Ostali sportovi

Još jedan veliki dan hrvatskih momčadi na olimpijskim borilištima

Piše:Igor Šestak • srijeda, 01.08.2012.
Još jedan veliki dan hrvatskih momčadi na olimpijskim borilištima
Foto: FaH

Četvrtog dana Olimpijskih igara u Londonu na borilišta su izašli brojni hrvatski sportaši, a najuspješniji među njima bili su rukometaši koji su odličnom partijom svladali Srbiju. Do pobjede su u napetoj završnici stigli i vaterpolisti, a dosta uspješno su plovili i hrvatski jedriličari. Nažalost, svoj su nastup na Igrama završili Marin Čilić u pojedinačnoj konkurenciji, Bojan Jovanović, Mario Vekić i judaši.

Hrvati u Londonu

Hrvatski utorak na Olimpijskim igrama u Londonu obilježili su novi uspjesi u momčadskim sportovima te nažalost nešto manje uspješni nastupi većine sportaša u individualnim sportovima.

Veliko slavlje hrvatskoj delegaciji i svim navijačima priuštili su rukometaši Slavka Goluže, koji su s uvjerljivih 31:23 svladali reprezentaciju Srbije i tako joj se revanširali za poraz u polufinalu Europskog prvenstva u Beogradu. Kauboji su i u drugom olimpijskom nastupu pokazali vrlo visoku razinu forme i uspješno kontrolirali rezultat svih 60 minuta te na kraju stigli do velike razlike od osam pogodaka.

Posebno raspoložen bio je Ivan Čupić, koji je iza leđa srpskih vratara pospremio čak osam lopti. Nakon utakmice igrači nisu krili zadovoljstvo, a četverostruki strijelac Blaženko Lacković je rekao: "Početak je bio super, poslije su nam se približili na dva razlike, ali bili smo sigurni da nemaju šanse. Stajali smo izvrsno na terenu, cijela ekipa je odigrala odlično i sasvim zasluženo stigli do vrlo uvjerljive pobjede."

Do pobjede su stigli i hrvatski vaterpolisti protiv Španjolaca. U svakom slučaju teže nego rukometaši i uz mnogo stresa, ali kako kaže Ratko Rudić: "Na kraju, pobjedi se ne gleda u zube, bilo je to solidno. Moramo raditi na završnici, jer mi smo u igri dominirali u obje utakmice. Neka bude i protiv Italije ovako, samo neka je pobjeda."

Hrvati dana

Visokom pobjedom i odličnom igrom protiv Srbije, titulu Hrvata dana zaslužili su rukometni reprezentativci. Golužini izabranici su sjajnom igrom uspjeli uzvratiti Srbima za poraz na Europskom prvenstvu prije pola godine. Rukometaši su demonstrirali odličnu igru u obrani, ali i raznovrsnost u napadu, a kada je bilo potrebno, ukazali su se i vratari. Hrvatska u drugom nastupu na Igrama nije imala slabu kariku.

Rudićevi izabranici su odlično otvorili susret i kontrolirali rezultat, ali su u drugom dijelu utakmice čak 13 minuta ostali bez postignutog pogotka, što su Španjolci iskoristili za povratak u susret. Gol vrijedan pobjede postigao je Sandro Sukno iz peterca, a Hrvatskoj je na ruku išla i sudačka odluka u posljednjim sekundama utakmice. Perez je pucao na Pavićeva vrata, lopta se našla na gol liniji, a suci utakmice su odlučili da pogodak ipak nije postignut.

Za dobre vijesti pobrinuli su se i jedriličari, koji su u utorak nastupili u čak šest klasa. I nakon trećeg dana natjecanja u klasi Finn Ivan Kljaković-Gašpić drži odlično četvrto mjesto te se još uvijek nalazi u konkurenciji za jednu od olimpijskih medalja. Ivan je u dva plova održana u utorak zauzeo peto i šesto mjesto. U srijedu je dan odmora, a nastavak natjecanja je u četvrtak.

Tonči Stipanović u Laseru imao je dva različita nastupa. U prvom je zauzeo tek 20. mjesto, ali je zato u drugom plovu bio daleko uspješniji te je dojedrio u cilj kao četvrti. Nakon četiri plova u ukupnom poretku je na petom mjestu, a nova dva plova su na rasporedu u srijedu.

