Košarka

El Clasico otvara Kup kralja, brojni Hrvati u lovu na titulu

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 07.02.2013.
El Clasico otvara Kup kralja, brojni Hrvati u lovu na titulu
Foto: EPA

U Vitoriji se od 7. do 10. veljače igra 77. izdanje Kupa kralja. Osam najboljih španjolskih momčadi nakon 17 odigranih kola u Ligi Endesi izborilo je pravo na nastup na završnom turniru na kojem će željeti osvojiti ovaj prestižni trofej...

Kup kralja puno znači španjolskim klubovima, ima puno veći značaj nego što to kod nas ima kup natjecanje o čemu svjedoči sva pompa koja je vezana uz ovo natjecanje. Dok se u Hrvatskoj o Kupu Krešimira Ćosića priča svega nekoliko dana prije samog početka, popraćenost i nije na najvišoj razini, u Španjolskoj je sasvim drugačije, djelomično zbog samog sustava natjecanja, a djelomično zbog tradicije koja je održana i - naravno, odličnog marketinga koji prati to natjecanje.

Tko će osvojiti Kup kralja?

ANKETA#488

Sustav natjecanja je vrlo jednostavan i razlikuje se od većine zemalja. Ovdje na završni turnir odlazi osam najboljih momčadi iz španjolskog prvenstva nakon točno polovice regularnog dijela sezone, odnosno nakon 17 odigranih kola. Tada slijedi razigravanje po kup sustavu s jednom četvrtfinalnom, polufinalnom i finalnom utakmicom.

Sve se to održava u četiri spektakularna dana u jednoj dvorani koja je vrlo dobro popunjena, uostalom, ugošćuje osam najboljih momčadi najjače lige Europe što samo po sebi garantira kvalitetnu košarku.

Ovakvom organizacijom i sustavom natjecanja dodatno je pojačana važnost ligaškog natjecanja koji odjednom usred sezone pojačava neizvjesnost i podsjeća kako će to izgledati kada se budu hvatale pozicije za doigravanje. Tamo još od 13.-14. kola počele su se slagati kombinacije, utakmice su bile "na nož" jer je vladala prilična gužva i podosta momčadi bilo je u igri za prolazak u Kup kralja.

U takvoj igri nije se najbolje snašla Unicaja Jasmina Repeše, Luke Žorića i Krune Simona koja je neočekivano potonula i nije uspjela ući među osam.

No i bez Unicaje, čestog sudionika ovog natjecanja, postava je iznimno jaka i garantira sedam izvrsnih utakmica. Spektakl nad spektaklima očekuje nas već u četvrtfinalu kada se sastaju Barcelona i Real. Barcelona je imala loš prvi dio sezone i nije bila među nositeljima i kuglice su joj donijele najtežeg protivnika.

Real Madrid

Sezona: Real zasad ima briljantnu sezonu. Možda čak i iznad očekivanja. Znali smo i ranije da su složili sjajnu i jaku momčad, ali tko je mogao pretpostaviti da će nakon 20 odigranih kola imati čak 19 pobjeda u španjolskom prvenstvu i odlično gurati u Euroligi. Očito je pogođeno puno toga u slaganju momčadi, kako se kaže "kockice su se savršeno posložile" i Madriđani u Vitoriju dolaze kao prvi favoriti za osvajanje trofeja.

Dontaye Draper

U dresu madridskog Reala nastupit će i hrvatski reprezentativac Dontaye Draper. Draper po prvi put u karijeri igra ulogu vodonoše, igrača koji nije među glavnima u momčadi već je potpuno podređen kolektivu. Zasad se u toj ulozi solidno snalazi, korektno odradi svojih 10-15 minuta i prepusti razigravačku palicu nekom od suigrača koji imaju veći autoritet kod trenera Lasa.

