Fanatik

Pet priča početka NBA sezone - mitovi ili istine?

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 05.11.2012.
Pet priča početka NBA sezone - mitovi ili istine?
Foto: EPA

Trebaju li se Lakersi zabrinuti? Jesu li Knicksi "za pravo"? Koliko će OKC žaliti za Hardenom? Mogu li se Clippersi umiješati u borbu za naslov prvaka? To su samo neke od tema koje se otvaraju nakon prvih nekoliko dana nove NBA sezone...

T: Dobar dan, ja sam Tomislav i ovisnik sam o NBA.

Ekipa: Dobrodošao Tomo.

T: Mislim da sam pogledao 20 utakmica u 4-5 dana, a onaj tko je izmislio NBA League Pass nije razmišljao o budućnosti mog braka.

Ekipa (svi kimaju glavom): Da, znamo o čemu govoriš.

Kako mi je brak ipak draži od NBA, ne mislim nastaviti istim ritmom, no dugo iščekivanje početka NBA sezone zaista se pretvorilo u gotovo danonoćno gledanje utakmica kako bih rano "osjetio" određene ekipe, posebno one koje su dosta mijenjale ovog ljeta. Dovoljno dugo pratim NBA kako bih znao da prve tri-četiri utakmice, a posebno učinak nakon istih, ne mogu biti bilo kakav pokazatelj toga što će se odvijati u travnju ili lipnju iduće godine, pa sam tako i prilično skeptičan da će Lakersi nastaviti igrati u ritmu tri poraza-jedna pobjeda ili da će Orlando i Milwaukee završiti sezonu bez poraza.

No, nije baš istina ni da se ne može doći baš ni do kakvoga zaključka. I u ovako malenom uzorku utakmica može se osjetiti kemija jedne momčadi, može se osjetiti kako diše i kakvi su joj ciljevi. Primjerice, pobjeda Clippersa protiv Lakersa nije sama po sebi toliko značajna koliko osjećaj kako Clippersi istinski vjeruju da mogu parirati gradskom rivalu, kako nisu manje kvalitetni, kako će njihova dubina i dužina klupe biti problem za puno "kraće" Lakerse.

Predstavljam vam nekoliko "mitova i istina" početka sezone, a kao i uvijek, konačni sud dat će naredni mjeseci.

Mit ili istina: Lakersi se trebaju brinuti

Start od 1-3 sigurno nije problem, Lakersi će biti među prve četiri momčadi Zapada na kraju regularne sezone. Kemija između Howarda, Gasola, Kobea i Nasha neće biti problem, jer su predobri i dovoljno iskusni igrači. Nisam siguran je li trener Mike Brown problem, niti koliki će problem biti privikavanje na Princeton napad koji ne izvlači maksimum iz playmakera poput Stevea Nasha.

Ali, ne bih ni bio potpuno nezabrinut kao navijač Lakersa jer su i prve utakmice potvrdile ono što se nazire kao ozbiljan problem trenutnog sastava - kratka klupa. U doigravanju to čak i nije toliki problem, no ozbiljan je problem ako će Kobe i Nash u svojim godinama, Howard s operiranim leđima, pa i Gasol i Svjetski Mir u tridesetima, igrati s tolikom minutažom u regularnoj sezoni. Brown je toliko nepovjerljiv prema svojoj klupi da je protiv slabašnog Detroita vratio startere u igru u posljednjoj četvrtini usprkos velikom vodstvu Lakersa.

Na papiru, Howard i Gasol djeluju kao teško zaustavljiva kombinacija, no ako imate ratoborne i čvrste visoke igrače koji će ih otjerati od koša i donekle neutralizirati, Lakersi nisu više takav "Dream Team" koji bi trebao biti prvi protukandidat za Miami. Naravno da će izgledati puno bolje kada se poslože, upoznaju i uigraju, no na stranu porazan učinak, nisam oduševljen do sada viđenim. Ne treba zaboraviti da su Howard, Kobe i Gasol igrali sasvim dobro i u porazima Lakersa, neće tu biti baš tolikog prostora za njihov napredak. Napredovati mora klupa, a nisam siguran ima li za to potencijala. I ne bih se čudio razmjeni igrača koja bi odvela Gasola, a pojačala momčad na drugim pozicijama.

Presuda: Istina

Mit ili istina: Clippersi su kandidati za naslov

Puno je još upitnika oko ove momčadi, od toga koliko ih daleko može odvesti Del Negro kojeg je Popovich lani u doigravanju odveo u "školicu" do toga kako će raspodijeliti minutažu na pozicijama gdje su malo prebogati. Dojma sam kako je Lamar Odom gotov i da se na njega Clippersi neće moći osloniti u dugom roku ako se ne dovede u red fizički, a iako je statistički sjajno startao, nisam veliki fan Jamala Crawforda jer je revolveraš, sebičan igrač zbog kojeg pobijedite ili izgubite, a takvi s razlogom nemaju previše play-off trijumfa u karijeri.

