Fanatik

Bolest. Inspiracija. Govor. Pobjede. I sport.

Tomislav Pacak • petak, 09.11.2012.
Bolest. Inspiracija. Govor. Pobjede. I sport.

Chuck Pagano trebao je imati težak posao ove godine. Postao je trener najslabije NFL momčadi prošle sezone, Indianapolis Coltsa. No, "težak posao" dobio je sasvim drugu perspektivu kada je početkom sezone treneru Coltsa dijagnosticirana potencijalno fatalna leukemija. Međutim, Pagano i njegova momčad odbili su "živjeti u okolnostima" i odabrali "živjeti u viziji", i putem se profilirali kao jedna od najboljih sportskih priča 2012. godine. Ne samo zbog povezanosti, odanosti i ljubavi između jednog trenere i jedne momčadi, već i zbog onoga što se događalo na travnjacima. Navijali za Dinamo ili Hajduk ili Lakerse ili Real, kada pogledate govor Chucka Pagana barem malo ćete navijati i za Indianapolis Coltse. Voljeli ili ne američki nogomet...

S potencijalno smrtonosnim bolestima svakodnevno se bore milijuni ljudi diljem svijeta, i Chuck Pagano nije veći ili manji junak od bilo kojeg od njih. No, poznate osobe koje se nađu u takvim situacijama imaju jedan dodatan uteg, ali i jednu dodatnu priliku u odnosu na "obične ljude" - oni svojim primjerom mogu pokazati da je bolest, ma koliko teška bila, pobjediva, i da uz svu muku, fizičku bol, osjećaj nemoći i depresije čovjek može - i treba - pronaći unutarnju snagu za borbu.

Ako uz to mogu i inspirirati svoju momčad da nadmaši sva očekivanja, onda niste samo snažni već ste - Chuckstrong.

Kako su Indianapolis Coltsi - koji su prošlu godinu završili s učinkom od dvije pobjede i 14 poraza - reagirali kada su saznali za bolest svog trenera?

"Samo" su u nevjerojatnoj utakmici pobijedili jednu od najboljih momčadi lige, Green Bay Packerse, a njihov rookie QB Andrew Luck nadigrao je aktualnog MVP-a lige, Aarona Rodgersa. Više o tom susretu i pozadini istog možete pročitati u odličnom osvrtu kolege Marija Majdrića Natrlina.

No, bio je to samo početak jedne lijepe priče. Dok je njihov trener ležao u bolnici i išao na kemoterapije, gubio kile, kosu i snagu, Coltsi su u tom razdoblju upisali pet pobjeda i jedan poraz te se protivno svim očekivanjima vrlo ozbiljno ugurali u borbu za doigravanje.

Andrew Luck ušao je u sezonu opterećen nevjerojatnim očekivanjima - dvije godine se o njemu pisalo kao najboljem QB potencijalu još od Peytona Manninga krajem devedesetih, a stigao je upravo u klub gdje je Peyton ostavio neizbrisiv trag i ispisao jednu od najvećih NFL karijera svih vremena.

Malene cipele za ispuniti, nema što.

No, Luck je očekivanja - nadmašio. Njegova prva polovica sezone po mnogim je parametrima najbolja među svim novacima do sada, a nakon samo devet utakmica - nedostaje mu još jedna pobjeda kako bi izjednačio rekord po broju pobjeda jednog prvoizabranog QB-a u prvoj sezoni.

Ali, Luck nije sam. Momčad se nakon dijagnoze Paganu "skupila", veterani su pronašli novu inspiraciju, a navijači s dodatnom energijom gurali momčad prema pobjedama. Sinoćnji trijumf u Jacksonvilleu bio je četvrti uzastopni za ekipu koja ozbiljno kandidira za doigravanje i trenutno drži peto mjesto u konferenciji (šest ih ide u play-off).

Pobjede su samo jedan, sportski dio priče, no onaj životni i inspirativni puno je zanimljiviji.

Na utakmici protiv Green Baya, Reggie Wayne nije htio nositi ružičaste rukavice koje se u listopadu nose u znak podizanja svijesti o raku dojke, već je obukao narančaste - što je boja borbe protiv leukemije. I "usput" je odigrao utakmicu karijere, kako nikome tko gleda susret ne bi promakla ta narančasta boja, i njen značaj.

Pločice s imenima igrača u svlačionicama sada imaju narančaste naljepnice i inicijale CP u sredini klupskog grba, konjske potkove. Nakon pobjede protiv Packersa, loptu su poslali svom bolesnom treneru. U svakoj "end zoni" (gdje se postižu polaganja), vlasnik Jim Irsay postavio je znakove "Chuckstrong", što je ujedno i natpis na ogromnom broju majica navijača, kao i majica koje igrači imaju tijekom zagrijavanja.