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Rukomet (M), 2. kolo:
Srbija - Hrvatska 23:31
Vaterpolo (M), 2. kolo
Hrvatska - Španjolska 8:7
Jedrenje, klasa Laser, nakon četiri plova:
5. Tonči Stipanović
Jedrenje, klasa Finn, nakon šest plovova:
4. Ivan Kljaković-Gašpić
Jedrenje, klasa Laser Radial, nakon četiri plova:
19. Tina Mihelić
Jedrenje, klasa 49er, nakon četiri plova:
16. Pavle Kostov i Petar Cupać
Jedrenje, klasa Zvijezda, nakon šest plovova:
15. Marin i Dan Lovrović
Jedrenje, klasa RS-X, nakon dva plova:
21. Luka Mratović
Tenis, 2. kolo:
Lleyton Hewitt - Marin Čilić 6:4, 7:5
Judo (Ž), do 63 kg, 2. kolo:
Yoshie Ueno - Marijana Mišković 1:0
Judo (M), do 81 kg, 2. kolo:
Avtandil Črikišvili - Tomislav Marijanović 1:0
Mačevanje, floret, 1. kolo:
Daniel Gomez - Bojan Jovanović 15:14
Veslanje, četvrtfinale samaca:
4. Mario Vekić

Tina Mihelić je u klasi Laser Radial danas zauzela 22. i 25. mjesto, a ukupno se nalazi na 19. poziciji. Posada Kostov i Cupać je u trećem plovu u klasi 49er stigla do osmog mjesta, a u četvrtom je zauzela 15. mjesto, čime se u ukupnom poretku smjestila na 16. poziciju. U akciji su još bila i braća Lovrović u klasi Zvijezda. U današnjim nastupima su bili 13. i 14., a u ukupnom poretku drže pretposljednje 15. mjesto. Svoj prvi nastup je imao i Luka Mratović u klasi RS-X, a nakon prvog dana drži 21. mjesto u konkurenciji 38 daskaša.

Pojedinačni nastup na olimpijskom turniru završio je Marin Čilić. S 2:0 u setovima bolji je bio Australac Lleyton Hewitt. Hrvatski tenisač je previše griješio, nedostajalo mu je inicijative i agresivnosti pa se, s obzirom na viđeno, može reći da je Australčeva pobjeda zaslužena. Čiliću još ostaje nastup u konkurenciji parova, gdje bi zajedno s Ivanom Dodigom u srijedu trebao igrati protiv švedskog para Brunstrom i Lindstedt.

Nastup na Igrama u Londonu su već nakon prvih borbi završili hrvatski judaši Marijana Mišković i Tomislav Marijanović. Prvi je na tatami izašao Marijanović, koji je u kategoriji do 81 kilograma za protivnika imao Gruzijca Avtandila Črikišvilija. Iz neizvjesne borbe je kao pobjednik ipak izašao Gruzijac, dok će se Marijanović morati zadovoljiti činjenicom da je postao prvi hrvatski judaš na Olimpijskim igrama od hrvatske samostalnosti.

Nakon Marijanovića, svoju je olimpijsku premijeru imala i Mišković, ali ni ona nije uspjela svladati prvu prepreku, Japanku Yoshie Ueno. Njihova je borba odlučena zlatnim bodom u produžetku, a nakon poraza Mišković je bila vrlo tužna: "Tužna sam jako, najkraće rečeno. Bila sam tako blizu, čak i preblizu pobjedi, no bilo je to nedovoljno za prolazak dalje."

Sudbinu judaša podijelio je i jedini hrvatski mačevalac Bojan Jovanović. U prvom kolu muškog floreta izbacio ga je Meksikanac Daniel Gomez rezultatom 15:14. Jovanović nije bio zadovoljan svojim nastupom: "Izgubio sam borbu koju nisam smio izgubiti. Užasno sam nesretan. Dopustio sam mu da me izigra, bio sam prepasivan kod 14:13. Taktički sam izuzetno loše odigrao."

U četvrtfinalnoj utakmici veslača samaca svoj je olimpijski nastup završio i Mario Vekić. U vrlo jakoj četvrtfinalnoj skupini samaca Mario Vekić nije uspio iznenaditi snažne protivnike i ostao je bez polufinala. Hrvatski veslač je utrku završio na četvrtom mjestu, a do trećeg mjesta i ulaska u polufinale dijelilo ga je pet sekundi.

