Nogomet

Talijani su imali i boljih generacija, ali zaslužuju puno poštovanje

Branimir Korać • srijeda, 12.06.2024.
Talijani su imali i boljih generacija, ali zaslužuju puno poštovanje
Foto: EPA

Nacija koja ima četiri titule svjetskog prvaka i dvije titule europskog prvaka u potpuno različitim vremenskim intervalima, mora se smatrati svjetskom nogometnom velesilom. Italija je to u svakom slučaju, bez obzira što danas možda ne igra i ne izgleda tako…

U posljednjem kolu skupine B Europskog prvenstva Hrvatska će igrati protiv Italije. Italija je branitelj naslova i uvijek opasan protivnik, ali današnja Italija će jako teško ponoviti taj podvig, točnije bio bi ovo još veći podvig kada bi otišla do kraja.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na prošlom Europskom prvenstvu izgledala je stvarno jako dobro pod vodstvom Mancinija, ali sve nakon toga bilo je ipak lošije i igrom i rezultatom. Mogu se Talijani još pohvaliti plasmanom na završnicu Lige nacija, ali tamo su finale igrali Španjolska i Hrvatska, reprezentacije s kojima će Talijani morati igrati ovdje u skupini.

Nema više niti Mancinija na klupi, čovjek je u ožujku prošle godine podnio ostavku i već se naveliko šuškalo kako mu bogata Saudijska Arabija nudi da preuzme reprezentaciju. Tvrdio je Mancini kako njegova ostavka nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom, ali je svejedno dva tjedna nakon odlaska s talijanske klupe, potpisao ugovor sa Saudijcima.

Spalletti odveo Italiju na Euro

Reprezentaciju je preuzeo Luciano Spalletti koji se vrlo brzo bio isprofilirao i kao glavni favorit među navijačima. Na klupi je debitirao u Skoplju protiv Sjeverne Makedonije gdje je Italija remizirala 1:1. Zatim su uslijedile dvije pobjede protiv Ukrajine i Malte da bi nakon toga Italija izgubila u Engleskoj s 3:1.

Odmah je bilo jasno kako će se borba za prolazak na Euro voditi do posljednjeg kola. Tako je i bilo. U posljednjem kolu Italija je gostovala u Leverkusenu gdje je domaćin bila Ukrajina i bilo je jasno da Ukrajina za drugo mjesto mora do pobjede čime bi Italija završila u dodatnim kvalifikacijama, svaki drugi ishod vodio je Italiju izravno na Euro, a Ukrajina bi išla u dodatne kvalifikacije.

Igralo se tvrdo, nitko nije htio pogriješiti, a u 93. minuti dogodila se sporna situacija. Mudrik je pao u 16 metara, ali kazneni udarac nije dosuđen. Dojam je da je ukrajinski napadač dosta prenaglasio taj pad i da je to sudac pročitao pa i ako je bilo kontakta i prekršaja, Mudrik nije pomogao. Dio Ukrajinaca nakon susreta bio je ogorčen tom odlukom, ali dio se nije htio osvrtati i govorili su kako se treba okrenuti prema kvalifikacijama.

Talijani su s druge strane bili prezadovoljni, preživjeli su to gostovanje i okrenuli su se prema Euru. U ovim pripremama odigrali su dvije utakmice u kojima nisu oduševili, remizirali su s Turskom bez pogodaka i svladali Bosnu i Hercegovinu s 1:0. Ne samo da niti rezultatski nisu bili uvjerljivi, pokazali su malo i igrom.

Fokus na domaću ligu

Od Europskog prvenstva prije četiri godine, Talijani su kroz reprezentaciju provukli veliki broj imena. Mancinijeva praksa bila je puno miksati, veliki broj igrača i iz manjih klubova dolazio je na okupljanja, a dosta ih je prošlo kroz reprezentaciju i kod Spallettija.

Već tradicionalno najveći dio talijanske reprezentacije igra u Italiji. Svega trojica koji će biti u Njemačkoj nastupaju izvan Serie A, a dvojica od njih trojice su vratari. Riječ je o golmanu PSG-a Gigiju Donnarummi i vrataru Tottenhama Guglielmu Vicariju. Kratak popis internacionalnih igrača zaključuje veznjak Arsenala Jorginho.

Ovo je u dobroj mjeri promijenjena momčad u odnosu na onu koja je prije tri godine u finalu na Wembleyju svladala Englesku. Iz tog finala u reprezentaciji više nisu Leonardo Bonucci i Giorgio Chiellini, dakle prvi stoperski par, nema niti Emersona Palmierija, Marca Verrattija, a na Euru neće biti niti Lorenzo Insigne i Ciro Immobile. Danas se u napadu nade polažu u Gianlucu Scamaccu koji je dosad u reprezentaciji u 16 nastupa postigao samo jedan pogodak i to u 3:1 porazu u kvalifikacijama na Wembleyju protiv Engleza.

Italija nije bauk, nije nepobjediva, ali se prema njoj treba odnositi s respektom i poštovanjem. Prepuna je igrača koji su navikli igrati velike utakmice i znaju se postaviti u svakoj situaciji. Možda nema igrača tipa Pirlo, Totti, Baggio, Del Piero, igrače vrhunske individualne kvalitete, ali Spalletti je sjajan trener i ono s čim raspolaže može posložiti u vrlo kvalitetnu momčad. test

FOTO: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!