Fanatik

Kada se suigrači ne ljube

Antonija Pavlić • subota, 25.12.2010.
Kada se suigrači ne ljube
Foto: EPA

Rečenici iz podnaslova autor je slavni američki političar i predsjednik Franklin Roosevelt, a koja je, očito, omiljena među svađalački nastrojenim kosarkašima, baseballašima, nogometašima i hokejašima. Premda je Božić vrijeme ljubavi, sreće, darivanja i mira, u mome konačnom osvježavanju bloga prisjetit ćemo se najzvučnijih sukoba suigrača u raznim situacijama i okolnostima...

Ne baš tako (pra)davni šakački obračun Dinamovaca Ante Rukavine i Arijana Ademija, u kojem je kraći kraj i šljivu ispod oka izvukao najmlađi kapetan u povijesti prvoligaša sa Šubićevca, podsjetio nas je na mnoge slične interne fizičke i verbalne sukobe među sportskim kolegama, trenerima i funkcionerima. Hokejaši, baseballaši, igrači američkog nogometa i košarkaši međusobno se "čvrsto grle" gotovo regularno, a problematičnih odnosa sve je više i u najpopularnijem ekipnom sportu na svijetu.

Lee Bowyer vs Kieron Dyer (Newcastle United, 2005.)

Lee Bowyer i Kieron Dyer u travnju 2005. sukobili su se tijekom prvenstvenog ogleda protiv Aston Ville na St. James Parku, a posljedica nemilog razračunavanja, osim poderanog dresa i razbijenog nosa, bio je i izravni crveni karton obojici te pripadajuće sankcije koje su bili primorani stoički podnijeti. Dyer je, olakšan činjenicom da nije bio "agresor", na hlađenju proveo tri susreta, dok se Bowyer, kojemu incident nije bio prvi takve vrste, uz četiri utakmice zabrane igranja morao odreći i otprilike šest tjednih plaća, odnosno oko 200 tisuća funti.

Nogometaš kojemu su ekscesi tokom karijere uvelike osujetili planove nastupanja za reprezentativnu vrstu, u počecima profesionalne karijere testiran je, naime, pozitivan na marihuanu, a 2000. je zajedno sa suigračem u Leeds Unitedu Jonathanom Woodgateom ispred noćnoga kluba brutalno pretukao azijskog studenta te njegovoj obitelji, iako je kasnije ipak oslobođen optužbi, nakon podužeg sudskog natezanja isplatio 170 tisuća funti odštete.

Barry Bonds vs Jeff Kent (Giants, 2002.)

Postoje sportaši koji se ne mogu tek tako pomiriti s kritikama, a i oni kojima se još teže s njima boriti kada su upućene njihovim suigračima i prijateljima. Navodno urlanje Jeffa Kenta na Davida Bella u jednoj je takvoj situaciji potpuno razbjesnilo Barryja Bondsa, a njegovo promptno stajanje u obranu kolege rezultiralo je obostranim ispijanjem čaše pune ružnih riječi i prijetnji, netom prije no što je obojicu zajapurenih baseballaša razdvojio menadžer San Francisca Dug Baker.

Kenta je taj napad toliko pogodio da je odmah poželio napustiti redove Giantsa, dok Bonds, upravo suprotno, na incident nije obraćao preveliku pozornost. Tri godine kasnije iznova se sukobio sa suigračem, ovoga puta Jasonom Christensenom, a sve zbog namjernog (?) pogrešnog savjetovanja Bondsova osobnog trenera. "Krivac" za širenje lažnih informacija Harvey Shields svog je "štićenika" brzo upozorio na Christensenovo prozivanje njihovih motiva, što je pak dovelo do tučnjave u kojoj je potonji "zaradio" i bocu jednoga gaziranog napitka u glavu.

Michael Westbrook vs Stephen Davis (Redskins, 1997.)

Krajem kolovoza 1997. brutalnost u praksi prikazali su i igrači američkoga nogometa. Michael Westbrook u trening-kampu Redskinsa nasrnuo je, naime, na suigrača Stephena Davisa, a navodni razlog "šakačkoj" inačici cipelarenja na travnjaku bilo je spominjanje Westbrookove seksualne orijentacije.

"Never go to bed angry. Stand up and fight", Phyllis Diller.

