Nogomet

U finišu popravljen dojam zadarske jeseni

Piše:Lovro Štrbinić • utorak, 11.12.2012.
U finišu popravljen dojam zadarske jeseni
Foto: Kristijan Komarica

Najave uoči sezone još jednom su se pokazale točnima u slučaju zadarskog nogometnog prvoligaša. Borba za ostanak još jednom je bila realnost Zadrana, a zahvaljujući odličnom završetku polusezone proljetni dio prvenstva dočekat će u mnogo boljoj situaciji nego što se to u jednom trenutku činilo...

Najave, ali i osvrti učinka zadarskog prvoligaša već duže vrijeme su vrlo slični. Prognoze o borbi za ostanak uglavnom se pokažu točnima, pa su se tako pokazale i ove sezone kad je pola lige u strahu od pada u niži ranga natjecanja. Također, uz puno oscilacija Zadrani su ponovno došli u poziciju s koje se vrlo lako može i gore i dolje, a ocjena polusezone uvelike ovisi količini optimizma kod promatrača.

Već je pomalo i izlizano naglašavanje na Zadru kao domaćinskoj ekipi, ne toliko iz razloga jer su Stanovi ove sezone neosvojiva utvrda, nego više iz razloga što je domaći učinak znatno bolji od gostujućeg. Još jednom je psihološka barijera prilikom napuštanja poznatog terena učinila svoje i odnijela bodove koji bi vjerojatno garantirali izlazak iz opasne zone.

U jednom trenutku Zadrani su izgledali podosta izgubljeno, kad su nakon prvih devet kola kraj svog imena imali upisana četiri boda, bez ijedne pobjede. Kulminacija neuspjeha bio je uvjerljiv domaći poraz od Intera, koji je utjecao i na promjenu trenera. Dalibor Zebić je svoje mjesto prepustio pet godina mlađem Milinu, nakon čega je krenuo uspon, igrom i rezultatima.

Novi trener je proveo malo "čišćenje" svlačionice i uz neke preinake posložio momčad sposobnu izboriti se za bodove. Vrhunac polusezone nije se dogodio u MAXtv Prvoj ligi, već u Kupu, kad su na krilima Perice i Ivančića Zadrani potpisali jednu od ljepših sportskih priča u tom natjecanju izbacivanjem Dinama nakon produžetaka i prethodnog zaostatka od dva pogotka. Donijelo im je to prijeko potrebno samopouzdanje, bilo je svojevrsni "okidač" za znatno bolje izvedbe.

Uz malo sreće moglo se i do polufinala Kupa, ali ono je izmaklo u posljednjim trenucima koprivničkog uzvrata. Kako bilo, pozornost je nakon toga u potpunosti bačena na prvenstvo i s deset osvojenih bodova u posljednjih pet susreta pobjeglo se sa začelja, na kojem su se Zadrani izmjenjivali sa Zagrebom, i došlo do desete pozicije. Ipak, samo bod prednosti pred Cibalijom i Zagrebom bolje objašnjava stanje stvari na dnu tablice.

Politika kluba, dijelom i zbog financijske situacije, i ove je godine bila usmjerena na igrače iz zadarskog podneblja, a kostur momčadi, sazdane uglavnom od mladih igrača, bio je ove sezone dosta sličan onom lanjskom. Najbolji pokazatelj situacije U Zadru je upravo posljednja odigrana utakmica protiv Splita, kad među 18 igrača u zapisniku samo Prahić nije bio iz zadarskog "bazena".

Ispunjeni ciljevi

Plasman na desetu poziciju nakon prvog dijela prvenstva teško da je baš u potpunosti ispunilo ciljeve čelnika i struke ovog dalmatinskog kluba. Ipak, izdanjima u završnici polusezone znatno su popravili "startnu poziciju" uoči proljeća i prikazanom igrom napunili se samopouzdanjem.