Glavni aduti: Prvo ime Reala ove sezone je mladi Nikola Mirotić koji izrasta u igrača svjetske klase. Mirotić je svestran igrač vrlo dobrog šuta i prilično neugodan za čuvati. Osim njega tu je i Sergio Llull, "tihi igrač" koji nije u središtu pozornosti, ali odrađuje odličan posao. Rudyja Fernandeza ne treba posebno predstavljati, koliko god zna pokazati svoju prgavu stranu, toliko je i sjajan košarkaš. Dodajte tu i Felipe Reyesa, velikog radnika pod koševima, te Sergija Rodrigueza, razigravača u sve boljoj formi, šutera Jayceea Carrolla, jasno je koliko je Real jak.

Trener: Real je ovako dobro posložio Pablo Laso, 45-godišnji trener koji je u Madridu od 2011. godine. Angažiran je nakon četiri godine dobrog rada u Lagun Aru, a unatoč skeptičnim gledanjima na njegov dolazak na klupu, ove sezone s Realom odrađuje odličan posao. Zanimljivo, Laso je već osvojio Kup kralja kao igrač i to 1995. godine u dresu Taugresa. I to ne samo da ga je osvojio, već je bio i u naslovnoj ulozi osiguravši titulu MVP-a završnog turnira.

Što su rekli: "Tomić je u sjajnoj formi. Bili smo suigrači, znam koliko je dobar i koliko je dobroga donio Realu. Sada je na drugoj strani i dat će sve od sebe da osvoji trofej. Nitko ne dvoji u njegovu vrhunsku kvalitetu. Mi imamo sjajnu sezonu, no sada je pred nama Kup, natjecanje u kojoj odlučuje jedna utakmica. Ljudi nas nazivaju favoritima, ali smo svjesni da sve što smo dosad napravili u četvrtak ne vrijedi. Barcelona je jedina momčad u Španjolskoj koja nas je svladala, sada je jača i za Olesona i znamo koliko nas težak posao očekuje", rekao je Carlos Suarez.

FC Barcelona Regal

Sezona: Dosadašnji dio Barcelonine sezone je prepun upitnika. Dok u Euroligi Barcelona igra u skladu s očekivanjima, u Ligi Endesi je previše puta kiksala i nakon 20 odigranih kola ima već osam poraza što je malo tko očekivao. Ono što najviše brine struku Barcelone su porazi od nekih protivnika od kojih jednostavno nisu smjeli izgubiti što ih je u konačnici dovelo u nezavidan položaj.

Ante Tomić

Možda je malo pretjerano reći, ali Ante Tomić igra najbolju sezonu u karijeri. Potpuno je sazrio kao igrač, pokazao je veliki napredak na obje strane terena i unatoč svojevrsnoj skepsi kada je dolazio u Barcelonu, pokazalo se da je povukao savršen potez. Tomić igra briljantno i zasad je najvažnija karika Barcelone i do Kupa kralja njezin najistaknutiji pojedinac. Uloga koju mu je namijenio Xavi Pascual očito mu savršeno odgovara, kao i igra Barcelone, te je već u dva navrata popravljao osobni rekord u broju poena u Ligi Endesi.

Glavni aduti: Struka Barcelona ljetos je povukla sjajan potez angažiravši Antu Tomića koji u Realu nije produžio suradnju, no u Barceloni se preporodio. Dok je U Madridu bilo prilično šarenih utakmica, Tomić je u Barceloni uhvatio konstantu i najbolji je igrač kluba u dosadašnjem dijelu sezone. Svakako tu je i Juan Carlos Navarro čije su šanse za nastup na Kupu kralja male, iz kluba dolaze najave kako neće igrati, no u posljednji trenutak može doći do promjena i možda se dogodi čudo. Ključan igrač u Barceloninoj koncepciji je ipak Marcelinho Huertas, brazilski razigravač od kojeg počinju sve akcije i u pravilu ako je on u formi, Barcelona je teško savladiv protivnik. Ovoj skupini svakako treba dodati i Erazema Lorbeka kao i novu akviziciju Brada Olesona koji može biti jezičac na vagi.

