Fanatik

Southwest: Probuđeni Houston, neki novi Pelicansi, neki stari Spursi i što s Nowitzkim?

Bernard Jurišić • srijeda, 23.10.2013.
Southwest: Probuđeni Houston, neki novi Pelicansi, neki stari Spursi i što s Nowitzkim?
Foto: EPA

Konkurencija na Zapadu u narednoj sezoni bit će još oštrija nego prošle. Houston je u godinu dana iz osrednjosti skočio u borbu za vrh, New Orleans je promijenio i ime i boje i igrače, a u prvi od još dva pokušaja osvajanja naslova krenut će San Antonio Spursi...

DALLAS MAVERICKS

Mark Cuban dočekao je 2011. svoj naslov prvaka, vjerujući da će se, poput Lakersa ili Spursa, uspjeti održati u vrhu bez pravog "rebuildinga". Odmah nakon šampionske sezone izgubio je Tysona Chandlera, uskoro i Kidda i Terryja, "preživio" je samo Dirk Nowitzki. I oko njega se u ove dvije godine izmijenjalo sve, osim Shawna Mariona i trenera Ricka Carlislea.

Ovog ljeta Cuban je zazivao Dwighta Howarda i(li) Chrisa Paula, a dobio je Josea Calderona i Montu Ellisa. Razlika između prvo i drugospomenute dvojice razlika je i u ambicijama i kvaliteti Dallas Mavericksa u narednoj sezoni. A na kraju će Dallas još jednom izgledati onako kakve bude volje i forme veliki Nijemac. Koji je, usput budi rečeno, zagazio u 36. ljeto svoga životnog kalendara bez ugovora za sezonu 2014/15.

Dallas je ovog ljeta povukao nekoliko alibi-poteza kako bi se zadržao u zoni doigravanja, i tu negdje u principu i jesu. Borba za to posljednje mjesto i "topovska hrana" za nekoga od favorita Zapada realan je domet još jedne brzo i ne odveć temeljito slagane Cubanove momčadi. Na papiru čak i ne izgledaju dramatično loše, ali tri nova igrača u petorci, očigledno sporiji i stariji Nowitzki i puno obrambenih rupa na vanjskim pozicijama tjeraju na dojam da će na parketu izgledati puno lošije nego na papiru. Carlisle je dobar trener, pa valja računati na poneku pobjedu više i na "njegovu dušu".

No, ovo je sezona u kojoj će Mavsi definitivno morati odlučiti hoće li graditi kratkoročnu budućnost s Dirkom ili bez njega. S obzirom na Cubanove emocije prema Nijemcu teško je očekivati da će Dallas pred kraj karijere "šutnuti" Nowitzkog kao Boston Piercea. Ali NBA je to, a u njoj odavno ne postoji riječ "nikad".

Petorka: Jose Calderon, Monta Ellis, Shawn Marion, Dirk Nowitzki, Samuel Dalembert
Pomoć s klupe: Brandan Wright, Devin Harris, Vince Carter, Wayne Ellington, DeJuan Blair, Shane Larkin, Ricky Ledo
Domet na Zapadu: 7-9
Pitanje svih pitanja: Graditi budućnost s Dirkom ili bez njega?

HOUSTON ROCKETS

Darylu Moreyu pošlo je za rukom ono što je uspjelo malo generalnih menadžera u NBA ligi. Prosječnu momčad bez "tankiranja" dovesti u šampionski potencijal. Uoči prošle sezone zgrabio je Jamesa Hardena, uoči ove "ukrao" Lakersima Dwighta Howarda i složio jedan od potencijalno najuzbudljivijih vanjsko-unutarnjih tandema u ligi. No, posao još uvijek nije završen.

Rocketsi su s Howardom dobili na atraktivnosti i kompetitivnosti, no usprkos dvojici zvijezda ostatak kadra realno nije dorastao šampionskim ambicijama. Morey će morati još neke stvari "promiješati" da bi pronašao pravu muziku za orkestar kojim će u naredne četiri sezone naizmjence dirigirati tandem H&H.

Jeremy Lin odavno više ne živi u onoj bajci iz Knicksa, a uz njegove napadačke kvalitete neupitne su i obrambene mane. Kako će se nositi s Chrisom Paulom, Tonyjem Parkerom, Jrueom Holidayom, Mikeom Conleyem, Russellom Westbrookom, Stephom Curryjem i ostalima - vidjet ćemo. Ali bit će svakako spreman za jurnjavu po cijelom terenu i držanje visokog ritma u kojem će Rocketsi igrati.

U Omeru Ašiku imaju solidnu zamjenu za Howarda, ali i potencijal za razmjenu u kojoj bi možda dobili jednu kvalitetnu i iskusnu "četvorku", koja im definitivno nedostaje. Rocketsi će i drugu sezonu napredovati, doigravanje nije upitno, ali za nešto više od toga vjerojatno će trebati još malo "šampionskog materijala".

