Fanatik

Central: Indiana nikad jača, Cleveland sanja LeBrona, Jennings od "indijanca" želi postati "poglavica"

Bernard Jurišić • petak, 18.10.2013.
Central: Indiana nikad jača, Cleveland sanja LeBrona, Jennings od "indijanca" želi postati "poglavica"
Foto: EPA

Chicago Bullsi napokon su dočekali povratak Derricka Rosea, kojeg je dočekala ista petorka, ali i posve različita klupa. Indiana se "podebljala" na praktično svim pozicijama, a Detroit i Cleveland sigurno će biti bolji nego prošle sezone. Milwaukee neće, ali barem više nemaju "kauboja i indijanca" na vanjskim pozicijama...

CHICAGO BULLS

Dvije sezone prohujale su s vihorom zbog jednog trenutka u kojem se Derrick Rose u bolnom grču uhvatio za koljeno. Trenutka koji je za Bullse značio životarenje i iščekivanje dobrih vijesti s rehabilitacije, a koji je Miamiju olakšao dvostruki naslov prvaka u tom periodu.

Rose se konačno vratio na parket, a tamo su ga dočekali Luol Deng, Joakim Noah i Carlos Boozer. I trener Tom Thibodeau. Svi ostali malo po malo završili su negdje drugdje. Neki već i "trećdje". Rose će u novi juriš prema vrhu krenuti s istim, a opet drugačijim Bullsima.

Spomenuta jezgra ostala je na broju i s njom, uz dodatak Jimmyja Butlera koji je iskoristio priliku čekajući na povratak "franšiznog igrača", Bullsi imaju petorku kojom bez daljnjega mogu "prijetiti svijetu". Problem je, međutim, što klupa Bullsa nikako ne prati najviše ambicije s kojima se Rose vraća na parket.

U redu, Mike Dunleavy može sve što je mogao Belinelli, Kirk Hinrich nije atraktivan kao Nate Robinson, ali je racionalan i poslužit će tu i tamo za odmoriti vanjske startere. Taj Gibson može donijeti minute odmora za Boozera ili Noaha, ali tu priča praktično završava. Računica da će Tony Snell, Nazr Mohhamed ili Mike James poslužiti kao nužan sastojak za šampionski koktel nikako mi nije realna. Bullsi se jednostavno moraju "proširiti".

Da se odmah kreće u doigravanje, dao bih Bullsima jednaku šansu za skinuti Miami kao i Pacersima i Netsima. Ali s obzirom da nas prije doigravanja čekaju 82 utakmice u kojima će glavne poluge Bullsa imati (pre)malo odmora, bojim se da se ne "potroše".

Ono, međutim, što može dati optimizma navijačima Bullsa su dvije stvari. Prva je trener Thibodeau koji uvijek zna što želi od igrača koje ima na raspolaganju i ako postoji trener kod kojeg netko s klupe može "eksplodirati" onda je to on. Druga je potencijal u ističućem ugovoru Luola Denga (14,3 milijuna), za kojeg bi se tijekom sezone mogla značajno proširiti rotacija ako se nađe pravi interesant.

Petorka: Derrick Rose, Jimmy Butler, Luol Deng, Carlos Boozer, Joakim Noah
Pomoć s klupe: Kirk Hinrich, Mike James, Mike Dunleavy, Taj Gibson, Nazr Mohhamed, Tony Snell
Domet na Istoku: 4-6
Pitanje svih pitanja: Je li Derrick Rose sanirao ozljedu koljena i u svojoj glavi?

CLEVELAND CAVALIERS

Cavsi su sreću koju im je u zadnje tri lutrijske godine donio Nick Gilbert, sin vlasnika Dana, iskoristili za slaganje potpuno nove petorke. Na tri zadnja drafta na kojima su imali dva prva i dva četvrta izbora birali su "jedinicu" (Kyrie Irving), "dvojku" (Dion Waiters), "trojku" (Anthony Bennett) i "četvorku" (Tristan Thompson). A s "peticom" su se odlučili kockati u liku Andrewa Bynuma.

