Rukomet

Hrvatski Slovenci Bašić, Kapular i Pešić analiziraju rukometnu senzaciju ovog SP

Razgovarao: Damir Žbulj • petak, 25.01.2013.
Hrvatski Slovenci Bašić, Kapular i Pešić analiziraju rukometnu senzaciju ovog SP
Foto: EPA

Slovenska rukometna reprezentacija plasmanom u polufinale Svjetskog prvenstva u Španjolskoj prometnula se u pravu malu senzaciju ovog velikog natjecanja. Osvajanje prve pozicije u skupini ispred Srbije i Poljske pa preko Egipta u osmini finala i Rusa u četvrtfinalu izborili su okršaj s domaćinom Španjolskom. Razmišljanja o njihovim mogućnostima samo za čitatelje Sportneta ponudila su trojica hrvatskih rukometaša koji su iskusili igranje u slovenskom prvenstvu i koji su upoznatima sa snagom i mogućnostima njihove rukometne reprezentacije...

Marijan Bašić i Zvonimir Kapular dobru su tijekom svog angažmana u Ribnici upoznali većinu sadašnjih slovenskih reprezentativaca, dok je Ivan Pešić u Maribor stigao pred početak ove sezone. Naravno, istaknuo je kvalitetu njihovih vratara, kao važnu kariku slovenskog povijesnog uspjeha.

Bašić: "Uroš Zorman je mađioničar, Mačkovšek će biti bek za velike stvari"

Marijan Bašić jedan značajan dio svoje rukometne karijere proveo je u Sloveniji, u Ribnici, gdje se ovaj 26-godišnjak isprofilirao u jednog od boljih srednjih vanjskih igrača lige. Trenutno se nalazi u Njemačkoj, gdje je u potrazi za angažmanom trenirao s Grosswallstadtom, a trenutno se nalazi na pripremama s vodećom momčadi njemačke 2. Bundeslige Emsdettenom, prije nego padne odluka o daljnjem angažmanu.

Slovenska rukometna reprezentacija ostavila je odličan dojam na ovom velikom natjecanju, iako oslabljena ozljedama pred početak Svjetskog prvenstva. Izbornik Boris Denič tako je ostao bez svoja prva dva vratara Lesjaka i Skoka, a posebno su mu nedostajali iskusni bek Miklavčič te vanjski igrač CO Zagreba David Špiler.

No, bez obzira na sve nedaće, Denič je odlično posložio ekipu, dobrim nastupima u skupini otvorio im se povoljan ždrijeb pa su nakon pobjede nad Egiptom i slavlja nad Rusima Slovenci ostvarili povijesni uspjeh za svoj rukomet - prvi plasman u polufinale jedne smotre najboljih svjetskih reprezentacija.

Za Pešića najzanimljiviji okršaj Štrebik - Škof / Prošt

Hrvatski reprezentativni vratar s prošlog Svjetskog prvenstva Ivan Pešić tek je pred početak prošle sezone stigao u Sloveniju, u Maribor, ali dobro zna koja je glavna snaga njihove reprezentacije: "Tek sam pola godine u Sloveniji pa ono što sam uspio primijetiti je kako Slovenija igra izuzetno dobro, s jakom obranom i izvrsnim golmanima. Većina njihovih igrača igra u domaćoj slovenskoj ligi i to im je veliki plus. Škof je iskusan golman i zajedno s Proštom za sada super brane. Bit će mi zanimljivo vidjeti Štrebika s jedne strane protiv Škofa i Prošta s druge. Mislim da će oni odlučiti ovo polufinale."

I Bašić je lagano izdvojio Uroša Zormana, kao pokretača igre slovenske reprezentacije: "Uroš Zorman je mađioničar, jer svi koji se bar malo razumiju u rukomet reći će za njega kako je vrhunski igrač. Srednji vanjski, ali rijedak jer ne zabija puno. On je igrač koji stalo namješta svojim suigračima pozicije za šut i baš se vidi da je ovo prvenstvo jako motiviran i uz njega Kavtičnika i golmane, slovenska reprezentacija je savršen spoj iskustva i mladosti."

"Odlučuje se na šut samo kada se lomi rezultat ili kada slovenski bekovi imaju loš dan, tada preuzima odgovornost na sebe," naglasio je Bašić.

Slovenska liga iz godine u godinu napreduje, imaju dva kluba u Ligi prvaka, nekoliko klubova se ravnopravno svake sezone bori za vrh tablice i odmah se vidi i reprezentativni napredak: "Mislim da je njihov izbornik Denič to jako dobro položio i rezultat reprezentacije je samo odraz dobrog rada kroz klubove, kao što su Celje, Velenje, Maribor, Koper, Trebnje, gdje se dobro odgajaju igrači. Što potvrđuje činjenica da je mladi Borut Mačkovšek iz Celja kroz samo dvije godine napredovao u beka za velike stvari, a tu je i jako mladi pivot Gaber."

