Zimski sportovi

44 utakmice i gotovo sve ispočetka: muke po EBEL-ovoj međurundi

Piše:Borna Rupnik • utorak, 22.01.2013.
44 utakmice i gotovo sve ispočetka: muke po EBEL-ovoj međurundi
Foto: Davor Sajko

Gotovo pet mjeseci 12 se klubova u EBEL-u u žestokom ritmu bori za bodove i što bolji plasman na tablici, a u utorak navečer počinje drugi krug natjecanja, u kojemu su stečeni razmaci svedeni na minimum, a svi ponovno imaju svoju šansu...

Poslije 44 odigrana kola, EBEL je praktično opet na početku.

Sustav natjecanja s međurundom, kroz koju će u deset utakmica prvih šest momčadi tražiti što bolji plasman za doigravanje, a drugih šest posljednje dvije ulaznice za nastavak natjecanja, još uvijek izaziva različite reakcije. Nemali trud uložen od početka rujna sveo se na samo nekoliko bodova razlike.

Saša Martinović, branič Medveščaka: "Na kraju, nemamo mi tu što birati, o sustavu je odlučila liga i mi smo tu samo da igramo".

S obzirom da ove godine razmaci među vodećim momčadima nisu bile veliki, nešto je i manja "buka" oko podjele lige i rezanja bodovne razlike na sustav 4-3-2-1-0-0, ali nezadovoljnih hokejaša i djelatnika - ima, uključujući i one u hrvatskom predstavniku.

Među njima je i Saša Martinović, branič zagrebačkog Medveščaka, koji je po završetku prvog kruga bio prilično jasan: "Sve što je bilo i sve prijašnje utakmice mogu se zaboraviti. Sada su opet sve male razlike između klubova i opet se moramo pokazati".

"Malo je čudno jer momčadima koje su gore na vrhu ovaj sustav ne pomaže, ali zato dosta pomaže ovim momčadima koje su dolje na ljestvici. Njima je to bolje jer mogu nakon sljedećih deset utakmica čak završiti i na prvom mjestu, iako to dosad nisu zaslužili, ali takav je sustav", naglasio je.

Primjera radi, Dornbirn i Innsbruck nakupili su u 44 odigrana kola 32, odnosno 42 boda zaostatka za prvoplasiranim Vienna Capitalsima, a kroz međurundu imaju priliku zauzeti sedmu i osmu poziciju u doigravanju te naposljetku ostvariti bolji rezultat od Bečana, koji će se morati dobro oznojiti ne bi li uopće završili među četiri najbolje momčadi lige te zaslužili prednost domaćeg terena.

S druge strane, djelomično je razumljiva i odluka da se nešto poduzme oko sustava natjecanja, s obzirom da je dugotrajni prvi dio dovodio do situacija u kojima su puno prije završetka neke pozicije bile definirane te je bio vrlo uočljiv izostanak pravog natjecateljskog motiva kod pojedinih momčadi u određenim utakmicama.

Medveščak dokazao ozbiljne namjere

Bilo kako bilo, Medveščak je svoj dio posla u dosadašnjem dijelu sezone obavio - izvrsno. Drugo mjesto "govori samo za sebe", kako kaže napadač Adam Naglić, a u taboru hrvatskog predstavnika mogu se pohvaliti i povremenim boravkom na samom vrhu poretka.

Pritom su izgrađene jasne konture čvrste, defenzivne momčadi kakvu želi trener Marty Raymond, prevladane su turbulencije prije svega oko odlaska Zanoškog, oko priča o kašnjenju plaća te manjih serija slabijih rezultata, a još je otvoren prostor za igračko pojačanje.

Novi će igrač, kako najavljuju u Medveščaku, poslužiti i radi dobivanja na širini kadra, koji bi u nadolazećim utakmicama mogao biti od itekako velikog značaja, posebno kada se uzme u obzir nevjerojatno naporan ritam međurunde.

Gust raspored uz reprezentativnu stanku

Prvih pet kola, do desetodnevne reprezentativne stanke početkom veljače, bit će odrađeno u narednih deset dana, a od 13. do 22. veljače, u samo devet dana, ugurano je preostalih pet kola međurunde.

Tako će sudbinu klubova u oba dijela EBEL-a uvelike krojiti i umor, odnosno prilike za odmor od putovanja, kao i neizbježne ozljede. Gotovo da i nema sastava koji ne "drži fige" za oporavak nekog od svojih igrača.

Medveščak će nakon gostovanja u Villachu ugostiti KAC i Linz, a zatim putuje u Graz i dočekuje trenutačno vodeće Vienna Capitalse. Nakon kratkog predaha, slijede gostovanja u Beču i Linzu pa domaći okršaj s Grazom, a u završna dva kola Medveščak odlazi u Klagenfurt i dočekuje Villach.

