Nogomet

Osječani su dobili Opus Arenu i Antona Matkovića, Boto drži karte budućnosti

Branimir Korać • srijeda, 29.05.2024.
Osječani su dobili Opus Arenu i Antona Matkovića, Boto drži karte budućnosti
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Četvrta pozicija u SuperSport HNL-u Osječanima je donijela mjesto u kvalifikacijama Konferencijske lige. Taj cilj je ispunjen, sezona iza njih bila je turbulentna, a s velikim zanimanjem prate se potezi koji bi trebali podići Osijek i učiniti ga još boljim…

S velikim očekivanjima u Osijeku su čekali novu sezonu, novu sezonu na novom stadionu i s visokim ambicijama. Nakon završetka Opus Arene i predstavljanja najmodernijeg stadiona u Hrvatskoj, naravno da rastu i ambicije i da je Osijek ušao u sezonu nadajući se borbi za trofeje.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Međutim nije išlo, ovo je bio svojevrsni prvi filter tko od igrača može odgovoriti na visoke zahtjeve, a tko ne može. Svi su dobili priliku, iskočili su neki mladi na kojima će Osijek zaraditi u budućnosti i dobro je snimljena cijela situacija.

Rezultati su bili šareni, dva trenera zaradila su otkaz i to prvo Stjepan Tomas koji je ušao u seriju loših rezultata, a zatim pred sam kraj sezone i Zoran Zekić.

Tomasu je sporna utakmica protiv Dinama okrenula sezonu

Tomas je uveo Osijek u novu sezonu i nije to izgledalo loše. U Europi je očekivano eliminiran mađarski ZTE pa je očekivano ispao od Demirspora. Zamjerka ide na prvu utakmicu u Turskoj gdje je Osijek visoko poražen s 5:1 i dojam je da nije uspio momčad dovoljno dobro pripremiti na ono što je čeka u Turskoj iako je Tomas tamo radio i točno je znao kako se treba postaviti.

U njegovoj eri Osijek je prema naprijed izgledao dobro, stvarao je dosta prilika, igrao otvoreno, dosta i zabijao, ali je i dosta primao. Tri gola mu je zabio Rudeš onog poslijepodneva u Kranjčevićevoj kada ga je Mijo Caktaš hat-trickom izvukao iz visokog zaostatka i odveo ga do pobjede. Istra mu je zabila čak i jedan gol više, Lokomotiva dva gola, Adana ukupno sedam golova, Osijek nije izgledao stabilno.

Onda je došla ta prva prošlosezonska utakmica protiv Dinama. Modri su bili uzdrmani ispadanjem od praške Sparte iz Europske lige visokim porazom u Pragu, niti u prvenstvu nisu najbolje krenuli i u Osijeku su jednostavno morali slaviti. Međutim Osijek je izgledao dobro, vodio je 2:0 golovima Miereza i Bukvića, ali u završnici se dogodio preokret.

Prvo je Mahir Emreli smanjio pa je Dario Nejašmić izveo nešto što je i dan-danas jako teško objasniti, odbojkaškim blokom zaustavio je loptu koja je išla prema kaznenom prostoru i nakon VAR provjere Dinamo je dobio kazneni udarac. Novi je stigao duboko u sudačkoj nadoknadi nakon dvojbenog prekršaja nad Perićem i Dinamo je preokretom odnio sva tri boda iz Osijeka.

Promijenilo je to narativ Osječana prema sucima, osjećali su da su oštećeni i nisu krili nezadovoljstvo. Bila je to prijelomna utakmica, uslijedilo je vrlo loše razdoblje, zasluženi poraz od Rijeke, jedva izvučen bod protiv Varaždina pa poraz u Koprivnici gdje je Slaven Belupo igrom demolirao Osječane i mogao i morao slaviti puno uvjerljivije od 1:0. Ta utakmica bila je konačni znak da je Tomas pogubio konce i uručen mu je otkaz.

Zekić od spasitelja do nepoželjnog

Potraga za novim trenerom trajala je kratko, odmah je kontaktiran Zoran Zekić, a za Zekića nema druge kada Osijek zove nego prihvatiti poziv. U to vrijeme vodio je Vllazniju u Albaniji i napravio je sve da ga Albanci puste. Krenuo je pobjedom na Poljudu protiv Hajduka, pa slavio u Puli kod Istre, izbacio Karlovac iz Kupa, a onda je uslijedio povratak u realnost.

I nakon pobjede u Splitu Zekić je bio svjestan da to nije to, da ne treba poletjeti na krilima jedne pobjede i da je pred njim jako težak posao. Trebalo je stabilizirati momčad, izboriti se za Europu, promovirati mlade igrače i sve to uz dobru i atraktivnu igru.

Rezultati su bili šareni, kod kuće je Osijek još uzimao bodove, ali u gostima je izgledao posve drugačije - bez samopouzdanja, bez agresivnosti kakvu je imao na Opus Areni, vodeći trio je već daleko odmaknuo i postajalo je upitno hoće li Osijek uopće biti četvrti.

