Fanatik

Indianapolis, Minnesota, Wilson, Griffin... Tko bi rekao?

Tomislav Pacak • subota, 05.01.2013.
Indianapolis, Minnesota, Wilson, Griffin... Tko bi rekao?
Foto: EPA

Malo je vremena za rekapitulaciju regularne sezone NFL-a, no iako je wild-card vikend pred nama, red je podvući crtu pod učinjeno za svih 32 momčadi, a ne samo 12 najboljih koje će se u naredna tri tjedna boriti za nastup na 47. Super Bowlu. A ima li boljeg načina za to učiniti od prisjećanja na prognoze, kako moje tako i one Las Vegasa, od prije početka sezone...

Zar vam se ne čini tako davnim kada se činilo da će Kansas City biti dobar ove sezone? Ili da će Philadelphia biti kandidat za Super Bowl? Ili da će Indianapolis biti kanta za napucavanje? Ili da će Tebow imati važnu ulogu u Jetsima? Ili da će se Peyton Manning mučiti nakon silnih operacija vrata, i to još k tomu u novom klubu i okolini?

Kao i obično, NFL sezona donijela je puno iznenađenja i neočekivanih priča, kako ugodnih, tako neugodnih. Iako se na kraju opet može konstatirati - ako imate Bradyja, P. Manninga ili Rodgersa u svojoj momčadi, bit ćete kandidati za trofej.

Pogledajmo učinak svih 32 momčadi kroz prizmu očekivanja na početku sezone i brzog pogleda u budućnost. Kao i obično, uoči sezone sam svakoj momčadi predvidio "over" ili "under" u odnosu na od Las Vegasa postavljeni očekivani broj pobjeda, i moram reći da sam ispunio cilj koji sam si zadao u ovom istom blogu prije točno godinu dana. Tada sam zaključio sezonu s omjerom 16 pogodaka i 16 promašaja te postavio novi cilj - imati barem 17 pogodaka.

I bi tako. 17 pogodaka i 15 promašaja, nije loše, a moglo je biti i malo bolje s obzirom na pet momčadi koje sam promašio za jednu pobjedu (odnosno jedan poraz). Cilj za iduću je - 18.

Promašaji

1. kategorija: Sergio Ramos (ni blizu)

New York Jets 6-10 (više od 8.5): Ni sam nisam znao zašto sam ih stavio u kategoriju "over", pokazalo se s razlogom. Mark Sanchez odigrao je kriminalno lošu sezonu, ali i pored takvog Sancheza, treneri predvođeni Ryanom nisu dovoljno vjerovali Timu Tebowu koji će očito ove zime napustiti klub. U klubu će po svemu sudeći ostati Ryan, ne i GM Tannenbaum kojem je namijenjena uloga krivca što momčad nije imala dovoljno talenta u svojim redovima, posebno napadačkima. Jetsi ne bi mogli puno više ni s Revisom, no nakon ozljede svog najboljeg obrambenog igrača ostali su jedna sasvim prosječna momčad. Koja će to i ostati dok ne pronađe više talenta, ali i način kako riješiti problem Sancheza - u NY-u više u njega ne vjeruju kao dugoročno rješenje, no teško ga se riješiti s tako velikim ugovorom.

San Diego Chargers 7-9 (više od 9): Norv Turner nije mogao preživjeti još jednu razočaravajuću sezonu, pa San Diego konačno kreće u nekom drugom smjeru. U klubu si trebaju priznati da ni talent momčadi više nije kakav je bio prije nekoliko godina, pa je ovih 7-9 više odraz realnosti nego Turnerovih manjkavosti (kojih je dosta). Glavno pitanje za budućnost jest što se dogodilo s QB-om Philipom Riversom - nakon druge prilično slabe, ispodprosječne sezone, sasvim je jasno da Rivers više ne pripada u top 10 QB-ova u ligi, a ako ne pronađu način da 31-godišnjeg dodavača probude - Chargersima neće trener biti najveći problem.

Washington Redskins 10-6 (manje od 6.5): Povijest me učila da ne vjerujem previše rookie QB-ima, pa se neću previše kriviti što nisam pretpostavio da će čak tri novaka na mjestu QB-a odvesti svoje momčadi do doigravanja. I ne samo to, već će odigrati povijesno dobre rookie sezone. Trojica!

