Nogomet

Sportnetova prognoza: Samo Francuzi mogu uzeti Hrvatskoj trofej

Sportnet • petak, 14.06.2024.
Sportnetova prognoza: Samo Francuzi mogu uzeti Hrvatskoj trofej
Foto: Mario Strmotić/HINA

Danas prestaje iščekivanje i počinje Europsko prvenstvo u Njemačkoj. 24 reprezentacije sanjat će tron, a među njima je i Hrvatska...

Sto ljudi, sto ćudi, ali oko nekih stvari smo se ipak u velikoj mjeri složili. Vjerujemo u dobar nastup Hrvatske i slično razmišljamo oko dosta toga, ali ovo je sport. Vrlo rijetko sve ide po planu. Na kraju ćemo vidjeti tko je imao najbolji njuh.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tko će biti prvak?

Branimir Korać: Francuska izgleda kao reprezentacija koja ima najveću širinu i među barem 7-8 kandidata za osvajanje titule, dajem joj promil šanse više. Dojam je da profilom igrača može najlakše balansirati između napadačkog i zatvorenijeg stila igranja.

Petar Jenjić: Francuska ima najširi i vjerojatno najbolji kadar na ovom Europskom prvenstvu. Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva i igranja još jednog finala, vrijeme je za povratak na europski tron po prvi puta od 2000. godine.

Dario Dodić: Možda je populistički, ali po dosad prikazanom ne vidim zašto Hrvatsku ne bismo smatrali jednim od favorita Eura. S obzirom na status Hrvatske na kladionicama, rekao bih da smo "value" oklada za osvajanje. Vrime je.

Mario Borko: Prvak Europe će biti Hrvatska. Možda sam subjektivan, ali Vatreni su jedina reprezentacija uz Francusku koja je bila u polufinalu na posljednja dva svjetska prvenstva i igrala u finalu Lige nacija. Izabranici Zlatka Dalića u posljednje dvije godine u gostima su pobijedili Francusku, Nizozemsku, Portugal i Dansku, izbacili su Brazil i Belgiju sa Svjetskog prvenstva i pokazali da pripadaju u sami vrh. Dakako, Hrvatska može izgubiti, ali je nitko ne može pobijediti.

Hrvatska će dogurati do?

Branimir Korać: Svakakvih se komentara navijača i medija izvana moglo pročitati proteklih tjedana, ali bit je da Hrvatska i dalje ne dobiva dovoljan respekt bez obzira na rezultate. Neka, bit će dobra i u Njemačkoj, četvrtfinale minimum, a vjerujem i u korak više.

Petar Jenjić: Hrvatska uvijek igra dobro protiv jakih protivnika i skupinu bi trebala proći. S obzirom na to da uz dvije drugoplasirane, dalje prolaze i četiri najbolje trećeplasirane ekipe, protivnici u osmini finala mogu biti izuzetno jaki, ali i nešto lakši. Tu bi fazu, vjerujem, ipak trebala proći, a bit će zaustavljena u četvrtfinalu.

Dario Dodić: Pogledaj pod "tko će biti prvak".

Mario Borko: Sve što je prije rečeno stoji, a samo Francuska može zaustaviti san o prvom trofeju. Sve velike reprezentacije imaju određenih kadrovskih i unutarmomčadskih problema, a Hrvatska djeluje kao jedina reprezentacija čiji igrači nacionalni dres stavljaju ispred osobnih interesa i to bi trebalo biti ključno.

Najbolji strijelac Eura?

Branimir Korać: Harry Kane. Englezi neće osvojiti titulu, ali Kane će imati dosta prilika. Kad već neće i dalje uzeti onaj momčadski trofej, neka si uzme barem trofej za najboljeg strijelca.

Petar Jenjić: Iza Judea Bellinghama uspješna je prva sezona u Real Madridu, a formu iz kluba trebao bi prenijeti i na Euro. S Englezima se nikad ne zna, ali ako odu daleko, Bellingham će biti itekako zaslužan.

Dario Dodić: Najboljeg strijelca Eura mi je zaista teško prognozirati, jedino što znam je da neće biti Talijan. Kane i Mbappe čine se kao narodski izbor, mogao bi neki Nizozemac iznenaditi, iako – tko je lud da vjeruje u Nizozemce. Zirkzee u srcu.

Mario Borko: Najbolji strijelac turnira bit će Romelu Lukaku. Belgijac je bio najbolji strijelac kvalifikacija, Crveni vragovi lakoćom odrađuju lake utakmice, a Rumunjska i Slovačka su kao stvorene da već nakon grupne faze imamo zlatnu kopačku.

Najbolji strijelac Hrvatske?

Branimir Korać: Andrej Kramarić. U odličnoj je formi, igrao je jako dobro u klubu i neka samo prenese tu formu na Euro. Hrvatska nema onog klasičnog igrača koji puno zabija, a Kramarić je nekako najbliži tome.

Petar Jenjić: Mario Pašalić često se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme pa bi tako i na Euru trebao biti udarna igla po tom pitanju.

Dario Dodić: Hrvatsku će na ovom Euru predvoditi golgeter Kramarić. Često me boli glava od njegovih ideja, ali jednako često sam se uhvatio da se derem na njega u trenucima kad je zabijao golove – neka tako bude i na Euru.

