Rukomet

Prošlogodišnji finalisti sa znatno promijenjenim momčadima ciljaju na vrh, osnaženi Veszprem vreba iz sjene

Piše:Igor Šestak • petak, 28.09.2012.
Prošlogodišnji finalisti sa znatno promijenjenim momčadima ciljaju na vrh, osnaženi Veszprem vreba iz sjene
Foto: EPA

Pobjedom Sävehofa nad Constantom u četvrtak je počelo natjecanje u skupini B rukometne Lige prvaka, izrazito atraktivnoj skupini u kojoj se nalaze osvajači sedam od posljednjih devet izdanja ovog prestižnog natjecanja. Ždrijeb Lige prvaka smjestio je u istu skupinu prošlogodišnje finaliste, Kiel i Atletico Madrid, pa su već u prvom dijelu sezone zagarantirana dva spektakularna okršaja. Planove ovim favoritima ne samo skupine B, već i cijelog natjecanja pokušat će pokvariti mađarski prvak Veszprem, slovenski doprvak Celje Pivovarna Laško, švedski prvak Sävehof i rumunjski prvak Constanta.

THW Kiel

Aktualni europski prvaci iza sebe imaju sezonu iz snova koju će svakako pokušati ponoviti, ali to neće biti nimalo jednostavan zadatak. Momčad Alfreda Gislasona je suvereno stigla do još jednog naslova prvaka Njemačke, pritom ne izgubivši niti bod. U finalu Lige prvaka su bili bolji od Atletico Madrida, a upravo će protiv španjolskog kluba otvoriti svoj 16. nastup u ovom prestižnom rukometnom natjecanju. Prošlogodišnji naslov bio je treći za Kiel, a još su triput poraženi u finalu. No, već je početak nove sezone pokazao da Kielu neće biti lako obraniti prošlogodišnje titule. Atletico se uspio revanširati u finalu turnira Super Globe, a u Bundesligi je bod protiv Kiela odnio Füchse Berlin i prekinuo niz od 40 uzastopnih pobjeda.

Nekoliko je razloga zbog kojih Kiel ne blista na otvaranju sezone. Jedan je što zbog Olimpijskih igara momčad nije odradila pravi pripremni period, a drugi su promjene u momčadi. Klub je napustio Kim Andersson, jedan od najvažnijih igrača i njegov odlazak neće biti lako nadomjestiti. Osim njega, klub su napustili Kubeš, Dragičević, Lundström i Reichmann. Umjesto Anderssona u Kiel je doveden Marko Vujin iz Veszprema, a novi igrači u momčadi još su Sigurdsson, Toft Hansen, Ekberg i Wiencek. "Novi" Kiel je također moćan i sigurno će se u svim natjecanjima boriti za sami vrh, ali mu je potrebno vrijeme za uigravanje, a upravo će vrijeme pokazati može li ova izmijenjena momčad ponoviti prošlogodišnje uspjehe.

MKB Veszprem

Mađarski predstavnik u Ligi prvaka sudjeluje 18. put, a u ovogodišnje natjecanje ulazi s velikim ambicijama. Najveći uspjeh Veszprema u Ligi prvaka dogodio se 2002. kada su u finalu poraženi od njemačkog Magdeburga. Godinu kasnije i 2006. je zaustavljen u polufinalu, a u posljednjih pet nastupa u elitnom europskom natjecanju Veszprem je u osmini finala ili četvrtfinalu gubio od španjolskih klubova. Uoči nove sezone klub je poprimio španjolski štih i nada se kako će mu ta promjena donijeti plasman na završni turnir.