Zbog jednoga od njih, navijači u Washingtonu bili bi sasvim zadovoljni sezonom čak i da nije okončana pobjedom nad Dallasom koja je donijela Redskinsima divizijski naslov nakon 13 godine te konačno i nastup u doigravanju. Robert Griffin III oduševio je sve - publiku, medije, suigrače, protivnike, trenere, čak i navijače drugih klubova, a Washington je u njemu dobio QB-a za idućih 10-15 godina što već sada tjera strah u kosti divizijskim rivalima Dallasu, Giantsima i Eaglesima koji nemaju takvo dugoročno rješenje na najvažnijoj poziciji u momčadi. Redskinsi su onako "usput" pronašli i RB-a budućnosti, Alfreda Morrisa, pa je njihova sezona već sada briljantna - a tko bi se baš volio kladiti protiv Griffina i društva u doigravanju?

Minnesota Vikings 10-6 (manje od 6): Uz dužno poštovanje ostalima, Vikingsi u doigravanju su mi najveće iznenađenje sezone. Posebno jer do njega nisu došli zbog nekog iznimnog razvoja QB-a Christiana Pondera koji je odigrao jednu sasvim prosječnu sezonu (pa čak i ispod toga). No, čudesna, nevjerojatna sezona Adriana Petersona nadoknadila je sve druge probleme Minnesote - RB Vikingsa lani je imao tešku operaciju koljena, a vratio se sezonom za pamćenje. Nedostajalo mu je devet yardi da skine NFL rekord Erica Dickersona po broju istrčanih yardi u sezoni, što je nakon tako teške ozljede zaista izniman pothvat. Peterson je svojim igrama zaslužio biti u najužoj konkurenciji za MVP nagradu, što je danas prava rijetkost za igrača koji ne igra na poziciji QB-a.

New Orleans Saints 7-9 (više od 9.5): Nakon očajnog starta, Saintsi se ipak nisu uspjeli oporaviti pa je tako potraćena još jedna godina vrhunca karijere Drewa Breesa. Igrao sam prije sezone upravo na njega, no Saintsi nisu mogli bez sjajnog trenera Seana Peytona kojem je NFL odredila suspenziju od godinu dana. Novi je to dokaz koliko su treneri u NFL-u ipak značajni, jer ni s jednim od najboljih QB-ova u ligi, New Orleans nije bio uistinu konkurentan za doigravanje, ne s jednom od najslabijih obrana ikada. Šteta je što im se to dogodilo baš u sezoni kada je Super Bowl u New Orleansu...

Seattle Seahawks 11-5 (manje od 7.5): Pete Carroll mnoge je iznenadio kada je na početku sezone ključeve momčadi predao rookieju Russellu Wilsonu, omalenom QB-u iz treće runde drafta, umjesto free agentu Mattu Flynnu koji je stigao iz Green Bay Packersa.

No, Carroll je pogodio, a svi koji su mislili suprotno - uključujući ovog autora - potpuno su promašili. Wilson se protivno svim očekivanjima ugurao između Griffina III i Andrewa Lucka u utrku za novakom godine (i čak bih rekao da ju je najviše zaslužio, iako s niti jednim birači neće promašiti), a kako je Seattle igrao proteklih tjedana - danas su momčadi koju bi mnogi voljeli izbjeći u doigravanju. Dvoboj Griffina i Wilsona u prvom krugu doigravanja možda je i najatraktivniji ogled vikenda, iako po tom pitanju imaju što reći i divizijski rivali Packersi i Vikingsi. Seattle ne samo da je došao do doigravanja ove sezone (u kojem ima pravo na optimizam), već ima i QB-a budućnosti, kao i puno mladosti i kvalitete u obrani. Carroll je napravio odličan posao.

2. kategorija: Podcijenio ili precijenio (blizu, ali zapravo daleko)

Buffalo Bills 6-10 (više od 7.5): Očekivao sam više od Marija Williamsa, a očito su to očekivali i u Buffalu kada su bivšem igraču Houstona dali ogroman ugovor pod nos. No, Buffalo je opet razočarao, i vlasnika i navijače, a novu neuspješnu sezonu nije preživio trener Chan Gailey. Što čeka Buffalo uvelike ovisi i o izboru novog trenera, kao i tada njegovoj odluci je li Ryan Fitzpatrick rješenje za budućnost. Po svemu do sada viđenom, nije.