Prošle nedjelje, Coltsi su kod kuće svladali Miami Dolphinse s 23:20, uz rookie rekord Andrewa Lucka od 433 yarde dodavanja. No, priča utakmice nije bio ni Luck ni pobjeda Coltsa, već Pagano koji je prvi puta došao na utakmicu nakon prve runde kemoterapije.

Pagano je suprotno sugestijama liječnika održao igračima govor prije i poslije utakmice, od kojih je ovaj nakon susreta zabilježen kamerom.

Po prvi puta nakon dijagnoze, Pagano je pred igračima skinuo kapu i otkrio ćelavu glavu i potom uputio dirljiv govor koji će potaknuti na suzu i onog koji o footballu ne zna puno:

Za one koji su bili lijeni kliknuti play, evo kratkog isječka:

"Imam okolnosti. Vi momci to razumijete, ja to razumijem. Već su pobijeđene. Već su pobijeđene. Moja vizija je živjeti kako bih vidio još dvije kćeri kako se udaju, kako plešem na njihovim vjenčanjima i kako podižem Lombardi trofej nekoliko puta. Plešem na još dva vjenčanja i zajedno podižemo taj trofej, ljudi. Čestitam, sve vas volim."

Ako vas zanima još malo o životu Chucka Pagana i reakciji njegove obitelji na ovu situaciju, preporučujem izvrstan tekst najboljeg američkog sportskog novinara, Ricka Reillyja.

Reakcija igrača osjeća se i u filmiću, pa ne čude riječi jednog od veterana, Dwighta Freeneyja: "Ne možete izmjeriti kako to podigne momčad. Vidjeti njegov izgled lica, posebno prije i definitivno nakon utakmice bilo je neprocjenjivo. To je veće od footballa."

Slika 1 od 1.

Ovoga tjedna, većina igrača odlučila je obrijati glavu u znak podrške svom treneru, uključujući Lucka, a ako se pitate kako je na ovoj zajedničkoj slici "obrijanih" i jedan s dugačkom kosom - pogledajte preciznije boju kosu.

Narančasta.

"Kao momčad, znamo da je najbolji lijek koji mu možemo dati to da nastavimo pobjeđivati", izjavio je Wayne.

I, za sada, pomaže. Doktor Larry Cripe otkrio je ovoga tjedna kako je Paganova leukemija u "potpunoj remisiji", što dakako ne znači izlječenje, ali je pozitivan znak. Pagana čekaju još dva kruga kemoterapije, od kojih će prva početi ovoga tjedna i trajati 4 do 6 tjedana. Pagano zna da će mu morati biti još lošije kako bi mu postalo bolje.

No, u klubu se nadaju kako će krajem prosinca biti s momčadi uz samu crtu igrališta. I da će se tada Coltsi boriti za doigravanje. I da će već ove sezone - koliko god to nevjerojatno zvučalo iz perspektive sportske logike i realnosti - dati šansu svom treneru da ostvari dio svoje vizije. Da osvoji trofej Lombardi namijenjen pobjedniku Super Bowla.

Nemoguća misija? Ako pitate Texanse, Patriotse, 49erse i ostale favorite - da.

No, Coltsi poput svog trenera odbijaju živjeti u okolnostima.

Sviđa im se živjeti u viziji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.11.2012. u 16:56
    kao što je renimus rekao nisu coltsi nikakva nalošija momčad lige. to je vrlo dobro posložena momčad kojoj za doigravanje treba samo solidan qb, kojeg prošle sezone nisu imali, a i da jesu vjerojatno ni tada ne bi propustili priliku da dobiju lucka. opet pi*darije pišeš
    Obrisan korisnik
  • renimus09.11.2012. u 22:19
    paganu svaka cast i zelim mu brz oporavak. uspjeh coltsa ove godine moze iznenaditi samo amatere jer su jako dobra momcad sa jako dobrim mladim qb. proslogodisnji najgori omjer je donekle namjerno dirigiran od uprave kluba upravo kako bi mogli dobiti lucka kao prvi pick na draftu
    renimus
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 21:26
    Za Steelerse sam, ali Coltse se svakako prati ove sezone.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 15:19
    Mislim kako ovaj tekst pokazuje veličinu Sportnet-a kao medija i Packa kao novinara, oni se bave pravim sportovima,a ne kao drugi portali (jel Luka Modrić uči iz šalabahtera akcije reala, Jel Vedranu Čorluki smeta promet u Moskvi, kad će Ćaćić dobiti otkaz u Dinamu, i sve drugo žutilo hrvatskog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2012. u 15:12
    Prepateticno za mene. Tipicno americki. Ps. Liku je dijagnosticiran izljecivi oblik leukemije tako da izraz potencijalno fatalna bolest, iako tehnicki tocan, nije naj za ovaj slucaj, i upala pluca je potencijalno fatalna bolest. Uostalom za razliku od vecine oboljelih, Pagano bar ima novca i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik