Fanatik

Lakersi se pripremaju za doigravanje, a Thunder za život nakon Hardena

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • utorak, 30.10.2012.
Lakersi se pripremaju za doigravanje, a Thunder za život nakon Hardena
Foto: EPA

Koliko će LA Lakersima trebati vremena za uštimavanje novih vrhunskih dijelova? Koji su limiti Oklahoma Cityja bez Jamesa Hardena? Koliko života imaju San Antonio Spursi? Kako će se u prvoj NBA sezoni snaći nova mlada zvijezda, Anthony Davis? To su samo neka od pitanja na koja treba odgovoriti uoči novih bitaka na uvijek jakom Zapadu...

Nakon što smo vam predstavili svoja razmišljanja o Istočnoj konferenciji, stigao je red i na puno neizvjesniji, otvoreniji i jednostavno kvalitetniji Zapad.

Kratki podsjetnik na "pravila": svakoj momčadi kladionice su odredile očekivani broj pobjeda, a mi ćemo vam dati svoje viđenje raspleta regularne sezone. Kako bi posao bio izazovniji i lakše mjerljiv, polovici klubova dat ćemo ocjenu "manje", drugoj polovici, dakako, ocjenu "više", jer uoči sezone lako je upasti u zamku visokih očekivanja i pozitivnih najava koje stižu iz svakog NBA grada. I nećemo zaboraviti prije doigravanja podsjetiti vas na sve naše pogotke, i u malo sitnijem fontu, na naše promašaje. Poznavajući uspješnost ovakvih prognoza, i jednih i drugih bit će po 15.

Golden State Warriors (36.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Jedna od najneambicioznijih (ili ako baš hoćete najnesposobnijih) organizacija u NBA ni ove sezone neće ostvariti dramatičan uspon u odnosu na prošlogodišnjih 28 pobjeda (na uzorku od 82). Ukoliko Andrew Bogut i Stephen Curry ostanu zdravi cijelu sezonu možda i mogu dosegnuti barem 37 pobjeda, no doigravanje bi bila senzacija. Mark Jackson je u sličnoj situaciji kao Igor Štimac - dokazan kao TV komentator, upitan kao trener. Otvori li Jackson sezonu kako je Štimac otvorio kvalifikacije za SP, možda bi Warriorsi uistinu mogli postati "ratnici". Nažalost po Warriorse, Štimac ipak na raspolaganju ima bolji kadar od Jacksona.

Prognoza: Manje od 36.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Jedna od momčadi s najvećim rasponom između optimističnog i pesimističnog pogleda na sezonu. Ako Bogut i Curry budu zdravi, ako novak Harrison Barnes bude pojačanje, ako Klay Thompson nastavi s eksponencijalnim rastom – a mnogi tvrde da ima potencijal postati zvijezda – Warriorsi su play-off momčad. A ako se sve to izjalovi, teško će i do 30 pobjeda. Simpatičan mi je njihov sastav, sigurno su u gornjoj polovici klubova čije bih utakmice rado gledao i mislim da mogu biti vrlo dobri, no zbog manjka vjere u zdravlje Boguta i svilenog Curryja, kao i zbog činjenice da netko mora biti u "under" kategoriji, tipujem na manje. I neće mi biti krivo ako promašim.

Prognoza: Manje od 36.5 pobjeda

Los Angeles Clippers (49.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Najveći problem Clippersa je što se zovu - Clippersi. Sve ostalo izgleda odlično. Sjajna osovina Chris Paul - Blake Griffin, iskustvo u Chaunceyu Billupsu, Caronu Butleru, Lamaru Odomu, Jamalu Crawfordu, Grantu Hillu, Mattu Barnesu, snaga pod koševima u DeAndreu Jordanu i Ronnyju Turiafu - Clippersi imaju zaista sve. Osim pobjedničkog mentaliteta, barem što se organizacije tiče. Ukoliko se tog utega riješe i ukoliko (p)ostanu zdravi - mogu do samog kraja. Ne, nisam poludio.