Najbrži, najviši, najjači

U plivačkom dijelu natjecanja su u utorak podijeljena četiri seta medalja. Utrku na 200 delfin je obilježio veliki dvoboj Michaela Phelpsa i Chada Le Closa, a zlato je za samo pet stotinki odnio Južnoafrikanac, dok se Amerikanac morao zadovoljiti srebrom. Bila je to 18. olimpijska medalja za Phelpsa, čime se izjednačio s Larisom Latinjinom na listi najuspješnijih olimpijaca svih vremena.

Događaj dana

Veliku pobjedu odnijele su američke gimnastičarke u ekipnom natjecanju. Očekivala se velika bitka Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ali su Kineskinje potpuno podbacile i osvojile tek četvrto mjesto. Njihov kiks su na najbolji mogući način iskoristile Ruskinje i Rumunjke, koje su osvojile srebrne i brončane medalje. Pobjedničku reprezentaciju činile su Alexandra Raisman, McKayla Maroney, Jordyn Wieber i Kyla Ross.

Plivačice su dijelile medalje na 200 slobodno i 200 mješovito, a u obje discipline su srušeni olimpijski rekordi. U slobodnom načinu plivanja zlato je odnijela Amerikanka Allison Schmitt, dok je u utrci 200 mješovito slavila mlada Kineskinja Shiwen Ye.

Na kraju plivačkog programa održano je finale na 4x200 slobodno za plivače, a zlatnu medalju je osvojila američka štafeta u sastavu Lochte, Dwyer, Berens i Phelps. Srebro je pripalo Francuzima, a Bronca Kinezima.

Održano je i ekipno natjecanje za gimnastičarke u kojem su se zlatom okitile Amerikanke Alexandra Raisman, McKayla Maroney, Jordyn Wieber i Kyla Ross, srebro je pripalo Ruskinjama, a bronca Rumunjkama. Podbacile su gimnastičarke Kine, koje su osvojile tek četvrto mjesto.

Zlatnim medaljama još su se okitili francuski kanuist Estanguet, kineske skakačice u vodu Chen i Wang, njemački jahač Jung u individualnoj i njemačka reprezentacija u momčadskoj konkurenciji, južnokorejski judaš Kim Jae-Bum i slovenska judašica Zolnir, kineski floretaš Sheng Lei, kineska dizačica utega Lin Qingfeng, kazahstanski dizač utega Maiya Maneza te američki strijelac Hancock.

Sportaš dana

Titulu sportaša dana ponio je Michael Phelps, koji je s dvije osvojene medalje postao najuspješniji olimpijac svih vremena. Američki plivač je prvo osvojio srebro na 200 delfin, a nešto kasnije je zajedno s kolegama iz američke štafete stigao do zlata u utrci na 4x200 slobodno.

Drugo kolo muškog rukometnog turnira obilježila je utakmica Danske i Španjolske, iz koje su s pogotkom prednosti kao pobjednici izašli Danci i tako se priključili Hrvatskoj na vrhu skupine B. Prvu pobjedu na turniru ubilježili su i Mađari protiv Južne Koreje. U skupini A sve tri utakmice su bile prilično jednosmjerne, a uvjerljive pobjede su upisali Island, Švedska i Francuska.

Nastavljen je i olimpijski turnir košarkaša. U utakmici dana Francuska je iznenadila Argentinu i upisala prvu pobjedu na turniru. U istoj skupini Litva se lakoćom obračunala s Nigerijom, a Amerikanci nisu imali nikakvih problema s Tunisom. U skupini B tri su momčadi upisale svoje druge pobjede. Rusija je uvjerljivo svladala Kinu, Španjolska Australiju, a Brazil se za pobjedu nad Velikom Britanijom morao prilično pomučiti.

U drugom kolu vaterpolskog turnira Crna Gora je svladala Mađarsku s 11:10, Srbi su lako svladali Veliku Britaniju, a do pobjede su stigli i Amerikanci. U "hrvatskoj skupini" Italija i Grčka su remizirale 7:7, a Australija je očekivano svladala Kazahstan.

Turnir tenisača obilježio je maratonski meč Jo Wilfrieda Tsonge i Milosa Raonica u kojem je srušen olimpijski rekord u trajanju jednog seta. Francuz je stigao do pobjede s 25:23 u trećem setu koji je trajao tri sata. Pobjede su u drugom kolu još upisali Murray, Đoković, Ferrer, Baghdatis i Nishikori. Od mečeva ženskog turnira valja izdvojiti sigurne pobjede Azarenke, Šarapove i Venus Williams.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!