Rukomet

Hrvatska ili Slovenija, tko će do bronce na Svjetskom prvenstvu?

Branimir Korać, Damir Žbulj • subota, 26.01.2013.
Hrvatska ili Slovenija, tko će do bronce na Svjetskom prvenstvu?
Foto: EPA

Hrvatska i Slovenija dan nakon polufinalnih poraza na Svjetskom prvenstvu odlaze u borbu za brončano odličje. Argumentaciju o tome tko će se bolje oporaviti i osvojiti treće mjesto dali su i Sportnetovi novinari...

Zašto je Hrvatska favorit protiv Slovenije?

Hrvatske rukometaše nakon poraza od Danske očekuje još jedan susret i to ne nimalo nevažan. Očekuje ih Slovenija, najugodnije iznenađenje Prvenstva, reprezentacija koja je do polufinala igrala dobar rukomet, ali protiv Španjolske nije imala prave šanse.

Jasno je da poraz protiv Danske ostavlja Hrvate razočaranima, kako navijače, tako i cijelu reprezentaciju, od struke do igrača. Međutim tako je bilo već u nekoliko navrata, gubila su se polufinala i kada se mislilo da neće biti snage i motiva u borbi za treće mjesto, igrači su nas razuvjerili.

Hrvatska je već navikla na te utakmice za treće mjesto i koliko god razočaranja bila velika, a ona su bila itekako vidljiva posebno nakon poraza od Srbije u Beogradu i Francuske u Londonu, u susretima za treće mjesto Hrvatska je dominirala. Igrači su jednostavno odlučili pokazati da je susret prije toga bio samo loš dan i da zaslužuju medalju.

Zbog čega tako ne bi bilo i protiv Slovenije? Subota je novi dan, motiv postoji, posebno nakon što protiv Danske Hrvatska nije bila na očekivanoj razini. Danci su odigrali odličnu utakmicu, ali Hrvatska je podbacila i ponajviše iz tog razloga je upisan visok poraz.

U susretu protiv Slovenije igrači će imati veliki motiv da se iskupe za visoki poraz protiv Danske. Ovo nije prvi put da su u takvoj situaciji da se nakon razočaranja moraju u kratkom roku oporaviti i iskupiti, dosad su to znali iskoristiti za okretanje situacije u svoju korist. Znali su pronaći motiv više, na terenu dati sve od sebe i otići do bronce.

Ova Slovenija se po prvi puta nalazi u toj situaciji. Dosad je izgledala besprijekorno, međutim Španjolska je bila razina više i u njihovom taboru je također bilo veliko razočaranje. Psiha će biti presudna. Hrvatska je pokazala da zna pozitivno odgovoriti nakon "spuštanja na zemlju", no za Sloveniju to još ne možemo ustvrditi. U priče da Slovenija ima mladu momčad koja nema što izgubiti i imat će veći motiv - ne vjerujem. Njezini igrači su bili jednako razočarani kao i hrvatski, no oni tek moraju pokazati mogu li se u tako kratkom razdoblju oporaviti i izvući se iz ove situacije.

Ne gledajući psihološki plan, Hrvatska ima bolju reprezentaciju. Uz sav respekt prema Sloveniji i priznanje za sjajnu igru koju je prikazala na dosadašnjem Prvenstvu, Hrvatska ipak ima kvalitetniju reprezentaciju s više iskustva i pojedinačne kvalitete.

Slovenija ima mladost, igrala je na krilima euforije koja ju je držala od prve pobjede na natjecanju, no kada se ta euforija slegnula, na površinu bi mogle izaći i one lošije strane. Niti na jednoj poziciji Slovenija ne može reći kako ima isključivo boljeg igrača, Hrvatska ima u najmanju ruku igrača jednake kvalitete, bez obzira na izostanke i probleme koje sa sobom vuče.

