Ostali sportovi

Oni će nam nedostajati

Piše:Ivana Strahija • četvrtak, 27.12.2012.
Oni će nam nedostajati

U 2012. godini oprostili smo se od mnogih sportskih veličina, a tekst koji slijedi prisjećanje je na sve one sportaše kojima smo u godini koja se polako bliži kraju kazali posljednje zbogom.

Prva sportska smrt u 2012. godini bila je ona argentinskog motociklista Jorgea Martineza Boera. 38-godišnjak doživio je srčani udar na prvi dan nove godine, vozeći najpoznatiji rally na svijetu, Pariz-Dakar.

Retrospektiva 2012.

Za kraj 2012., urednici i novinari Sportneta pripremit će vam osvrt na neke od događaja, sportaša i ekipa koje su obilježile ovu godinu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kako je nemoguće objektivno komparirati različite sportove i natjecanja, radi se o subjektivnim kriterijima svakog autora, a tekstovima nije cilj poslagati događaje ili sportaše po nekoj objektivnoj vrijednosti uspjeha već osobnom dojmu koje su izvedba, uspjeh, pa i ponašanje tih sportaša ili ekipa na njega ostavili.

Dva tjedna kasnije, prostore bivše Jugoslavije potresla je vijest o smrti dugogodišnjeg nogometnog izbornika tada zajedničke države, Miljana Miljanića. Nogometna veličina preminula je u svom domu u Beogradu u 82. godini. Osim što je bio vrsni nogometaš i izbornik, kao trener je ostavio traga u Zvezdi s kojom je osvojio deset titula. Vodio je i veliki Real Madrid te Valenciu.

U veljači je stigla nova tužna vijest, svijet je napustio Milorad Bibić Mosor, jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara. Mosor je preminuo u 60. godini, a iako će nedostajati svim Hrvatima, najviše za njim tuguju u njegovom Splitu, kojeg je svojim napisima i knjigama zauvijek zadužio.

Veljača je odnijela još jednu legendu, Duška Antunovića, koji je nakon duge i teške bolesti umro u Zagrebu sa svega 65 godina. Uz igračke i trenerske uspjehe, Antunović će ostati upamćen i kao prvi izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, koji je 1993. godine osvojio i prvo hrvatsko vaterpolsko odličje.

Ni mjesec dana kasnije, odlazak još jedne konstante hrvatskog sporta, Bartola Kaleba. Neumornog sportskog radnika, koji je dugo godina bio direktor Rukometnog kluba CO Zagreb, na vječni je odmor poslao moždani udar, iako je već duže vrijeme bolovao od karcinoma.

Srčani problemi

Iznenađujući je broj mladih ljudi, u naponu snage, vrhunskih sportaša i u sjajnoj formi, kojima srce jednostavno zakaže, ponekad i usred samog žara borbe, na sportskim borilištima. Ova je pojava mnoge sportske saveze diljem svijeta natjerala da istraže problem i postrože testiranje sportaša pred velike napore, no ono što se utvrdilo pokazalo je da pomoći u stvari nema.

Naime, u velikom broju slučajeva, kad se izuzme onih par instanci korištenja dopinga i ostalih nedopuštenih sredstava, problemi sa srcima sportaša su prirođeni, a intenzivni ih treninzi i napori samo pojačaju do te mjere da dođe i do najtežih posljedica.

O tome je nedavno govorio i eminentni stručnjak za sportsku medicinu, australski liječnik Peter Larkin, koji je kazao: "Skoro uvijek se kasnije otkrije da se radilo o prirođenim abnormalnostima srca. Testiranje na te probleme je pak vrlo 'škakljivo' pitanje. Kako objasniti profesionalnom sportašu, koji k tome izvrsno zarađuje, ili je tik pred potpisivanje velikog ugovora, da se mora prestati baviti sportom, jer bi mogao umrijeti? Posebice ako nikakvih simptoma nema."

FIFA je u 2012. godini pokrenula posebni program istraživanja problema sa srcem, nakon stravičnog kolapsa 24-godišnjeg Fabricea Muambaa tijekom susreta Boltona i Tottenhama, u kojem je srce mladog Zairca stalo na 73 minute. Već prije toga, FIFA je pokrenula posebni registar u kojem se diljem svijeta prijavljuju slučajevi srčanih bolesti i smrti od srčanih problema kod nogometaša, a ove je godine u svibnju i objelodanila te rezultate.

Iako se brojka od 84 smrti nogometaša od srčanih problema u pet godina novinarima učinila visokom, predsjednik Fifine medicinske komisije Dr Michael D'Hooghe i član te iste komisije profesor Jiri Dvorak, kazali su kako je prevalencija smrti od srčanih problema u općoj mladoj i zdravoj populaciji jedan na 200 tisuća, pa je godišnja brojka na 300 milijuna nogometaša koliko ih u svijetu ima, zapravo trebala biti mnogo viša, oko 1500 smrti, odnosno 7500 u pet godina.

Čini se dakle kako treba postrožiti skeniranja onih najmlađih sportaša, kako bi se utvrdilo postoje li srčani problemi ili ne, i kako bi se na vrijeme prekinulo sudjelovanje u potencijalno kobnim sportskim aktivnostima. Za sada je takav program uspostavljen u Australiji, za sve sportove, dok se na razini nogometnog svijeta za sada okreće pružanju najbolje i najbrže moguće pomoći u slučaju prestanka rada srca na travnjaku te se radi na dobavljanju defibrilatora svim medicinskim ekipama klubova koji sudjeluju na Fifinim natjecanjima.