Prognoza: Više od 49.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Clippersi su agresivno trgovali ovoga ljeta, napunili su momčad tako da imaju možda i previše igrača na nekim pozicijama. Mislim da izgledaju bolje na papiru nego u stvarnosti, jer Odom nije nekadašnji Odom, Hill i Billups su u ozbiljnim godinama, a nisam nikada bio veliki ljubitelj solo igrača poput Jamala Crawforda. Zbog svega, ne vjerujem u šampionski potencijal Clippersa, ne nakon što su Spursi lani pokazali kako zaustaviti Griffina, no vjerujem da su s Griffinom i Paulom momčad za vrh Zapadne konferencije, pa tako i za barem 50 pobjeda.

Prognoza: Više od 49.5 pobjeda

Los Angeles Lakers (58.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Lakersi su i ovog ljeta prvaci prijelaznog roka i jedino se njihova početna petorka može uspoređivati s petorkom Miami Heata. Steve Nash, Kobe Bryant, Metta World Peace, Pau Gasol, Dwight Howard - tko to može braniti? Problem je samo što u košarci još uvijek postoji samo jedna lopta i što sezonu s predviđenih više od 100 utakmica ne možete izdržati samo s pet igrača. A Lakersi imaju iznimno neuvjerljivu i kratku klupu. Zbog toga vjerujem da će se u osnovnom dijelu sezone prilično dozirati, gubiti utakmice koje ne bi smjeli i izgledati lošije nego što nominalno vrijede. Ali kad krene doigravanje... I nikad ne treba zaboraviti da su to Lakersi. I da je to Mitch Kupchak. I da tijekom sezone uvijek pronađu način kako se pojačati "vanka regule".

Prognoza: Manje od 58.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Ljeto je teško moglo proći bolje za Lakerse, jer ne samo da su ostvarili sve svoje želje dovođenjem Howarda i Nasha, Oklahoma je razbila trojac kojeg su se u LA-u potajno pribojavali. Sada su, na papiru, prvi favoriti Zapada, no ne mislim da su i prvi favoriti konferencije u regularnoj sezoni. San Antonio i OKC imaju više stabilnosti i puno dužu klupu, ne vjerujem da će Lakersi, u ovakvom sastavu, ganjati 60 pobjeda jer im to nije potrebno.

Lakersima je važno da prva petorka, koja je možda čak bolja od one Miamija, uđe zdrava i spremna u doigravanje. Howard je imao operaciju leđa, a ostatak petorke dobrano je zagazio u tridesete, ne vjerujem da će Nash, Kobe, Gasol i World Peace odigrati sve utakmice niti da će igrati blizu 40-ak minuta prije play-offa. A ostatak ekipe, kao što 0-8 u predsezoni pokazuje, nije na razini momčadi da bi dogurali do 60 pobjeda. Nije sporno da s razlogom pretendiraju na naslov, ali oni bi danas sigurno potpisali 55 pobjeda, treće mjesto na Zapadu i potpuno zdrave i sačuvane Kobea, Nasha i Howarda.

Prognoza: manje od 58.5 pobjeda

Phoenix Suns (33.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Napokon su se uspjeli odvojiti od Nasha, iako ih je ponajbolji razigravač u zadnja dva desetljeća razočarao odlaskom u redove ne odveć simpatičnog rivala. Odlaskom Kanađanina konačno je započeo period neminovne rekonstrukcije Sunsa, koji čak ni nemaju tako loš igrački kadar. Marcinu Gortatu se u reketu priključio Luis Scola, Shannonu Brownu na vanjskoj poziciji Goran Dragić, Jaredu Dudleyu i Channingu Fryeu na krilnim pozicijama Michael Beasley, Sunsi ne izgledaju kao momčad koja bi se trebala boriti za samo začelje Zapada. Ali ni kao momčad koja bi mogla u doigravanje.

