Fanatik

Imena luda stvaraju se svuda

Antonija Pavlić • četvrtak, 20.10.2011.
Imena luda stvaraju se svuda
Foto: Davor Sajko

Sigurno ste barem jednom u životu čuli za Topnike, Čekićare, Staru damu, Kopljanike, Vučicu... Kako stojite s Luđakom? Kralj? The Next One? Deebo? Stroj? Navijači diljem svijeta, a sve im se češće u posljednje vrijeme priključuju i sile medija, svojim ljubimcima kreiraju zanimljive, originalne i(li) zastrašujuće nadimke, a porijeklo nekih intrigantnijih možete pročitati u retcima koji slijede...

Navijači, simpatizeri, drukeri, slučajni prolaznici, promatrači (zovite ih kako god hoćete) nogometnih, košarkaških, odbojkaških, rukometnih i inih sastava, odvajkada su nerazdvojna "koreografija" svakoga sportskog kolektiva na svijetu.

Zbog njih se mijenjaju pravila i donose statuti; u ponekim slučajevima mogu (direktno ili indirektno) utjecati čak i na transfere igrača, smjenjuju Uprave, "skidaju glave". No, nemali broj puta u igranim filmovima "najdražih" glavni su majstori procesa prišivanja nadimaka svojim ljubimcima, a vlastoručnim kreacijama često oduševljavaju (ili pak zbunjuju) mnoge ljubitelje "smijeha i rekreacije".

Stara dama, Svrake, Šumari, Rossoneri, Žuta podmornica, Leteći magarci, Milijunaši, Sveci, Topnici, Kanarinci, Crveni vragovi, Orlovi, Skakavci, Lavovi, Jarci, Traktoristi, Jagodice, Farmaceuti, Luda družina, Terijeri, Švabe, Pijetlovi, Ginekolozi, Kopljanici, Švedski Real, Srca, Mladi momci, Vučica, Mljekari, Plavci, Bavarci, Nerrazuri, Ultra Lavovi, Šišmiši, Ptičice, Vojvode, Bikovi, Redsi, Katalonci, Apotekari, Pingvini, Kokoši...

Neka sada digne dva prsta onaj tko bez "googlanja" može izrecitirati imena klubova čije sam nadimke upravo pobrojala. Itko? Nitko? Tako sam i mislila.

Pazi! Lete(ći) magarci!

Geneza mnogih nadimaka proizašla je iz klupskih boja, simbola na grbu i(li) maskote, a ponešto intrigantniji nastali su iz imena ili djelatnosti sponzora, osobnosti igrača, načinu igre ili pak povijesnom značenju, odnosno nastanku. Hrvatske sportske družine ne mogu se pohvaliti previše kreativnim nadimcima, ali zato lepezu smiješnih, zanimljivih i(li) posprdnih "titula" pronalazimo na sportskim terenim diljem Europe i svijeta.

Jedno od zanimljivijih imena tako nosi engleski premierligaš Everton. Budući da su se početkom novoga milenija u okolici njihova stadiona Goodison Parka (Liverpool) prodavali mliječni keksi, a krajem 19. stoljeća Liverpool nosio titulu engleskoga grada s najviše irskoga stanovništva (engleski "sleng" za Irce jest 'toffees'), nogometaše Evertona prozvali su "toffeesima" - u prijevodu - mliječnim keksima.

Talijanski Chievo nosi pak nadimak "Leteći magarci" ili mussi volanti. Potekao je iz transparenata njihovih velikih rivala, navijača Verone, koji su Chievo sprdali da će u prvu ligu ući "kada magarci polete". Godine 2001. konačno im je uspjelo izboriti plasman u elitni talijanski razred, dok Verona i danas balansira između nižih liga. Navijači Chieva tada su u "pogon" pustili nadimak "Leteći magarci", vraćajući dug gorljivim Veronistima.