Pittsburgh Steelers 8-8 (više od 10): Puno toga što je moglo krenuti naopako za Pittsburgh krenulo je, pa ne čudi što je na kraju jedna od najboljih NFL franšiza ostala bez doigravanja. Od ozljede Bena Roethlisbergera baš kada je Pittsburgh uhvatio pravu formu, do lošeg povratka Big Bena koji je uvelike kumovao završnim, ključnim porazima Steelersa. No, ovakav učinak podsjetio je i čelnike kluba da je vrijeme za pomlađivanje, posebno u obrani i u obje linije. Trener Mike Tomlin je do daljnjega siguran, Pittsburgh ne voli mijenjati trenere (i nimalo slučajno, iznimno je uspješan), no budućnost ofenzivnog koordinatora Todda Haleyja već je malo upitnija.

St. Louis Rams 7-8-1 (manje od 6): Nisam mislio da će Jeff Fisher tako brzo uspjeti promijeniti kulturu u St. Louisu, no nakon samo jedne sezone pod ozbiljnim trenerom, Ramsi su postali ista takva momčad - ozbiljna. Za budućnost je ključno pitanje koje je ostalo neodgovoreno - je li Sam Bradford samo prosječan QB (što bi značilo da je velika greška bila mijenjati drugi pick na prošlogodišnjem draftu u Washington) ili su njegove hvatačke opcije i ove sezone bile vrlo tanke (što je gotovo sigurno istina)? Ni Fisher neće moći učiniti puno više od ovog polovičnog učinka ako Bradford iduće sezone ne napravi skok, a da bi uopće imao šansu to učiniti - Ramsima trebaju bolji hvatači.

3. kategorija: Pobjeda više ili manje (sreća da se ne kladim, inače bi bilo frustrirajuće)

Miami Dolphins 7-9 (manje od 6.5): Promašio sam prognoze za sve klubove u AFC East diviziji, pa tako i za Dolphinse kojima sam jedinima predvidio "under", a oni su, naravno, jedini bili "over". No, ne znam koliko to znači njihovim navijačima, jer rookie Ryan Tannehill nije oduševio poput Lucka, Griffina ili Wilsona, a uspjeh svake momčadi je toliko ovisan o QB-u. Novi trener Joe Philbin pokazao se kao pogodak, obrana je bila dobra, pa upravo o razvoju Tannehila ovisi neposredna budućnost Dolphinsa.

New England Patriots 12-4 (više od 12.5): Za ovaj promašaj mi nije žao, Patriotsi su bili standardno dobri, kod njih je ionako samo pitanje gdje će točno završiti između 11 i 14 pobjeda. Neobičan početak sezone, uz tri nes(p)sretna poraza od Baltimorea, Seattlea te Arizone kod kuće (?!) popravili su u nastavku, uz neke impresivne partije i još samo jedan poraz, u odličnoj utakmici protiv San Francisca. Dok god je za centrom Tom Brady, a konce povlači Bill Belichick, Patriotsima ionako cilj nisu ni divizijski naslovi ni doigravanje već - Super Bowl. Mogu li do četvrtog trofeja i šestog nastupa u proteklih 12 godina? Uvelike će ovisiti o obrani, koja je ponovno bila slaba, ali ipak bolja nego lani. Na ruku im ide što u doigravanju nema njihovog kriptonita, NY Giantsa.

Baltimore Ravens 10-6 (više od 10): Odlično su krenuli, no završnica je pokazala dosta slabosti u momčadi Ravensa. Joe Flacco nikoga nije uvjerio da njegove riječi prije početka sezone ("ja sam među elitnim QB-ovima u ligi") imaju težinu, a obrana nije već nekoliko godina ono što je nekada bila, iako iz nekog razloga ima takvu reputaciju. Najava umirovljenja Raya Lewisa sigurno će natjerati Ravense da daju još malo više nego inače, bio bi to savršen scenarij za odlazak jednog od najboljih obrambenih igrača modernog footballa. No, jesu li odličan trener i vrhunski RB dovoljni za Super Bowl?