Prognoza: Više od 33.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Čak bih rado gurnuo Phoenix u "over", ali ponestalo mi je mjesta u tom stupcu iako mi se čini da su uspjeli solidno pokrpati rupu nakon odlaska Nasha. Dragić, Wesley Johnson, Beasley, Scola i Gortat nije loša petorka, ima potencijala i na klupi (Dudley, Frye, Telfair, vrlo zreli i pametni rookie Kendall Marshall...), i iako će se obrambeno dosta mučiti u ovakvom sastavu, imaju kvalitetu za biti neugodan suparnik. Možda će na njih čak pozitivno djelovati prihvaćanje činjenice da si više ne mogu dopustiti biti toliko ovisni o Nashu, i kada sve to ovako popišem – imam osjećaj da će mi biti žao što ih nisam stavio u "preko".

Prognoza: Manje od 33.5 pobjeda

Sacramento Kings (31.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Za Kingse kao organizaciju vrijede epiteti kao i za Warriorse. Napravili su dobre stvari na posljednjih nekoliko Draftova, no još uvijek od toga ništa posebno nisu dobili. Tyreke Evans zasad nije pokazao da je spreman biti nositelj franšize, DeMarcus Cousins, Jason Thompson i Thomas Robinson izgledaju kao veliki potencijal u reketu, no kronično im u svlačionici nedostaje iskustva koje bi ih usmjerilo u pravom smjeru. Bit će daleko od doigravanja.

Prognoza: Manje od 31.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Sacramento je talentirana, ali iznimno loše posložena ekipa kojoj će jedna lopta biti premalo. Mogu se nadati daljnjem razvoju centra Cousinsa i playmakera Isaiaha Thomasa, mogu se nadati da će Tyreke Evans od dobrog pojedinca postati dobar timski igrač, mogu se puno toga nadati, ali jednostavno ne vjerujem u kemiju momčad koja mi se čini prilično sebična, premlada i nesvjesna toga što je potrebno za pobjeđivanje u NBA ligi.

Prognoza: Manje od 31.5 pobjede

Dallas Mavericks (41.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Puno se toga promijenilo u Dallasu ovog ljeta, pa je od šampionske momčadi prije dvije godine ostao tek Dirk Nowitzki, uz potporu Shawna Mariona. Puno je dobrih igrača došlo (Darren Collison, Chris Kaman, Elton Brand, OJ Mayo, Dahntay Jones), puno i otišlo, ali na papiru Mavsi ne izgledaju loše. Pitanje je, međutim, kako će izgledati na parketu sa svom silom novih lica. I još uvijek ozlijeđenim Dirkom. Svejedno - mislim da spadaju u krug momčadi koje ne bi trebale brinuti za mjesto u doigravanju.

Prognoza: Više od 41.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Nakon što nisu uspjeli u naumu dovođenja Howarda i Derona Williamsa, čini mi se da su izvukli maksimum koliko su mogli, a da si ostave otvorenim mogućnost da idućeg, ili ljeta iza toga, opet krenu u lov na veće zvijezde. Naravno, Dallas nema šanse konkurirati za naslov prvaka u ovakvom sastavu, mnogi smatraju upitnim i produžetak njihovog niza od 12 uzastopnih nastupa u doigravanju, posebno nakon operacije Dirka Nowitzkog.

No, čak i u ovako iznimno promijenjenom, praktički novom sastavu, Dallas ne treba otpisati kao play-off momčad. Kaman, Brand, Marion, Mayo, Collison i Carter kvalitetna su skupina igrača, makar su većinu njih prošle najbolje godine, a s povratkom Nowitzkog imat će i jednu vrhunsku klasu. Uz izvrsnog trenera, mislim da Mavsi neće prekinuti niz nastupa u doigravanju, iako bi možda to bilo korisno za klub iz perspektive budućnosti.

