Ostali sportovi

Cernogorzeva "besmrtnost", jedriličarsko "prokletstvo" i hoće li Španjolsku izbaciti zbog namještanja?

Piše:Bernard Jurišić • utorak, 07.08.2012.
Cernogorzeva "besmrtnost", jedriličarsko "prokletstvo" i hoće li Španjolsku izbaciti zbog namještanja?
Foto: FaH

Za Hrvatsku je apsolutni junak dana strijelac Giovanni Cernogoraz, no nove pobjede vaterpolista i rukometaša ostavile su nas u nadi da ćemo se još radovati do kraja Olimpijskih igara. "Slučajan" poraz "skuhali" su košarkaši Španjolske i trasirali si "lakši" put prema završnici, a sportaš dana je dominikanski atletičar Felix Sanchez...

Odmah u početku Olimpijskih igara badminton je doživio veliku sramotu. Dva južnokorejska, jedan indonezijski i jedan kineski ženski par izbačeni su iz Londona jer su sebi namještali protivnika u narednoj rundi. Osramoćene badmintonašice vratile su se kući, obilježene za cijeli život.

Danas je istu stvar napravila košarkaška reprezentacija Španjolske i nitko je zbog toga neće izbaciti s olimpijskog turnira. Naravno da to Španjolci nikad neće priznati i naravno da im to nikad nitko neće dokazati, ali Španjolska je tri četvrtine vodila, čak i uvjerljivo, protiv Brazila, a onda u posljednjoj četvrtini potpuno nejasno i čudnovato - stala. I izgubila utakmicu, čime su, vidi vraga, izbjegli Amerikance sve do finala.

Kakva je razlika između izbačenih badmintonašica i španjolskih košarkaša? Samo u tome što brazilski košarkaši nisu htjeli sudjelovati u igri "tko manje", makar bi i njima bilo "korisnije" izgubiti i izbjeći Amerikance u eventualnom polufinalu.

Španjolci su jednako osramotili olimpijski duh i sportsko poštenje kao i izbačene badmintonašice. Nažalost, njih nitko nema "muda" šupirati iz Londona kući. Jer nisu iz Južne Koreje, Indonezije ili Kine, nego iz "sportske velesile". A takvi uvijek imaju "drugačiji" tretman.

Hrvati u Londonu

Hrvat dana

Giovanni Cernogoraz od danas je "besmrtan". Zlatna medalja na Olimpijskim igrama otvorila mu je vrata onih koji se pamte i spominju godinama i desetljećima nakon što im završi karijera, današnji dan zasigurno je najblještaviji trenutak njegove karijere. Ušao je u finale kao posljednji, šesti, a onda "pomeo" 30 od 31 mete u finalu i u raspucavanju donio sebi prvu, a Hrvatskoj drugu zlatnu medalju u Londonu.

Nadali smo se danas medalji u jedrenju, dočekali smo medalju u streljaštvu. I to najsjajniju. Giovanni Cernogoraz i Anton Glasnović još jučer su najavili da bi se svašta moglo dogoditi u današnjem finalu, a dogodilo se ono najljepše. 30-godišnji Novigrađanin "upucao" je zlato, a Anton Glasnović završio je šesti.

Jedriličare, nažalost, i dalje prati "olimpijsko prokletstvo". Nakon petog Ivana Kljakovića Gašpića jučer, danas je još bliže medalji ostao Tonči Stipanović. Četvrto mjesto i još jedna najgora, "drvena medalja" za hrvatsko jedrenje koje usprkos odličnim predstavnicima nikako da dohvati toliko čekano olimpijsko odličje.

Stipanović je jedno vrijeme bio u odličnoj situaciji protiv švedskog konkurenta, činilo se da bi ga mogao dostići u samo završnici utrke, no sudačka kazna odlučila je pobjednika tog dvoboja i broncu poslala u Švedsku, umjesto u Hrvatsku.

Rezultati hrvatskih natjecatelja

Streljaštvo, puška 50m trostav:
35. Bojan Đurković
Atletika, disk:
17. Martin Marić, 36. Roland Varga
Streljaštvo, trap:
1. Giovanni Cernogoraz, 6. Anton Glasnović
Vaterpolo, 5. kolo:
Hrvatska - Kazahstan 12:4
Jedrenje, 470:
9. Fantela/Marenić nakon 8 plovova
Jedrenje, laser:
4. Tonči Stipanović
Hrvanje, grčko-rimski stil, 84 kg
Nenad Žugaj osmina finala
Jedrenje, 49er
17. Kostov/Cupać
Jedrenje, laser radial
17. Tina Mihelić
Rukomet, 5. kolo
Hrvatska - Španjolska 30:25

Više smo očekivali i od nekih drugih jedriličarskih aduta, no Tina Mihelić svoj je olimpijski ciklus završila na 17. mjestu laser radiala, kao i posada Kostov-Cupać u 49eru. Fantela i Marenić dobrim su se danom uspjeli ugurati među 10 najboljih u klasi 470, slijede im još dva plova.

Od ostalih naših pojedinačnih predstavnika, dvojica bacača diska, Martin Marić i Roland Varga nisu se uspjela probiti u finale, a hrvač Nenad Žugaj ostao je izvan četvrtfinala usprkos prigodi da se u borbu za broncu uključi iz "repasaža".

Još jedan strijelac, Bojan Đurković, nije se uspio plasirati u finale trostava, završio je na kraju na 35. mjestu.

No, zato naše dvije momčadske uzdanice "melju" sve pred sobom. Vaterpolisti su s 12:4 pobijedili Kazahstan i sa svih pet pobjeda plasirali se u četvrtfinale, gdje ih čekaju Amerikanci.