Na klupu mađarskih prvaka sjeo je Antonio Carlos Ortega, šesterostruki osvajač Lige prvaka u svojim igračkim danima. Za njim su iz Španjolske došla i velika igračka pojačanja Laszlo Nagy, Chema Rodriguez, Marco Oneto i Christian Ugalde, a u Mađarsku je stigla i velika nada iranskog i azijskog rukometa Iman Jamali. Iz Veszprema je u Kiel otišao najbolji klupski strijelac Marko Vujin, ali u vodstvu kluba vjeruju kako će novi igrači uspješno nadomjestiti njegov odlazak. Boje mađarskog predstavnika i u novoj sezoni će braniti dva hrvatska rukometaša, Renato Sulić i vratar Mirko Alilović.

Atletico de Madrid

Viceprvaci Španjolske i viceprvaci Europe u novu sezonu kreću u znatno izmijenjenom sastavu, ali ponovno s istim ciljem osvajanja svih natjecanja u kojima se natječu. Atletico Madrid će u Ligi prvaka nastupiti jubilarni deseti put, a svoje će natjecanje započeti utakmicom protiv Kiela u reprizi prošlogodišnjeg finala. Klub iz glavnog grada Španjolske već dvije sezone zaredom ostaje na korak do trona Lige prvaka, a isto im se dogodilo i 2005. godine. Svoj prvi naslov prvaka Europe Atletico je osvojio godinu kasnije, a taj je uspjeh ponovio 2008. i 2009. godine. Momčad s klupe vodi Talant Dujšebajev, koji je u klub stigao još 2001. kao igrač i ostao vjeran klubu sve do sada. U tom periodu postao je prvi rukometaš koji je Ligu prvaka osvojio i kao igrač i kao trener.

Atletico je uoči ove sezone napustilo čak šest važnih igrača. Šterbik je preselio u redove rivala iz Barcelone, Francuzi Dinart i Abalo su se vratili u domovinu u Paris, u Francusku je preselio i Entrerrios u redove Nantesa, Isaias Guardiola je otišao u Rhein Neckar Löwen, a Chema Rodriguez u Veszprem. Umjesto njih su stigla neka druga imena, a Atletico će u ovoj sezoni biti posebno zanimljiv hrvatskoj publici zbog dolaska dvojice igrača iz Zagreba. Jakov Gojun doveden je kako bi u obrani zamijenio Dinarta, a Ivano Balić kako bi bio kreator igre ovog velikog kluba. Ivanov veliki san je osvajanje Lige prvaka, a s ovom momčadi bi svakako trebao imati veliku priliku osvojiti trofej koji mu nedostaje u bogatoj karijeri. Osim Hrvata u momčad su pristigli Angel Romero, Josep Masachs, Alvaro Ferrer, Xavier Barachet i na posudbu vratar Magnus Dahl.

IK Sävehof

Rukometaši Sävehofa peterostruki su prvaci Švedske, a svih pet naslova osvojili su od 2004. godine pa do danas. U posljednje tri sezone švedskog prvenstva osvojili su jednako toliko naslova pa će u sezoni 2012./2013. po peti put predstavljati svoju zemlju u najelitnijem rukometnom natjecanju. Hrvatskim poznavateljima rukometa ova je momčad poznata od prošle sezone kada je bila u skupini zajedno sa Zagrebom, a u svojoj je dvorani čak i pobijedila hrvatske prvake i u konačnici osvojila treće mjesto u skupini iza Barcelone i Zagreba. Na putu prema četvrtfinalu ispriječio joj se Kobenhavn.

U novu sezonu Šveđani ulaze s ciljem ponavljanja prošlogodišnjeg uspjeha. Svjesni su da imaju vrlo tešku skupinu, ali isto tako vjeruju da mogu završiti natjecanje ispred Celja i Constante te se ugurati među 16 najboljih europskih momčadi. Sävehof u novu sezonu ulazi s novim trenerom nakon što je Magnus Johansson zamijenio Mikaela Franzena. Momčad je ove sezone nešto mlađa nego prošle nakon što su joj u pravi kluba odlučili pridodati šestoricu mladića iz omladinskog pogona, a klub su pojačali Kristian Bliznac iz Alingsasa te Kent Robin Tönnesen, koji je stigao iz norveškog Hasluma. Najznačajniji odlazak je onaj Emila Berggrena u njemački Bergischer.