Prognoza: Više od 41.5 pobjeda

Houston Rockets (30.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Rocketsi nisu dočekali Dwighta Howarda, ali su uspjeli dovući dva zanimljiva mlada igrača oko kojih mogu graditi budućnost. Navijače Knicksa su rastužili kad su potpisali Jeremyja Lina, navijače Thundera kad su dobili Jamesa Hardena. Ne izgleda to još uvijek kao nešto od čega bi itko na Zapadu trebao strepiti, no pametnim potezima mogli bi napraviti nešto za dvije-tri sezone. Harden je zbog nekoliko milijuna više odlučio krenuti ispočetka, a u Rocketsima će imati dobru priliku dokazati da je vrjedniji od pozicije najboljeg šestog igrača i treće napadačke opcije u Oklahomi. Ali će se i nagutati poraza, što u Oklahomi nije morao.

Prognoza: Manje od 30.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Stavio sam ih u "under" prije razmjene s Oklahoma Cityjem, ali neću promijeniti mišljenje ni nakon dolaska Jamesa Hardena. Izuzetno mi se sviđa Harden, sličan je igrač Ginobiliju, no mislim da je pogriješio što je iz momčadi gdje je bio vrhunski "joker" otišao u momčad gdje će iz večeri u večer morati potvrđivati da je stožerni igrač. To nipošto nije isto, a Harden je kao igrač, još na sveučilištu, uvijek bio skloniji drugima prepuštati najsjajnija svjetla. Koliko god on sjajan igrač bio, ne mislim da je igrač od kojeg počinjete graditi klub, što Houston namjerava. U lanjskom finalu protiv Miamija je bio nevidljiv, što je možda jedan od razloga zašto ga je Presti bio spreman odreći ako nije mogao postići pravi dogovor, a to mi sugerira da mu neće previše odgovarati iz utakmice u utakmicu nositi klub u kojem je prvi igrač i u kojem nema Duranta i Westbrooka koji će privući dobar dio pozornosti na sebe.

Jeremy Lin tek treba dokazati klasu, i također visoku cijenu koju je Houston za njega platio, a osim dobrog Omera Asika, Rocketsi nemaju visoke kvalitete. I mislim da bi mogli biti jedno od razočaranja sezone, obzirom da nakon tradea mnogi vide Houston u borbi za doigravanje.

Prognoza: Manje od 30.5 pobjeda

Memphis Grizzlies (49.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Grizzliesi su gotovo nepromijenjeni u odnosu na prošlu sezonu, samo je statusom nezadovoljnog OJ Maya zamijenio prilično slični Jarryd Bayless. Imaju odličnu petorku Conley - Allen - Gay - Randolph - M.Gasol, klupa nije impresivna i čudno je što nisu pokušali malo je ojačati tijekom ljeta. Imaju neku očiglednu "kemiju" koja bi ih mogla dignuti visoko ove sezone. Više ih nitko na Zapadu ne smatra autsajderima.

Prognoza: Više od 49.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Dok su Spursi, primjerice, momčad za regularnu sezonu, Memphis mi se čini kao momčad koju ne želite sresti u doigravanju kada se sve uspori, kada obrana i unutarnja linija dobiju na važnosti, jer to su snage te momčadi. Marc Gasol i Zach Randolph su među rijetkim centarskim linijama koje barem otprilike mogu parirati Howardu i Gasolu, no mislim da će Memphis imati malo više problema iz utakmice u utakmicu naganjati se s bržim momčadima poput Denvera i sličnih. Bit će blizu 50 pobjeda, ali ne mislim da će se ubiti od želje da prođu tu magičnu granicu.

Prognoza: Manje od 49.5 pobjeda

New Orleans Hornets (26.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Doveli su najboljeg mladog igrača u SAD-u Anthonyja Davisa, od kojeg će pokušati izgraditi ono što je nekoć bio Chris Paul. Međutim, za razliku od Clevelanda gdje je sve u rukama Kyriea Irvinga, Hornetsi su Davisu doveli i ponešto pomoći za prvu sezonu. Uspjeli su zadržati Erica Gordona, koji će s Davisom pokušavati ono što je radio s Griffinom u Clippersima, a stigli su i Ryan Anderson, igrač koji je najviše napredovao prošle sezone, te centar Robin Lopez. Bit će zanimljivo vidjeti i kolike su mogućnosti Austina Riversa, sina Bostonovog trenera, no u svakom slučaju Hornetsi više ne izgledaju kao prvi favorit za samo dno Zapada.

