Fanatik

Lindsey Vonn: Emocionalni vrtuljak na spustaškoj stazi života

Antonija Pavlić • četvrtak, 27.12.2012.
Lindsey Vonn: Emocionalni vrtuljak na spustaškoj stazi života
Foto: Kristijan Komarica

Kada prema vanjskome svijetu sve izgleda naoko savršeno, situacija je u suštini zapravo za 360 stupnjeva drukčija. Tako je bilo i u proteklih nešto više od godinu dana u životu Lindsey Vonn...

Svečana dodjela Globusa najboljim skijašima i skijašicama od 2005. do danas jednostavno nije mogla proteći bez jednog, posebnog i vječno nasmiješenog lica. Od kada je s dvadeset godina na koncu sezone osvojila treće mjesto u poretku superveleslaloma, Lindsey Vonn nije se prestala penjati na ukupno pobjedničko postolje - 365 dana kasnije bila je druga u spustu i treća u kombinaciji, potom je 'ukaparila' i dvostruku treću poziciju, a 'harač' Svjetskim kupom nastavila Velikim globusom, spustaškim naslovom i drugim kombinacijskim mjestom.

Nastavlja se

Premda sam bila najčvršće uvjerena kako će mi za "priču o Lindsey Vonn" dva dijela biti sasvim dovoljna, kako to obično kod mene biva - mnogo je 'izbačenog' ipak 'ubačeno', puno je 'suvišnog' postalo 'bitno' pa će i ovaj feljton svoj kraj dobiti - sutradan. Do tada oni koji nisu pročitali prvi nastavak sada i za to imaju priliku!

Vezane vijesti

Intervju koji je sve promijenio

Sljedeće sezone ponovno je ponijela najveću kristalnu nagradu, postala je vlasnicom novih 'brzih Globusa', kao i kombinacijskog 'srebra', a potom su uslijedili drugo mjesto u konačnom zbiru te Mali globusi u superveleslalomu, spustu i kombinaciji. Prošle godine samo je tehničke Globuse ustupila drugima, a promovirala se i u viceprvakinju u svojoj tradicionalno najslabijoj disciplini, veleslalomu.

Zbog njezine stalne nasmiješenosti, vedrine, optimizma i pozitivnog zračenja mnoge je apsolutno zatekla vijest koju je odaslala netom nakon što je drugu godinu uzastopce proslavila hat-trick pobjeda u kanadskom Lake Louiseu. Tjedan dana prije božićnih praznika najbolja svjetska skijašica napisala je: "Poslije razgovora s obitelji i konzultacija s trenerima odlučila sam uzeti predah od natjecanja u Svjetskome kupu. Od crijevne infekcije borim se s energijom i snagom te vjerujem da će mi određeno vrijeme izvan skijaških padina vratiti fizičku snagu koja mi je potrebna kako bih se natjecala na razini koju od sebe zahtijevam."

Američka skijaška vedeta prije utrka u Aspenu hitno je hospitalizirana u Vailu, a njen je glasnogovornik Lewis Kay otkrio kako trpi "strašne bolove u abdomenu, osjeća se užasno i boli je cijelo tijelo, čak i kosti". Međutim, umah su otpočele insinuacije kako je pravi razlog njezina privremenog umirovljenja zapravo uznapredovala depresija.

U razgovoru za magazin People početkom prosinca Lindsey je otkrila kako se već godinama bori s trećom najučestalijom bolesti na planeti, a kako bi simptome držala "pod kontrolom" redovito uzima antidepresive. "Drugima se sve u mome životu čini tako savršeno. No i ja se, kao i svi, borim", kazala je. "Godine 2008. dotakla sam dno - nisam se mogla ustati iz kreveta. Osjećala sam se beznadno, prazno, kao zombi", priznala je, no i apostrofirala sljedeće: "Svi dijelovi moga života sada su konačno usklađeni. Prihvaćam to što jesam i idem dalje."

Još jedan katalizator svemu zasigurno bi mogla biti zamršena privatna situacija, odnosno razvod od devet godina starijeg supruga Thomasa. Kada su je upitali da okarakterizira pregovore o rastavi, duboko je uzdahnula i sažela: "To je kaos!" U četiri bračne godine Thomas je bio Lindseyin suprug, trener, menadžer i osoba zadužena za svu opremu, ali par nikada nije potpisao predbračni ugovor. Puna dva mjeseca nakon potpunog zahlađenja odnosa uopće nisu razgovarali, a situaciju na koncu nisu uspjeli riješiti sami. "Jednostavno nije išlo", kazala je najbolja svjetska skijašica.

