Rukomet

Antonio Pribanić za Sportnet analizira mađarsku rukometnu reprezentaciju

Razgovarao: Damir Žbulj • utorak, 15.01.2013.
Antonio Pribanić za Sportnet analizira mađarsku rukometnu reprezentaciju

Hrvatske rukometaše u utorak navečer očekuje prva prava utakmica na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Protivnici su Mađari, koje su izabranici Slavka Goluže porazili u Londonu u borbi za olimpijsku broncu. Pivot Pick Szegeda Antonio Pribanić već je sezonu i pol u mađarskom rukometu i sigurno jako dobro poznaje tamošnje igrače, kao i njihovu reprezentaciju, a samo za čitatelje Sportneta analizirao je mogućnosti njihove aktualne selekcije u dvoboju protiv Hrvatske.

Hrvatski 25-godišnji rukometaš Antonio Pribanić već je sezonu i pol član mađarskog Pick Szegeda te je preko suigrača, ali utakmica tamošnjeg prvenstva i borbe s Veszpremom sigurno upoznat s mogućnostima većine mađarskih rukometnih reprezentativaca, koji će u utorak navečer biti protivnici Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Ovaj kružni napadač svlačionicu dijeli s reprezentativnim vratarskim dvojcem Tatai - Mikler, sigurno je dobro upoznat kakve kvalitete ima kolega mu pivot Szabolcs Zubai, dok su mađarski reprezentativci još i njegovi suigrači Attila Vadkerti i Gabor Ancsin.

Mađarska je doživjela poraz od Hrvatske u borbi za brončanu medalju na prošlim ljetnim Olimpijskim igrama u Londonu i sigurno će biti posebno motivirana da na terenu pokaže kako se može nositi s hrvatskim rukometašima, a i njihov izbornik Lajos Mocsai posebno je naglasio kako se nada se da su se ovaj put dobro pripremili za novi obračun.

Nagy - snaga, ali i samopouzdanje

Svakom poznavatelju rukometa jasno je kako je i dalje ključni mađarski igrač, predvodnik njihove ekipe Laszlo Nagy, koji se pred početak ove sezone, nakon godina i godina provedenih u Barceloni, vratio u mađarski rukomet, ali u Veszprem. Njegov povratak i u mađarsku rukometnu reprezentaciju kao ključnim ističe i Pribanić koji je naglasio: "Nema dvojbi, što se Mađara tiče, njihov prvi, osnovni i glavni igrač je i dalje Laszlo Nagy. On je i motor i mozak, a reprezentacija je dobila strašno puno i na kvaliteti, snazi, ali i na samopouzdanju nakon što se vratio."

Ako će biti 'gusto', može se pretpostaviti tko će preuzeti odgovornost kod Mađara: "Kada su u teški situacijama, a pogotovo u velikim utakmicama, mogu i oni, ali i možemo mi očekivati da će preuzeti ogroman teret na svoja leđa. On je definitivno jedan od najboljih na svijetu."

Ove sezone i ljubitelji Zagrebaša imali su prilike upoznati igračke kvalitete Pick Szegeda u Ligi prvaka pa tako i odličan vratarski dvojac, koji vrhunski surađuje kako i u klubu tako i u reprezentaciji. Roland Mikler i Peter Tatai odlično se nadopunjavaju i ako se razbrane mogli bi predstavljati veliku opasnost za Hrvatsku: "Mikler je u utakmici protiv Egipta bio sjajan sa 17 obrana, dok je protiv Australije podjednako uspješno branio Tatai."

Pozitivna vratarska konkurencija i neugodna krila

"Mikler je tip golmana koji brani školski i svaku utakmicu će skupiti određeni broj obrana, ako ga baš i ne krene najbolje i kako bi trebalo. Tatai se s njim sjajno nadopunjuje, a kada se i on razbrani, u stanju je skupiti i preko 20 obrana! Jako dobro surađuju u klubu, ali i reprezentaciji. Pozitivna su si konkurencija te su i uz to dobri prijatelji," prenosi Pribanić te posebno ističe: "Možda je i najvažnije što protiv svake ekipe ne brane istim stilom, dobro se pripremaju, tako da mogu biti jako neugodni za protivnika."

