Rukomet

Dule igrač tjedna, iznenadili Šprem i Šunjić

Sportnet • ponedjeljak, 17.09.2012.
Dule igrač tjedna, iznenadili Šprem i Šunjić
Foto: Dario Dodić

Počele su sve rukometne lige, vrijeme je i za prvo izdanje rukometnog Kockastog kutka. Svi su hrvatski rukometaši, kako oni kod kuće, tako i oni na radu u inozemstvu, mahom bilježili dobre rezultate, a trojica su zavrijedila posebno isticanje. Domagoj Duvnjak bio je sjajan u dvije utakmice svog HSV-a, mladi Lovro Šprem ugodno je iznenadio u dresu Zagreba protiv dobojske Sloge, dok je Mate Šunjić u Banja Luci skinuo čak 27 lopti rukometaša Borca.

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrač vikenda

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Srednji vanjski Hamburga i hrvatske rukometne reprezentacije iza sebe ima odličan tjedan. HSV je u proteklih sedam dana odigrao dvije prvenstvene utakmice i ubilježio remi s Flensburgom te pobjedu nad Hannoverom. U obje utakmice među najboljim igračima svoje momčadi bio je popularni Dule. U Nordderbyju protiv Flensburga Duvnjak je postigao pet, a protiv Hannovera tri dana kasnije šest golova te se usput istaknuo s nekoliko odličnih asistencija. Duvnjak je vrlo dobro organizirao igru svog kluba, a dobar je posao radio i u obrani. U svakoj je utakmici zaradio i jedno isključenje.

Ugodno iznenađenje

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Lovro Šrem je proigrao krajem prošle sezone, a mlado lijevo krilo CO Zagreba izgleda da u dobrom ritmu nastavlja i na ulazu u novu. Iznimno koristan u 5-1 obrani, a siguran i efikasan u napadu. Zabio je u prvom kolu SEHA lige dobojskoj Slogi tri pogotka, uz maksimalan učinak, istrčavši pritom nekoliko kontri.

Mate Šunjić (Nexe): Na vrućem parketu Borca u Banja Luci Našičani su otvorili novu sezonu Regionalne lige te upisali pobjedu od 20:19. Sjajnu je rolu odradio povremeni reprezentativni vratar Šunjić, koji je obranio nevjerojatnih 27 šuteva domaćih rukometaša: "Ovo mi je prvi puta da sam obranio toliko lopti u jednoj utakmici, a osobni sam rekord popravio za jednu obranu", rekao je nakon utakmice.

Forma u usponu

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Nakon vrhunske prošle sezone i dobrog nastupa na Olimpijskim igrama, kapetan hrvatskog prvaka nastavio je s dobrim izvedbama. I protiv dobojske Sloge na otvaranju regionalnog natjecanja bio je najbolji strijelac svoje ekipe, iako nije proveo punu minutažu na terenu. Šest pogodaka, od čega samo jedan s linije sedam metara, dobar su pokazatelj kako je Horvat spremno ušao u novu sezonu.

Na standardnoj razini

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Momčad aktualnog svjetskog klupskog prvaka te španjolskog viceprvaka nakon poraza u Superkupu proteklog vikenda okrenula se početku nove sezone španjolskog prvenstva te je upisala dvije važne pobjede koje su je odvele do samoga vrha tablice. Sredinom tjedna momčad Talanta Dujšebajeva do prvih je bodova u novom izdanju Lige Asobal stigla slaveći nad ekipom Naturhouse La Rioje da bi potom tek nekoliko dana kasnije, u sklopu drugoga kola Asobala bolja bila i od rukometaša Guadalajare. Najbolji rukometaš svih vremena prema u obje je pobjede bio jedan od ključnih igrača te je u njima sudjelovao i s jednim, odnosno, tri pogotka.

Marin Šego (Wisla Plock): U drugom kolu poljskog prvenstva Wisla Plock pobijedila je u Mielecu, a Šego je zaslužio pohvale suigrača i trenera, posebno tijekom drugog poluvremena, kad je punih deset minuta držao svoj gol netaknutim te pomogao svojima do vrlo ugodnih 39:28 na gostujućem parketu.

