Fanatik

Predstavljamo Atlantic: Boston i Philadelphia "tankiraju", Brooklyn želi sve i odmah

Bernard Jurišić • četvrtak, 10.10.2013.
Predstavljamo Atlantic: Boston i Philadelphia "tankiraju", Brooklyn želi sve i odmah

E, da. Došlo je i to vrijeme. Mjesecima smo patili, čekali, budili se u dubokoj noći glavinjajući pospani i nadajući se da je počelo. I dočekali smo konačno taj listopad. Ljeto je bilo burno, promjene u svim momčadima nikad veće. Ajmo vidjeti što je tko napravio, kako stoji i čemu se nada...

BOSTON CELTICS

"Neka tankiranje otpočne", podviknuo je Danny Ainge, skinuo osigurač s granate i aktivirao je unutar zidina TD Gardena. Jedni će reći godinu ili čak dvije prekasno, drugi u pravo vrijeme za "Draft budućih Hall of Famera 2014". Bilo kako bilo - otišli su Pierce, Garnett, Terry, otišao je trener Doc Rivers, ostao je tek Rajon Rondo. A pitanje je koliko će dugo i on.

Dok bude gledao s tribina prvi dio sezone čekajući savršen trenutak da se vrati nakon operacije koljena, Rondo će imati puno vremena za dobro razmisliti. Želi li sudjelovati u nečemu što će se barem dvije ili tri sezone zvati "čekanje boljih vremena" ili će inzistirati na odlasku već ove?

Trenutno je na očekivanoj "Boston je moja momčad, zašto bih želio otići?" špranci, ali pravu istinu znat ćemo tek kad zaredaju porazi. A zaredat će. A dok Boston opet bude u situaciji da ima više pobjeda od poraza, Rondu će aktualni ugovor odavno isteći. Ainge sigurno neće riskirati da ostane bez ičega kad u pitanju jedan od vodećih playmakera lige.

Ako tome dodamo i činjenicu da je Ainge više nego očito ključeve "rebuildinga" dao u ruke mladog, ali iznimno zanimljivog NCAA trenera Brada Stevensa, a ne u ruke svoje jedine preostale zvijezde na parketu, čini se da će Rondo teško dočekati kraj sezone u zelenom dresu. Ako nije bilo emocija prema Paulu Pierceu (recite da sam staromodan, ali po meni je "The Truth" morao završiti karijeru u Bostonovom dresu na ovaj ili onaj način), budite sigurni da ih neće biti ni prema Rondu.

Što se tiče ekipe za novu sezonu, nije Boston po imenima baš "totalna tragedija", posebno ne sa zdravim Rondom. I posebno ne na Istoku gdje uvijek možete ući u seriju "lakših" utakmica koje vam dignu ego. Međutim, jasno je da ove sezone, a vjerojatno i sljedeće, pobjede Celticsima neće biti prvi cilj. Pa ni drugi. Cilj će biti osigurati što više kuglica u lutriji koja će dijeliti "pozivnice" za naredni Draft.

Sudeći po kompoziciji momčadi bez prave "petice", bez prave zamjene za Ronda i bez pravog smisla - jedini cilj ove sezone je osigurati što više lutrijskih kuglica. A kad je nekome cilj izgubiti što više utakmica, čemu uopće analizirati njihove realne domete?

Petorka: Rajon Rondo, Courtney Lee, Jeff Green, Gerald Wallace, Brandon Bass
Pomoć s klupe: Avery Bradley, Jordan Crawford, Kris Humphries, Vitor Faverani, Keith Bogans, Kelly Olynyk
Domet na Istoku: 13-15
Pitanje svih pitanja: Hoće li Rajon Rondo i u zadnjoj utakmici sezone nositi dres Celticsa?

BROOKLYN NETS

Netsi su sve ono što Celticsi nisu. Momčad koju ne zanima budućnost, negi samo i isključivo - sadašnjost. Gazda Prohorov ovog ljeta nije pitao "koliko to košta", a košta strašno puno. Blizu 200 milijuna. Za taj novac bogati Rus je kupio nadu. Kupio je potencijalno šampionske sastojke, ali hoće li od njih Jason Kidd umijesiti šampionsko tijesto - znat ćemo u lipnju naredne godine. Saznamo li to već u svibnju - moći će se reći da je Prohorov ušao u probrano društvo onih koji su spiskali stotine milijuna, a nisu dobili ništa. Još je jedan takav vrlo blizu. Udaljen samo Brooklynskim mostom preko East Rivera.