Ali uz sve rečeno, mislim da Clippersi imaju pravo biti u društvu kandidata za naslov, makar kao oni s najnižim šansama, jer i sve druge momčadi danas imaju svojih upitnika i problema, a poput njih, Clippersi imaju svoje adute za trku. Prije svih to je Chris Paul, čiji je utjecaj na igru i ponašanje momčadi zaista teško mjerljiv, pa vjerujem da će iskontrolirati i Crawforda. Nadalje, Clippersi imaju ono što Lakersi nemaju, dugačku klupu i puno atletski moćnih igrača na vanjskim pozicijama te dovoljno visine, skočnosti i snage pod košem. Imaju bolju tricu nego lani, Bledsoe se jako fino razvija, a imaju fizički i igrački potencijal igrati zaista vrhunsku obranu, posebno na vanjskim pozicijama gdje malo koja ekipa ima toliko dobrih obrambenih rješenja - od Paula preko Bledsoea i Hilla do Barnesa. Ako još dobiju nešto korisno od povratnika nakon ozljede Billupsa, koji iz osobnog iskustva može momčadi prenijeti kako prava momčadska igra može skinuti "Dream Team" Lakersa, mislim da se mogu potući s gradskim rivalom.

Ključnim za play-off uspjeh Clippersa smatram razvoj igrača koji do sada nije spomenut - Blakea Griffina. Griffin je već sada, dakako, zvijezda zbog atraktivnih zakucavanja i igrač koji će vam dati 20-10 gotovo svaku večer, no Clippersima će u doigravanju trebati krilni centar koji može sam kreirati šut i na kojeg se može spustiti lopta u određenim trenucima, a to još uvijek nije. Također, mora popraviti slobodna bacanja, baš kao i sugrađanin Howard, jer treneri poput Popovicha rado će u doigravanju razbiti ritam protivnika stavljajući na crtu igrače koji gađaju "slobodnjake" s manje od 50 posto uspješnosti.

Presuda: Istina

Mit ili istina: Anthony Davis nema konkurenciju u izboru novaka godine

Nakon "jedne i pol" utakmice sasvim je jasno da je New Orleans pronašao zlato u Anthonyju Davisu. Mladi centar brzo je naučio školu protiv Tima Duncana u prvoj utakmici, svidio se vrlo jednostavnim, brzim, elegantnim rješenjima u napadu, a još više obrambenim potencijalom. Još uvijek mora raditi na snazi kako bi se nosio s težim centrima, no Davis je igrač s kojim New Orleans može graditi budućnost. Teško je, dakako, reći da će ponoviti karijeru jednog Tima Duncana - njegova ofenzivna igra nije ni izbliza tako dotjerana - ali ima potencijal dominirati na svojoj poziciji narednih 10-15 godina.

No, ne treba još ugravirati njegovo ime na statuu za novaka godine jer je još bolje krenuo - i čini se kao da ne namjerava stati - Portlandov Damian Lillard. Mladi bek izgleda od prve utakmice kao da pripada u NBA, igra bez straha, pokazuje se i kao odličan šuter, ali i kao bolji graditelj igre nego što su neki stručnjaci smatrali. Teško će nastaviti biti igrač od 20 poena i 10 asistencija po susretu, sigurno će ga protivnici sve ozbiljnije shvaćati, no dojam je kako su mu u Portlandu već sada dali "ključeve" momčadi i da mu u potpunosti vjeruju da donosi dobre odluke. Za novaka na toj poziciji to je od velike važnosti, pa nas čeka vjerujem vrlo izjednačena i dobra borba za novaka godine. Blijedi su za sada neki drugi visoki pickovi, poput Kidd-Gilchrista i Beala, no naravno da je rano za ozbiljnije procjene.

Ali dok drugi čekaju svoje novake, Hornetsi i Blazersi već imaju dva ozbiljna NBA startera.

Presuda: Mit

Mit ili istina: Knicksi ne mogu napraviti galamu u doigravanju

Naravno, ovisi što smatrate galamom, ali mene su definitivno iznenadili košarkom koju igraju. Felton i Kidd donijeli su veliku dozu nesebičnosti u sastav za koji sam pogrešno pretpostavio da će biti festival škrtosti.