Ivan Čupić (Kielce): U dva kola PGNiG Superlige Kielce je upisalo dvije pobjede. U obje je imalo +10, no hrvatski je reprezentativac bio posebno impresivan u prvom kolu, kad je u pobjedu od 39:29 ugradio čak 14 svojih golova, iz 18 šuteva. U drugom je kolu upisao skromnija tri pogotka.

Igor Vori (HSV Hamburg): Baš kao i Lacković, Igor Vori je u posljednje dvije utakmice svog kluba postigao pet golova. U derbiju protiv Flensburga hrvatski pivot je uspio postići dva pogotka, dok je u pobjedi nad Hannoverom sudjelovao s tri pogotka. U subotnjoj pobjedi je zaradio i jedno isključenje.

Denis Buntić (Kielce): Desni vanjski hrvatske reprezentacije i Kielcea u sezonu je ušao solidno. U pobjedi nad momčadi iz Lubina imao je 3/4, a u srazu protiv Legnice također je upisao tri pogotka. Njegova momčad olako se priprema za Ligu prvaka, i prvu utakmicu 30. rujna, na domaćem parketu protiv Bjeringbro Silkeborga.

Petar Metličić (Montpellier): Rukometaši francuskog prvaka zbog raznih su faktora tek su posljednji tjedan uoči početka nove sezone odradili gotovo kompletirani. Kroz dva dana Trofeja prvaka tražili su se igrači Patricea Canayera, tražili su svoju igru i svoj ritam, a izuzetak nije bio niti Petar Metličić. Posebno blijedo odigrao je bivši hrvatski reprezentativac 15-ak minuta polufinalnog dvoboja s Dunkerqueom, no manje od tjedan dana kasnije stvari su sjele na svoje mjesto. Pero je upravo na startu dvoboja s Billereom, koji je MAHB na kraju dobio s nevjerojatnih 50:24, pogurao svoju momčad s dva brza, uvodna pogotka, kasnije mu dodavši još jedan uz jedan neprecizan šut. Kako je vrijeme odmicalo Metličić se sve više koncentrirao na građenje akcija, no sve u svemu vrlo dobro odrađeno prvo kolo u dresu novog kluba.

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Pivot CO Zagreba odigrao je svoj standardno dobar susret, u onom vremenu koje je proveo na terenu, jer je trener Goluža imao priliku ravnomjerno rasporediti minutažu svim igračima. Marić je zabio dva pogotka iz tri pokušaja, no sigurno će i njemu biti teže u novoj sezoni, kada pored sebe neće imati Balića, Kopljara, koji su mu otvarali prostor, ali i 'hranili' ga upotrebljivim loptama.

Manuel Štrlek (Kielce): Igrač lijevog krila dobro se uklopio u momčad Kielcea, a sigurno mu pomaže i to što uz sebe ima još trojicu iz hrvatske reprezentacije. Štrlek je u prvoj utakmici postigao pet pogodaka iz sedam šuteva, a u drugoj je postigao tri gola.

Marko Kopljar (PSG Handball): Uvjerljiv kao i Metličićev Montpellier bio je i Paris Saint Germain Marka Kopljara. Uz jednu izgubljenu loptu i jedan promašaj donedavni Zagrebaš uspio se dva puta upisati u strijelce. Dugo je PSG ganjao dvoznamenkastu prednost, a za nju, pa potom i za +11 zaslužan je upravo Kopljar. Prvi zgoditak, za 32:22 postigao je 45 sekundi prije ulaska u posljednju minutu, a potom i 50 sekundi prije isteka vremena. U prvoj službenoj utakmici u dresu novog kluba desni vanjski Hrvatske nije razočarao.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Na početku nove sezone Blaženko Lacković je postigao neke vrlo važne golove za svoj klub, a prilično uspješan bio je i proteklog tjedna. HSV je u srijedu igrao protiv Lackovićevog bivšeg kluba Flensburga, a Blaženko je postigao tri pogotka. Imao je Lacković puno posla i s Flensburgovim napadačima pa je na toj utakmici zaradio i dva isključenja. I u subotnjoj utakmici s Hannoverom je zaradio dva isključenja, a u napadu je uspio postići dva pogotka.