Dallas Cowboys 8-8 (više od 8.5): Prokleti Dallas. Svake godine ja po istome - ne volim Dallas, mislim da su precijenjeni, blablabla, ali ipak ih stavim u "over" jer mislim da su i dovoljno talentirani za doigravanje. No, opet su izgubili ključnu utakmicu, opet je u toj loše odigrao Tony Romo, i opet će svi zaboraviti da je taj isti Romo igrao odlično cijeli mjesec kako bi uopće doveo Dallas u situaciju da se može boriti za doigravanje, iako ima lošu ofenzivnu liniju i gotovo nikakvu trkačku igru. Nisam siguran da im je Jason Garrett trenersko rješenje za budućnost, a opet, odigrali su taman dovoljno neloše (sjajan izraz) da mu Jerry Jones ne uruči otkaz. Sve po starom u Dallasu.

Chicago Bears 10-6 (manje od 9.5): Gotovo je nevjerojatno da su ostali bez doigravanja nakon starta od 7-1 kada su izgledali kao odlični kandidati za naslov prvaka. Ceh je platio trener Lovie Smith, čiji sveukupni učinak jednostavno nije bio dovoljno dobar, iako je obrana - njegova specijalnost - funkcionirala jako dobro. No, Smith nije izvlačio dovoljno iz napada, iako ima solidna oružja - od QB-a Jaya Cutlera preko RB-a Matta Fortea do izvrsnog hvatača Brandona Marshalla. Pitanje je koliko još ima snage u pomalo staroj obrani i kako će reagirati na novog trenera nakon prilično omiljenog Smitha, no Chicago bi napadački morao biti snažniji iduće sezone.

Green Bay Packers 11-5 (više od 11.5): Poput Patriotsa, ni oni nisu briljantno startali, dosta su muke mučili i s ozljedama, no Aaron Rodgers predobar je QB da bi dopustio da sezona prođe bez doigravanja. Kada su razbili do tada nepobijeđeni Houston u gostima pokazali su mišiće i do kraja odigrali vrhunski, pa sada ulaze u doigravanje možda i spremniji nego što su bili lani kada su se nakon učinka od 15-1 malo "uljuljkali" u samopouzdanju. Sada su vrlo opasni, sigurno među favoritima u NFC. Naravno, dok je Rodgersa, i njihova budućnost kao vrhunske ekipe je zagarantirana.

Pogoci

1. kategorija: U sridu

Houston Texans 12-4 (više od 9.5): Evo i vedrijeg dijela teksta. Iako je još jednom osigurao doigravanje i došao do divizijskog naslova, Houston neće biti zadovoljan načinom kako je u završnici zabrljao inače odličnu sezonu. Zbog nekoliko loših nastupa, uključujući poraz u Indianapolisu u zadnjem kolu, ispustili su prvo mjesto u konferenciji i prednost domaćeg terena, čak i slobodan prvi vikend, pa im je sada put do Super Bowla značajno otežan. Pad forme definitivno treba brinuti Texanse, čiji je QB Matt Schaub još uvijek nedokazan u doigravanju.

Indianapolis Colts 11-5 (više od 5.5): Dobro sam predvidio da će upgrade s prošlogodišnjih QB-ova na Andrewa Lucka biti dovoljan za više od 5.5 pobjeda, ali naravno da bih lagao kada bih tvrdio da sam vidio 11 pobjeda za Coltse. Zapravo, ni oni vjerojatno ne znaju kako su dogurali do brojke koja je bila standardna kada je QB bio Peyton Manning, a ne jedan rookie, a oko njega dokazani Pro-Bowl veterani, a ne razni "no-name" igrači skupljeni sa svih strana.

Coltsi su imali i dosta sreće, a puno motiva pronašli su u borbi za život svog trenera Chucka Pagana (leukemija) koji se proteklog vikenda vratio na teren nakon brojnih kemoterapija. No, Coltsi su prije svega imali Andrewa Lucka, koji možda nije briljirao u prve tri četvrtine brojnih utakmica, ali je zato bio sjajan kada je bilo najvažnije. Čak sedam puta je doveo Indianapolis iz zaostatka do pobjede u posljednjoj četvrtini, i iako brojke pokazuju da se neočekivano visok postotak pobjeda u tijesnim utakmicama kroz vrijeme statistički izjednači - Luck ima "ono nešto". Iako su kvalitetom vjerojatno najslabija momčad u doigravanju, hoće li se tko kladiti protiv Lucka i Pagana? A što se budućnosti tiče... O Andrewu Lucku dovoljno govori što navijači Coltsa praktički nisu ni primijetili da Peyton Manning u jednom drugom gradu igra jednu od sezona karijere.

