Fanatik

Država u kojoj je ženski nogomet bitniji

Antonija Pavlić • četvrtak, 20.12.2012.
Država u kojoj je ženski nogomet bitniji
Foto: Dejan Popek

Kada bismo kao kriterij razvijenosti ženskog nogometnog djelovanja uzeli tri 'osnovna' parametra - broj igračica, medijsko praćenje, uspjesi na međunarodnim natjecanjima - prestižni bi pehar najboljeg gotovo dominantno ponijele Sjedinjene Američke Države.

Vjerojatno jedina nacija na svijetu u kojoj je ženski nogomet popularniji i bitniji od muškog danas se iznimno uspješno vodi mišlju kako je "voljeti nogomet tek jedan segment u životu najnormalnije djevojke". Ako odemo i korak dalje, možemo istaći još jedan 'američki postulat' - u sportu uopće ne bi trebale biti dokinute muška i ženska narav, jer svaka se u njega može na osobit način ugraditi te postati sveukupno plodonosna'.

Stoga nije nimalo neobično što, dolazeći iz raznih sredina, mnoge (mlade) djevojke poslije srednjoškolskog obrazovanja hrle sreću potražiti 'preko bare'. Jer, američki im sustav nudi stipendije, izvanrednu mogućnost kvalitetnog studiranja te igranje i razvijanje na visokoj razini. Čak i premda su (početno) u pitanju 'tek' fakultetske lige.

Idemo dalje

U sljedećem nastavku Vremeplova očekuje vas i jedna poslastica - iz prve ruke saznali smo kako je to - živjeti i igrati u Sjedinjenim Američkim Državama! Ako ste, pak, propustili prve dijelove ove priče, vratite se korak unatrag.

Dame u kopačkama, žene za volanom, muškarci u kuhinji? Ne zvuči loše.

Pedeset godina zabranjivali su im igranje, no izvanrednu priču ipak su napisale

Nekad su ih osvjetljavali protuzrakoplovni reflektori, a danas imaju i prave!

Međutim, niti sjevernoameričkim tlom nisu oduvijek tekli med i mlijeko. Pravilo o teškom početku ženskog nogoloptanja ne pamti iznimke praktički niti u jednoj zajednici, pa je tako pravi, organizirani i cijenjeni nogomet startao tek kasnih 1970-ih.

Svi raniji zapisi govore isto - sama nogometna igra odvajkada je bila privilegij muškoga roda. No, ipak postoje dokazi da su i žene participirale u takozvanim 'utakmicama rulja' - ogledima velikog broja sudionika iz nekoliko okolnih naselja, u kojima su svoje mjesto mogli pronaći doslovce 'svi s dvije zdrave noge'. Isprva je to nalikovalo kombinaciji ragbi-nogometa, bilo je razuzdano i protkano neredima, a nogometašice su se suočavale neodobravanju, potiskivanju, ismijavanju i podrugivanju, čak i upravnih institucija. O razvoju koji je uslijedio u tim ranim godinama, pak, nema potpuno točnih, a ni brojnih podataka.

Svaki je početak - čudan

Prva istaknuta ženska ekshibicijska utakmica u SAD-u nije bila djelo - Amerikanki. Godine 1922, naime, legendarni sastav Dick Kerr's Ladies krenuo je na turneju po Sjevernoj Americi, a nakon što im je Kanadski nogometni savez najprije uručio odbijenicu, bile su primorane okrenuti se na 'drugu stranu'. No, sletjevši na teritorij SAD-a bolno su prizemljene, shvativši kako ne postoji organizirana ženska ekipa kojoj bi se mogle sučeliti. Tako su otpočele odmjeravanje snaga s muškim kolegama, što uključuje i neke od najjačih tadašnjih nogometnih družina, a na koncu su se mogle pohvaliti omjerom od tri pobjede, dva neriješena ishoda i isto toliko poraza.

Premijerna desetljeća 20. stoljeća obilježena su ograničavanjem dama u kopačkama na satove tjelesnog odgoja, neformalna nadigravanja i fakultetska natjecanja, a upravo koledžima rast i razvoj nogometa u ženskoj varijanti duguje najviše (premda je u startu i na toj razini bilo ponešto neodobravanja). No, prezentiralo se to u mnogo manjem obujmu negoli u klubovima, kojima su 'vedrili i oblačili' isključivo muškarci i gdje je itekako uvriježena bila tradicija da je "nogomet isključivo muška igra".

Prvi se uvijek pamte

Kao jedna od prijelomnih godina pokazala se 1951. Tada je svećenik župe St. Matthew's iz sjevernog St. Louisea otac Craig oformio prvu organiziranu žensku nogometnu ligu "The Craig Club Girl's Soccer League", sačinivši ju od četiri ekipe te odradivši pune dvije sezone.

