Fanatik

Howard i Garnett najveće pogreške izbora za All-Star

Tomislav Pacak • petak, 15.02.2013.
Howard i Garnett najveće pogreške izbora za All-Star
Foto: EPA

Izbor igrača za All-Star utakmicu svake godine izaziva određene kontroverze i nezadovoljstvo navijača, a posebno su dosljedni u lošim odlukama navijači. NBA liga smatra kako je to utakmica za navijače, pa tako navijači imaju pravo birati koga će gledati. No, ono što se čini kao legitiman marketinški potez u stvarnosti je često uzrokovalo dosta stvarnih košarkaških nepravdi, a drugačije nije ni ove godine.

Gotovo svaki sustav izbora najboljih igrača ima određenih mana. Od onih rukometnih smijurija kada je Ivano Balić MVP, a Kraus najbolji srednji vanjski do Fifinog izbora najbolje momčadi godine s 10 igrača iz dva kluba od kojih niti jedan nije došao ni do finala Lige prvaka, a kamoli je osvojio.

Pridružite se Tomislavu na Facebooku

Ako želite direktno s Tomislavom Pacakom komentirati aktualne sportske događaje, pridružite mu se na Facebooku klikom na link.

No, izbor startera na All-Star utakmici ipak ima posebnih bisera. Ozbiljniji problemi počeli su još prije deset godina kada je milijarda Kineza odabrala tada još "zelenog" Yao Minga ispred Shaquillea O'Neala u naponu snage i s tri uzastopna prstena prvaka. Kinezi su tako godinama birali Minga (kasnije je barem jedno vrijeme i bio (po)najbolji centar Zapada), ali jednako redovito i njegovog suigrača Tracyja McGradyja iako je pred kraj njegove karijere to već bilo smiješno.

2006. Amare Stoudamire skupio je 270.000 glasova iako nije odigrao niti jednu utakmicu, a godinu prije je Vince Carter odabran za startera iako se trudio igrati najgore što može kako bi otišao iz Toronta. Za nagradu, evo ti mjesto startera na All-Star utakmici poručili su navijači, što dokazuje da većina tih glasača bira po imenima, a ne po onome što se uistinu događa te sezone. All-Star nastup nije beznačajna crtica u nečijoj karijeri, ti rosteri trebali bi biti dobar pokazatelj tko je, što i koliko učinio u određenoj NBA sezoni. Konkretno, Yi Jianlian nije 2009. bio bolji igrač od Bosha ili Piercea, ali je umalo dospio na All-Star utakmicu; srećom, Garnett je skupio više glasova za startnu postavu, a za klupu ga treneri, dakako, nisu odabrali.

Stoga, nije iznenađujuće da su i ove sezone ozbiljnije nepravde vezane za početne momčadi, a ne za klupe iako su i treneri imali jednu ozbiljniju omašku.

Istočna konferencija

Starteri: Rajon Rondo*, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, LeBron James, Kevin Garnett
Klupa: Chris Bosh, Tyson Chandler, Luol Deng, Paul George, Jrue Holiday, Kyrie Irving, Joakim Noah
* - zbog ozljede je Rondo otpao, a David Stern pozvao je Brooka Lopeza; u početnoj postavi Ronda će zamijeniti Chris Bosh po odluci trenera Spoelstre.

Možda bi Stern trebao birati kompletne momčadi. Naime, najveću pogrešku cjelokupnog izbora ispravio je upravo povjerenik lige nakon što je zbog teške ozljede koljena otpao Rajon Rondo. Stern je umjesto njega pozvao centra Brooklyna i povukao ispravan potez.

Lopez je, zapravo, morao biti u početnoj postavi Istoka kao uvjerljivo najbolji igrač tada treće, a sada četvrte momčadi Istoka koja, usput budi rečeno, nije do tog trenutka imala niti jednog predstavnika. S 19 poena po susretu najefikasniji je centar u ligi, popravio se i obrambeno (šesti je bloker lige) i vjerojatno najbolje od svih skupocjenih zvijezda Netsa isplaćuje dolare uložene u njega. Nije briljantan, i posebno u obrani još uvijek ima rupa, kao i cijela momčad, no Lopez je zaslužio biti na toj utakmici. S obzirom na konkurenciju, koja je na Istoku daleko slabija nego na Zapadu, zaslužio je biti i starter.