Celje Pivovarna Laško

Još jedan legendarni sudionik Lige prvaka vraća se u ovo natjecanje nakon što prošle sezone nije bio član europske rukometne elite. Rukometaši Celja su prošle sezone stigli do polufinala Kupa pobjednika kupova i osvojili drugo mjesto u nacionalnom prvenstvu pa će ove godine svoju snagu ponovno mjeriti s najjačim europskim momčadima. Skupina je vrlo jaka, a u Celju priželjkuju prolazak među najboljih 16 klubova. Momčad će s klupe i u novoj sezoni voditi Vladan Matić, a momčad nije doživjela veće promjene.

Europski prvaci iz 2004. i šesterostruki polufinalisti ovog natjecanja u svom 18. nastupu na raspolaganju imaju vrlo mladu momčad, koju su uoči ove sezone napustila dva igrača. Bivši kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Petar Metličić preselio je u Montpellier, dok je Nejc Poklar pristupio Cimosu iz Kopra. Uprava Celja dovela je dva vrlo značajna pojačanja. Iz Cimosa je u suprotnom smjeru krenuo Sebastian Skube, a iz Pick Szegeda je stigao Mate Lekai.

Constanta

Svoj sedmi nastup u Ligi prvaka ove će sezone ubilježiti Constanta, momčad koja je u skupinu B stigla preko kvalifikacijskog turnira u svojoj dvorani, na kojem je u finalu svladala slovački Tatran Prešov. Constanta je dominantna momčad u rumunjskom rukometu u posljednjih sedam godina. U tom su periodu osvojili čak šest naslova nacionalnih prvaka, ali u Ligi prvaka do sada nisu imali toliko uspjeha. Od šest nastupa u najjačem europskom rukometnom natjecanju pet su završili u grupnoj fazi natjecanja, a među najboljih 16 ekipa su ušli jedino u sezoni 2009./2010. No, u klubu vjeruju kako će ove sezone ostalim klubovima u skupini B pružiti dobar otpor, a kako bi taj cilj i realizirali značajno su pojačali momčad.

Momčad Constante će s klupe voditi makedonski trener i aktualni izbornik makedonske reprezentacije Zvonko Šundovski. Makedoniju je odveo do petog mjesta na prošlom Europskom prvenstvu, vodit će ju na Svjetsko prvenstvo 2013. u Španjolskoj, a u ovoj će sezoni pokušati ostvariti uspjeh i u klupskom rukometu. U Constantu se ovoga ljeta vratio Milutin Dragičević, bivši igrač rumunjskih prvaka koji je u međuvremenu igrao za danski Silkeborg i za njemački Kiel. Osim njega, u klub su stigli Dalibor Čutura iz Ademar Leona te Javier Humet i Alberto Val iz Aragona. Ipak, s obzirom na snagu ostalih klubova u ovoj skupini, teško je očekivati veliki rezultatski napredak Constante.

Prognoza

Prve tri pozicije na tablici ove skupine trebali bi zauzeti Kiel, Atletico i Veszprem. Logično je očekivati da će Kiel i Atletico u međusobnim dvobojima odlučivati o prvom mjestu, dok bi za Mađare trebalo biti rezervirano treće mjesto. Ipak, osnaženi Veszprem bi mogao i iznenaditi nekog od favorita pa nije sasvim nemoguće da se uključi u borbu za jedno od prva dva mjesta. Iza spomenuta tri kluba trebala bi se voditi borba za plasman u drugi krug, najvjerojatnije između Celja i Sävehofa, dok bi plasman Constante na četvrto mjesto bio prilično iznenađenje.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.09.2012. u 15:22
    lijepo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.09.2012. u 15:00
    Dosta jaka i zanimljiva skupina-Kiel i Španjolci veliki favoriti a nisu ni loši Slovenci ni Mađari
    Obrisan korisnik