)
Plivanje | 100m leđno, kval.
Sanja Jovanović 36. (bez polufinala)
Kajak-kanu | slalom, kval.:
Dinko Mulić 22. (bez polufinala)

Hrvatske prijatelje sporta u ranojutarnjem "dječjem" terminu razveselile su i Barakude, ovaj put bez suspendiranog izbornika Ratka Rudića. Protivnik Grčka pružila je dobar otpor i pala tek u posljednjoj četvrtini. Konačnih 8:6 nagovještava dobro natjecanje u londonskoj Vaterpolskoj areni za hrvatske igrače koji love jedino zlato koje im nedostaje - ono olimpijsko.

"Mislim da je u prve tri četvrtine bilo dosta nervoze i kardinalnih grešaka, pogotovo što se realizacije tiče. Sve su to bile donekle izrađene akcije, jedino je 'falila' završnica koja će se, nadam se, ubuduće popraviti", rekao je za HTV nakon ogleda prvog kola Maro Joković.

Za dobre nedjeljne vijesti pobrinuo se jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić, koji nakon dva plova u klasi Finn drži odlično treće mjesto. Na regatnom polju u Weymouthu i Portlandu na jugu Otoka nastupili su i braća Marin i Dan Lovrović u klasi Zvijezda koji nakon dva plova drže 12. mjesto.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Stolnotenisači su u susretima drugog kola olimpijskog turnira ostvarili polovičan učinak. Veteran Zoran Primorac, koji se natječe na svojim sedmim olimpijskim igrama, u tijesnom je susretu morao priznati poraz protiv Egipćanina El-Sayeda Lashina 4:3 u setovima. Stolnoteniskog "starca" izbacio je drugi hrvatski predstavnika Andrej Gaćina, koji je legendarnog 46-godišnjeg Šveđanina Jörgena Perssona ostavio bez osvojenog seta (4:0). Gaćina je ostao jedini hrvatski predstavnik u ovom sportu jer je naturalizirana Kineskinja Yuan Tian izgubila od Mađarice Georgine Pote 4:1.

Hrvat dana

Iako za izvrsne predstave u pobjedama hrvatskih reprezentacija treba pohvaliti rukometaša Ivana Čupića (osam golova Južnoj Koreji) te nekoliko vaterpolista za dobar učinak protiv Grčke, posebno valja istaknuti stolnotenisača Andreja Gaćinu. U situaciji kad je Zoran Primorac već bio ispraćen s turnira, Zadranin je legendarnom Šveđaninu Jörgenu Perssonu, koji u Londonu nastupa na svojim sedmim olimpijskim igrama, prepustio u prosjeku samo pet poena po setu.

Nakon subotnjeg nastupa Filipa Ude na konju s hvataljkama i pada sa sprave, ista je nesreća zadesila i višebojku Tinu Erceg. Mlada Splićanka bila je izvrsna u preskoku i na parteru, nešto manje dobra na ručama, dok joj je pad s grede odnio jedno od 24 mjesta koja vode u finale. Bila je 40.

Neuspješnim kvalifikacijskim izvedbama pridružili su se i plivačica Sanja Jovanović te kajakaš Dinko Mulić. Dubrovčanka je u kvalifikacijama u disciplini 100 metara leđno ostvarila tek 36. mjesto s gotovo tri sekunde zaostatka za polufinalnim plasmanom. Kajakaš Mulić u slalomu je bio posljednji, 22. u svojoj skupini zbog brojnih kazni u prvoj vožnji te također nije vidio polufinale.

Najbrži, najviši, najjači

Najuzbudljiviji sportski okršaji dana bez Hrvata ponovno su se odvijali u Centru vodenih sportova. Već u jutarnjem kvalifikacijskom programu oborena su tri olimpijska rekorda. Južnoafrički plivač Cameron van der Burgh u disciplini 100 metara prsno te Australka Emily Seebohm i Amerikanka Dana Vollmer na 100 metara leđno odnosno leptir najavili su odličan finalni program.

Tako je Dana Vollmer već isti dan osvojila zlato u svojoj disciplini srušivši pritom i svjetski rekord. Van der Burgh je na isti način došao do najsjajnijeg odličja na 100 metara prsno, a iznenađenjem dana svakako bi se mogla proglasiti pobjeda francuske štafete 4x100 slobodno nad američkim "velikim ribama", Ryanom Lochtejem i Michaelom Phelpsom, u posljednjim metrima utrke.

Događaj dana

Nedjelja je ponudila brojna velika iznenađenja i uzbudljive rasplete, a jedan od njih svakako je i ispadanje svjetskih i europskih prvaka Španjolaca s nogometnog turnira. Furia je drugu utakmicu u nizu izgubila 1:0, nakon Japana koban je bio Honduras. Pogodak koji mu je vjerojatno donio slavu u domovini postigao je Jerry Bengtson, nogometaš New England Revolutiona, već u devetoj minuti susreta.

Od ostalih ogleda u momčadskim sportovima valja izdvojiti laganu pobjedu američkih košarkaša nad Francuzima (98:71), argentinsko "razmontiravanje" Litve (102:79) te dobar start Španjolaca protiv Kine (97:81). Španjolski navijači na kraju dana ipak su se mogli hvatati za glavu jer su jedni od njihovih najjačih aduta, nogometaši, drugim porazom na turniru od Hondurasa (0:1), otpali iz kombinacija za prolazak u četvrtfinale. Tamo je, pak, prošao Brazil pobjedom nad Bjelorusijom (3:1) te Japan, a prvu pobjedu na Igrama ubilježio je domaćin svladavši Ujedinjene Arapske Emirate 3:1.

Od ostalih rukometnih rezultata dobar su start ostvarili Španjolci pobjedom nad doprvakom Europe, Srbijom (26:21), te Danci, koji su s dva pogotka razlike bili bolji od Mađarske (27:25) u "hrvatskoj" skupini B. Na jednom drugom mjestu, u "nehrvatskoj" skupini B vaterpolskog turnira igrala su se dva velika derbija. Srbi su dominantnom izvedbom nadvisili Mađare 14:10, a Sjedinjene Države iznenadile su Crnu Goru 8:7.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Na travnatim terenima Wimbledona kišilo je gotovo cijeli dan, no to nije spriječilo da se dogodi senzacija. Njemica Julia Görges, 24. tenisačica svijeta, s turnira je izbacila finalisticu u All England Clubu i drugu nositeljicu Agnieszku Radwańsku u tri seta. Neočekivano lagan posao u prvom je kolu odradila domaća uzdanica Andy Murray protiv Švicarca Stanislasa Wawrinke, a drugi nositelj Novak Đoković imao je problema s Talijanom Fabijem Fogninijem, no ipak se pridružio pobjednicima u drugom kolu.

Odličja su se u nedjelju djelila i u biciklizmu, streličarstvu, streljaštvu, skokovima u vodu, mačevanju, džudu te dizanju utega. Od zapaženijih rezultata valja istaknuti svjetski rekord kazahstanske dizačice utega Zulfiye Chinshanlo u izbačaju u kategoriji do 53 kilograma te uzbudljiv završetak cestovne utrke biciklistica, u kojoj je Nizozemka Marianne Vos u fotofinišu odnijela zlato ispred domaće predstavnice Elizabeth Armitstead.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!