Mario Borko: Andrej Kramarić često je osporavan, kritiziran i ne baš omiljen zbog svog napadačkog instinkta koji ga često napravi sebičnim. Krama iza sebe ima odličnu klupsku sezonu, a na Euru još čeka na svoj prvijenac u kockastom dresu. Vrijeme je da napokon zabije na kontinentalnoj smotri i sruši brojku od 30 golova za Vatrene.

MVP Eura?

Branimir Korać: Recimo da će to biti netko iz pobjedničke momčadi, znamo da je princip da se najveće zvijezde nekako najviše guraju pa tu možemo nekako staviti Kyliana Mbappea. Jedino ako baš ne bude na svojoj razini, iskočit će netko drugi, ali vjerujem da će Mbappe biti pravi.

Petar Jenjić: Kylian Mbappe jedan je od najboljih igrača današnjice koji bi trebao predvoditi Francusku daleko na ovom natjecanju. Godinama najbolji igrač i strijelac Ligue 1, od sljedeće će sezone igrati za Real Madrid, a na Euru će još jednom pokazati da ta kupovina nije bila nimalo uzaludna.

Mario Borko: Standardni sumnjivac je Kylian Mbappé, ali moj glas ide Jošku Gvardiolu koji je u posljednjih nekoliko mjeseci dao naslutiti da nije samo jedan od najboljih braniča na svijetu, nego da je jedan od najboljih igrača današnjice.

Najveće iznenađenje?

Branimir Korać: Mađarska. Nisu baš atraktivni, ali su vrlo čvrsti i neugodni. U skupini su s domaćinom koji ne izgleda bajno, Škoti i Švicarci su itekako pobjedivi i ne bi me nimalo šokirali da Mađari na kraju budu i prvi u skupini.

Petar Jenjić: Veliki broj čeških reprezentativaca igra u domaćim klubovima koji su odigrali jako dobru sezonu u europskim natjecanjima. Kada na to nadodamo i prolaznu skupinu s Portugalom, Gruzijom i Turskom, čini nam se da bi Česi mogli barem do četvrtfinala.

Dario Dodić: Najveće iznenađenje bit će po meni Mađari i Danci, igra im ima glavu i rep, imaju dovoljno igrača u formi.

Mario Borko: Hrvatska će, kao tek deveti favorit, opet sve iznenaditi, a do četvrtfinala bi mogla doći Ukrajina. To i nije neko iznenađenje ako znamo da su Ukrajinci i na prošlom Euru igrali u toj fazi natjecanja, ali sada bi mogli napraviti i korak više. Nizozemci se moraju paziti Austrijanaca koji bi mogli uzeti za njih predviđeno mjesto u skupini.

Najveće razočaranje?

Branimir Korać: Italija. Dojam je da Talijani puno lutaju otkako su osvojili prošli Euro i uopće ne izgledaju uvjerljivo. Pokazali su dosta slabosti u pripremnim dvobojima. Ne vjerujem im.

Petar Jenjić: Srbija na sva velika natjecanja dolazi s velikim očekivanjima, ali to nerijetko završava krahom u skupini. Nešto slično očekujemo i ovdje, u najboljem slučaju proći će dalje kao trećeplasirana.

Dario Dodić: Najmanje očekujem od Talijana, koji ne izgledaju moćno, i Engleza, ali samo Englezi sami za sebe misle da su favoriti, nitko drugi.

Mario Borko: Teško je pobrojati tko će sve razočarati s obzirom na to da svi dolaze s ogromnim ambicijama, a pobjednik može biti samo jedan. Ipak, Italija bi nakon naslova na prošlom Euru mogla zapeti već u grupi. Talijani imaju odličnog izbornika, mlade igrače, ali potpuno su nova reprezentacija koja će iskustvo stjecati u skupini smrti. Englezi će standardno razočarati, a daleko neće ni Nijemci koji se kao domaćini najmanje bave nogometom.

Hoće li Modrić na Euru odigrati posljednju utakmicu za reprezentaciju?

Branimir Korać: Da. Spominje se kraj karijere u dresu Reala, Svjetsko prvenstvo je za dvije godine, a to u njegovim godinama izgleda jako daleko. Zaslužio je da se oprosti još jednim velikim rezultatom.

Petar Jenjić: Luka je predvodio reprezentaciju na nizu velikih natjecanja, osvojio je tri medalje i sa svojih 38 godina na leđima, trebao bi zaključiti reprezentativnu karijeru na ovom Euru.

Dario Dodić: Modrić će se oprostiti od Hrvatske na Euru i igračina poput njega zaslužuje oproštaj na vrhu. Neka zabije iz svojeg poznatog krumpir-penala (zar je bitno kako lopta prijeđe gol-liniju?) u 90. minuti finala protiv iznenađujuće dobrih Mađara.

Mario Borko: Ako se moje prognoze pokažu točnima, Luka Modrić bi se trebao oprostiti s trofejom. U suprotnom nema smisla da igrač Real Madrida ne igra za nacionalnu vrstu. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis14.06.2024. u 11:42
    dario sve u sridu, kao da smo se dogovorili! ??
    cameosis