Jacksonville Jaguars 2-14 (manje od 5.5) Jaguarsi ne mogu biti ni izbliza sretni svojim QB-om budućnosti, Blaineom Gabbertom, koji očito neće biti vrhunsko rješenje. Nakon rane ozljede Mauricea Jones-Drewa, sezona Jaguarsa krenulo je nizbrdo (kao i moja fantasy sezona), pa ove dvije pobjede nisu (pre)veliko razočaranje. Novom vlasniku i rukovodstvu kluba trebat će vremena, ali i bolji QB, da od Jaguarsa slože konkurentniju momčad

Denver Broncos 13-3 (više od 8.5): Kod Denvera su to učinili prilično jednostavno. Ionako dobroj ekipi s odličnim obrambenim igračima pridružili su "samo" jednog od najboljih QB-ova svih vremena. John Elway vjerovao je da se Peyton Manning može vratiti nakon četiri operacije vrata, i baš kao toliko puta u igračkoj karijeri - imao je pravo. Nakon malo "sumnjivog" starta, Manning je bio briljantan, ni mrvicu slabiji nego u najboljim danima, Broncosi u doigravanje ulaze kao prvi nositelji konferencije i s 11 pobjeda u nizu. Nisam nužno toliko impresioniran tim nizom jer bilo je tu i dosta loših protivnika (a AFC West je pored Denvera jedna prilično slaba divizija), no da je Denver među favoritima za nastup na Super Bowlu - to je svakako istina. Već sada cure sline od mogućnosti da u finalu AFC-a vidimo novi dvoboj Bradyja i Manninga, a od toga nas samo dijeli po jedna pobjeda Broncosa i Patriotsa.

Kansas City Chiefs 2-14 (manje od 8): Ovo mi je među najdražim pogocima jer nisam vjerovao ni Romeu Crennelu ni Mattu Casselu, iako su prije početka sezone mnogi stručnjaci Chiefse gurali u doigravanje. Crennelov dosadašnji učinak kao glavnog trenera ionako je bio slabašan, sada je očajan, a Cassel nije pokazao da može biti pravo rješenje na mjestu QB-a, barem ne ako nije u savršenom stroju Billa Belichicka. Po brzom postupku Chiefsi su krenuli u promjene, otkaz je dobio Crennel, a nakon dovođenja Andya Reida za novog trenera, sporazumno je ugovor raskinuo GM Scott Pioli. Reid je imao dvije loše sezone u Philadelphiji, no pokazao je prije toga da zna sagraditi pobjedničke ekipe. U Kansasu to nisu imali već dugo...

Oakland Raiders 4-12 (manje od 7.5): Oakland je, nažalost po svoje odlične navijače, jednostavno momčad koja nikuda ne ide. Trade za Carsona Palmera ima sve manje smisla, jer Palmer nije vrhunski QB da bi se isplatilo žrtvovati toliko draft pickova na njega, pa je s ovakvim rosterom Oakland jednostavno osuđen na prosječnost. Raidersima trebaju nova rješenja, ne nužno na trenerskoj klupi, jer realno - mladi Dennis Allen nije kriv za sastav koji ima, od Palmera do uvijek ozlijeđenog Darrena McFaddena.

Philadelphia Eagles 4-12 (manje od 10.5): Nakon još jedne razočaravajuće sezone morao je doći raskid s Reidom kojeg bi navijači Eaglesa ipak morali pamtiti kao najuspješnijeg trenera u klupskoj povijesti. Eaglesi su očiti primjer kada "dream-teamovi" ne funkcioniraju, kada ekipe s previše umišljenih zvijezda ne izgledaju kao momčad. Pred Eaglesima je puno važnih odluka, od izbora novog trenera do odluke što će s QB-om - hoće li zadržati Michaela Vicka, hoće li dati šansu Nicku Folesu ili će krenuti nekim trećim putem? I dalje to ostaje talentirana ekipa, no ekipa kojoj trebaju brojna osvježenja i novi glasovi.