"U zadnje dvije sezone često bi se znali porječkati, ali Michael je na sve te provokacije uporno žmirio. Ovoga puta, nažalost, preko grubih riječi nije mogao prijeći, ali izuzetno mu je žao i iskreno se ispričava", javnosti je poslije plasiranja videa koji je snimila lokalna televizija izreferirao Westbrookov agent Stephen Zucker. Zuckerov štićenik poslije umirovljenja u NFL-u bacio se u vode borilačkih sportova i poprilično se uspješno natjecao u brazilskom jiu-jitsu. Slučajnost?

Don Sutton vs Steve Garvey (Los Angeles Dodgers, 1978.)

Nitko ne voli biti kritiziran, a oštre riječi posebno su opasne kada dolaze iz radionica prijatelja, poznanika ili članova obitelji. Dvojica dugogodišnjih baseballaša Los Angeles Dodgersa Don Sutton i Steve Garvey svlačionicu su dijelili punih 11 godina, ali nikada se baš nisu slagali. Animozitet među dvojicom ponajboljih igrača ove MLS momčadi kulminirao je 1978. kada je Sutton Washington Postu otkrio što misli o Garveyju i njegovim prezentacijama: "Sve o čemu u našoj momčadi pričaju jest Steve Garvey, pravi američki dečko. No, istinski MVP ekipe zapravo je Reggie Smith. Svi to znamo... On nas je nosio zadnje dvije godine, nema 'fasadu' i nije samo slika momka s Madison avenije."

Konfrontacija je, naravno, bila neizbježna, a napokon se dogodila kada je Garvey kolegi prišao kako bi provjerio da su njegove riječi uistinu ispravno prenesene. Sutton je zaklimao glavom i Garveyja čvrsto pritisnuo uz ormariće na suprotnom zidu, a nedugo potom obojica su se našla na podu, (neuspješno) pokušavajući jedan drugome zadati "konačni" udarac. Epilog svega bile su modrice na Suttonovim obrazima i ogrebotine po licu njegova "prijatelja" te sankcije za kojima je klub morao posegnuti kako bi razjarene suigrače naučio pameti.

Zlatko Zahovič vs Srečko Katanec (Slovenija, 2002.)

Ljutnja slovenskog napadača Zlatka Zahoviča na Svjetskom prvenstvu 2002. bila je usmjerena prema izborniku Srečku Katancu, a povod bijesnom ispadu ponudilo je njegovo povlačenje s terena u otvarajućoj slovenskoj utakmici protiv Španjolske. Nakon što je izbornika počastio nadjenuvši mu nadimak istovjetan muškom spolnom organu, Zahovič je "otkrio" kako bi Katanca, cijelu njegovu obitelj i kuću u kojoj žive mogao kupiti, a ubrzo je zbog toga perolako otpravljen iz momčadi...

Stefen Effenberg vs Berti Vogs (Njemačka, 1994.)

Veznjak Bayerna Stefan Effenberg s njemačkim izbornikom Bertijem Vogtsom i navijačima elfa posvadio se na prvenstvu svijeta 1994. kada je izrazio neobičnu želju da ne odsjedne u hotelu sa ostatkom suigrača. Sukob je eskalirao kada ga je Vogts povukao s terena u susretu protiv Španjolske, a Effenberg pri izlasku navijačima pokazao srednji prst. Vogts ga je ubrzo prvim avionom poslao natrag "preko bare", a njemački rječnik idioma ubrzo je postao bogatiji za još jedan pojam - "ponašati se kao Effe".

Roy Keane vs Mick McCarthy (Irska, 2002.)

"You show people what you're willing to fight for when you fight your friends", Hillary Clinton.

Temperamentni Irac Roy Keane u Japanu i Južnoj Koreji 2002. momčad je morao napustiti nakon što se timski susret pretvorio u veliku svađu. Keane je za Irish Post ranije već izrazio negodovanje pripremama za svjetsku smotru, a menadžera Micka McCarthyja kasnije je počastio sočnim psovkama i uvredama, rekavši mu kako je "jebeni lažljivac". "Nisam te cijenio kao igrača, a ne cijenim te ni kao menadžera ni kao osobu. Jebena si budala i Svjetsko prvenstvo možeš si zabiti u guzicu. Jedini razlog zašto s tobom imam posla je što si nekim slučajem izbornik moje reprezentacije, premda uopće nisi Irac." Nakon ispada, koji je u ovome obliku čak i ublažen, Keane se vratio kući te se jedno vrijeme bavio tek - šetanjem pasa...