Ključevi organizacije su u rukama Kyriea Irvinga, koji je prošle sezone pokazao da je sposoban ispuniti sve potencijale koje donosi prvi "pick". Pitanje je, međutim, hoće li isto dobiti i od iznenađujućeg ovoljetnog prvog "picka" Bennetta. Dobiju li od njega već u prvoj sezoni ono što se od prvog izbora očekuje - Cavsi će imati razloga za slavlje. Tim više što su ovog ljeta napravili dobar potez dugoročnim vezivanjem Jarreta Jacka, koji bi trebao održavati visoku razinu igre kad Irving ode na klupu.

Problem, međutim, leži u reketu. Tamo će pomagati mladci Thompson i Bennett, no glavni posao trebali bi odrađivati Bynum i Anderson Varejao. Dvojica igrača koji su u prošloj sezoni zajedno odigrali 25 od 164 utakmice. Dvojica igrača koja gotovo da i ne pamte sezonu u kojoj nisu pauzirali zbog ozljeda i čije je krhko zdravlje potpuno oprečno moćnim tijelima kojima raspolažu.

Budu li spomenuta dvojica sposobna odigrati po 50-ak utakmica tijekom sezone u punoj snazi, nemam ni najmanje dvojbe da će Cavsi u doigravanje. Problem je, međutim, što ne bih uložio niti kunu da će se to uistinu i dogoditi.

Navijači Clevelanda u narednoj će sezoni imati još jednu zabavu. Jedan intervju LeBrona Jamesa pokrenuo je "mokre snove" svih navijača koji nisu zapalili njegove dresove kad je 2010. nosio svoje talente na South Beach. Povratak kući nakon što odradi četvrtu sezonu u Miamiju? Vraćanje dugova i povratak Clevelanda u borbu za naslov? Ta će priča biti sve glasnija što Irving i društvo budu imali više uspjeha.

Petorka: Kyrie Irving, Dion Waiters, Anthony Bennett, Tristan Thompson, Anderson Varejao
Pomoć s klupe: Jarrett Jack, Andrew Bynum, CJ Miles, Earl Clark, Alonzo Gee, Tyler Zeller, Sergej Karašev
Domet na Istoku: 7-9
Pitanje svih pitanja: Mogu li biti toliko dobri da zainteresiraju LeBrona za povratak?

DETROIT PISTONS

Pistonsi bi u novoj sezoni mogli biti jedna od najzanimljivijih momčadi za gledati. Njihovi energični, mladi "twin-towersi" Greg Monroe i Andre Drummond dobili su itekako značajnu potporu za debelo premašivanje prošlogodišnjeg učinka od 29 pobjeda. Stigli su Josh Smith, najatraktivniji slobodni igrač prošlog ljeta, Brandon Jennings, Luigi Datome i možda najvažniji od svih - Chauncey Billups.

Joe Dumars uspio je nagovoriti srce svoje posljednje šampionske momčadi na "povratak kući". Da bude mentor mladim snagama na kojima Pistonsi planiraju proboj u sam vrh Istoka u sezoni 2014/15. Da, u borbu za naslov.

A Brandon Jennings, čovjek koji je doveden da bude "kompjutor" te nove potencijalno šampionske momčadi itekako treba mentora. Mentora koji će "indijanca" Jenningsa pretvoriti u "poglavicu" Jenningsa. Još uvijek za to ima vremena, Jenningsu su tek 24 godine, valjda su mu dosta četiri koje je izgubio u Bucksima igrajući tek za osobne, ne i za momčadske ciljeve.