Detroit Lions 4-12 (manje od 9.5): Calvin Johnson i to je to. To je najbolje što NFL-u može ponuditi Detroit, a sve ostalo je krajnje upitno. Od QB-a Matta Stafforda koji može puniti statističke kategorije, ali ne bilježi pobjede, preko trenera Schwartza čija momčad nema potrebnu disciplinu ni konzistentnost do obrane, RB-a i više manje svih pozicija pored spektakularnog Calvina Johnsona. Šteta je što tako dobar hvatač nema kvalitetnije suigrače, boljeg trenera i općenito - bolju momčad. No, što bi tek onda rekao Larry Fitzgerald?

Atlanta Falcons 13-3 (više od 9.5): Rekao sam u najavi sezone da mi se sviđa strpljivost Atlante, da mi se sviđa hvatački duo White-Jones, da mi se sviđa agresivnost koju su pokazali promjenom oba koordinatora, da mi se sviđa što redovito pobjeđuju slabije ekipe od sebe.

I zato mi drago što su novom odličnom regularnom sezonom pokazali da su dobra momčad, a sada je pred njima ono što im mnogi zamjeraju i zbog čega nitko ne spominje Atlantu među momčadima koje favoriti za Super Bowl, iako ima prednost domaćeg terena kroz doigravanje - pokazati klasu kada je to najvažnije, i protiv najjačih protivnika. Mislim da to Atlanta može, iako dobro pamtim slabe partije protiv Giantsa lani ili Packersa preklani. Ryan je predobar QB da bi baš bio potpuni prolaznik u svakom doigravanju koje zaigra.

2. kategorija: Relativno sigurni

Cincinnati Bengals 10-6 (više od 8.5): Nisu baš izgledali kao dobar pick početkom sezone, no uhvatili su pravu formu u pravo vrijeme i progurali se ispred Pittsburgha, okončavši čak sezonu istim učinkom kao Baltimore. Bengalsi su sve bolji, mlada veza Dalton-Green nameće se kao jedna od najopasnijih u ligi, a diže se i obrana. Cincinnati ima neugodno gostovanje kod Houstona na početku doigravanja, no ako ne budu oprezni s Greenom (po meni, među tri najbolja hvatača u ligi), Texansi bi se mogli opeći na ovom protivniku. Pobjeda protiv Giantsa ili pobjeda u Pittsburghu u ključnoj utakmici dokazale su Bengalsima da su napravili korak naprijed u odnosu na lani, i da mogu sa samopouzdanjem doći u Houston.

Tennessee Titans 6-10 (manje od 7.5): Mike Munchak preživio je slabu sezonu, no pitanje je ima li dovoljno štofa u Tennesseeju da iduće godine to bude dramatično bolje nego ove. Jake Locker pokazivao je naznake potencijala, no Titansima treba konzistentni QB, što Locker još nije. K tomu, veliki korak nazad napravila je obrana, a iako je malo oživio, Chris Johnson još uvijek nije RB kojem su se Titansi obvezali plaćati masne pare, pa i njih čekaju neke dugoročne odluke.

Tampa Bay Buccaneers 7-9 (više od 5.5): Novi trener Greg Schiano donio je očekivani pomak naprijed, a u jednom trenutku Bucsi su izgledali i kao solidan kandidat za doigravanje, ponajviše zahvaljujući razigranom napadu. Kakvi su im dometi za budućnost uvelike ovisi o razvoju QB-a Josha Freemana koji je na trenutke izgledao odlično, na trenutke prosječno. Ako on može uhvatiti kontinuitet, mogu i Bucsi, posebno jer su dobili odličnog RB-a u Dougu Martinu, no bojim se da bi Freeman već bio konzistentan kada bi to imao u sebi.

Arizona Cardinals 5-11 (manje od 6.5): Kada su krenuli s 4-0 uz pobjedu nad Patriotsima, ovaj pick je izgledao prilično slabo, no Cardinalsi su se nakon toga raspali, zbog čega je cijenu platio trener Ken Wisenhunt. Wisenhunt je bio genijalac kada je vječno neuspješnu Arizonu doveo do Super Bowla, a sada je krivac kada su se vratili u svoje "prirodno stanje". Što samo pokazuje koliko je za bilo kojeg trenera (ili hvatača) važno igra li QB-a Kurt Warner ili John Skelton.

San Francisco 49-ers 11-4-1 (više od 9.5): Jim Harbaugh pokazao je da prva godina nije slučajnost, da će jednostavno San Francisco pod njegovim vodstvom biti među najboljim momčadima lige. Harbaugh je već nakon tako kratkog vremena u NFL-u toliko samouvjeren da je u drugom dijelu sezone, dok su Ninersi igrali sasvim dobro, odlučio promijeniti startnog QB-a, iako je Alex Smith bio među statistički najboljim QB-ovima u ligi.