Slavni nogometni klub Bayern München identificira se i kao "FC Hollywood". U vrijeme kada je na klupi Bavaraca sjedio poznati Talijan Giovani Trapattoni Bayern je nekoliko redanih sezona u prvenstvu ostajao bez titula, a više nego na zelenim travnjacima, nogometaši u crno-crvenim dresovima "dokazivali" su se po kafićima, partijima i žutim tiskovinama. Ljutiti Trapattoni u svom daleko najpoznatijem intervjuu pojačao je korištenje toga nadimka završnim riječima: "Ich habe vertig!", što u prijevodu otprilike znači: "Imam pop grupu!".

TO BE CONTINUED

Budući da mi kompletne zabilješke i misli o ovoj temi nikako nisu mogle stati samo u jedan, pristojno dugačak tekst (svjesna sam da gotovo uvijek pretjeram), ostatak sočnih i kreativnih nadimaka morat ćete potražiti u sljedećem nastavku. Obećajem i da ću od sada pisati redovito tako da nove "pikanterije" iščekujte svaki tjedan. A pozivam vas i da dajete prijedloge. Znate li neki zanimljiv nadimak? Podijelite ga s nama. Do sljedećeg puta...

Navijači engleskog Sunderlanda izabrali su za svoje ljubimce nadimak "crne mačke". Razlog tomu jest povijest - za vrijeme Napoleonovih ratova topničke baterije bile su situirane baš oko rijeke Wear, a jednu takvu postrojbu imenovali su "Black cats". U tome svjetlu, na utakmicu finala FA kupa 1937. godine jedan od gorljivih pristaša Sunderlanda Billy Morris na stadion je kao "amajliju" ponio - crnu mačku.

Još jedan životinjski nadimak veže se uz - Romu. Ponovno je podloga pronađena u povijesnim zbivanjima, ovoga puta osnivanju grada Rima. Poznata priča o Romulu i Remu, rimskoj braći i potomcima junaka Eneja, koji je skupinu preživjelih poslije egzodusa iz Kartage brodovima poveo prema području na kojem je danas smješten Rim, između ostaloga kazuje i kako je braću othranila vučica, zbog čega je postala i simbolom ovoga talijanskog grada. Najpoznatiji gradski nogometni klub simbol vučice "slavi" i na službenome grbu.

Podrijetlo nadimka jednoga velikog Romina konkurenta - Juventusa - seže pak u tridesete godine 20. stoljeća. Navijači kluba ironično su svoje nogometaše počeli nazivati "starim damama" jer su u jednome trenutku gotovo sve njihove zvijezde prešle "četvrtu banku" i zašle u pozne nogometne dane. Ironija u svemu tome jest što službeno ime kluba u prijevodu znači - mladost. Uz humoristični epitet, imenica "dama" stavljena je kako bi se izrekao osjećaj navijačke privrženosti, odanosti i ljubavi prema klubu - prema njemu odnose se kao prema dami.

Zanimljive nadimke nosi i poznati španjolski klub Valencia. Na europskom tlu prepoznaje ih se kao "Šišmiše" (ova je životinja simbol grada, tako i kluba), a ta "titula" potekla je od kralja Jamesa I. u 13. stoljeću. Tijekom Rekonkviste James se, naime, molio da mu na vrh zastave prije bitke sleti šišmiš jer je, prema njegovu mišljenju, bio to nadasve pozitivan predznak. U Španjolskoj se pak mnogo više (gotovo isključivo) koristi nadimak "los che", nastao od španjolske poštapalice koja u prijevodu izražava buntovnike (xe).

Trofejni engleski Arsenal pak nadimak je dobio u čast svojim osnivačima, a u podrijetlu im se pridružuje i West Ham. Ova su dva kluba osnovana potkraj 19. stoljeća, a glavni njihovi pokretači bili su radni kolektivi. Arsenal su tako oformili radnici zaposleni u oružarnici i tvornici oružja (Topnici), dok su West Hamovi kruh zarađivali u željezariji (Čekićari).