Prognoza: Više od 26.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Za njih bi bilo bolje i ovu sezonu provesti iza doigravanja i uzeti još jedan dobar pick na draftu, no ne bih se šokirao da Hornetsi budu čak i kandidat za doigravanje. A svakako vjerujem da će proći ovu granicu od 26.5 pobjeda.

Anthony Davis očiti je kandidat za novaka godine, nakon iskustva s OI i druženja s najboljim svjetskim igračima, vjerujem da će relativno brzo postati igrač koji stvara razliku u NBA. Eric Gordon kreće u sezonu neopterećen ozljedom i svojom budućnošću (potpisao maksimalan ugovor), spreman dokazati da je među najboljim šuterima u ligi, Austin Rivers perspektivan je izbor s drafta, Ryan Anderson odličan šuter, a Monty Williams među najboljim mladim trenerima u ligi. New Orleans će igrati dobru obranu zbog trenera Williamsa i Davisa, imat će dobar šut zbog Gordona i Andersona, i mislim da već sada može postati neugodna momčad većini protivnika.

Prognoza: Više od 26.5 pobjeda

San Antonio Spurs (55.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Spursi su prošle sezone po tko zna koji put dokazali da nisu za staro željezo, pa više nikoga neće čuditi ako to dokažu i ove. Momčad je gotovo u dlaku ista kao i prošle sezone, a kao i u proteklih desetak godina sve će se vrtjeti oko trojke Parker - Ginobili - Duncan. Imaju kvalitetu, "kemiju" i hijerarhiju, imaju odličnog trenera i pametnu momčad, ali Oklahoma im je u prošlom doigravanju demonstrirala sve probleme koje će imati s atletičnim momčadima, kojih je na Zapadu ove sezone jako puno. Svake godine se priča kako im je ovo "posljednji pokušaj", no ako ostanu zdravi i ove će se sezone boriti za jedno od vodećih mjesta na Zapadu.

Prognoza: Manje od 55.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Iako Greggu Popovichu regularna sezona nikada nije puno značila, protekle dvije sezone Spursi su bili prvi nositelji Zapada i ne vidim razloga da posustanu jer vraćaju praktički netaknutu momčad od lani. Nažalost za navijače Spursa, klub nije uspio riješiti problem drugog visokog igrača pored Tima Duncana i to će ih opet koštati bolje obrane, a samim time i u borbi s Lakersima i Oklahomom za osvajanje Zapada, no dovoljno je i razloga za optimizam.

Diaw i Jackson sada su bolje upoznati sa sustavom igre, a od mladog Kawhija Leonarda očekuje se novi korak naprijed nakon što je oduševio kao rookie. San Antonio ima vjerojatno najbolju klupu u NBA, ima veteransko iskustvo Duncana, Ginobilija i Parkera, ima najuigraniji napad, odlične šutere i najboljeg trenera. Nisu glavni favoriti za naslov dok god ne postanu top 10 obrana (što neće postati bez pravog visokog obrambenog centra), ali sigurno su u konkurenciji. Dvije metle iz lanjskog play-offa dokazuju da su još uvijek vrhunski, a OKC više nema igrača koji ih je potopio u nekoliko utakmica.