Trener: Konstanta na klupi Barcelone je Xavier Pascual koji samostalno vodi momčad od 2008. godine kada je otkaz dobio Duško Ivanović. Prije toga je bio Ivanovićev pomoćnik, a u Barceloni je od 2004. godine kada je preuzeo vođenje B momčadi nakon nekoliko sezona u niželigaškim ekipama. Pascual je s Barcelonom osvojio dva naslova prvaka Španjolske, dva Kupa kralja, triput je bio španjolski trener godine, osvojio je Euroligu, bio najbolji euroligaški trener i sve to u četiri godine. Niti lošiji rezultati na početku sezone nisu mu zatresli stolicu, sada je jasno i zbog čega.

Što su rekli: "Naša ambicija da osvojimo sve i dalje stoji. Drago mi je što nas smatrate jednim od favorita jer pokazujete da cijenite naš rad, našu povijest. Protiv jakih momčadi uvijek igramo odlično i zato sam uvjeren u naše dobre šanse. Navarro? Juan Carlos se priključio momčadi, odradio je nekoliko šuterskih dionica i vidjet ćemo kakva će biti situacija. U seriji smo, bez Navarra smo pobijedili Montepaschi, Bilbao, Manresu. Ključ će biti Jawai i Tomić. Ako nam oni donesu dobre minute kao u posljednjim utakmicama, naše šanse će biti velike", rekao je Pascual.

Caja Laboral

Sezona: Cajina sezona se može podijeliti u razdoblje prije dolaska Žana Tabaka i razdoblje nakon njegovog dolaska. U početnoj fazi sezone Duško Ivanović je izgubio konce, momčad je igrala loše, posebno u Euroligi i uprava kluba mu je uručila otkaz. Iako je dosta eminentnih imena cirkuliralo oko Caje kao potencijalni nasljednici, uslijedilo je iznenađenje. Angažiran je Žan Tabak što se pokazalo potpunim pogotkom. Tabak je apsolutno preporodio momčad koja je zaigrala odlično i u jednom trenutku imala čak 17 pobjeda u nizu. Od njegovog dolaska Caja Laboral nema niti jedan prvenstveni poraz dok je u Euroligi u Topu 16 izgubila samo dva puta.

Raspored odigravanja susreta

Četvrtfinale

7. veljače Real - Barcelona 19:00 (A)
7. veljače Caja Laboral - Zaragoza 21:30 (B)
8. veljače Valencia - Estudiantes 19:00 (C)
8. veljače Gran Canaria - Bilbao (D)21:30

Polufinale

9. veljače pobjednik A - pobjednik B 19:00
9. veljače pobjednik C - pobjednik D 21:30

Finale

10. veljače 19:00

Glavni aduti: Uz kvalitetnu momčad, glavni adut Caje Laboral na ovom turnir bit će domaći teren. Poznato je koliko je teško igrati u Vitoriji i to će Tabakovoj momčadi biti dodatni plus. Što se tiče pojedinaca ponajviše se ističu iskusni Argentinac Andres Nocioni koji možda više ne igra u onom visokom ritmu kao prije nekoliko godina, ali je izuzetno racionalan i važan za momčad. Tu je i Fernando San Emeterio za kojeg kažu da je duša momčadi i pravi vođa današnje Caje. Sjajnu sezonu ima i odlični Poljak Maciej Lampe dok važnu rolu odrađuje Nemanja Bjelica. Veliki gubitak je odlazak Brada Olesona i tek ćemo vidjeti koliko će ga moći nadoknaditi David Jelinek koji je više projekt za budućnost nego za sadašnjost.

Trener: O Žanu Tabaku znamo već sve. Hrvatski stručnjak iza sebe ima impozantnu igračku karijeru začinjenu naslovom NBA prvaka i s tri naslova prvaka Europe sa splitskim Žutima. Tabak je radio pod paskom velikih trenera, upijao znanje od njih, zatim je puno ulagao u educiranje, čak i radio kao skaut New York Knicksa i sve mu se to vraća kroz dobre trenerske rezultate. Prvi veći posao dobio ljetos kada je preuzeo Trefl Sopot, odmah je ostvario odlične rezultate i uslijedio je poziv koji se ne odbija. Stigao je na klupu Caje Laboral s kojom još uvijek piše povijest i svakako želi u to ugraditi trofej Kupa kralja koji se igra u domaćem ambijentu.