Što ujedno znači i da Kevin Garnett nije zaslužio početnu postavu. Štoviše, Garnett nije zaslužio biti na ovoj All-Star utakmici. To ne umanjuje Garnettovu veličinu kao košarkaša, no Boston je sasvim prosječna momčad ove sezone, a Garnettove brojke daleko su od takvih da bi onda opravdale njegovo uvrštavanje. Po brojkama, on nije bolji od igrača poput Boozera, Millsapa, Jeffersona ili Davida Westa koji redom nisu na All-Star utakmici. Štoviše, njegovo mjesto na klupi (Lopez bi umjesto njega trebao biti u početnoj postavi) trebao je dobiti suigrač Paul Pierce koji također ne briljira, ali koji je ipak pokazao više ove sezone te je češće spašavao Celticse.

Što smatrate pogreškom u izboru na Istoku?

ANKETA#508

Kod ostatka početne postave nema upitnika - LeBron, Carmelo i Wade očiti su starteri, a iako bi se mogao navući i pokoji argument za Irvinga ili Holidaya ispred Ronda, Rondo je igrao u boljoj ekipi i kvalitetnije je razigravao suigrače.

Što se klupe tiče, nema onoga što bih nazvao očitim pogreškama, radi se o nijansama i ukusu. Dojma sam kako Chandler (obrambeni stožer ugodno iznenađujućih Knicksa, napadački iznimno učinkovit), Bosh (vrlo dobar i konzistentan ove sezone u najboljoj momčadi Istoka), George (prvo ime vrlo dobrih Pacersa), Holiday (lider solidne Philadelphije) i Irving (na dobrom putu ugurati se među najbolje jedinice u ligi) nisu ni najmanje upitni. Nisam siguran da Bullsi zaslužuju dva All-Stara (jer pobjeđuju kao momčad, dok Pacersi i Netsi imaju po jednog, a Atlanta niti jednog), pa bih između Denga i Noaha jednog izbacio i ugurao ili Ala Horforda ili Josha Smitha. Statistički, Smith je bolji od Denga, Horford od Noaha (Noah je puno bolji obrambeno), pa bih se odlučio za Smitha i Noaha. No, ponavljam, ovdje se već radi o nijansama.

Veće pogreške: Garnett/Lopez (prva postava), Garnett/Pierce (Smith, Horford) (klupa)
Manje i eventualne pogreške: Deng/Smith (klupa), Noah/Horford (klupa)

Zapadna konferencija

Starteri: Chris Paul, Kobe Bryant, Kevin Durant, Blake Griffin, Dwight Howard
Klupa: LaMarcus Aldridge, Tim Duncan, James Harden, David Lee, Tony Parker, Zach Randolph, Russell Westbrook

Što smatrate pogreškom u izboru na Zapadu?

ANKETA#509

Kao i na Istoku, navijači su promašili - centra. Dwight Howard nije zaslužio biti starter na ovoj All-Star utakmici, štoviše, vjerojatno nije zaslužio niti biti u Houstonu. Los Angeles Lakersi deseta su momčad konferencije i ne mogu imati dva All-Stara, a posebno ne dvojicu startera. I dok se Kobeovo uvrštavanje može opravdati činjenicom da cijelu sezonu igra na visokoj razini, da vuče Lakerse i bori se onako kako se očekuje od igrača s tim zlatno-ljubičastim dresom, Howard se uglavnom žali, na suigrače, na ozljede, na trenere, na medije, na kritičare, a njegove igre daleko su od onih u Orlandu. Operacija leđa ostavila je traga na njemu, sa 16 poena i 12 skokova u prosjeku u jednoj ispodprosječnoj momčadi on ne zaslužuje All-Star utakmicu ništa više od, primjerice, DeMarcusa Cousinsa koji ima 17 poena i 10 skokova za Sacramento. A Zapad ima puno boljih kandidata za Houston od Cousinsa.

U početnoj postavi moralo se naći mjesta za Tima Duncana koji je igrao kao preporođeno za opet odlične San Antonio Spurse, a na klupi bi se otvorilo mjesto za jednoga od igrača koji su "izvisili" - prije svih, to su Stephen Curry, Marc Gasol i Serge Ibaka, eventualno još i Jamal Crawford.

Harden, Parker i Westbrook (kao i Duncan) su bez razmišljanja zaslužili biti dio klupe Zapadne konferencije, s time da bi u nekom paralelnom svemiru gdje se do kraja cijeni ostvareno u aktualnoj sezoni, i pojedinačno i timski, Parker bio starter zajedno s Paulom, dok bi Kobe zbog učinka Lakersa krenuo s klupe.