Domaći igrači ponovno su iznijeli najveći dio tereta, a nastavljena je afirmacija mladih snaga. Nekolicina ima dragocjenu polusezonu iskustva više u nogama, svojim igrama i učinkom bljesnuli su Perica i još neki, Begonja se, primjerice, ustalio u izvedbama, dok je svlačionica očišćena od onih koji očito ne mogu nositi ambicije Zadra u nastavku MAXtv Prve lige.

Neispunjeni ciljevi

Deseta pozicija ujedno je i neispunjen cilj jer i dalje ostavlja pred Zadranima težak zadatak zadržavanja dva kluba iza sebe, odnosno prestizanja još nekog od konkurenata za ispadanje u Drugu ligu. Ipak, i nakon ove polusezone može se reći kako bi sve za Zadar bilo lakše kad bi učinak u gostima bio barem upola na razini onog na Stanovima.

Dioba posljednje pozicije s Pjesnicima što se tiče učinka pred svojim navijačima označava staru "boljku" Zadra, od koje se ni ove jeseni nije uspjelo pobjeći. Tri remija uz šest poraza "na strani" premalo su za očuvanje prvoligaškog statusa.

Najbolja/najgora utakmica

Među četiri pobjede Zadrana dvije se ističu svojom uvjerljivošću. Krajem rujna protiv Zagreba je vraćena nada u bolji nastavak sezone i goste se sa Stanova ispratilo s četiri pogotka u mreži. Također, jednak golgeterski učinak zadarski igrači pokazali su krajem studenog protiv Cibalije, u susretu iz kojeg su izvukli tri bitna boda u misiji dolaska na deseto mjesto prije zimske stanke.

Ranije spomenuta pobjeda nad Zagrebom u rujnu došla je samo tjedan dana poslije najgore odigrane utakmice u ovoj polusezoni, na kraju mandata Dalibora Zebića. Inter je "protutnjao" Zadrom i s pet pogodaka u mreži domaćine tada ostavio u jako teškoj situaciji. Može se reći da je tada dotaknuto dno, nakon čega je ipak uslijedio pomak.

Igrač polusezone

Antonio Mršić i ovaj put je iskočio i jedan je od najzaslužnijih za ovakav učinak Zadrana. S pet pogodaka predvodi ljestvicu klupskih strijelaca u MAXtv Prvoj ligi, a svojom igrom zaslužan je za još mnogo toga dobroga, gledajući asistencije i količinu posla prema naprijed koju odradi u svakom susretu.

Pogled u proljeće

Tri pobjede i remi u posljednjih pet prvenstvenih susreta omogućili su ipak nešto optimističniji pogled u proljeće u zadarskom nogometnom prvoligašu. Deseta startna pozicija nudi i nadu i brigu, ali ovaj igrački kadar uz pokoje potencijalno pojačanje, odnosno prinovu koja neće biti samo prolaznik, može ispuniti zadane ciljeve.

Dakako, treba vidjeti hoće li se ovaj kadar zadržati na okupu jer je nekolicina igrača sigurno zanimljiva i drugim klubovima. Milin će, pak, prvi put povesti ekipu na pripreme i sigurno je da će mu biti na taj način biti lakše prenijeti njegove trenerske ideje. Potencijal i razlog za optimizam postoje, unatoč realnom limitu, ali samo uz pristup kakav je viđen u posljednjih mjesec dana.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • balaspo11.12.2012. u 12:28
    a po igri ne bi smio zadar ispast ali poznavajući hrvatski nogomet bojin se da će zadar, istra i cibalija nastradat na račun ovih klubova bliže zagrebu
    balaspo
  • Kit Karson11.12.2012. u 10:45
    Ako i ispadnemo iz lige, imamo sjajnu okosnicu mladih igrača koje je Ferdo počeo gurati, i ja vjerujem da bi ti momci mogli osigurati vrlo brz povratak. Ali pričekajmo, igra se popravila, momci su motivirani, da nije smanjenja lige, ja bi čak bio siguran u ostanak.
    Kit Karson
  • Obrisan korisnik11.12.2012. u 09:35
    Forza Zadar!
    Obrisan korisnik