Što su rekli: "Ovo je velika stvar za ovaj grad i klub, igramo u domaćem ambijentu pred svojim navijačima. Svi znamo koliki je ulog, idemo od utakmice do utakmice i samo mislimo na Zaragozu. Svi moramo dati sve od sebe i nadam se da će se Fernando (San Emeterio) oporaviti i biti spreman za nastup. Znamo da nas u dvorani očekuje pakao i želimo se navijačima odužiti što će nam pružiti takvu potporu", rekao je Nemanja Bjelica.

CAI Zaragoza

Sezona: Košarkaši Zaragoze imali su jedan od ciljeva uoči sezone plasman na turnir Kupa kralja i u tome su uspjeli. Odličan ulazak u sezonu donio im je plasman među osam putnika na završni turnir gdje im ždrijeb nije bio naklonjen i morat će u četvrtfinalu na domaćina Caju Laboral. Jasno je koliko je pred njima težak zadatak, no u Zaragozi bez obzira na rasplet četvrtfinalne utakmice mogu biti zadovoljni.

Damjan Rudež

Damjan Rudež se jako dobro snašao u Zaragozi i jedan je od važnijih kotačića ove momčadi. Hrvatski reprezentativac nije veliki potrošač lopti, iz igre je na oko 50 posto ubačaja dok odrađuje i sve bolji posao u obrani koju je podignuo na jednu višu razinu. Po vlastitom priznanju izabrao je najbolje što je mogao, poslušao je preporuku nekih ljudi iz naše košarke i to se pokazalo pravim izborom. Ima dobar status u momčadi i jedan je od onih s najvećom minutažom.

Glavni aduti: Dosta uspjeha Zaragoze došlo je na inspiraciju odličnog Henka Norela koji je iskočio kao najzapaženiji pojedinac u redovima ove momčadi u dosadašnjem dijelu sezone. Vrlo dobru rolu odrađuje i naš Damjan Rudež, a treba istaknuti i Sama van Rossoma, Pedra Llomparta i Pabla Aguilara. Igrač s najvećim ovlastima u momčadi i najveći potrošač lopti je Michael Roll i kada je on raspoložen i u dobrom ritmu, Zaragoza postaje vrlo opasan protivnik.

Trener: Za razliku od ostalih sudionika Kupa kralja, Zaragoza ima najmanje poznato ime na klupi. Već četvrtu sezonu uspješno ju vodi Jose Luis Abos, trener koji je Zaragozu preuzeo 2009. godine i od onda ju je doveo iz LEB Oro do mjesta na turniru Kupa kralja. Abos je učio uz Marija Pesqueru na početku karijere, kasnije je radio kao pomoćni trener u reprezentaciji do 21 godine i u niz manjih klubova. Zaragoza mu je prvi samostalni veliki projekt i zasad posao odrađuje više nego dobro.

Što su rekli: "Uoči sezone bilo je puno sumnji. Pripreme su bile potpuni kaos, svatko je bio na drugoj strani svijeta i upisali smo samo jednu pobjedu u pripremnom razdoblju i to protiv LEB momčadi. Onda se momčad počela okupljati, sve je izgledalo puno bolje i znali smo da imamo kvalitetu za dobar rezultat. Plan je bio boriti se za ulazak u Kup kralja i to nam je bio prioritet uoči sezone. Mislim da možemo iznenaditi, imamo sjajnu momčad koju predvode Henk i Pedro. Michael i Damjan su bili za mnoge nepoznanice, ali oni iz dana u dan pokazuju kako imaju ogromnu kvalitetu i prostor za napredak", smatra Pablo Aguilar.

Valencia

Sezona: Kako je sezona krenula, činilo se da će u Valenciji imati puno razloga za zadovoljstvo. Ulazak u predsezonu, a zatim i sezonu bio je izvrstan, Valencia je igrala odlično, nizala pobjede, međutim u posljednje vrijeme došlo je do malog pada. Već četiri kola Perasovićeva momčad ne zna za pobjedu, ušla je u krizu, no nastup u Kupu kralja vidi kao prekretnicu sezone i mogući ponovni skok forme. Dobar rezultat u Vitoriji zasigurno bi podignuo samopouzdanje koje je očito izgubljeno.