Iako na kraju nisu time ispisali osobito bogatu povijest, nepojmljiv je značaj koji su si u razvojnoj liniji ženskog nogometa priskrbili, a velika većina kroničara upravo taj događaj apostrofira kao točku preokreta - i to ne samo u sjevernoameričkim zemljama.

Trebalo je proći više od deset godina kako bi ovaj sport i na koledžima zasjao u punom sjaju, odnosno krenuo u pravi uzlet. Fakultetske ekipe zaista su nicati počele 1980-ih, no prva je osnovana sredinom 60-ih na državnom koledžu u Castletonu.

U to vrijeme, usto, nogomet je počeo uživati veliku popularnost i u srednjim školama, jer je prešutno označen jeftinom alternativom ostalim 'jakim' sportovima toga vremena. "Nogomet nije zahtijevao posebne fizičke sposobnosti te je bio otvoren svim studentima i učenicima", zapisano je. Rast ovoga sporta među mladima, kroz rekreaciju, od tada je odmjereno rastao, a isto nastavio i do dana današnjeg.

Početkom 20. stoljeća ženski nogomet u Sjedinjenim Američkim Državama počeo je streloviti i kontinuirani uspon, a nije trebalo predugo čekati da se prometne u pravi sportski hit, premda su činjenično kaskali za ligama koje je Europa imala već 1930-ih (iako treba napomenti kako je prva profesionalna ženska liga, koja nažalost nije uspjela opstati, zapravo oformljena upravo u SAD-u).

Premijerna punopravna nacionalna nogometna liga otpočela je 1995, a debitantska utakmica profesionalnog ženskog natjecanja svoj je početak imala 2001. godine. No, jednom kada se kotač počeo vrtjeti, kola jednostavno nisu mogla usporiti. Velika masa djevojčica, djevojaka i žena aktivno se uključila u igranje nogometa, osnivani su mladi, amaterski i profesionalni klubovi, a interes medija i javnosti za ovim (neobičnim) sportom svakim su danom rapidno rasli.

Baš je to bilo od velike važnosti u kasnijoj popularizaciji i statusu ženskog nogometa u SAD-u. Danas, poslije dvije titule svjetskih prvakinja i četiri olimpijske zlatne medalje, Amerikanke, gotovo u svakom pogledu, dominiraju ženskim nogometnim planetom.

Sve je zapravo počelo 70-ih godina prošlog stoljeća, no to prvo desetljeće mačići su se uistinu "bacali u vodu", pa djevojke i njihov trud nisu prepoznate sve do 1980-ih. Članicama ženske nogometne družine prvi je pravi, puni status na fakultetu priznao Univerzitet Brown, a premijerni turnir koledža, pod pokroviteljstvom AIAW-a (Sveučilišni sportski savez za žene), održan je na istom sveučilištu - bilo je to prvo regionalno natjecanje. Premijerno nacionalno natjecanje održano je, pak, na Sveučilištu Colorado 1981. godine.

Statistika danas kazuje kako u SAD-u egzistira, u svim rangovima i dobnim skupinama, preko 700 ženskih studentskih sportskih timova!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 09:52
    Pele je pomogao popularizaciji američkog nogometa isto kao i Eusebio hrvatskoga u sjevernoj americi. Dok je Pele igrao u to doba za dollar više Eusebio je igrao za 1000 $ po utakmici, uz napomenu da je 4 puta livo kolino razmontira i da mu je svaka utakmica mogla biti zadnja. I svi ti Cosmosi s... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Seattle21.12.2012. u 00:39
    Samo nesto da rascistimo. Americike zene igraju dosta nogomet i popularna im je repka, medjutim liga im nikad nije bila popularna pa je zato i propala dvaput . Evo sad pokusavaju opet. Nogomet je sport koji se igra najvise do uzrasta srednje skole a onda se polako prestaje osim sto dosta ljudi... [više na forumu]
    Seattle
  • Obrisan korisnik20.12.2012. u 21:13
    Drago mi je što je iz ovoga teksta "povučena" rasprava, ali da ne ulazim ovaj put dublje u to - već sam jednom pisala upravo o američkom pokušaju populariziranja nogometne igre. Nažalost, "popularnost" im je bila vrlo kratkog vijeka - ni Pele im nije pomogao, a ni mnogi drugi. Zašto je tomu tako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2012. u 19:55
    Dovodili su oni i prije islužene stare rage sa staroga kontinenta veča imena od Beckhama pa im nogomet nije dobio na značaju. Imali su i SP u cilju da podignu razinu svijesti o sportu nogometu pa ni to nije pomoglo. Oni žele sportove osim MLB di je igra muška s kontaktom. Za nogomet nemaju toliko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis20.12.2012. u 18:27
    drago mi je da su na sportnetu učestali članci o ženskom nogometu. nepraćenje sp-a u njemačkoj prošle godine je bilo veliko razočaranje, tim više jer su utakmice (pogotovo finale) bile izvrsne, a time i cijelo natjecanje.
    cameosis