Izjednačena konkurencija za neizvjesne susrete

Bečki sastav može se podičiti najboljom obranom lige, koja je u 44 utakmice primila točno stotinu pogodaka, devet manje od Medveščaka. Za nju su zaslužni i vratari Fabien Weinhandl i Matthew Zaba, četvrti i šesti po postotku uspješnih obrana. Prvi je, vrijedi istaknuti, Michael Ouzas s točno 93 posto obranjenih udaraca. Robert Kristan je na 11. poziciji s 91,7 posto obrana.

Villach, koji se uzda u dobru domaćinsku formu i najbolji napad lige, igra na krilima najučinkovitijeg igrača EBEL-a, Dereka Ryana (29 pogodaka i 35 asistencija) te Johna Hughesa (18 pogodaka i 36 asistencija), bivšeg igrača Olimpije, između kojih se smjestio samo Dornbirnov Luciano Aquino. Na vratima Villacha stoji Jean Philippe Lamoureux, također nekadašnji Zmajček, koji je s 92,8 posto obrana drugi čuvar mreže u EBEL-u. Villach prostor za napredak ima u obrani, od koje su više pogodaka primili samo Olimpija, Dornbirn i Innsbruck.

Graz 99ersi nekako se "tiho" drže dobrog plasmana, uz 42 boda Oliviera Latendressea i samo jedan manje bivšeg igrača Medveščaka, Grega Daya, dok se KAC pravovremeno probudio i prije same završnice napravio proboj dostatan za ostvarenje željenog cilja. KAC u Swetteu i Chiodu ima jake adute među vratnicama, a ubojiti napadački dvojac Lammers i Lundmark drži četvrto i peto mjesto najboljih igrača lige. Pritom ne treba izostaviti niti iskusnog Thomasa Kocha.

Aktualni prvaci iz Linza nadaju se brzom oporavku Mike Ouellettea, koji je trenutačno među spomenutim ozlijeđenim igračima, a na svom kontu ima 21 pogodak i 27 asistencija. Brian Lebler postigao je čak 29, a zajedno sa suigračima sigurno neće olako ispustiti titulu iz ruku.

Red Bull u neočekivanom društvu

Hokejaši iz Mozartovog grade već nekoliko godina, s obzirom na svoj proračun, slove za jednog od favorita za naslov prvaka EBEL-a, a ove sezone još uvijek nisu osigurali doigravanje. Slabijim partijama momčadi koju predvode Di Benedetto (41 bod, ukupno tek 18. u ligi) i Duncan 35 bodova u više se navrata najavljivao kraj, ali Red Bull nikako nije uspijevao uhvatiti pobjednički zalet.

Međutim, kroz "donji dom" teško da će ispustiti posljednji vlak plasman među osam, tim više što im sada ne preostaje nikakva prilika za popravni ispit, a neulazak u doigravanje graničio bi s katastrofom, kako za Red Bull, tako i za austrijski hokej. Da imaju kvalitete, sugerira i učinak od 163 postignuta pogotka (drugi u ligi), a Red Bull na osmom mjestu ima - najbolju gol-razliku (+42).

Kako Dornbirn, a još manje Innsbruck, nisu ponudili previše materijala da bi se vjerovalo u njihov plasman u doigravanje - premda bi netko na njima mogao "slomiti zube" i izgubiti ključne bodove - mnogo će toga ovisiti o učinku neaustrijskih momčadi, Znojma, Albe Volan i Olimpije.

Češki Orlovi držali su korak s gornjim dijelom poretka i šesta im je pozicija izmaknula za jedan jedini bod te ne bi bilo nikakvo iznenađenje pronađu li upravo oni, drugi puta u svojoj drugoj sezoni, put do knockout faze. Mađari i Slovenci, po svemu sudeći, morat će pronaći neki as iz rukava žele li do doigravanja.

Doigravanje

Doigravanje počinje u nedjelju, 24. veljače, a četiri će prvoplasirane momčadi moći izabrati svog protivnika između petoplasirane i šestoplasirane, odnosno dvije prvoplasirane momčadi iz donjeg dijela lige. Prvi, naravno, bira pobjednik gornjeg dijela međurunde, potom osvajač druge i naposljetku osvajač treće pozicije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir22.01.2013. u 22:45
    sustav - debilana
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 22:14
    Sustav čisti idiotizam. 3 boda osovojiš u 2 tekme, da prostite. Nakon 44 tekme knockout i bok.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 20:32
    Mislim da ovaj sustav manje nagraduje konstantnost tijekom cijele sezone a vise trenutnu formu pred doigravanje. Na papiru ima smisla - momcadi s najboljom trenutnom formom nece ispasti u prvom krugu jer igraju protiv trenutno najslabijih momcadi, a kako ce u praksi biti, vidjet cemo. Ja sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 18:53
    onaj koji nakon sto preda kantu pobjednickoj momcadi ( Medvescaku) zadovoljno broji ojere!i!
    Obrisan korisnik
  • hanson22.01.2013. u 18:49
    Da mi je znat koji je genijalac izmislio ovakav sustav natjecanja koji je sprdnja i uvreda za hokej i sport općenito.
    hanson