Rukomet

Srbija i Poljska traže iskupljenje, Rutenka vraća Bjeloruse na veliku scenu

Piše:Josip Tolić • četvrtak, 10.01.2013.
Srbija i Poljska traže iskupljenje, Rutenka vraća Bjeloruse na veliku scenu
Foto: Dario Dodić

Sudionici skupine C Svjetskog rukometnog prvenstva u Španjolskoj četiri su slavenske zemlje uz dodatak dva azijska predstavnika. Srbija i Poljska imat će zadatak vratiti vjeru u sebe nakon neuspjeha na prošlim Olimpijskim igrama odnosno Europskom prvenstvu, Slovenci idu po najbolji plasman na SP-ima, dok će povratnik Bjelorusija pokušati pomrsiti račune favoritima.

Srbija na prekretnici: Je li Euro bio slučajnost ili potvrda snage Orlova?

Seriju nastupa na velikim natjecanjima reprezentacija Srbije nastavlja na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Bit će to prava prilika za Orlove da pokažu gdje im je mjesto u europskom i svjetskom rukometu. Prošle su godine, naime, na EP-u u svojoj zemlji uz veliku potporu s tribina uzeli srebrnu medalju, no potom je uslijedilo razočaranje na Olimpijskim igrama. Izabranici Veselina Vukovića dobili su samo jednu od pet utakmica i nisu se kvalificirali u nokaut-fazu.

Situacija u 2013. znatno je drugačija, barem što se tiče kadra. U odnosu na Euro u Srbiji kadar je doživio čak devet promjena, a priliku su uglavnom dobili mladi igrači.

"Njihova mladost i neiskustvo bit će nam podrška jer imaju veliku želju za dokazivanjem, ali svakako će nam nedostajati i neki stariji, poput Manojlovića, koji zbog bolesti nije s nama", izjavio je izbornik nakon katastrofalnog poraza Srba od Egipta 34:18.

Poljska bez Bogdana Wente po popravak dojma nakon propuštanja Olimpijskih igara

Glavna vijest u poljskoj rukometnoj reprezentaciji jest - nema Bogdana Wente. Dugogodišnji izbornik povukao se nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre i otvorio je novu eru u tamošnjoj nacionalnoj vrsti. Godina dana tako je prošla od posljednjeg velikog natjecanja na kojoj je reprezentacija zauzela tek 11. mjesto, a potom na kvalifikacijskom turniru za OI ispala upravo od Srbije i domaćina SP-a Španjolske.

"Fizički smo se izvanredno spremili, trener nam je posvetio ogromnu pažnju. Igrali smo nekoliko pripremnih utakmica, dobri smo u kontranapadima, ali mislim da do prve utakmice nećemo točno znati na čemu smo", izjavio je desni vanjski Krzysztof Lijewski.

Momčad je u rujnu prošle godine službeno preuzeo njemački stručnjak Michael Biegler koji bez pritiska rezultata ulazi u svjetsku smotru. Cilj tamošnjeg saveza jest polako pripremiti igrače za Europsko prvenstvo 2016. na domaćem tlu, a dotad - što god se postigne, bit će uspjeh.

Ambiciozni Slovenci najavljuju velike stvari

Novog čovjeka na klupi imaju i Slovenci. 45-godišnji Ljubljančanin Boris Denič prvi će put povesti jednu reprezentaciju na svjetskom prvenstvu, no to ne znači da su mu apetiti mali. "Imam najbolju reprezentaciju i zato moji dečki žele visok plasman. Ako ga ne ostvarimo danas, onda ćemo sutra", rekao je u najavi svjetske smotre.

Na Europskom prvenstvu u Srbiji Slovenci su završili šesti, jednu stepenicu ispod mjesta koje bi im jamčilo nastavak borbe za Olimpijske igre. Dosadašnji najveći uspjeh sa svjetskih prvenstava deseto je mjesto iz Njemačke 2007. Glavna snaga reprezentacije bit će pokretna 6-0 obrana i igra na kontranapade, a u pohodu na drugi krug pomoći će joj i Vid Kavtičnik, desnokrilni napadač koji je od ožujka prošle godine bio izvan parketa zbog ozljede ligamenata koljena.