Prognoza: Više od 55.5 pobjeda

Denver Nuggets (51.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Nuggetsi su se nastavili poboljšavati nakon odlaska Carmela Anthonyja i nije im dugo trebalo da pronađu alternativno "lice franšize". Andre Iguodala je stigao s referencama All-Star igrača i zlatnog američkog olimpijca i trebao bi na sebe preuzeti ulogu vođe novog Denvera. Ako Danilo Gallinari uspije svoju igru dignuti na još višu razinu, Ty Lawson bude sposoban "orkestrirati" napadom, JaVale McGee i Kenneth Faried zatvore reket, a Wilson Chandler, Andre Miller, Timofej Mozgov i ostali donesu dodatnu energiju s klupe, Denver bi mogao pomrsiti račune mnogima na Zapadu. Zasad je ipak tu još previše "ako", no potencijala im ne nedostaje.

Prognoza: Manje od 51.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Dobar je Denver, bit će tu oko ciljane granice, ali reći ću ipak "under" zbog jake konkurencije na Zapadu. Puno toga zavisi o tomu kako će se uklopiti Andre Iguodala koji bi trebao učvrstiti obranu i donijeti malo više lakih koševa, no ne treba zaboraviti da je i Arron Afflalo bio vrlo solidan branič koji si u napadu može kreirati šut bolje od Iggyja i da to neće nužno biti ogroman korak naprijed za Nuggetse. No, kvaliteta i potencijal Lawsona, Gallinarija, Farieda, Brewera, Millera, Chandlera pa i trenera Karla garantira Denveru jako visoku poziciju, a dogodi li se ovoj momčadi i prava kemija – možda konačno i u doigravanju mogu napraviti malo ozbiljnijeg nereda.

Prognoza: Manje od 51.5 pobjeda

Minnesota Timberwolves (38.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Wolvesi su još jednom sve promiješali kako bi uvjerili svoju prvu zvijezdu da su sposobni ići naprijed. Stigla je ruska veza Kirilenko - Šved, sa zdravstvenog zavoda se vratio Brandon Roy, nažalost tamo će još neko vrijeme biti Ricky Rubio. Donekle su pojačali i klupu (Chase Budinger, Greg Stiemsma, Louis Amundson, Dante Cunningham) pa bi Kevin Love ove sezone mogao s terena odlaziti nešto manje frustriran konačnim rezultatom. Ako im se sve kockice poslože, Love bude na All-Star razini, Rubio brzo ozdravi, Roy dokaže da može, a Kirilenko se vrati u NBA formu iz prvih godina u Salt Lake Cityju - Minnesota se može boriti za doigravanje. No, opet - malo previše "ako"...

Prognoza: Više od 38.5 pobjeda

Tomislav Pacak: S Rubijem i Loveom, to je momčad koja mora kandidirati za doigravanje. No, početak sezone bez tog dvojca bit će težak za Timberwolvese, bez obzira što tu ima još kvalitetnih NBA igrača, od povratnika Kiriljenka preko lanjskog ugodnog iznenađenja Pekovića do veterana Brandona Royja. Bojim se ipak da će se Love i Rubio prekasno vratiti, na Zapadu će biti teško doći do pobjeda i s njima, a kamoli bez njih.

Prognoza: Manje od 38.5 pobjeda

Oklahoma City Thunder (60.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Za razliku od Lakersa, oni ne moraju ništa kalkulirati, dozirati ili čekati. Sposobni su pobjeđivati iz večeri u večer, iako ih je gubitak Jamesa Hardena ozbiljno uzdrmao. Makar to neće priznati. Kevin Durant spada u pet najboljih igrača lige, Russell Westbrook među pet najeksplozivnijih braniča, ostatak družine (Ibaka, Perkins, Sefolosha, Collison...) već zna što im je raditi i gdje im je mjesto. Da su uspjeli dugoročno vezati i Hardena, odmah bih potpisao da će biti jedini pravi protukandidat Miamiju u godinama koje dolaze. Bit će i ovako, ali ipak su ranjiviji. Kevin Martin napadački može puno toga dati, no tu je Thunder već prilično dobro pokriven. Pitanje je koliko će Martin donijeti onih ostalih, "prljavih poslova" koje je u Oklahomi odrađivao "brada". Zanimljivo izgleda i mladi Jeremy Lamb, no pred njim su tek godine školovanja. Tijekom sezone Harden vjerojatno neće previše nedostajati dobro popunjenim Thunderima, no u doigravanju... Ali o tom potom.