Tanka je linija od kralja do luđaka

Međutim, poznatim i zanimljivim nadimcima mogu se pohvaliti i sportaši sami. Quarterback Atlante Matt Ryan poznat je i kao "Ledeni Matty" (Matty Ice) i to iz dvojakog razloga: iako u NFL-u nema mnogo profesionalnih sezona u nogama, najbolji je kada je najteže - "hladan kao špricer". No, isto mu je tako vrlo dobro zapamćeno i reklamiranje pivskoga brenda "Natty Ice".

Kraj imena košarkaša LeBrona Jamesa stoji pak "titula" Kralj James. Na NBA parketima LeBron je izuzetno dominantan, prije svega fizički, a prosjek po utakmici mu je nevjerojatnih 27 koševa. Od tuda dolazi i nadimak - LeBron je jednostavno "vladar svoga područja", baš kao što je to jednoć bio engleski kralj James.

Na spomen Waynea Gretzkyja većina prvo pomisli - "The Great One". U današnjem profesionalnom američkom hokeju njegovu nasljedniku Sidneyju Crosbyju simpatično tepaju "The Next One", Sljedeći. Iz poznatoga filma "Transformeri" nadimak je pokupio Calvin Johnson; wide receiver Detroit Lionsa svojim mišićima sposoban je doslovce razbiti protivničke obrane pa mu nadimak glavnoga antagonista, zlog Megatrona itekako pristaje.

Još jednim filmskim nadimkom diči se linebacker Pittsburgha James Harrison, slika i prilika momčadi Steelersa. Harrison, beskompromisan branič izuzetnih fizičkih predispozicija, uspoređuje se sa zlikavcem kojega je u filmu "Friday" utjelovio Tom Lister Jr. Deebom. Njihova je glavna karakteristika, zanimljivo, podmuklost.

Albert Pujols najmlađi je igrač MLB-a koji je u karijeri "napravio" više od 400 home runova. Diči se gotovo nevjerojatnom statističkom učinkovitošću, miljenik je novinara, a tri je puta osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača lige. No, nadimak "The Machine" ili "Stroj" zaradio je jer partije na tako fenomenalnoj razini pruža u kontinuitetu koji je za većinu vrhunskih sportaša gotovo nezamisliv - deset godina!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10824.10.2011. u 19:23
    jeste, Torino je isto dama, a plavci su takoder sve francuske repke. Ko one bese "Plavi" ??? lol- malo nostalgije
    narada108
  • Obrisan korisnik24.10.2011. u 09:22
    Obrisan korisnik
  • lambik23.10.2011. u 12:29
    U Engleskoj 'The Red Devils' moze biti samo ManU. Usput, Belgijanci koriste isti nadimak za svoju reprezentaciju (De Rode Duivels / Les Diables Rouges). Ovo za Herthu nisam znao (hvala), ali je po tom nadimku (La Vecchia Signora) inace poznatiji Juventus.
    lambik
  • narada10822.10.2011. u 12:19
    a ono sa Trapom dobro je rekao Cameosis. Na talijanskom se kaze: Ho finito (tj. "imam"), a Trap je taj glagol koristio za njemacku recenicu, pa je zvucilo smjesno. A "Flasche leer", opisao je igraca Strunza, naravno "boca prazna", nema energije
    narada108
  • narada10822.10.2011. u 11:29
    ajde sad da vidimo: Bavarci = Bayern Minhen (jasno); Red Devils mogu bit ManU (a njih isto zovu "Reds"), ali definitivno Kaiserslautern, skakavci su Grashoppers Zürich, Young Boys iz Berna, Pingvini - hokejaski klub iz Krefelda iz Njemacke, Bikovi, zna se: Chicago Bulls; Blues su Chelsea a i mnogi... [više na forumu]
    narada108