Ovakvi Knicksi, kojima je jedna lopta sasvim dovoljna, koji su štoviše voljni tu loptu dati nekom drugom u boljoj poziciji za šut, ozbiljna su i sasvim solidna ekipa. Aktualno pitanje jest sljedeće - jesu li slučajno ovako dobri dok nema Stoudemirea pa će s njim biti još bolji ili - nije slučajno?

Teoretski, baš će im Stoudemire dobro doći, s njim će imati dodatno rješenje u napadu, a slabosti u obrani može djelomično pokriti Chandler. U vrlo optimističnom scenariju, gdje Carmelo igra kao pravi lider i superstar (kao što je igrao protiv Miamija), gdje Amare donosi protivniku nevolje u napadu, a Chandler u obrani, gdje Felton, Kidd, pa i Prigioni garantiraju velik broj kvalitetnih šuteva i gdje Novak i Smith kažnjavaju udvajanje Carmela ili Amarea s trice, Knicksi izgledaju baš opasno.

Možda ne dovoljno opasno da skinu Miami. Ali, prije sezone sigurno ne bih stavio ovaj "možda" - novopronađena nesebičnost daje im šansu.

Presuda: Mit

Mit ili istina: Oklahoma će plakati za Hardenom

Ne vjerujem da je Sam Presti želio Jamesu Hardenu loš učinak u Houstonu, ali ne vjerujem baš ni da je priželjkivao da Harden zaista zaigra kao zvijezda koju su Rocketsi nagradili maksimalnim ugovorom. Hardenov briljantan start u Houstonu sigurno je dodatno pogoršao izgled tradea koji je Oklahomu od favorita Zapada učinio "jednim od mogućih kandidata za naslov".

Nije pomogao ni osrednji start Thundera, uz prihvatljiv poraz u San Antoniju i teže objašnjiv domaći kiks od Atlante. Problem čak nije igra Kevina Martina koji se brzo i sasvim solidno uklopio u igru Thundera, već potrošački mentalitet Westbrooka zbog kojeg se već sada mnogi pitaju nije li Presti odabrao krivog igrača kao partnera Kevinu Durantu za idućih 5 ili 10 godina?

Međutim, ne bih još presudio Prestiju. Harden je bez dvojbe bolji igrač od Martina, raznovrsniji i puno mlađi, ali Oklahoma je još uvijek vrlo jaka momčad koja će s Durantom uvijek biti kandidat za vrh. Presti je pametan GM, dokazao je to svojim dosadašnjim radom i morao je imati dobre razloge - očito financijske, ali i košarkaške - za ovakvu razmjenu igrača. Da se radi samo o financijama, Oklahoma je komotno mogla zadržati Hardena ove sezone, idućeg ljeta "mečirati" bilo koju ponudu i po potrebi ga mijenjati, zainteresiranih bi sigurno bilo kao što ih je bilo i sada. Presti je, očito, zaključio kako s Martinom, Lambom i pickovima na draftu dobiva dovoljno, da Harden lani u finalu nije bio sjajan i da OKC može konkurirati za naslov i sa samo dvije zvijezde.

Mit ili istina? Danas je ipak još samo mit, jer Oklahoma City će uživati u pobjedničkoj ekipi pa nema razloga za plakanje. Da li i šampionskoj? To još ne znamo. Ako neće, onda možda ovo postane istina...

Ono što sigurno nije mit jest da je trade razveselio ljude u San Antoniju i Los Angelesu koji neće imati posla s igračem koji im je stvarao puno problema, kao i Houstonu koji je po svemu sudeći konačno dočekao igrača kakvog je ganjao već nekoliko ljeta - na kojem se može graditi budućnost.

Presuda: Mit (za sada)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 23:09
    Mislim da se malo pretjeruje oko slabosti klupe Lakersa. Steve Blake je usprkos godinama solidan backup play, Jodie Meeks odličan šuter (nažalost ništa drugo, ali dobro...), Antawn Jamison bi imao mjesta u mnogim petorkama, a Jordan Hill je pravi četvrti visoki koji svojim ulaskom podiže razinu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 17:23
    Zna Presti šta radi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 14:57
    Ne bi me čudio još koji jači trejd OKC ove sezone ili na draftu iduće sezone.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 23:33
    never doubt Sam Presti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 21:35
    Zanimljiv blog, realne dileme. Evo jedne moje; Povratkom Rubia i Lovea Minnesota će dohvatiti doigravanje i tamo napraviti teški dar-mar. Istina ili mit? I btw ja i dalje smatram da je puštanje Hardena polusuicid za Oklahomu. Tim gore što je jedan od glavnih uzroka tomu što je legitimni nasljednik... [više na forumu]
    Obrisan korisnik