Slika 2 od 2.
Foto: Dario Dodić

"Okosnica njihove igre je obrana, kroz koju njihov sistem kontre i polukontre funkcionira strahovito dobro. Slovenija je dom vrhunskih, brzih krila, koja ne biraju iz kojeg će kuta skočiti. Luka Žvižej, Dobelšek i Marguč su krila kakva se samo mogu poželjeti, brza i precizna," istaknuo je Bašić kao još jednu njihovu prednost.

"Od vanjskih igrača, Bilbija je imao jako dobru sezonu u njemačkom Mindenu, a ponavljam da treba posebnu pažnju obratiti na Boruta Mačkovšeka, koji je mladi 20-godišnjak, ali već sad pokazuje veliki potencijal. Zormanu na srednjem pomaže Bezjak, koji možda ne igra tako dobro kao što igra u Velenju, ali to je igrač koji će u budućnosti preuzeti palicu vođenja ekipe od Zormana. Na desnom beku se istaknuo Jure Dolenec, koji je na ovom prvenstvu jedan od boljih slovenskih realizatora, ali nije izraziti šuter, nego ima odličnu fintu te je na ovom natjecanju i njihov najbolji asistent."

Pivoti su im Pucelj, koji je stigao kao zamjena za ozlijeđenog Gajića, Miha Žvižej i Matej Gaber, a o njegovom potencijalu dovoljno govori kako je zajedno s Dolencem potpisao za Montpellier, što pokazuje kako je dobar obrambeni igrač, koji može itekako još puno postići i u napadu." Istaknuo je Bašić i što može biti veliki nedostatak za ovu slovensku ekipu:

"Mana ove slovenske reprezentacije može biti njihovo neiskustvo. Ako se u prvih 20-ak minuta obeshrabre njihovi mladi igrači može im se napraviti velika razlika. Rusija to nije znala iskoristiti, vidjet ćemo hoće li Španjolci?"

Kapular: "Volio bih da u finalu zaigraju Hrvatska i Slovenija"

Donedavni pivot rukometaša iz slovenske Ribnice svoju će karijeru nastaviti u Kataru. Zvonimir Kapular 27-godišnji je bivši igrač Nexea, za vrijeme Line Červara bio je i u krugu reprezentativaca, a uz bogato slovensko iskustvo sigurno je dobro upoznat s njihovom reprezentacijom.

"Slovenija je već u startu ovog natjecanja krenula oslabljena, bez nekolicine važnih igrača, pogotovo Davida Špilera. Nije to bio kraj muka s ozljedama za izbornika jer mu se na samom natjecanju ozlijedio najbolji strijelac Gajić. No, do ovog povijesnog uspjeha predvodili su ih iskusni Zorman i vratar Škof, kojima se priključio povratnik u reprezentaciju Vid Kavtičnik."

Analizirao je Kapular i karakteristike njihove igre: "Imaju izuzetno pokretljivu obranu s odličnim obrambenim igračima poput Pucelja i Gabera, a iz takve igre vuku odlično polukontru, s brzim krilima Žvižejom i Margučem. Na bekovima su i Skube, Bezjak i Dolenec, čije su kvalitete prepoznali i vrhunski europski klubovi. Bezjak će svoju karijeru nastaviti u Magdeburgu, Dolenec i Gaber u Montpellieru."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

"Uz ovakve pojedince i izbornika koji je učio od Zvonimira 'Noke' Serdarušića i Kasima Kamenice bilo je i za očekivati kako će proći skupinu. U pobjedničkom nizu jurišali su na sve protiv Rusije i uz malo sportske sreće i raspoloženog Prošta uspjeli su se izboriti za polufinale."

"Ako Hrvatska prođe u finale, volio bih da tamo zaigramo protiv naših susjeda," zaključio je u dobrom raspoloženju za kraj Kapular.

Slovenija je na papiru potpuni autsajder pred snažnom rukometnom reprezentacijom domaćina Španjolske, koja će sigurno imati potporu pune dvorane u Barceloni, a vjerojatno i malo naklonjeniji sudački kriterij.

U rukometu su događala i veće iznenađenje nego što bi to bila polufinalana pobjeda Slovenije pa se s toga možemo i mi nadati kako će u nedjelju u 17.15 sati upravo Slovenci sa svojim susjedima Hrvatima odlučivati o novom svjetskom rukometnom prvaku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 18:43
    Španjolci su favorit ali nikad se ne zna u ovoj fazi svako može svakoga dobiti.Ovu ću utakmicu gledati sasvim otpušten uz žuju i navijat za naše susjede.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 18:06
    Želim i ja Slovencima puno sreće danas,ali mislim da će ih Španjolci glatko dobiti i da će 99,9% završiti na četvrtom mjestu ovo prvenstvo!!
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5025.01.2013. u 17:54
    Želim Slovencima puno sreće u današnjoj utakmici!
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 17:26
    Želim Janezima da dobiju Španjolce i onda izgube protiv nas!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 17:16
    ajmo susjedi,uz vas smo
    Obrisan korisnik