Jason Kidd vs Jim Jackson (Dallas Mavericks, 1997.)

"Three J's" - Jason Kidd, Jim Jackson i Jamal Mashburn sredinom 90-ih poslani su na ozbiljni poslovni zadatak: Dallas je valjalo usmjeriti na ispravni kolosijek, vratiti im vjeru te bučne navijače ponovno dovesti na tribine. No, dvojica prvospomenutih sve su činila upravo suprotno, čitavo se vrijeme svađajući i razjedinjavajući svlačionicu, a to je vrlo brzo rezultiralo i razilaženjem njihovih puteva.

Glavni poznati razlog svađe bilo je Kiddovo spočitavanje sebičnosti, premda se pričalo i kako je poznata američka pjevačica Toni Braxton, kada se jednom prigodom dovezla do hotela Mavsa u Atlanti kako bi s Kiddom otišla na večeru, umjesto njega - "pokupila" Jacksona. Obojica su tu priču kasnije demantirala, no nešto nam govori da ipak i u tome ima ponešto istine. Kidd je poslije toga od uprave počeo zahtijevati da prodaju ili njega ili Jacksona, a molba mu je uslišana kada je ubrzo obukao dres Sunsa. Jackson je pak iz Dallasa otišao nekoliko mjeseci kasnije, a karijeru je nastavio u New Jersey Netsima.

Darly Strawberry vs Keith Hernandez (New York Mets, 1989.)

Jedna od najzvučnijih i najeksponiranijih svađa u baseballu zbila se u taboru New York Metsa. Na suprotstavljenim stranama stajali su Daryl Strawberry i Keith Hernandez, a teške riječi i poneki udarac uputili su si u ljeto 1989., pred gomilom kamera i fotoaparata na godišnjem klupskom snimanju.

Problem je nastao kada je fotograf dvojac koji je i ovako imao vrlo napete odnose smjestio u isti red, a da stvar bude još gora - valjalo im je sjediti jedan do drugoga; Daryl se usprotivio, zavapivši da ne želi biti pokraj onih koji kolegama zabijaju nož u leđa, na što mu je uzvraćeno da "ne bude dijete i konačno odraste". Strawberry je tada poludio i fizički nasrnuo na svoga suigrača, a da šteta ne bude mnogo veća pobrinuli su se tek suigrači učas ih razdvojivši. U jednom se trenutku u sukob umiješao i Gary Carter, a ludi Strawberry obratio mu se riječima: "Ti si sljedeći!" Nakon toga je odjurio iz kampa, prijeteći da će napustiti klub...

Patrice Evra vs Robert Duverne (Francuska, 2010.)

"Sometimes it's worse to win a fight than to lose", Billie Holiday.

Debakl tricolora na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici te ispadanje već u skupinama u društvu s Urugvajem, Meksikom i JAR-om, nije moglo proći bez povišenih tenzija, ružnih riječi, naguravanja i optužaba. Led je probio Chelseajev napadač Nicolas Anelka, kada se na poluvremenu ogleda protiv Meksika usprotivio izborniku Raymondu Domenechu, bijesan što ga je ovaj, u trenucima kada su morali "ganjati" rezultat, poslao na tuširanje.

Njegovo nezrelo ponašanje Francuski nogometni savez kaznio je izbacivši ga iz momčadi, a taj je potez pak slijedio kolektivni igrački štrajk u znak potpore "palom borcu". Koji dan kasnije novi obračun dogodio se na (konačno održanom) treningu, a tada su se suočili kapetan Patrice Evra i kondicijski trener Robert Duverne, a sve pred očima nemoćnog Domenecha. Duverne je na koncu svoju akreditaciju protestno bacio na travnjak te žurnim korakom napustio bazu, zaprijetivši kako se među ovu ekipu nikada neće vratiti...