Nije tajna da Lindsey vrijedi milijune dolara - ne samo od natjecateljskih nagrada, već osjetno više od višestrukih lukrativnih sponzorskih ugovora s Rolexom, Red Bullom, Under Armourom i Kohlom, stoga će "sve ovo potrajati", kaže, dodavši: "Nazvati to kaosom možda i nije dovoljno snažno."

Sam proces rastave izuzetno je glasno odjeknuo u skijaškom i medijskom svijetu, jer upravo je brak Vonnovih mnogima zapravo bio "primjer" - Thomas i Lindsey bili su 'prema van' posebno emotivno povezani i naizgled živjeli - savršeno. No, bilo je jasno da se kula od karata počela rušiti kada je u javnost prvi put plasirana priča kako Lindsey, što je ona kategorički demantirala, viđa NFL senzaciju, quarterbacka Denver Broncosa Tima Tebowa.

Slika 1 od 1.
Foto: Bojan Koprivica

"Thomas je bio moj menadžer, trener, a dugo vremena i suprug. No, neko je vrijeme naš odnos bio striktno poslovan. Iako smo se izvana možda činili kao savršena slika, nijedan brak nije savršen, a naš to definitivno nije bio", jednom je prigodom zabilježeno Lindseyino najnovije mišljenje. Takva izjava poprilično je pogodila Thomasa, koji danas živi u jednom od njihovih apartmana u Park Cityju.

"Cijeli je proces izuzetno težak, a čitava situacija čini me tužnim. Rastužuje me kada čujem ovakve stvari. Naš brak nije bio tek biznis, iznenađen sam", rekao je.

Međutim, kako se u svakom zlu može pronaći štogod dobro, tako je i rastava ipak donijela nešto pozitivno - ponovno stupanje u kontakt s ocem Alanom, s kojim do tada nije razgovarala gotovo četiri godine. Jedan od razloga tomu bio je upravo Thomas, jer Kildow nikada nije odobravao njezinu vezu s devet godina starijim muškarcem.

"Povjeravala sam se sestri Karin, koja mi je pomogla odlučiti što ću napraviti sa svojim životom. Uvijek mi je govorila da ocu nedostajem, a i kako mi je ponudio pomoć", otkrila je. "Znala sam kojim putem trebam ići, ali trebala sam pomoć, a on je odvjetnik i već je prošao kroz rastavu s mojom majkom. Stoga sam ga nazvala. Bio je to težak prvi razgovor, no na neki smo način ipak sve riješili. Ispričao se. Proći će neko vrijeme prije no što ponovno izgradimo neki odnos, ali od toga je poziva definitivno napredovao."

Vonn je otkrila i kako je Alan Kildow na sebe preuzeo većinu "rastavnih poslova", nadajući se kako se Lindsey tako može u potpunosti koncentrirati na skijanje, treniranje i natjecanje.

Povratak u staro jato

Još jedan pozitivni aspekt udaljavanja od Thomasa bilo je i ponovno povezivanje s kolegama u američkoj skijaškoj reprezentaciji, a kao rezultat stigla je jedna od najboljih sezona neke skijašice ikada! Pobjeđivala je čak i u utrkama veleslaloma, u kojima nikada nije bila u samome vrhu, a u svojim je disciplinama, poput spusta, bila bolja no ikada. Broj pobjeda u Svjetskome kupu povećala je na 53 te joj je nadohvat ruke bio apsolutni (ženski) rekord Austrijanke Annemarie Moser-Pröll. Neki su govorili čak i o naizgled nedostižnoj brojci legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka (82).

Zanimljivosti

Samo su dvije skijašice u karijeri osvojile četiri Velika globusa - Vonn i Annemarie Moser-Pröll. Lindsey je ujedno i vlasnica tek druge američke ženske olimpijske medalje (Vancouver 2010) te posjeduje pet uzastopnih spustaških globusa.

Samo dvije osobe imaju više pobjeda u Svjetskome kupu - Annemarie Moser-Pröll (62) i Ingemar Stenmark (86).

Jedna je od najatraktivnijih sportašica na svijetu, a njezinu su ljepotu prepoznali i u Sports Illustratedu, uvrstivši je u svoju "zimsku olimpijsku kolekciju". Usto, drži 59. poziciju na Maximovoj "Hot 100" listi.

Njezini su nadimci Kildon, Don Don i The Don. Hobiji su joj bicikliranje, tenis, čitanje te gledanje Zakona i reda, serije u kojoj se u ožujku 2010. čak pojavila u sporednoj ulozi u finalu sezone, epizodi "Rubber Room".