Već je na početku ove svjetske smotre Gergely Harsanyi, sa osam pogodaka Egiptu, pokazao kako se radi o izuzetno neugodnom desnom krilu, a taj dio mađarske reprezentacije istaknuo je i Pribanić: "Krila Ivancsik i Harsanyi su pravi motori reprezentacije. Oba su jako brza i neugodna u kontri s tim da se Ivancsik često ubacuje i na crtu, kao drugi pivot. Harsanyi se često nalazi u odličnim prilikama za uskok s krila, jer mu Nagy servira puno lopti po utakmici."

Opasna osovina Csaszar - Zubai

Gabor Csaszar trenutno je jedan od najatraktivnijih svjetskih rukometaša, što mu je uostalom donijelo ugovor s pariškim PSG-om, gdje će se narednog ljeta priključiti Kopljaru, Voriju, ali i Dinartu, Narcisseu, Abalou, u ekipi koja će biti sposobna otići na sam europski vrh.

"Nikako se ne smije zaboraviti Csaszara, koji je iza Nagya njihov najbolji šuter, ali i igrač izuzetno neugodan u igri 'jedan na jedan'. Jako dobro surađuje s pivotom Zubaijem, koji na njegove lopte odlično utrčava u prazan prostor. Treba biti i oprezan jer zbog svog stila igre nerijetko iznuđuje po dvije minute isključenja za suparničke obrane."

"Žilav je i okretan," zaključio je pivot Szegeda.

Obrana - visoka i čvrsta

Mađari će se truditi dobrom obranom zaustaviti hrvatske rukometaše, a Pribanić naglašava kako hrvatsku reprezentaciju mogu očekivati dvije varijante: "U obrani igraju 6-0. Dosta su visoki i čvrsti. Na jednoj dvojki je Zubai, na drugoj Kornel Nagy, dok su u sredini Laszlo te Timuzsin Schuch, koji se mijenja obrana - napad. Kada love rezultat ili imaju problema sa protivničkim šuterima tada mogu zaigrati 5-1 obranu, gdje naprijed prednjeg igra Vadkerti. On je jako brz, ali i jak i njabolje u toj ekipi može odigrati tu poziciju."

Od ostalih igrača koji mogu Hrvatskoj stvarati probleme Pribanić je izdvojio: "Na lijevom vanjskom Mađara možemo očekivati česte promjene. Na toj poziciji su i Kornel Nagy, Lekai, koji je inače srednji, ali tada je njihova igra puno brža. Može se tamo pojaviti i klasični šuter Barna Putics. Tu najviše kombiniraju."

"Na klupi imaju također dobrih igrača. Iskusni Tamas Mocsai, izbornikov je sin, a tu je i Krivokapić. Obojica igraju istu poziciju kao i Nagy. Međutim može se dogoditi da Mocsai ponekad igra srednjega pa i to je dokaz kako imaju jako, jako puno kombinacija u vanjskoj liniji," zaključio je svoju analizu za Sportnet Antonio Pribanić, kružni napadač Pick Szegeda, koji se nije našao na širem izbornikovom pozivu, ali se može očekivati kako se na njegove usluge može računati u budućnosti.

Mađari su s pripremama za Svjetsko prvenstvo krenuli ranije od Hrvatske pa su prema tome i prije stigli do bolje forme. Dobro su igrali u pripremnim utakmicama, a u prvom kolu su se lakoćom obračunali s Egiptom, koji je slovio za neugodnu reprezentaciju, četvrtu po jakosti u ovoj skupini.

Za Hrvatsku, ali i Mađarsku ova utakmica u skupini možda i neće biti od prevelike važnosti, jer ionako je daleko osmina finala i početak borbe za završnicu, no, svakako će i jednoj i drugoj reprezentaciji biti dobar pokazatelj gdje se u ovom trenutku njihove ekipe nalaze te u kakvoj su formi za ostatak turnira.

Dvoboj s Mađarima Hrvatsku očekuje u 21.15 sati.

Foto: Szeged24 / Aurél Iványi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!