Na papiru Netsi izgledaju impresivno. Imaju sve. Iskustvo, mladost, glad, motivaciju, obrambeni potencijal, napadački potencijal, visinu, širinu, dubinu - što god hoćete. Usuđujem se reći da ne postoji momčad koja ima toliko široku lepezu kvalitetnih rješenja kao što ih imaju Netsi. Kvragu - za 180 milijuna tako i treba biti. Gotovo za svaku poziciju imaju dva iznimno kvalitetna rješenja.

Jasno je da Pierce i Garnett više nisu u cvijetu mladosti, no njih će Netsi zapravo trebati tek tamo u travnju, svibnju, lipnju. Dotad će postao odrađivati "neki drugi klinci", a Pierce i Garnett će uvodne 82 utakmice koristiti za "zagrijavanje" i doziranu "potrošnju po potrebi". I čuvanje od ozljeda.

Pitanje je, međutim, može li sve to skupa na pravi način "izmijesiti" rookie u trenerskoj ulozi - Jason Kidd. Iako je riječ o jednom od najinteligentnijih košarkaša današnjice (ili ako ćemo biti precizniji - jučerašnjice), na stotinama primjera smo vidjeli da sjajan igrač ne znači automatski i sjajan trener. Michael Jordan je najbolji košarkaš i najdominantniji vođa koji se u svijetu košarke ikad pojavio, pa je svejedno u krugu najgorih predsjednika koje je NBA liga u zadnjem desetljeću imala.

Je li se Prohorov previše kockao kad je svoju skupu igračku dao treneru početniku - makar se on zvao i Jason Kidd? Saznat ćemo.

Petorka: Deron Williams, Joe Johnson, Paul Pierce, Kevin Garnett, Brook Lopez
Pomoć s klupe: Jason Terry, Andrej Kirilenko, Reggie Evans, Alan Anderson, Andrew Blatche, Mirza Teletović
Domet na Istoku: 1-3
Pitanje svih pitanja: Je li Jason Kidd trener koji od šampionskih sastojaka može zamijesiti šampionsko tijesto?

NEW YORK KNICKS

Knicksi nisu previše "pretumbali" svlačionicu u odnosu na prošlu sezonu. Čak su se i malo "pomladili", makar je upitno koliko će im to na koncu donijeti rezultata. Prošle godine dovedeno je nekoliko veterana koji su imali ulogu u kontroliranju ega Carmela Anthonyja, što u principu i nije loše izgledalo. Kako će u narednoj sezoni Melo izgledati bez kontrole onih čije je mišljenje poštovao jedno je od važnijih pitanja u projekciji nove sezone Knicksa.

Osim umirovljenog Jasona Kidda, izgubili su Chrisa Copelanda kojeg je zgrabila Indiana, te "specijalca" Stevea Novaka koji je uz pickove budućih Draftova završio u Torontu za Andreu Bargnanija. Čovjeka koji je izazvao najviše prijepora od strane navijača Knicksa. Zar netko tko nije uspio u Torontu može uspjeti u New Yorku? I vrijedi li za takvog igrača izgubiti čitavu kratkoročnu budućnost? Knicksi praktično više nemaju ozbiljan pick u narednih nekoliko Draftova.

Neki kažu da će Bargnani bolje funkcionirati u sustavu u kojemu neće sva svjetla biti uperena u njega, za razliku od Toronta gdje je na silu morao opravdati ulogu prvog picka. Neće biti uperena svjetla? U New Yorku? Budite ozbiljni. Bargnanija će "najveće tržište" pojesti za doručak ukoliko ne pokaže barem ozbiljan napredak u odnosu na ono što ga je u Torontu obilježilo jednim od najmanje vrijednih prvih izbora zadnjih godina.

Bargnani je "obrambeno zakinut", više voli tricu nego reket, ali trica je u New Yorku popunjena. Njegov tijelo Knicksi trebaju za pomoć Chandleru i Svjetskom Miru u reketu, a ne Anthonyju i Smithu na trici. Ako to Talijan shvati i prihvati, možda će moći i ponešto pomoći. Ali teško da će biti "ono nešto" što Knicksima nedostaje za ozbiljnu šampionsku utrku.