U konačnici je dobio tu bitku s Lokomotivom, u ključnoj utakmici na Opus Areni održao joj je lekciju i svladao s 3:1, a ta pobjeda mogla je biti i uvjerljivija. Misija plasmana u Europu je ispunjena, igralo se sve otvorenije i atraktivnije, a niz mladih igrača dobilo je i iskoristilo priliku.

Prvenstveno Anton Matković na kojem će Osijek lijepo zaraditi, a Zekić mu je dao priliku i predstavio ga sve brojnijim skautima koji zbog njega dolaze na utakmice Osijeka. Izravno je njegovim uvođenjem i etabliranjem Osijeku donio puno milijuna eura, ali na kraju dana, nakon pobjede protiv Rijeke i prije posljednjeg kola, iz Osijeka je stigla vijest - Zekić je dobio otkaz.

Naravno da je to bilo iznenađenje, tajming je bio čudan, ali za Osijek ne i neobičan. Sjećate li se kada je Nenad Bjelica dobio otkaz? Nakon domaće pobjede protiv Hajduka. No to oko Bjelice je neka druge priča, to se dugo kuhalo i bilo je samo pitanje, ovo sa Zekićem bilo je nešto sasvim drugo.

Dolazili su neki signali da bi Portugalac Jose Boto volio na klupi trenera kojeg je on izabrao i za kojeg on vjeruje kako će njegovu momčad najbolje voditi. Zekića nije vidio kao takvog i čekala se završnica sezone da se to i iskomunicira. Ne izgleda pošteno prema Zekiću koji je napravio sve što je mogao, vratio se i ostavio čvrst angažman da bi pomogao Osijeku koji je bio u problemima, promovirao je prvenstveno Matkovića, izborio Europu, ali nije bio taj. Zekić je poštenjačina, dobar čovjek, netko tko možda ovo nije zaslužio, ali to je profesionalizam, nema emocija.

Matković nova velika priča

Međutim ostat će zapisano da je upravo Zekić promovirao Matkovića, ali i probudio Miereza kojeg je u jednom razdoblju stao gol te se mučio i nije isporučivao ono za što je tu.

Matković je ta velika priča Osijeka ove sezone, dečko za kojeg ćeš staviti ruku u vatru da će biti igračina. Prve golove zabijao je Dinamu i Hajduku i to s tako malo seniorskih minuta. Ima onu hladnoću pred golom, iako je još vrlo mlad, ima i konstituciju koja će mu biti prednost, tehnika je tu, glava je tu, netko bi morao odgovarati ako se ne razvije kako bi trebao.

No nije tu samo Matković, tu su i Prekodravac, Bukvić, Omerović, Vrbanac..., ima Osijek potencijala napretek.

I Boto je svjestan što ima u rukama i Osijek traži trenera koji jako dobro razvija mlade igrače te je čini se pao izbor na Talijana Federica Coppitellija koji se dokazao radom u Primaveri i spreman je doći.

Potezi koje je Boto dosad povukao ne zvuče impresivno, ali Portugalac ima punu podršku kluba i navijača. Učvrstio ju je jučerašnji događaj i propucavanje vjetrobranskog stakla za koje će se tek utvrditi ima li veze s njegovim angažmanom u Osijeku ili ne.

U svakom slučaju riječ je o čovjeku sa znanjem, kontaktima i velikim iskustvom. Netko tko je radio u Benfici ili Šahtaru i tamo prepoznavao pojačanja i slagao momčad, naravno da je dovoljno dobar za jedan Osijek i mora mu se vjerovati. Dugoročno Osijek bi od te suradnje morao imati veliku korist, snažno se borio da ga nagovori na dolazak i mora čvrsto stajati iza svakog njegovog poteza.

Mierezova budućnost

Bit će zanimljivo vidjeti i kakvi su planovi Bote, Miereza i Osijeka, hoće li borbeni Argentinac ostati na Opus Areni ili će se na njemu zaraditi.

Klubova koji bi željeli angažirati Miereza ne nedostaje, ali Osijek ga neće pustiti uz malu naknadicu, tko ga želi, morat će pošteno platiti. Argentinac je prvi strijelac SuperSport HNL-a, profil je igrača koji svakom može biti od koristi, njemu se ne žuri iz Osijeka, a Osijek nema imperativ prodati ga. Sve to mu samo diže cijenu na tržištu.

I kako god bilo, Osijek bi trebao biti na dobitku. Ako ostane, imat će njegove kvalitete i dalje, a ako ode, lijepo će zaraditi, moći dalje investirati i pronaći nekoga tko će uz Matkovića prijetiti protivnicima.

Boto je već najavio kako će ovo biti ljeto velikih promjena, dio igrača morat će otići, ali zato se najavljuje dolazak velikog broja novih igrača. Uzbudljivo je ljeto pred Osječanima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!