Dosadašnji pobjednici

Real 23
Barcelona 22
Joventut 8
Caja Laboral 6
Estudiantes 3
Laieta, Zaragoza, Rayo Madrid, Picadero po 2
Valencia, Societe Patrie, L'Hospitalet, Manresa, Unicaja i Espanyol po 1

Glavni aduti: Prvo ime Valencije u dosadašnjem dijelu sezone je bez dvojbe sjajno američko krilo Justin Doellman. Doellman je igrač na kojeg se Perasović uvijek može osloniti i njegovo dovođenje iz Manrese pokazalo se kao pun pogodak. Slično vrijedi i za Bojana Dubljevića koji nastavlja rasti i sve je značajniji faktor u uspjesima Valencije. Pau Ribas je vođa momčadi i ključni igrač, a važnu ulogu igra i već dugo vremena jedan od boljih igrača lige van Barcelone i Reala - Rafa Martinez.

Trener: Velimir Perasović je poput Pabla Lasa iz Reala na jednom od turnira Kupa kralja ugrabio MVP nagradu. Za razliku od Lasa, on je poražen u finalu, no ta nagrada time dobiva još više na težini. Od početka trenerske karijere u Splitu 2003. godine Perasović je jedno od značajnijih imena na trenerskoj karti Europe. Prošao je kasnije Cajasol, Caju Laboral, Cibonu, Efes Pilsen, Estudiantes što pokazuje da je dobivao posao u klubovima koji su imali što za reći u natjecanjima u kojima su nastupali.

Što su rekli: "Nakon što smo ušli u negativnu seriju, vidio sam pomake kod mojih igrača i zbog toga sam optimist. Igrači su sve usredotočeniji, kada gubite onda su vam sve sitnice iznimno važne i dolaze do izražaja. Nadam se da će se to osjetiti i na našim rezultatima. Sada smo usredotočeni samo i isključivo na utakmicu s Estudiantesom. S pet poraza u nizu u svim natjecanjima nemamo pravo na ništa drugo. Razumijem da su navijači razočarani nakon posljednjih neuspjeha, ali imamo razloga za optimizam."

Asefa Estudiantes

Sezona: Estudiantes ove sezone igra u skladu s očekivanjima i najavama uoči sezone. Vrlo je opasna momčad koja je sposobna baš svakog pobijediti s obzirom na igrački kadar koji posjeduje i koncepciju igre. No jednako tako su i sposobni izgubiti od značajno slabijeg protivnika što su već i dokazali. Upisali su neke velike pobjede, ali isto tako i neke poraze koje nisu trebali i kada se stavi na vagu, u rangu su očekivanog.

Fernando Buesa Arena

Završni turnir Kupa kralja igra se u Vitoriji u velebnoj Fernando Buesa Areni. Dvorana izgrađena 1991. godine doživjela je prije manje od godinu dana redizajn i sada prima čak 15.504 gledatelja za košarkaške utakmice. Ovo je četvrti put da dom Caje Laboral ugošćuje završni turnir Kupa kralja, ranije je to bilo 2000. (Estudiantes), 2002. (Tau Ceramica) i 2008. godine (Joventut). Očekuje se kako će, posebno u slučaju da Caja dođe do finala, biti srušen rekord posjećenosti koji drži utakmica s Realom iz travnja prošle godine kada je u dvorani bilo 15.502 gledatelja. Još ta dva i rekord je srušen...

Glavni aduti: U Estudiantesu najviše toga počinje i završava s triom Carl English - German Gabriel - Tariq Kirksay. Oni su glavne "face" u momčadi, oni imaju najveću odgovornost i oni su najzaslužniji za dobru sezonu. Englishove kvalitete jako dobro poznajemo, riječ je o briljantnom šuteru koji može uništiti baš svakog protivnika i upravo zbog njega Estudiantes i je potencijalna mina. Dodajmo tu i Gabriela koji igra jednu od boljih sezona u karijeri, a Kirksay i dalje odrađuje tih posao na obje strane parketa. Još je tu nekoliko dobrih pojedinaca, a prije svih nesuđena akvizicija Zadra Kyle Kuric i Jayson Granger.