Željko Musa (Kielce): Hrvatski se reprezentativni pivot udomaćio u poljskom gradu i gura po svome, a trener može na njega računati u svakoj utakmici. U dvije je početne pobjede u domaćem prvenstvu ugradio četiri svoja pogotka, a Kielce je pobijedilo s 39:29 i 31:21.

Mirko Alilović (Veszprem): Najjača mađarska momčad u proteklom je tjednu odradila dva prvenstvena dvoboja. Prvo je 12. rujna na vlastitom terenu ugostila Csurgói i slavila sa čak 30 pogodaka razlike. U susretu koji je završio rezultatom 58:28 vratar hrvatske reprezentacije zaustavio je 10 od 23 šuta te je dvoboj završio s 43 posto uspješnosti. Samo dva dana kasnije Alilović i Veszprem gostovali su kod Ceglédija, ponovno slavili, no ovoga puta s nešto malo manje izraženom razlikom. I u ovoj utakmici Mirko je skinuo najviše protivničkih udaraca, kako u svojoj momčadi tako i ukupno gledano, arhiviravši ovo kolo s 5 obrana iz 15 pokušaja domaćina. U tjednu prije toga u domaćem slavlju nad FTC-PLER Budapest Veszpremov je čuvar mreže upisao 9 obrana, a dvije manje, ponovno pred svojim navijačima, u utakmici protiv Kecskemétija. Tek je u tom dvoboju Nándor Fazekaš s ukupno 8 bio uspješniji od svog klupskog kolege.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Kako to već po običaju biva, Denis Špoljarić je u berlinskom klubu zadužen za obrambene poslove. Do sada je u ovoj sezoni uspio postići i jedan pogodak, ali ovoga tjedna mu to nije pošlo za rukom. Njegov je klub u srijedu razočarao domaćim remijem s Melsungenom uz 27 primljenih golova pa se ne može reći da je obrana briljirala. Špoljarić je u toj utakmici zaradio i jedno isključenje. Ipak, puno bolju utakmicu su odigrali u nedjelju protiv Kiela, odličnom završnicom izborili vrijedan bod i prekinuli Kielovu seriju pobjeda.

Robert Markotić (Nexe): Nakon što je na kraju prošle sezone dugo bio van stroja, Markotić se vratio s početkom Regionalne lige te u 20 golova u mreži Banjalučana ugradio dva svoja pogotka. Trener Kasim Kamenica svakako računa na njega i u susretima koji slijede.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) Nakon poraza od Barcelone u borbi za prvu španjolsku titulu u novoj sezoni španjolski je viceprvak vrlo dobro krenuo u borbu za sam vrh domaćeg prvenstva. Tako je sredinom tjedna Atletico de Madrid na svom terenu s osam pogodaka razlike slavio nad momčadi Naturhouse La Rioje da bi potom u subotu i na gostujućem terenu osigurao pobjedu, kao i nove prvenstvene bodove, a bolji su tada igrači Talanta Dujšebajeva bili od ekipe Guadalajare. Bivši Zagrebaš Jakov Gojun osim u svojoj standardnoj obrambenoj ulozi iskazao se i u napadu te se u prvoj pobjedi Atletica dva puta upisao u strijelce, a u drugoj je u protivnički gol utrpao tri lopte.

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Iza rukometaša Lübbeckea je vrlo uspješan tjedan u kojem su pobijedili Magdeburg i Gummersbach te trenutno drže odlično treće mjesto na tablici Bundeslige. U uspjesima kluba na početku sezone sudjeluje i Drago Vuković, koji je trenutno treći strijelac svoje momčadi u prvenstvenim utakmicama. Vuković je protiv Magdeburga odigrao nešto slabiju utakmicu i postigao jedan gol, ali je dojam popravio u uvjerljivoj pobjedi svog kluba protiv Gummersbacha, u koju je ugradio tri pogotka.