Korejce napustio "veliki vođa", no borbenosti neće nedostajati

Gotovo svako novo natjecanje za neku rukometnu reprezentaciju, a i ne samo rukometnu, znači i opraštanje nekog iskusnog igrača koji je bio nosilac igre. U Hrvatskoj je to (možda privremeno) Ivano Balić, a u južnokorejskoj vrsti Kyung-Shin Yoon, najbolji svjetski rukometaš 2001., koji je nakon 20 godina profesionalnog igranja rekao "zbogom" rukometu.

Da će deveterostrukim azijskim prvacima biti teško u ogledima protiv ostatka svijeta, prije svega europskim reprezentacijama, pokazale su i Olimpijske igre u Londonu na kojima su izgubili svih pet susreta. Niti Španjolska ne jamči neka svjetlija vremena. Cijeli je kadar ponovno sastavljen isključivo od igrača iz domaće lige, a svoju će šansu za drugi krug tražiti u ogledima protiv Bjelorusije i Saudijske Arabije.

Povratak Bjelorusije nakon 18 godina, sve oči uperene su u jednog čovjeka

Dok su njihovi konkurenti u skupini C uglavnom ustaljeni sudionici velikih natjecanja, za bjelorusku reprezentaciju ovo će biti posve novo iskustvo. Nacionalna vrsta tek će drugi put zaigrati na Svjetskom prvenstvu nakon Islanda 1995., a pamti i europsku smotru u Portugalu godinu ranije. Trijumf nad Slovačkom u doigravanju za nastup u Španjolskoj donio im je priliku za dokazivanje u velikom društvu, no toga vrlo vjerojatno ne bi bilo da nije jednog čovjeka.

Karijeru je počeo u Arkatonu iz Minska 2000., nakon čega se preselio u Sloveniju, uzeo državljanstvo i zaigrao za reprezentaciju Dežele. U potrazi za novim izazovima 2005. prešao je u španjolski Ciudad Real i okušao se i u selekciji Furije. S 31 godinom na leđima, odlučio se vratiti u domovinu i pomoći svojoj reprezentaciji. Pogađate, radi se o Sergeju Rutenki, glavnom igraču svoje zemlje u kvalifikacijama. I bit će veliki oslonac Bjelorusa na ovoj smotri.

"U rukometu, kao i u svim momčadskim sportovima, jedna osoba ništa ne može postići. Nisam mađioničar i sam ne bih mogao napraviti nešto veliko. Moramo biti koncentrirani kako bismo pobijedili u svakoj utakmici. Uz pozitivan splet okolnosti, možemo proći dalje", izjavio je vanjski igrač Barcelone.

Saudijci s Nenadom Kljaićem na klupi gledaju prema President's kupu

Jedna od reprezentacija koja će mnogima na velikoj sceni poslužiti tek kao jači trening jest Saudijska Arabija. Bit će ovo šesti nastup na SP-ima za momčad koja je na prošlogodišnjem Azijskom prvenstvu osvojila brončano odličje i tako se kvalificirala za Španjolsku.

Standardni dometi Saudijaca uglavnom se kreću oko 20. mjesta, a zadaću da ostvari najbolji plasman u povijesti, što je 19. pozicija iz Portugala 2003., dobio je hrvatski stručnjak Nenad Kljaić. Za osvajača zlatne medalje s Hrvatskom na OI 1996. te bivšeg trenera Croatia osiguranja Zagreb ovo je prvi izbornički posao i - zasigurno - bit će sve, samo ne lagan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSP 2013.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Nenad6211.01.2013. u 14:27
    Obostrane zelje... u cetvrtfinalu bih najvise voleo duel Srbije i Hrvatske.
    Nenad62
  • hanson10.01.2013. u 20:33
    Daleko najslabija grupa bez ijednog ozbiljnog kandidata za medalju
    hanson
  • Obrisan korisnik10.01.2013. u 17:36
    Pa naučio Rutenka od još jednog velikog Bjeloruskog rukometnog imena od Aleksandra Tučkina,i on je prvo igrao za SSSR,onda za Bjeloruse pa je krajem 90-ih zaigrao za Ruse!!U ovoj grupi će se Poljaci i Srbi boriti za prva 2 mjesta!!
    Obrisan korisnik
  • hanson10.01.2013. u 17:33
    Koja sprdacina ovo sa rutenkom, covjek mjenja reprezentacije kao klubove. Ne znam samo kako to ihf dozvoljava.
    hanson