Trener: Na klupi Estudiantesa sjedi poznato trenersko ime, dugogodišnji trener Bilbaa Txus Vidorreta. Vidorreta je prošle godine došao u madridski klub nakon što je napustio Alicante u kojem je proveo dvije sezone. Njegovi trenerski uspjesi ipak se vežu za lijepih devet godina u Bilbau kojeg je od druge lige doveo do jednog od Top španjolskih klubova. U Estudiantesu je krenuo dobro i nada se da će tako i nastaviti.

Što su rekli: "Ovo je najuzbudljivije i najljepše natjecanje jer ga igra osam najboljih momčadi pred prepunim tribinama. Uvijek se stvori takva atmosfera da vas publika jednostavno nosi i idete iznad svojih mogućnosti. Ulazimo u Kup razmišljajući o prvoj utakmici, jedva čekamo nastup i ako i izgubimo, nećemo biti razočarani jer ćemo znati da smo dali sve od sebe. Ovdje smo došli nakon visoke pobjede protiv Barcelona što nešto govori o našoj snazi."

Herbalife Gran Canaria

Sezona: Gran Canaria već dugo važi za momčad koja je pakleno jaka na svom parketu zbog raznih faktora kakvi ne postoje u drugim dvoranama dok je u gostima dosta skromnija. Međutim to se promijenilo ove sezone. U devet domaćih utakmica Gran Canaria je upisala tri poraza, no unatoč tome drži visoku treću poziciju zbog čak sedam gostujućih pobjeda. S dosadašnjim dijelom sezone u klubu mogu biti vrlo zadovoljni, brojne momčadi puno većeg budžeta su iza njih.

MVP završnog turnira

Od 1990. godine proglašava se i MVP Kupa kralja, a dosad su tu titulu odnosili Mark Davis (Zaragoza), Juan Antonio Orenga (Estudiantes), John Pinone (Estudiantes), Joe Arlauckas (Real), Velimir Perasović (Taugres), Pablo Laso (Taugres), Joan Creus (Manresa), Andre Turner (Joventut), Nacho Rodilla (Pamesa), Elmer Bennett (Tau Ceramica), Alfonso Reyes (Estudiantes), Pau Gasol (Barcelona), Dejan Tomašević (Tau Ceramica), Dejan Bodiroga (Barcelona), Rudy Fernandez dva puta (Joventut), Jorge Garbajosa (Unicaja), Pablo Prigioni (Tau Ceramica), Jordi Trias (Barcelona), Mirza Teletović (Tau Ceramica), Fran Vazquez (Barcelona), Alan Anderson (Barcelona) i Sergio Llull (Real).

Glavni aduti: Najopasniji igrač Gran Canarije je europska ptica selica Spencer Nelson. Već iskusni Amerikanac prošao je brojne velike europske klubove, igrao Euroligu s priličnim uspjehom, a sada je gazda Gran Canarije. Svakako treba obratiti pozornost na još jednog Amerikanca, opasnog šutera Ryana Toolsona, a vrlo dobru rolu odrađuju i Australac Brad Newley, Izraelac Jon Scheyer i Dominikanac Eulis Baez. Prava internacionalna momčad.

Trener: Trener brojnih španjolskih klubova Pedro Martinez danas je na klupi Gran Canarije. Martinez ima iskustvo vođenja Cajasola, Girone, Manrese, Caje Laboral, Granade, Menorce, Tenerifa, a u Gran Canariji je od 2009. godine. U Ligi Endesi je upisao u prosincu prošle godine jubilarnu 300. pobjedu što dovoljno govori o njegovim kvalitetama.