Prognoza: Više od 60.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Odlazak Hardena zaslužuje jedan duži, ozbiljniji osvrt, no sigurno je da kratkoročno negativno djeluje na Oklahomu koja je izgubila igrača koji može sam nositi drugu momčad jer je i kreator i strijelac u jednome, te igrača koji u završnicama utakmica s Durantom i Westbrookom čini prilično nezaustavljiv trojac za bilo koju ekipu.

No, Oklahoma City bez daljnjega ostaje elitna ekipa dok god ima Duranta i Westbrooka. Njihova mladost garantira da će postati još bolji, u Martinu su dobili jednog dokazanog NBA strijelca koji će donekle nadomjestiti Hardenov učinak, imaju kvalitetu pod košem s Ibakom i Perkinsom, vraća im se Maynor, a možda dobiju korisne minute i od novaka dobivenog u tradeu, Lamba. Durantu je samo nebo limit, a kako pored sebe ima još jednog vrhunskog All-star igrača u Westbrooku, do daljnjega će OKC biti kandidat za naslov. Ne nužno favorit, ali kandidat svakako. 61 pobjeda visok je cilj, Thunderu će trebati malo vremena da "prožvače" ovu razmjenu.

Prognoza: Manje od 60.5 pobjeda

Portland Trail Blazers (33.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Portland kreće u još jednu sezonu "retuširanja". Puno su toga dali na ovogodišnji Draft, ima tu ponešto zanimljivog mladog materijala, ali prave potpore LaMarcusu Aldridgeu zapravo i ne. Bar ne ove sezone. Puno će se očekivati od Nicolasa Batuma i JJ Hicksona, a to ipak, priznat ćete, nije neka sjajna stvar. Na papiru kandidiraju za jedno od najlošijih mjesta na Zapadu.

Prognoza: Manje od 33.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Zbog Blazersa sam nevoljko gurnuo Memphis, Denver, Golden State, Memphis i Minnesotu u "under", iako sam sve htio staviti u "over", pa ću biti razočaran ako Portland ne dogura barem do 34 pobjede. Roster nije briljantan niti je sjena onog od prije 2-3 godine, no Blazersi imaju jednog vrhunskog igrača u Aldridgeu i jedan izbor na draftu koji za sada djeluje sjajno, Damiana Lillarda. Ako mladi playmaker zaigra kako se trenutno najavljuje, uz Batuma, Hicksona i Matthewsa, novi trener Stotts ima s čim raditi i može napraviti makar prosječnu momčad. Učinak od barem 34 pobjede spadao bi u tu kategoriju.

Prognoza: Više od 33.5 pobjede

Utah Jazz (44.5 pobjeda)

Bernard Jurišić: Utah se spremno odrekla Derona Williamsa kad su počeli problemi oko produženja ugovora, pa nije čudno što su se lako riješili i njegove zamjene Devina Harrisa. Dobili su dvojicu Williamsa, Marvina koji u Atlanti nije opravdao drugu poziciju na Draftu i Moa, koji nije uspio zablistati uz LeBrona Jamesa i Chrisa Paula, pa ćemo vidjeti kakav će biti "sam". Utah je prošle sezone "uskočila" u doigravanje u završnici sezone, tu negdje bi trebali biti i ove. Na granici playoffa.

Prognoza: Manje od 44.5 pobjeda

Tomislav Pacak: Teško je trenutno prognozirati učinak Utah jer su Jazzeri gotovo sigurno među momčadima koje će napraviti neki trade tijekom sezone s obzirom na višak visokih igrača, ali trenutno mi njihov sastav izgleda vrlo, vrlo dobro. I rekao bih da bi mogli biti bliže 50 pobjeda nego neke razvikanije momčadi. Jefferson, Millsap, Favors, Kanter i Marvin Williams zaista je respektabilna visoka linija, a pridošli Mo Williams i Randy Foye, te mladi Gordon Hayward, daju nadu kako će vanjska linija biti opasnija nego lani.