Također, radi se na boljem razumijevanju podataka dobivenih testiranjima, pošto mnogi od njih ne uzimaju u obzir posebnosti vezane uz rasu pojedinih igrača.

Početkom travnja, zauvijek su se zatvorile oči Dubravka Pavličića, nekadašnjeg jugoslavenskog i hrvatskog nogometnog reprezentativca. U trenutku smrti, Pavličić je imao svega 45 godina.

U istom tom mjesecu, tragedija je pogodila nogometni travnjak u Pescari. U 31. minuti susreta između Pescare i Livorna preminuo je 25-godišnji Piemario Morosini. Mladić je preminuo pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, a službeni razlog smrti je - prestanak rada srca. Livorno je po njegovoj smrti umirovio dres s brojem 25.

Jedna je smrt u travnju ipak bila nam je bliža, pošto se dogodila u Hrvatskoj. Neposredno nakon polufinalnog ogleda Zagreba i Dinama, preminuo je službeni delegat susreta, 61-godišnji Franc Božić. Sportski je radnik već dulje vrijeme bolovao te mu pomoći, unatoč brzoj intervenciji medicinara, nije bilo.

Problemi sa srcem ugasili su i život mladog norveškog plivača Alexandera Dalea Oena. Srčani udar pogodio je 27-godišnjaka pored bazena u kojem se spremao za predstojeće Olimpijske igre.

Svega par dana kasnije, svijet je napustio i čovjek koji je utjelovio nigerijsku strast za nogometom, 48-godišnji Rashidi Yekini. Bio je najbolji strijelac nigerijske nogometne reprezentacije u povijesti.

U lipnju je stigla vijest o smrti legendarnog ruskog hokejaša, Vladimira Krutova, koji je preminuo samo pet dana nakon proslave 52. rođendana. Krutov je bio dvostruki olimpijski pobjednik, osvajač pet zlata na svjetskim prvenstvima i jedan od najboljih igrača hokeja na ledu ikad.

Odmah potom, Španjolsku je potresla vijest da je preminuo Manuel Preciado Rebolledo. Rebolledo je od srčanog udara umro ni 24 sata nakon što je imenovan trenerom Villarreala.

Par dana kasnije, vijest o još jednom mladom životu zauvijek ugašenom zbog problema sa srčanim mišićem. Preminuo je 24-godišnji srpski olimpijski kandidat Nemanja Nešić. Nešić je svoju zemlju trebao predstavljati na Olimpijskim igrama u Londonu. Svega 21 godinu imao je pak nigerijski nogometaš Henry Ihelwere kad je preminuo, pod nerazjašnjenim okolnostima od zatajenja srca. Smrt se dogodila na travnjaku, za vrijeme prijateljske utakmice njegovog kluba, rumunjskog drugoligaša Delta Tulcee, protiv Balotestija.

U kolovozu je pak Dinamo ostao bez svoje legende, a Hrvatska bez jednog nogometaša i trenera koji je obilježio njenu sportsku povijest. Ivica Horvat preminuo je u 87. godini na Krku, ostavivši iza sebe mnogobrojne igračke i trenerske uspjehe. Najveći trenerski uspjeh doživio je 1967. godine kada je u finalu Kupa velesajamskih gradova preuzeo momčad Dinama od Branka Zebeca i pobijedio Leeds United za prvi i jedini europski trofej Modrih.

Hrvatska je u kolovozu ostala i bez Veljka Rogošića, čovjeka nevjerojatne sportske povijesti. Rogošić je u svojoj bogatoj karijeri čak 203 puta nastupao za reprezentaciju, a gotovo nevjerojatno zvuče podaci da je 51 put obarao državne rekorde u različitim disciplinama te je 142 puta postajao državni prvak.

Raspored tekstova u "retrospektivi 2012.":

20.12. Pet ekipa godine
21.12. Pet sportaša godine
22.12. Pet utakmica godine
23.12. Pet sportašica godine
24.12. Pet lijepih sportskih priča
25.12. FOTO: Pregled 2012. u fotografijama
26.12. Pet iznenađenja godine
27.12. Oni će nam nedostajati
28.12. 10 osoba hrvatskog sporta
29.12. 10 događaja hrvatskog sporta
30.12. VIDEO: 10 poteza godine
31.12. Sportska 2012. na Sportnetu

Dva mjeseca potom, još je jedna Dinamova legenda otišla na vječni počinak. Vladimir Čonč preminuo je u 85. godini života, a svoju je nogometnu karijeru obilježio vrlo učinkovitim nastupima za zagrebački Dinamo, za koji je odigrao čak 413 utakmica.

U studenom, preveliki sportski napori odnijeli su život još jedne osobe, a od srčanog udara preminuo je 37-godišnji biciklist Gunther Cuylist. Belgijac je preminuo dva sata nakon završene utrke Tour de Faso koja se održavala u Burkini Faso.

Posebna tragedija pak je bila smrt Jovana Belchera, igrača američkog nogometa. Belcher, obrambeni igrač Kansas City Cheifsa, je prvo vatrenim oružjem ubio svoju djevojku, a potom je pred svojim trenerom i generalnim menadžerom Chiefsa na Arrowhead stadionu sam sebi oduzeo život. Bilo mu je svega 25 godina.

Posljednja sportska smrt koja je zabilježena u 2012. bila je ona Branka Kralja. Kralj je bio i rukometni i nogometni golman, ali i općenito osoba svestranih interesa, pa uz sportsku, tuguje i glazbena javnost, a bio je i poznati inovator.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley27.12.2012. u 11:16
    mala primjedba: na početku teksta, kod miljanića je ostao html kod, a nema linka ;)
    Weasley