No, Francuzi su na komešanja unutar vlastitih redova itekako navikli. Na prvenstvu svijeta u Njemačkoj 2006. vratar Lyona Gregory Coupet nije dobro reagirao kada je Domenech priopćio kako će mrežu tricolora braniti Fabian Barthez. Ogorčeni Coupet s izbornikom je bez ustručavanja izmijenio nekoliko ružnih riječi, a potom otkrio kako "bi mogao postati ogorčen". "Izgubio je glavu", branio ga je kasnije Domenech. "Događa se"...

Cristiano Ronaldo vs Ruud van Nistelrooy (Manchester United, 2006.)

Dva velika nogometaša svoga vremena Ruud van Nistelrooy i Cristiano Ronaldo u vremenu zajednički provedenom na Old Traffordu nisu se baš javno ljubili. Na jednome treningu u siječnju 2006. Van Nistelrooy je planuo jer je Ronaldo predugo "mučio" loptu te mu je prigovorio: "Zašto toliko držiš loptu, dodaj mi je. Ja sam napadač, u dobroj sam poziciji, zašto me ne proigraš?", zanimalo je Nizozemca. Kada mu je CR7 odgovorio, nastalo je komešanje, a Van Nistelrooy je u afektu Ronaldu savjetovao "da se otrči tužiti tati", aludirajući na tadašnjeg Fergusonova pomoćnika, Portugalca Carlosa Quieroza.

Bila je to, u najmanju ruku, nezgodna rečenica jer je portugalskom asu otac baš nedavno preminuo. Ronaldo je pustio suzu i zavapio: "Više nemam oca, umro je", a sve se završilo Van Nistelrooyjevim vrlo skorim odlaskom iz Uniteda.

Robbie Fowler vs Phil Thompson (Liverpool, 2001.)

Kolovoški trening 2001. bio je "koban" za liverpulsku karijeru engleskog napadača Robbieja Fowlera. Nogometaš koji je s redsima proveo devet godina nes(p)pretno je jednu snažnu loptu poslao prema pomoćnom treneru Philu Thompsonu, a bijes je izazvao kada je udarac za samo koji milimetar promašio Thompsonov nos. Preagresivna reakcija u konačnici je isprovocirala Fowlerov odlazak s Anfielda te nastavljanje karijere u Leeds Unitedu.

Paul Gascoigne vs Glenn Hoddle (Engleska, 1998.)

Kontroverzna odluka engleskog izbornika Glenna Hoddlea da samo nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva 1998. iz ekipe izostavi engleskog "zločestog dečka" Paula Gascoignea nije naišla na veliko odobravanje. Potpuno je zbog takvog razvoja situacije poludio i Gascoigne, ali umjesto da bijes iskali na mendžeru, nakon bujice ružnih riječi svom je snagom udario u obližnju stolicu. "Bio je to tako snažan volej da sam pomislio da mu je pukla noga. Bio je bos!", kasnije je pričao Hoddle.

Giorgio Chinaglia vs Ferruccio Valceraggi (Italija, 1974.)

Egocentrični talijanski napadač Giorgio Chinaglia nije se lako pomirio s potezom izbornika Ferruccija Valcareggija koji ga je na SP-u u Njemačkoj 1974. povukao s terena u susretu protiv Haitija. Chinaglia se menadžeru unio u lice te mu uputio nekoliko prostačkih znakova, a prije teatralnog odlaska u svlačionicu, koju je navodno, dobrano demolirao, nogom je udario bocu vode pokazavši što bi, da može, učinio Valceraggiju.

Romario vs Zagallo i Zico (Brazil, 1998.)

Imunost na svađe nemaju niti najveći majstori lopte, Brazilci. Veznjak Flamenga Romario nije se lako pomirio s izostavljenjem s popisa za SP u Francuskoj 1998. te je napao izbornika Micka Zagalla, a njegova pomoćnika Zica naslovio "rođenim gubitnikom", prije no što je briznuo u plač. No, na tome nije stao te je poslije povratka u Brazil dvojac karikaturirao, prikazavši ih kako sjede na zahodskoj dasci u noćnom klubu u Rio de Janeiru. Smijeh mu je, ipak, ubrzo zamro na licu budući da je oštećenim stranama poslije sudskog postupka morao platiti poveliku odštetu.

Nigerijski igrači vs Nigerijski nogometni savez (1998).

Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Super orlovi otvorili su fenomenalno. Skupinu u kojoj su se suprotstavili, između ostaloga, Španjolskoj i Paragvaju, završili su na čelu, ali tokom priprema za meč drugoga kruga s Danskom prouzročili su svađu zbog novčanog bonusa koji im je obećao Savez. Na koncu su natjecanje napustili visokim 4:1 porazom, a mislite da su nakon toga dobili obećanu nagradu?

Ricardo Fuller vs Andy Griffin (Stoke City, 2008.)

Nogometaš Stoke Cityja Ricardo Fuller oštro je kažnjen nakon što je na Upton Parku ispljuskao vlastitog kapetana Andyja Griffina. Tada najbolji Stokeov strijelac svoju je reakciju pokušao objasniti pravdajući se Griffinovim bezobraznim ponašanjem i iskazivanjem nepoštovanja, ali kasnije se ipak i ispričao. "Bez dima nikada nema vatre, ali dogodilo se i to ne mogu promijeniti. Žao mi je zbog navijača, ali i jer sam momčad koštao poena. Nadam se da se tako nešto više neće ponoviti." Stoke je spomenutu utakmicu izgubio s 2:1 te pao u zonu ispadanja.

John Hartson vs Eyal Berkovic (WBA, 1998.)

Suigrači u West Bromwich Albionu John Hartson i Eyal Berkovic 1998. kamerom su uhvaćeni u tuči nastaloj nakon jednog neopreznog oštrog starta velškog napadača na Berkovicu. Hartson je prišao izraelskom suigraču kako bi mu pomogao da se pridigne, no on ga je udario u bedro, na što je laganini "popio" nogu u glavu.

Međutim, nije to bio prvi put da trening postane pravo malo borbeno poprište. Švedske zvijezde Freddie Ljungberg i Olof Mellberg sukobili su se tokom SP-a 2002. nakon jednog preteškog Mellbergova starta na Arsenalovu zvijezdu, a iako su se kasnije izmirili, četiri godine potom prezentirali su novu svađu i to u poluvremenu susreta koji su sa Trinidadom i Tobagom odigrali 0:0.

Verbalni sukob tijekom Juventusove krize 2008. imali su pak kapetan i trener stare dame Allessandro De Piero i Claudio Ranieri, a nizozemski suigrači Robin van Persie i Wesley Sneijder porječkali su se prije Eura 2008., a RVP je Interova veznjaka, navodno, tako snažno udario da je ovaj morao potražiti čak i liječničku pomoć. Arsenalov kapetan kasnije je priznao kako je Sneijderu rekao da mu kronično nedostaje klase, nakon što je nesretni veznjak katastrofalno izveo jedan slobodan udarac.

Nesmotreni startovi na treninzima česti su uzroci "šaketanja" pa je tako bilo i u slučaju Newcastleova dua Charlesa N'Zgobije i Andyja Carrolla tijekom sezone koju će svi navijači svraka željeti što prije zaboraviti - 2008./2009. Makedonci Goran Sedloski i Goran Popov šamarali su se nakon što je Sedloski Popova u igri nogo-tenisa nogom opalio po glavi, dok je Patrick Vieria pobjesnio na Zlatana Ibrahmovića samo zbog - jednog pogrešnog dodavanja, a zavađene strane morao je razdvajati tadašnji Juventusov trener Fabio Capello.

Chelseajev kapetan John Terry upustio se 2008. u žestoku svađu s tadašnjim trenerom, Nizozemcem Henkom ten Cateom, a salvu psovki i uvreda prekinuli su tek suigrači koji su bili primorani i intervenirati kako verbalni sukob ne bi prešao u nešto veće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • CleonHR11.02.2011. u 16:14
    Negdje ste zagubili veliku tučnjavu nizozemskih reprezentavtivaca, sječam se da su se tukli bijeli igrači protiv crnih, Van der Sar se mlatio sa Seedorfom i Davidsom koliko se sječam, jako ružna scena bila....
    CleonHR
  • Obrisan korisnik26.12.2010. u 16:09
    Ruud je baš ispao papak, znam za sukob, ali nisam znao da je zadao Ronaldu tako nizak udarac. Ipak se ako ništa mrtvi moraju poštivati.
    Obrisan korisnik
  • markoli26.12.2010. u 00:14
    haha ovaj jim jackson promjenio 13 ekipa u karijeri.. ima nesto u tome..
    markoli