Ostatak klupe Zapada mogao se i drugačije posložiti. Konkretno, iako nemam što prigovoriti uvrštavanju Davida Leeja i Zacha Randolpha, mislim da su ove sezone za odlične igre Golden Statea i Memphisa za nijansu zaslužniji Steph Curry i Marc Gasol. Curry je najbolji strijelac koji nije pozvan u Houston, on je igrač na kojem počiva stil Warriorsa, dok je Gasol i obrambeno i napadački temelj igre Memphisa. Njegove brojke nisu tako impresivne, no tko gleda utakmice Grizzliesa zna koliko njegova odlična igra u obrani ove sezone, kao i zrela napadačka igra s izvrsnim pregledom zbivanja znači Memphisu. Niti jedna od tih momčadi nije toliko dobra da bi poput Clippersa, Spursa i Thundera imala dvojicu "zastupnika", posebno ne kada jedan Denver ili također vrlo dobra Utah nemaju niti jednog, pa se izbor očito sveo na te timske dvoboje.

LaMarcus Aldridge me nije impresionirao u tolikoj mjeri, no s 21 poenom i devet skokova u prosjeku dovoljno je bolji od kandidata Jazza ili Nuggetsa da bude izbor s kojim se "može živjeti", iako bi mnogi rekli da su za Blazerse čak važniji rookie Damian Lillard i/ili Nicolas Batum.

Šteta je što Denver nema predstavnika, no Nuggetsi su duboka momčad u kojoj je teško reći tko je najbolji igrač, a samim time i tko bi ih trebao predstavljati u Houstonu. Ni Lawson ni Gallinari ni Iguodala nisu bolji, pa nisu čak nisu ni blizu onih koji su našli svoje mjesto u Toyota Centru. Slično vrijedi i za Utah.

Veće pogreške: Howard/Duncan (prva postava), Howard/Gasol (Curry, Ibaka) (klupa)
Manje i eventualne pogreške: Lee/Curry (klupa), Randolph/Gasol (klupa), Aldridge/Curry (Gasol) (klupa)

No, glasovanje je odavno završeno, pa je ovo "žalovanje" tek zgodno kako bismo se podsjetili da treneri ipak bolje znaju od publike. Bez obzira na poneku pogrešku, u Houstonu će se okupiti svjetska košarkaška krema, pa svi koji volite zakucavanja i atrakcije - nećete propustiti ni ovaj All-Star susret. Obično se i sam navučem, pa nakon dvije minute izgubim živce zbog broja otvorenih (i promašenih trica), loše obrane, nepostojećih rotacija, svega onoga što rade najlošije momčadi u ligi.

No, uvijek ostaje nada da će Gregg Popovich ponuditi nešto zabavno u minutama odmora i mini-intervjuima tijekom utakmice...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sk1p218.02.2013. u 21:34
    promaseni clanak... al kad vec komentiram, najveci promasaj ovog all starsa je odluka ESa da umjesto ronda u petorku uvrsti Bosha?! imo all stars tekma je zapravo bedastoca koja je mozda nekad imala svrhu, danas bas i ne. svi samo cekaju da to projde pa da opet mogu gledat kosarku. i ako bi vec... [više na forumu]
    sk1p2
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 20:12
    ovakvo elementarno nepoznavanje kosarke se stvarno rijetko vidja, a kad se takav jos sam naziva sportskim novinarom, onda je tragedija dvostruko veca...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 15:23
    uuuuuuuuu ako je kardashian na klupi zbog njega onda svaka cast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 13:39
    kad već spominješ paula, upravo on je rekao da je deandre jordan čudo od zakucavača, da jedini on od velikog trojca (griffin, howard, on) ima kordinaciju braniča pri zakucavanju i da je zbog toga bolji.a to da je panj nema veze sa zakucavanjem. inače taj panj je zakucao odoma za klupu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 12:26
    ma kakav crawford,ak za currya nema mjesta di ce onda on a denadre jordan je takav panj kakvog nema.frajer gađa slobodno i pogodi vrh table,majko bozja,i to sta zakuca je alley oop sta mu paul namjesti na tacni,nije tu nista spektakularno,faried i blake su za njega avioni.
    Obrisan korisnik