Forma u padu

Damir Bičanić (Chambéry Savoie HB): Damir Bičanić propustio je klupske zadatke na Trofeju prvaka zbog ozljede koju je zaradio netom prije početka ovog natjecanja stoga je o njegovoj formi u ovom trenutku nezahvalno govoriti. U prvom kolu LNH ipak je pronašao mjesto u zapisniku, upisao minutažu, no svoju je dionicu odradio ispod očekivanja. U 23. minuti susreta pri -2 svoje momčadi izgubio je jednu loptu te u priliku za pogodak gurnuo Vladimira Ostarčevića, još jednog Hrvata koji kruh zarađuje u Francuskoj. Svoj jedini pogodak, iz isto toliko pokušaja, postigao je minutu ranije smanjivši prednost domaćina na 8:7.

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Pred Josipom Valčićem ove sezone je teška zadaća. Odlaskom Balića u Madrid morat će preuzeti još veću odgovornost u organizaciji CO Zagrebovih napada. Slogi iz Doboja nominalno prvi srednji vanjski CO Zagreba zabio je i tri pogotka, međutim uz 50 postotnu realizaciju. Iako je čitava ekipa odigrala sjajnu utakmicu protiv BiH prvaka na otvaranju sezone, mlađi brat Valčić pokazao je kako će morati podignuti razinu svoje forme za kraj mjeseca rujna i početak akcije u Ligi prvaka.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Povremeni hrvatski reprezentativac i novi član Zagrebaša Hrvoje Batinović nije na svojoj poziciji lijevog krila u prvom službenom nastupu za novi klub odigrao utakmicu koju će posebno pamtiti. Prvaku BiH, dobojskoj Slogi, zabio je svoja prva tri pogotka u novom dresu, ali mu je za to trebalo čak šest pokušaja. Ova sezona za Batinovića će biti iznimno važna, trener u klubu istovremeno mu je i izbornik u reprezentaciji i morat će se dodatno potruditi ukoliko želi zaslužiti nove pozive na okupljanja nacionalne selekcije.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): U proteklih tjedan dana berlinske su Lisice odigrale dvije utakmice i ubilježile dva neodlučena rezultata. Remi protiv Kiela je uspjeh, ali protiv Melsungena baš i nije. Ivan Ninčević je sezonu počeo dobro, ali posljednji tjedan za njega nije bio posebno uspješan. Protiv Melsungena je postigao tri pogotka, što je ispod njegovog prosjeka na početku ove sezone, dok u utakmici protiv Kiela nijednom nije uspio svladati Thierryja Omeyera, a zaradio je i jedno isključenje.

Klupa, tribina, doktori

nitko

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.10.2012. u 22:27
    hrk tom momku fali nešto toliko dobro brani a nije u prvom planu da se čovjek zapita, one dvije sezone u zagrebu da je recimo bio pešić sad bi bio u kiel.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 15:52
    Lijepo je ovo bilo za procitati,a ozlijedjeni i oni u malo losijoj formi doci ce na svoje....naporna im je bila ova godina puna natjecanja....jedva cekam svjetsko prvenstvo.:-))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 14:28
    Šego nastavlja sa odličnim obranama iz prošle sezone. Da te vidimo Goluža hoćeš li ga ponovo zanemariti?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2012. u 09:41
    27 obrana je monstruozan podatak, pa makar to bilo i protiv nejakog borca! ali problem šunjića je NEkonstatnost! kada to popravi, biti će izvrstan golman! ali mene veseli zagrebova mladost! ti mladi dečki ako ostanu 2-3 sezone na okupu, mogli bi biti senzacija LP-a!
    Obrisan korisnik
  • Balthazar18.09.2012. u 07:06
    Nekako mi ne ide u istu rubriku "Ugodno iznenađenje" Lovro Šprem sa 3 pogotka u Doboju i Šunjić sa 27 obrana.
    Balthazar