No, Harbaugh je procijenio da mu mladi Colin Kaepernick daje bolju šansu pobijediti u doigravanju, a kako 49ersi nisu izgledali nešto slabiji u regularnoj sezoni - Harbaughova odluka ima smisla, iako su ga mnogi čekali na nož. Smith je dobar QB koji ne griješi puno, no Kaepernick nudi više rješenja San Franciscu i potencijal da se vrate u utakmicu ako protivnik povede, što je sa Smithovim manje riskantnim načinom igre teže moguće.

3. kategorija: Dodir sreće

Cleveland Browns 5-11 (manje od 5.5): Još jedna gubitnička sezona koštala je posla Pata Shurmura, a o izboru novog trenera dakako ovisi i budućnost Brownsa. Teško je reći što su mislili kada su za QB-a budućnosti odabrali 28-godišnjeg (!) rookieja Brandona Weedena (prvo se bavio baseballom, pa tek onda footballom), koji je odigrao jednu prosječnu sezonu, ni blizu onoga što su odigrali Luck, Wilson ili Griffin pa da bi se Cleveland mogao veseliti narednim godinama. Drugim riječima, novi trener morat će i u potragu za novim QB-om, a na ovogodišnjem draftu i nema puno pravih potencijala.

New York Giants 9-7 (manje od 9.5): Učinak u regularnoj sezoni može biti vrlo relativan. Nitko to ne zna bolje od Giantsa, koji su lani također imali 9-7, ali su osvojili Super Bowl. Ovogodišnjih 9-7 nije dovoljno ni za doigravanje, pa se sezona može nazvati promašenom. Pokazalo se da roster Giantsa ima određenih nedostataka, hvatačka linija nije bila ni izbliza kvalitetna kao lani, a Eli Manning nije opravdao silne priče o tomu kako spada u kategoriju Bradyja, Manninga i Rodgersa. U doigravanjima možda da, ali tijekom cijele godine - definitivno ne.

Carolina Panthers 7-9 (manje od 7.5): Cam Newton nije nastavio tamo gdje je stao lani - od fantastičnog ugodnog iznenađenja, postao je frustrirani gubitnik. Carolina se mučila u raznim segmentima igre, pa se možda i ne trebaju baš previše navijači brinuti zbog slabije sezone svog mladog QB-a. Na kraju, tih sedam pobjeda ne izgleda tako loše kako je ponekada Carolina igrala, iako je, dakako, bila daleko od Super Bowla gdje su je neki pojedinci iz redova Panthersa vidjeli. Ako iduće sezone krenu malo prizemljenije, možda dočekaju i bolje rezultate.

Wild-card vikend

Imam dojam da su se zvijezde mogle posložiti i puno zanimljivije što se tiče rasporeda wild-card vikenda, pamtim i puno bolje ili barem atraktivnije okršaje od ovih koji nam dolaze. Primjerice, zar ne bi bilo interesantno vidjeti okršaj Andrewa Lucka i Peytona Manninga? No, to ne znači da same utakmice neće biti atraktivne i neizvjesne. Samom doigravanju ću se više posvetiti tijekom idućeg tjedna, sada samo prognoza svakog dvoboja od ovog vikenda kroz jednu rečenicu:

Houston - Cincinnati: Previše Fostera, previše obrane Texansa, previše napaljenih domaćih navijača za neiskusni Cincinnati.

Green Bay - Minnesota: Aaron Rodgers > Adrian Peterson, iako Peterson zaslužuje MVP nagradu.

Baltimore - Indianapolis: Chuckstrong.

Washington - Seattle: Više vjerujem obrani Seattlea nego obrani Washingtona, iako bih bio puno sigurniji kada bi se utakmica igrala u Seattleu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nebeska udica07.01.2013. u 17:22
    ja sam siguran da ravensi to dobijaju 24:9
    nebeska udica
  • Obrisan korisnik05.01.2013. u 19:19
    ja takoder vie sansi dajem Ravensima!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.01.2013. u 16:53
    Nema apsolutno nikakve šanse da coltsi dobe ravense.
    Obrisan korisnik