Olimpijski odbor SAD-a dodijelio joj je 2010. nagradu za sportašicu godine, istom je to učinio i Associated Press, a sezonu ranije imenovana je prvom sportašicom Colorada. Kao zahvalu utjecaju na međunarodni sport 2010. dobila je Laures World Sports Award u konkurenciji sportašica, a 2010. i 2011. ESPY nagradu.

Tijekom ljeta 2009, zajedno s nordijskim kombinatorcem Billom Demongom, pojavila se u televizijskoj reklami Alka-Seltzera, podržavši američku skijašku reprezentaciju, odnosno korišteno sredstvo za olakšanje bolova u mišićima.

Lindseyina najbolja prijateljica dugo je bila još jedna vrhunska skijašica Njemica Maria Riesch, a Thomas i Lindsey upravo bi kod nje u Njemačkoj godinama običavali provoditi božićne blagdane. Najbolja svjetska skijašica vrlo dobro govori njemački, a tijekom stanke između dviju sezona vrijeme provodi kod kuće u Vailu.

U austrijskom Kirchbergu, veoma blizu tradicionalne američke europske skijaške baze, Lindsey i danas drži kravu koju je dobila na poklon osvojivši 2005. utrku u francuskom Val d'Isereu.

Valja napomenuti kako skija na muškim skijama, i to prema Thomasovoj sugestiji. Muške skije jesu jače i 'više', ali i potencijalno brže, a stručnjaci uvijek vole istaknuti kako je to izuzetno hrabar korak, iz kojeg izvire samopouzdanje.

"Po prvi put nakon dugo vremena shvatila sam i osjećala da skijam za sebe. Uvijek je oko mene bilo mnogo ljudi koji su mi pomagali - kada sam bila mlađa bio je to otac, zatim Thomas, sponzori... Ponekad sam mislila da skijam za druge. Ovaj puta došlo mi je u glavu da sam jedino ja u startnoj kućici i da jedino ja odlučujem kojom ću linijom skijati i koliko brzo. Bilo je to stvarno snažno. Kao da sam ponovno dijete, skijam za sebe i zabavljam se", otvorila je dušu.

"U prošlosti, kada sam bila mlađa, uvijek je sa mnom bio otac i bila sam, takoreći, odvojena od ekipe", nastavila je. "Zatim se pojavio Thomas i situacija je bila uglavnom ista. Prošle sam sezone bila baš, punopravno, dio ekipe. Zajedno smo išli na večere, družili se, šopingirali... Nikada prije nisam te stvari radila s djevojkama i to je moje skijanje učinilo zanimljivijim."

S tim se slaže i šef američke ženske reprezentacije Alex Hoedlmoser, koji smatra kako je ključ Lindseyinih uspjeha bio u podršci ekipe. "Kada se borila s privatnim problemima djevojke su je svesrdno primile među sebe i uvukle u momčadsku atmosferu. To je za Lindsey bilo vrlo dobro. Ne govorim da je Thomas nešto radio pogrešno ili loše. Kao i svaki trener, vjerojatno je imao i svoje dobre i loše načine. No, bilo je sjajno vidjeti efekt timskog združavanja."

Da je jedna od najboljih i najpozitivnijih slika iz protekle sezone bila upravo ona u kojoj se djevojke međusobno potiču, hrabre i druže, ali na posebniji, topliji način, misli i Sarah Schleper - iskusna skijašica koja je mnogim sadašnjim američkim reprezentativkama bila mentorica.

U travnju 2012. Lindsey je, naoko pomirena sa sudbinom, izjavila: "Osjećam kako polako sve ide na bolje. Bez obzira na to tko ste i što ste, uvijek je teško prolaziti kroz brakorazvodnu parnicu. No, ponekad morate napraviti i ono što je teško."

"Preuzimam odgovornost za svoj život i sreću, ali zbog toga sam bolja osoba. Želim biti sretna, i jesam!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 17:17
    a ok, nisam čitao, samo sam primjetio taj česti feler.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 14:32
    argo pročitaj malo kraj članka bolje..u tome je i poanta..nakon svega što joj se dogodilo, osjeća da je opet ona stara i da je opet sretna i zadovoljna kakva je na početku bila..dakle okrenuo joj se život za 360 stupnjeva i opet je sretna..shvaćaš?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 13:20
    360 stupnjeva znači da je potpuno isto.
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani27.12.2012. u 12:59
    Jedva čekam sutrašnji nastavak!
    Bogomdani