Što su rekli: "Prema mom mišljenju ne postoji izraziti favorit. Ovaj sustav natjecanja je specifičan i vjerujem da svi imamo šanse za ostvarenje sna. S velikim respektom dočekujemo prvog protivnika, ali nema igrača koji nije pozitivno raspoložen. Ovo je natjecanje u kojem će u tri dana sedam momčadi upisati poraz, nadam se da to nećemo biti mi", rekao je Pedro Martinez.

Uxue Bilbao Basket

Sezona: Sezona Bilbaa teče manje-više u skladu s očekivanjima. Nižu se periodično dobri nastupi i u Eurokupu i u španjolskom prvenstvu, dogodi se tu i tamo poneki kiks, no u skladu s kvalitetom rostera to je oprostivo. Bilbao je upisao nekoliko vrlo zanimljivih pobjeda i potvrdio je da niti favoriti nisu sigurni protiv njega pa je tako Barcelona poražena u susretu u kojem je tražila iskupljenje za seriju loših nastupa. Malo je nedostajalo da dva puta svladaju Barcelonu, drugi put se katalonski div izvukao u produžetku.

Fran Pilepić

Još jedan hrvatski predstavnik u Kupu kralja je Fran Pilepić koji ima i najmanje povjerenje trenera. Pilepićeva minutaža prilično varira, u Eurokupu igra 15-20 minuta, no u Ligi Endesi je bilo utakmica u kojima nije skupio niti pet minuta. Svaku sekundu koju dobije Pilepić pokušava maksimalno iskoristiti međutim još uvijek nije imao prilike pokazati svoj napadački arsenal.

Glavni aduti: Igra Bilbaa se vrti oko petorke Vasileiadis, Mumbru, Hamilton, Hervelle, Zisis. Vasileiadis i Hamilton su veći dio sezone iznijeli na svojim leđima i oni imaju najveću slobodu u momčadi. Mumbru se također priključuje iako se očekivalo kako će više pomoći dalekometnim šutom, međutim zasad mu preciznost ove sezone nije baš najbolja. Zisis je taj koji dirigira igrom dok je Hervelle zadužen za dobar dio onog "prljavog, nevidljivog" posla.

Trener: Dugogodišnji trener Bilbaa je Grk Fotis Katsikaris koji je nastavio stazom Txusa Vidorrete i održava Bilbao u vrhu španjolske košarke. Katsikaris je poznato trenersko ime, u biografiji mu stoji da je vodio atenski AEK iz razdoblja kada je nastupao u Euroligi, Spartak St. Peterburg, Valenciju i Aris. Među navijačima AEK-a ima kultni status, obožavaju ga i smatraju jednim od najboljih trenera kluba u novijoj povijesti.

Što su rekli: "Mi smo jedna od rijetkih momčadi koja dosad nije osvojila Kup kralja i velika nam je želja ostvariti taj uspjeh. Treba biti realan i reći da nam šanse nisu najveće, ali naša vjera je velika. Spremni smo se potući sa svakim, sve protivnike smo već pobjeđivali i zašto ne bismo to ponovili. Imamo igrače koji u dobrom danu mogu napraviti čuda i tada nam je nebo limit", rekao je Katsikaris.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 07:36
    gledao sam od pola treće trećine do kraja, navarro je bio utjecajan ali samo s klupe odakle je radio standardne iritirajuće grimase.. inače huertas maestralan play.
    Obrisan korisnik
  • narada10808.02.2013. u 00:56
    @ torrente pogle' si na ACB.com. Ante = MVP ovog susreta, nema dileme. Ali otkud ti to da Navarro nije igrao?? Čovjek bio vidljiv i utjecajan kao uvik ...
    narada108
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 00:08
    vrhunski derbi, čak sam se uhvatio u jednom trenutku kako navijam za barcu. naravno to je bilo moguće jer navarro nije igrao. neznam tomićevu statistiku (hvala sportklub) ali dobro ih je nagazio. čak je i onaj ključni koš lorbeka njegov asist..
    Obrisan korisnik
  • narada10807.02.2013. u 23:22
    Ufff koja utakmica, Tomić the Basket-Animal.
    narada108
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 16:03
    Mirotić je odličan samo da ne bude sjedio u odjelu na kraju klupe ko Teletović.
    Obrisan korisnik