Protiv Danske je dio igrača podbacio, odigrao ispod očekivane razine i nije baš da vjerujem da mogu dva dana u nizu odigrati na taj način. Problem će biti snaga, pitanje je koliko je ostalo goriva u hrvatskim spremnicima, no u pitanju je medalja, a to je dosad uvijek bio dovoljan motiv. Ne samo da je medalja bila motiv već i ono nešto više - želja za pokazivanjem kako nastup u polufinalu, gdje je Hrvatska dosad često znala podbaciti, nije realno stanje stvari.

Igračko iskustvo je na strani Hrvatske, iskustvo igranja ovakvih utakmica je na strani Hrvatske, pojedinačna kvaliteta je na strani Hrvatske, Hrvatska ima bolju momčad. Ne treba podcijeniti slovenske pobjede na ovom Prvenstvu, ali ne treba niti hrvatske. Ipak, padali su Španjolci, Mađari, Francuzi što nije mala stvar. Slovenija je do polufinala imala nešto lakši put jer objektivno niti Rusija, niti Poljska, a niti Srbija sigurno nisu bolje od reprezentacija koje je morala pobijediti Hrvatska.

Bez obzira na sve, Hrvatska u pravom izdanju ima razloga za optimizam protiv Slovenije. Hoće li biti zakrpana i dovoljno motivirana - hoće. Nije prvi put. Zašto je Slovenija favorit protiv Hrvatske?

Slovenija će hrvatski limun iscijediti do kraja i uzeti brončano odličje s ovog Svjetskog prvenstva. Snaga za borbu u ovakvim utakmicama crpi se iz glave, iz želje, iz motiva, a nakon što je to hrvatskim rukometašima polazilo za rukom na posljednja dva velika natjecanja, u trećem uzastopnom pokušaju teško da će se ponoviti...

Slovenija će više željeti ovu medalju, koja će njihovim rukometašima biti poput osvajanja zlata i to će jednostavno biti ključ subotnje borbe poraženih.

Nakon Srbije početkom prošle godine i Londona sredinom kolovoza, hrvatskim rukometašima, kao što je to nesretni Drago Vuković priznao odmah nakon poraza od Danaca u polufinalu, dosadile su već brončane medalje. Igrači se prema njegovim riječima osjećaju kao iscijeđeni limuni i protiv Slovenije neće biti još jednog dizanja iz mrtvih. U Srbiji je, osim dokazivanja kvalitete protiv Španjolaca, postojao i dodatan motiv dolaska na postolje usred beogradske Arene, u Londonu se nakon poraza od Francuza ganjala olimpijska medalja, koja je sama po sebi san i želja svakog sportaša, ma kakvog ona sjaja na kraju bila.

U Španjolskoj Hrvatska jednostavno više neće imati snage voditi istu bitku. Niti fizičke, a vjerojatno još manje mentalne. Jer, nakon što su pali Francuzi u epskoj utakmici i fantastičnoj četvrtfinalnoj pobjedi, ponovno nije stavljena točka na i. U presudnom trenutku Danci su jednostavno bili bolji, spremniji, svježiji, motiviraniji.

Nema se što zamjeriti hrvatskim reprezentativcima, pali su Dancima u šake, kao što su Francuzi pali Hrvatima. Svoj put su izabrali još tamo u onoj utakmici sa Španjolcima, svi do jednog su ostavili krvava koljena na terenu, ali za odlučujući okršaj nije bilo goriva.

Naravno da se samo medalje pamte i naravno da bi hrvatski rukometaši bili sretni i zadovoljni kada bi se iz Barcelone vratili barem s broncom, ali što onda reći za Slovence, koji su odigrali svoj najbolji turnir u povijesti nastupa na Svjetskim prvenstvima. Koji su na putu do borbe za treću poziciju svladali Srbe, Poljake, Bjeloruse, Saudijce i Korejce, u osmini finala nadigrali Egipat, u četvrtfinalu slomili Ruse te su nakon solidnog otpora pali u polufinalu od domaćina Španjolaca.