Ukoliko se Jenningsova glava sredi (viđali smo i dramatičnije promjene, nije nemoguće), osovina s moćnim Smithom, Drummondom i Monroeom unutar i oko reketa zvuči potencijalno zastrašujuće. Nedostaje jedan iskusni šuter, "ubojica" koji će spremati povratne lopte iz reketa, vidjet ćemo kako će izgledati debitantske sezone dvojice potencijalnih rješenja na toj poziciji, Datomea i Caldwell-Popea.

Ako se i ne pokažu zadovoljavajućim rješenjima, narednog ljeta Dumars će u potragu za pojačanjima moći krenuti sa 17 milijuna koji će mu preostati nakon što isteknu skupi ugovori Stuckeya i Villanueve.

Petorka: Brandon Jennings, Rodney Stuckey, Josh Smith, Greg Monroe, Andre Drummond
Pomoć s klupe: Chauncey Billups, Will Bynum, Kentavious Caldwell-Pope, Luigi Datome, Charlie Villanueva, Kyle Singler, Jonas Jerebko
Domet na Istoku: 4-6
Pitanje svih pitanja: Može li Billups od Jenningsa napraviti "ozbiljnog" playmakera i vođu momčadi u narednim sezonama?

INDIANA PACERS

Nekoliko puta se prošlih godina događalo da Pacersi "bljesnu", slože dobru momčad, a onda je još brže izgube jer ne žele trošiti (puno) preko Salary Capa. Srećom, ovog puta se to nije dogodilo. Nakon što je "osvojila svijet" izdanjima u prošlom doigravanju, kad su bili samo na jednu pobjedu od velikog finala, Pacersi u novu sezonu ulaze još bolji. Nisu se uspavali poput Orlanda nakon finala 2009., nego su u novu sezonu ušli s još više aduta.

Za razliku od Chicago Bullsa, koji su se s ozljedom Derricka Rosea "pogubili", Indiana Pacersi ozljedom svog glavnog igrača na kraju su - profitirali. Ozljeda Dannyja Grangera ubrzala je prijelaz Paula Georgea iz talenta u nositelja igre, a njegove prezentacije u seriji protiv Miamija prošle sezone oduševile su košarkaški svijet.

Granger se oporavljen vratio, ali u posve drugačijem statusu. Organizacija više nije (samo) na njegovim leđima, Pacersi su u međuvremenu odrasli. Osim Paula Georgea koji je postao "novi Granger", George Hill je skočio u razigravačku elitu, Roy Hibbert napokon dorastao svim svojim centarskim potencijalima, veteran David West postao ključna karika u reketu, a Lance Stephenson nezaobilazna višestruko korisna karika s klupe.

A ovog su ljeta "podebljali" praktično sve linije momčadi. CJ Watson debelo je poboljšanje na backup playu u odnosu na DJ Augustinea, Luis Scola je bolji igrač od Tylera Hansbrougha, a Chris Copeland će biti vrlo zanimljivo novo oružje treneru Franku Vogelu na nekoliko pozicija.

I sve to bez da smo uopće uključili povratnika Grangera. Koji je u završnoj godini ugovora, što znači da će u jednoj soluciji tijekom ove sezone moći biti razmijenjen za neko novo kvalitetno rješenje, a u drugoj će osloboditi 14 milijuna na njezinom kraju. Ili u trećoj - potpisati novi višegodišnji ugovor, svakako manje izdašan od prošlog, koji će mu omogućiti da nakon brojnih sezona prosječnosti i dalje bude dio konačno konkurentnih Pacersa.

I to konkurentnih za najviše dosege u najmanje dvije sljedeće sezone.

Petorka: George Hill, Paul George, Danny Granger, David West, Roy Hibbert
Pomoć s klupe: Lance Stephenson, CJ Watson, Chris Copeland, Luis Scola, Ian Mahinmi, Solomon Hill
Domet na Istoku: 1-3
Pitanje svih pitanja: Zadržati Grangera ili ga mijenjati za nove "komadiće" prije kraja sezone?