Prognoza: Više od 44.5 pobjeda

Sažetak:

Bernard Jurišić:
Više: NY Knicks (45.5), Toronto (33.5), Chicago (47.5), Detroit (32.5), Indiana (50.5), Atlanta (43.5), Miami (61.5), Orlando (24.5) / LA Clippers (49.5), Phoenix (33.5), Dallas (41.5), Memphis (49.5), New Orleans (26.5), Minnesota (38.5), Oklahoma City (60.5).
Manje: Boston (50.5), Brooklyn (46.5), Philadelphia (47.5), Cleveland (31.5), Milwaukee (37.5), Charlotte (18.5), Washington (28.5) / Golden State (36.5), LA Lakers (58.5), Sacramento (31.5), Houston (30.5), San Antonio (55.5), Denver (51.5), Portland (33.5), Utah (44.5).

Tomislav Pacak:
Više: Boston (50.5), Brooklyn (46.5), Toronto (33.5), Detroit (32.5), Indiana (50.5), Milwaukee (37.5), Atlanta (43.5), Charlotte (18.5), Miami (61.5) / LA Clippers (49.5), Dallas (41.5), New Orleans (26.5), San Antonio (55.5), Portland (33.5), Utah (44.5).
Manje: NY Knicks (45.5), Philadelphia (47.5), Chicago (47.5), Cleveland (31.5), Orlando (24.5), Washington (28.5) / Golden State (36.5), LA Lakers (58.5), Phoenix (33.5), Sacramento (31.5), Houston (30.5), Memphis (49.5), Denver (51.5), Minnesota (38.5), Oklahoma City (60.5).

Prognoze su, eto, iza nas, a sada nam preostaje vidjeti što smo pogodili, što smo promašili i najvažnije – uživati u najboljoj košarci na svijetu!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2012. u 05:59
    Moja želja je ove godine neostvariva; da George Karl napokon osvoji naslov. Po meni, jedan od najkonstantnijih trenera koji je, narodski rečeno uvijek "od govna znao napravit pitu". Doduše, u Seattleu je imao dva izvanredna igrača (Payton, Kemp), ali manje-više je radio dobre stvari sa prosječnim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 12:38
    Odlična prezentacija. Iako mi se više sviđa kako ste predstavili istok, bilo je više duha u tom izvrsnom tekstu. U biti ne sviđa mi se ovaj nimalo kritičan pristup prema Jezeraškoj petorci. Nash je veteran pred penzijom, zar ja jedini to vidim? Stari su, tromi su.. Ok, imaju najboljeg centra lige... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • kaiser1331.10.2012. u 08:39
    Nekako mi se čini da je OKC zeznuo stvar s Hardenom, trebali su dat mrvicu manji ugovor Ibaki da se bradonja osjeća važnije. Imali su uigranu ekipu i naslov im je bio pitanje vremena, ovako su opet među favoritima, ali puno neizvjesnije.Valjda su se usrali Howarda i Gasola.
    kaiser13
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 18:19
    ma vec mi je sad zao za phoenix.. previse momcadi na istoku sam stavio over, pa mi je ostalo samo sest mjesta na zapadu..to sam zeznuo, ali eto.. sto se hardena/ginobilija tice..iskreno, nisam ja to izmislio, ukucajte u google harden ginobili pa cete vidjeti broj tekstova na tu temu.. naravno da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.10.2012. u 17:53
    @ Pacak....da, bit ce ti zao sto Sunse nisi stavio over..... Sta ne znaci da ce bit u doigravanju..... Inace, Frye ima probleme sa povecanim srcem i out je za sezonu. A denver ce bit bolji nego sto ljudi misle....
    Obrisan korisnik