Slovenci su odmorniji, Slovenci su nabrijaniji za tu broncu, koja će im biti prva medalja sa Svjetskih prvenstava. Bit će to fantastičan uspjeh za ovu izuzetno malu rukometnu naciju, koji će samo potvrditi kako se u susjednoj Deželi također odlično radi s mladim rukometašima. Slovenci će ovom medaljom naplatiti dobar rad u svojim klubovima i njihovom nacionalnom prvenstvu, gdje se barem tri kluba svake godine ravnopravno bore za naslov prvaka i iz kojeg dvije ekipe ove sezone sudjeluju u Ligi prvaka. I to ne samo da sudjeluju nego je i Celje PL, iz kojeg u Španjolskoj nastupaju četvorica igrača, pobjedom nad aktualnim europskim klupskim prvakom Kielom dokazalo priču o Davidu i Golijatu.

Takav će biti i današnji dvoboj protiv Hrvatske. Rukometni David Slovenija svim će silama htjeti srušiti Golijata Hrvatsku.

Slovenci na ovom natjecanju među vratnicama imaju fantastični dvojac Škof - Prošt, koji je uskočio u ekipu nakon ozljeda njihova prvog vratarskog para Lesjak - Skok te svoj posao napravio odlično. Na lijevom krilu u prvom planu je iskusni rutiner Luka Žvižej, dok je na desnoj strani ozljedu odličnog Gajića iskoristio Gašper Marguč, 22-godišnji fantastični talent slovenskog rukometa iz Celja.

Hrvatska na poziciji srednjeg vanjskog nema ozlijeđenog Vukovića i ima bolesnog Duvnjaka, dok će Slovenci na toj izuzetno važnoj poziciji za igru čitave ekipe imati izuzetno motiviranog Zormana. Na lijevoj strani njihova napada je jedan od najperspektivnijih mladih bekova Borut Mačkovšek, dok se odličnom igrom na desnoj strani dokazao Dolenec, koji je i njihov najbolji asistent. Velika je šteta što priliku zaigrati u povijesnoj utakmici neće imati Zagrebaš David Špiler, koji je na pripremama otpao zbog ozljede, jer bi ga zanimljivo bilo vidjeti u borbi protiv klupskih suigrača, prijatelja Horvata, Marića, Ivića, Šprema, Mandalinića, Stepančića...

Slovenski izbornik Denič uspješno je kroz dosadašnji dio turnira igru svoje ekipe gradio na odličnoj obrani, raspoloženim vratarima i brzoj tranziciji i od svog načina neće odustati niti protiv Hrvatske. Iskoristit će ovo fizičko i emotivno pražnjenje hrvatskih rukometaša i kroz jurnjavu na terenu i udarnički tempo pokušat će Hrvatsku ostaviti bez daha.

Hrvatska rukometna reprezentacija vrijedi zlata, ali to će morati dokazati za godinu dana i to upravo na terenu njihovih krvnika Danaca. Jer, kao što je već izjavio iskreni Vuković, bronce su zaista već pomalo dosadile.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 19:51
    baki, ne seri. Kako nemozemo parirati Spanjolcima i Njemcima?? Ocito ne pratis dobro. I u stranim medijima se priznaje da imamo vrhunsku ekipu a nismo ih valjda potplatili. Imam osjecaj da si ti pun zavisti i to shvacam kao kompliment. Mnogo ti hvala!
    Obrisan korisnik
  • nido26.01.2013. u 16:34
    Da sam umjesto Goluze danas bih dao priliku mladima da odigraju malo vise ali naravno uz Duvnjaka ako moze da vodi taj orkestar! Vjerujem da ce danas Kopljar ako bude igrao unistiti Slovence s 8-9 metara...
    nido
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 16:27
    baki, ne kenjaj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 16:14
    Vi Hrvati nikako ne možete biti realni, pa so zato uvjek tražite neke isprike (istrošenost, mentalne blokade, trener, povrede, sudije…) , da opravdate svoju nerealnost! Ja ču izvest svoje mišljenje o vaši reprezentaciji, jer jo pratim. Pratim rukomet, pratim i pratio sam i vaše igrače tako u naši... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 13:53
    bilo bi dobro da pustimo slovencima u zamjenu da oni nama puste ovaj spor oko ljubljanske banke
    Obrisan korisnik