MILWAUKEE BUCKS

Ovo je meni osobno jedna od najnejasnijih organizacija u ligi. Mogao bih posvetiti čitav jedan blog nejasnim i nelogičnim potezima koje su povlačili samo u posljednjih desetak godina, ali me deprimira i sama pomisao na to. Stoga me nimalo ne čudi što su nakon Sacramento Kingsa upravo Bucksi postali nova "meta" grupacije koja želi vratiti NBA ligu u Seattle.

Bucksi su znali da za novu sezonu moraju nešto promijeniti, ali nisu baš imali neku radikalnu ideju što. Pa su "zamijenili" playmakera s Detroitom, šutera s Dallasom, backup šutera s Clippersima, vratili Carlosa Delfina, platili Garyju Nealu dobre igre u prošlogodišnjem doigravanju u dresu Spursa, dali Zazi Pačuliji ugovor života. I nakon svega toga nisu ništa značajno bolji. Dapače.

Jedino iole vrijedno pažnje što se Bucksa u narednoj sezoni jest pitanje hoće li Larry Sanders nastaviti napredovati prema centarskoj "kremi" i hoće li se OJ Mayo napokon prometnuti u nositelja. Za tu se ulogu nije uspio izboriti ni u Memphisu, ni u Dallasu, pa je odlučio pokušati u Milwaukeeju.

Ako je menadžment Bucksa uspio nešto dobro napraviti za sebe i za NBA ligu, onda je to razbijanje onog užasnog prošlogodišnjeg tandema na vanjskim pozicijama. Kakva će biti njihova "suradnja" mogle su predvidjeti čak i one ćiribu-ćiriba varalice u TV terminima iza ponoći koje nabijaju telefonske račune dokonih i lakovjernih predviđajući im budućnost kapanjem vrućeg voska u hladnu vodu.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Nije trebalo biti istinski prorok poput, recimo, Vidovitog Milana da bi se predvidjelo kako će završiti suradnja "kauboja" (Monta Ellis) i "indijanca" (Brandon Jennings).

Petorka: Brandon Knight, OJ Mayo, Caron Butler, Ersan Ilyasova, Larry Sanders
Pomoć s klupe: Luke Ridnour, Gary Neal, John Henson, Khris Middleton, Zaza Pačulia, Ekpe Udoh, Carlos Delfino
Domet na Istoku: 10-12
Pitanje svih pitanja: Koliko će morati smanjiti font da bi na dresu mogli napisati Antetokounmpo? Oprostite, ali ne vidim drugo pitanje u vezi ovakvih Bucksa na koje bi me iskreno zanimao odgovor.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.10.2013. u 16:40
    a dobro..nasmijo sam se čitajući o Milwakeeju pa sam zadovoljan..NBA se nakon godina nezanimljivosti vratio u VRh...i cijeli svijet ju opet sa zanimanjem prati...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2013. u 00:40
    kakva vam je to prognoza za Chicago 4,6 mjesto? kaj ste se našmrkali bijelog, pa Chicago može do 1,3 mjesta,naravno ako nebude ozljeda.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2013. u 19:58
    aj ne serite pizdarije da je chicagu klupa pistonsa odma bi svi vikali da su contenderi pistonsi imaju u drummondu potencijal za top 3 centra u naredne 2 godine a da ista drugo pratite osin chcaga lakersa iili celticsa znali biu da monroe najvjerovatnije NECE potpisat max ugovor nego ce vrlo lako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2013. u 19:48
    malo vise u zadnje vrime raspravljamo(i žučnije)o ovim temama koje autor pise,heh...uvik nas nesto natra da se ne slozimo,tako ni meni nisu jasne neke stvari...ono sta mi JE jasno je to da indiana ima odlicnu momcad(klupu najbolju u ligi uz brooklynovu)i ima najvece sanse u borbu s miamijem...ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.10.2013. u 19:05
    Ništa ne znači ništa. Sve nešto znači. Ekipa sa 0 pobjeda i 5 poraza. Predsezona nije ljetna liga.
    Obrisan korisnik