Tužna je, međutim, činjenica da se veliki dio navijača moli da igrač od 20+ milijuna što duže produlji svoj boravak na rehabilitaciji, umjesto na parketu. Amar'e Stoudamire dočekat će mirovinu bez ozbiljnije uloge u Knicksima, a jedino dobro vezano uz njega je što će njegov maksimalan ugovor Knicksi morati trpjeti još "samo" ovu sezonu. Naredne će ga vjerojatno moći nekome "utrpati" jer su takvi ogromni izlazni ugovori uvijek atraktivan sadržaj za razmjenu.

Knicksi su po potencijalu iza Miamija, Brooklyna i Indiane, o Zapadu da ni ne govorimo. Ono što je veći problem od činjenice da ni ove sezone neće biti prvaci je to što klub nema jasnu strategiju što želi i kad to želi. GM Glen Grunwald koji je slagao momčad za novu sezonu dobio je otkaz prije njezinog početka, a što bude više poraza to će se više spominjati mogućnost da Carmelo Anthony narednog ljeta iskoristi mogućnost da napusti Madison Square Garden. I preseli, recimo, hm, u - Brooklyn?

Petorka: Raymond Felton, JR Smith, Carmelo Anthony, Metta World Peace, Tyson Chandler
Pomoć s klupe: Amar'e Stoudamire, Andrea Bargnani, Pablo Prigioni, Iman Shumpert, Kenyon Martin, Tim Hardaway, Beno Udrih
Domet na Istoku: 4-6
Pitanje svih pitanja: Kako će glava i ego Carmela Anthonyja funkcionirati bez prismotre veterana poput Kidda i Cambyja?

PHILADELPHIA 76'ERS

Ako je Boston sve napravio da bi si osigurao što više poraza u narednoj sezoni, što onda reći za Philadelphiju? Sve što su napravili u zadnja tri mjeseca vodi u jednom smjeru - izgubiti što više utakmica i osigurati što više lutrijskih kuglica. Zbog toga su odustali od Andrewa Bynuma bez da je odigrao ijednu utakmicu za njih, zbog toga su se riješili Jruea Holidaya nakon sezone u kojoj je postao All-Star igrač.

Pričati išta o listi igrača na koju računaju u narednoj sezoni je besmisleno, projicirati njihove domete igdje drugdje osim na 14. ili 15. mjesto Istoka je bespotrebno. Kao što će za Sixerse najveći poraz i promašaj biti ako uz sve što su napravili da budu što gori - na kraju ne zauzmu to toliko željeno posljednje mjesto.

Nekolicina mladih igrača dobila su jedinstvenu priliku, mogu se razvijati bez ikakvog pritiska očekivanja, griješiti, ispravljati pogreške, pogađati, promašivati bez da se itko na njih naljuti. Za dvojicu igrača kriteriji će ipak postojati. Evan Turner će u ovoj sezoni odgovoriti na pitanje krije li se u njemu potencijal za velika djela ili će i on postati dio "potrošne robe" koja će u naredne dvije-tri sezone definirati budući izgled Sixersa.

Drugi je Nerlens Noel koji će zbog ozljede propustiti otvaranje, a kojeg se očekivalo na prvom mjestu prošloljetnog Drafta. Na kraju je kao šesti odabran od New Orleansa i ubrzo završio kao jedan od potencijalnih "komadića budućnosti" Philadelphije. Bit će zanimljivo pratiti hoće li dokazati da je šest klubova napravilo veliku pogrešku odričući se mogućnosti da s njime u glavnoj ulozi planiraju budućnost. Nisu do naslova uspjeli s Barkleyem, Iversonom, Iguodalom, "veliki vođa" u Philadelphiji i dalje se traži.

Petorka: Tony Wroten, Jason Richardson, Evan Turner, Thaddeus Young, Spencer Hawes
Pomoć s klupe: Nerlens Noel, Darius Morris, James Anderson, Lavoy Allen, Michael Carter-Williams
Domet na Istoku: 13-15
Pitanje svih pitanja: Koliko kuglica u Draft-lutriji možemo namaknuti?