Rukometaši su najprije pustili Španjolce da se malo zabavljaju, a onda ubacili u višu brzinu i ubilježili također petu pobjedu, za prvo mjesto i Tunižane u četvrtfinalnom okršaju.

Najbrži, najviši, najjači

Događaj dana

Današnji je dan bio posljednji u grupnoj fazi četiri velika momčadska sporta, košarci, rukometu i vaterpolu. Evo parova četvrtfinala:

KOŠARKA: SAD - Australija, Francuska - Španjolska, Rusija - Litva, Brazil - Argentina.

RUKOMET: Island - Mađarska, Francuska - Španjolska, Hrvatska - Tunis, Danska - Švedska.

VATERPOLO: Hrvatska - SAD, Italija - Mađarska, Srbija - Australija, Crna Gora - Španjolska.

ODBOJKA: Bugarska - Njemačka, Poljska - Rusija, SAD - Italija, Brazil - Argentina.

Pet kompleta medalja podijeljeno je danas na atletskim nadmetanjima. Najviše emocija pokazao je 34-godišnji Dominikanac Felix Sanchez, koji je osvojio zlato na 400 metara s preponama. Na 400 metara slavio je Kirani James, a ostatala odličja dijelile su atletičarke.

Dvostruka olimpijska pobjednica iz Atene i Pekinga, Ruskinja Jelena Isinbajeva, nije uspjela napraviti "hat-trick", preskočivši tek 470 centimetara. Zlatna medalja otišla je u SAD, oko vrata Jennifer Suhr, koja je preskočila pet centimetara više, kao i drugoplasirana Kubanka Yarisley Silva.

Olimpijska pobjednica na 3.000 metara sa zaprekama je Ruskinja Julija Zaripova, a olimpijsko zlato u bacanju kugle proslavila je Bjeloruskinja Nadzeja Ostapčuk.

U gimnastici su se u ponedjeljak dijelile medalje na karikama i u preskoku za muškarce, odnosno na dvovisinskim ručama za žene. Brazilac Arthur Nabarrete Zanetti osvojio je zlato na karikama, Korejac Yang Hak Seon u preskoku, a Ruskinja Alija Mustafina na dvovisinskim ručama.

Sportaš dana

Za titulu sportaša dana kandidiraju brazilski košarkaši jer nisu prihvatili sramotno španjolsko "tankiranje" i pobijedili u toj utakmici iako im je to garantiralo teži put u nastavku natjecanja. Ipak, za sportaša dana izabrali smo 34-godišnjeg dominikanskog atletičara Felixa Sancheza, koji je pobijedio svu silu ozljeda i operacija i tijumfalno završio utrku 400 metara s preponama. Sanchez je pobjedu proslavio ljubeći sliku svoje obitelji, a na dodjeli medalja potpuno se slomio i proplakao kompletno himnu sviranu njemu u čast.

U biciklističkom muškom sprintu još jedno zlato domaćinima donio je Jason Kenny, u dizanju utega do 105 kilograma slavio je Ukrajinac Oleksiy Torothiy, a streljačko zlato u trostavu, gdje je nastupio i naš Bojan Đurković, uzeo je Talijan Niccolo Campriani.

Jedrenje u laser radiala osvojila je Kineskinja Lijia Xu, a nesretni Stipanovićev Laser Australac Tom Slingsby. Stipanovićev dugogodišnji sparing partner i "splitski učenik", Cipranin Pavlos Kontides uzeo je srebro, a Šveđanin koji je ostavio našeg jedriličara bez medalje zove se Rasmus Myrgren.

Tri kompleta medalja podijeljena su u hrvačkom natjecanju grčko-rimskim stilom. Olimpijski pobjednik do 60 kilograma je Iranac Omid Haji Noroozi, do 84 kilograma, gdje se borio i naš Nenad Žugaj Rus Alan Hugaev, a do 120 kilograma Kubanac Mijain Lopez Nunez.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.08.2012. u 00:35
    španjolci jesu velesila. kinezi manje, ko i koreja. velesila = razvrsnost sportova, ne sportu. mismo velesila u rukometu pa nismo sportska velesila. kazahstan ima 6 zlata u dizanju utega koje ima 15-ak kategorija- jedino se atletika i plivanje mogu mjeriti po broju medalja koji se dijeli u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 23:56
    govna su uvijek bili i zauvijek ce ostati ma koliko uspjesni bili tocka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 23:55
    eh, neće oni izbaciti šanjolce, ne zato jer to nije u interesu sporta (dapače, uoravo suprotno) nego zato jer to nije u interesu gledanosti, tv prava $$$$
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2012. u 18:05
    Zadnjih nekoliko godina stvarno primjećujemo kako Španjolci u mnogim sportovima osvajaju prva mjesta, međutim oni zasad imaju jedno zlato, 4 srebra i 1 broncu. Za zemlju s takvim sportskim renomeom i s 40 milijuna stanovnika stvarno premalo. Npr. Kazahstan ima 7 medalja (6z/0s/1b), Mađaraska 8... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg07.08.2012. u 12:47
    Malo cudno napisati za Kinu i J. Koreju da nisu sportske velesile:. Kina prva a J. Koreja cetrvrta po broju medalja do sada. Ince slazem se sa clankom cak stovise jucer sam vidio slicno i kod veslaca. Tipovi namjerno ne idu na prvo mjesto jer onda u polufinalu imaju teze protivnike. Pa cak i... [više na forumu]
    interreg