TORONTO RAPTORS

Godine čudnih poteza i prosječnih/loših rezultata od Raptorsa nisu napravili "košarkaški ponos Kanade". Svi igrači koji su trebali biti zvijezde i nositelji kao da su tražili što brži povratak u granice SAD-a (Stoudamire, McGrady, Carter, Bosh), a kad su dočekali prvi pick potrošili su ga na Bargnanija.

A onda su konačno napravili dobar posao u klupskim uredima i dali momčad u ruke Masaija Ujirija. Čovjeka koji je dokazao kako ima i muda i pamet i sposobnost i koji će od Raptorsa zasigurno složiti bolji paket nego što su to bili lutajući zadnjih godina pod vodstvom Briana Colangela.

Prvi posao kad je uzeo uzde bio je - riješiti se Bargnanija. Za GM-a koji je ne tako davno "poharao" svlačionicu New York Knicksa u zamjenu za Carmela Anthonyja - Knicksi su bili logičan odabir za novi "posao godine". Kad god ne zna kako se riješiti onoga kojega ne želi, Ujiri uvijek ima "joker zovi". New York Knickse. Tako im je nakon Anthonyja uspio "uvaliti" i Bargnanija, dobivši pritom vrhunskog šutera Novaka, ali i još važnije - buduće Draft pickove. S kojima će Ujiri pokušati Raptorse napokon pretvoriti u "ponos Kanade".

Amnestirali su Linasa Kleizu, ostali i bez Alana Andersona, ali su klupu pojačali energičnim Tylerom Hansbroughom i prošlogodišnjim mu suigračem DJ Augustineom. Ujiri je u skučenom manevarskom prostoru ovog ljeta već napravio bolju momčad od prošlogodišnje, makar to i dalje nije ništa spektakularno. Njihova pozicija ovisi o tome što će odlučiti "dugoročna strategija". Je li bolje loviti posljednje mjesto za doigravanje i zaraditi poneki sponzorski bonus ili se potpuno opustiti i ne brinuti o plasmanu. Drugim riječima - ganjati što je moguće bolju Draft poziciju.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Ta bi odluka mogla biti "podebljana" mijenjanjem Rudyja Gaya, koji će na kraju sezone moći "odnijeti svojih 19,3 milijuna negdje drugdje". Teško je vjerovati da bi igdje mogao dobiti 19,3 milijuna koja će mu Raptorsi morati isplatiti ako ipak odluči ostati, pa je vjerojatnije da će ga se Ujiri pokušati riješiti već tijekom ove sezone kako bi uložio još nešto sredstava u "bolju budućnost".

Pitanje je samo hoće li uspjeti pronaći jednako "promiskuitetnu udavaču" za Gaya kao što je uspio za Carmela Anthonyja?

Petorka: Kyle Lowry, DeMar DeRozan, Rudy Gay, Amir Johnson, Jonas Valančiunas
Pomoć s klupe: DJ Augustine, Steve Novak, Landry Fields, Terrence Ross, Austin Daye, Tyler Hansbrough, Aaron Gray
Domet na Istoku: 10-12
Pitanje svih pitanja: Što će GM Masai Ujiri uspjeti dobiti za Rudyja Gaya?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.10.2013. u 19:42
    samo Brookly <3
    Obrisan korisnik
  • zrinkec28.10.2013. u 10:59
    Bradley će sigurno startati za Celticse, također vrlo vjerojatno Olynyk. Noel uopće neće igrati, te Phila će igrati s MCW i Andersonom od početka.
    zrinkec
  • Obrisan korisnik12.10.2013. u 01:20
    Dobar clanak, ali mi se prva petorka Celticsa cini pogresnom! Tesko da ce Bass igrat centra pokraj Olynyka i Humphriesa! A ne treba odbacit ni ovog Faverania koji izgleda jako dobro na ovim pripremnim tekmama! Bass ce vrlo vjerojatno na cetvorku, a Wallace na klupu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2013. u 14:08
    Članak je poprilično je površan i nadasve subjektivan. Sve u svemu, kad se za nešto kaže: puno zuji, malo meda daje..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2013. u 14:00
    Drugorazredni članak,trudom i sadržajem.Sorry al tako je.
    Obrisan korisnik