Petorka: Jeremy Lin, James Harden, Francisco Garcia, Chandler Parsons, Dwight Howard
Pomoć s klupe: Omri Casspi, Aaron Brooks, Patrick Beverly, Ronnie Brewer, Terrence Jones, Omer Ašik, Donatas Motiejunas
Domet na Zapadu: 4-6
Pitanje svih pitanja: Koji je sljedeći potez GM-a Daryla Moreya?

MEMPHIS GRIZZLIES

Iza "grizlija" je najuspješnija sezona u povijesti organizacije. Finale Zapada u kojem su doživjeli "metlu" od Spursa pokazalo im je da imaju moćan sastav koji je za mnoge protivnike vrlo nezgodan. No, nisu ništa napravili da bi dodatno ojačali svoje redove i šanse za novi korak naprijed.

Obrana će i u novoj sezoni biti njihov glavni zaštitni znak, kao i tandem "centara koji ne zakucavaju" koji će gospodariti reketom. Marc Gasol i Zach Randolph donijet će im puno prednosti, skokova i poena u reketu, ali kronično im nedostaje netko tko bi njihove povratne lopte spemao s poludistance. Vratio se Mike Miller, koji u teoriji može riješiti taj problem, ali u praksi baši ne. Uostalom, nije Miami slučajno ljetos amnestirao njegovo izraubano tijelo.

Ono što bi im mogao biti dodatan problem je odlazak trenera koji ih je posložio i doveo tu gdje jesu. Lionela Hollinsa zamijenit će jedan od brojnih trenerskih debitanata u novoj sezoni, njegov prošlogodišnji pomoćnik Dave Joerger. S istim kadrom i jačom konkurencijom, teško je očekivati neki ozbiljan korak dalje Memphisa u novoj sezoni.

Petorka: Mike Conley, Tony Allen, Tayshaun Prince, Zach Randolph, Marc Gasol
Pomoć s klupe: Mike Miller, Jerryd Bayless, Quincy Pondexter, Kosta Koufos, Nick Calathes, Ed Davis
Domet na Zapadu: 4-6
Pitanje svih pitanja: Kako će funkcionirati bez trenera Lionela Hollinsa?

NEW ORLEANS PELICANS

New Orleans je promijenio ime i boje i odlučio je odmah promijeniti i "krvnu sliku" svlačionice. Samo nekoliko minuta ljetošnjeg Drafta za ruke su se držali Anthony Davis i Nerlens Noel, koji bi svojim rasponima ruku valjda mogli pokriti pola širine terena. Noel je ipak završio u Philadelphiji, koja im je zauzvrat poslala novog All-Star playmakera Jruea Holidaya.

Iako mi je još uvijek nelogičan taj potez u svjetlu činjenice da su namjeravali zadržati Erica Gordona i k tome još krenuti po Tyrekea Evansa, činjenica je da su s tom trojicom na vanjskim pozicijama postali zanimljivi. Kako će to "klapati" druga je tema. Tri "zvjezdice" u borbi za ulogu prve opcije izvan reketa? Očito je menadžment Pelicansa na užem sastanku odlučio: "Idemo pokušati, pa ako ne prođe uvijek možemo jednoga zamijeniti".

Anthony Davis je napredovao, njegovo tijelo sve više sliči na ono iz NBA lige, a ne iz NCAA, ali imat će jako malo pomoći u reketu. Kako će on pokrpati sve rupe i pohvatati sve lopte u diviziji u kojoj će se svakih par dana susretati s Duncanom, Howardom, Gasolom, Nowitzkim? Vrlo teško. Drugo je pitanje koliko će Davis, koji je predodređen za "franšiznog igrača", uopće dobiti lopti od spomenute trojke koja će njome gospodariti.

To je i jedan od razloga zbog kojih sam pesimističan glede njihovih playoff ambicija sve i ako spomenuta trojka na vanjskim pozicijama napadački profunkcionira. Davis će imati jako malo prave pomoći u reketu, a ni Holiday, Gordon i Evans nisu baš neki obrambeni specijalci. Na papiru imaju zanimljiv potencijal, petorka u teoriji lijepo izgleda, ali nemaju pravog veterana koji bi mogao držati hijerarhiju svlačionice i "klepiti po ušima" bilo koju od zvjezdica kad iskoči iz tračnica.

Petorka: Jrue Holiday, Eric Gordon, Tyreke Evans, Ryan Anderson, Anthony Davis
Pomoć s klupe: Austin Rivers, Anthony Morrow, Darius Miller, Greg Stiemsma, Brian Roberts, Al-Farouq Aminu, Lance Thomas
Domet na Zapadu: 10-12
Pitanje svih pitanja: Koliko će lopti trebati Holidayu, Gordonu i Evansu kad budu zajedno na parketu?

SAN ANTONIO SPURS

Trica iz kornera Raya Allena u šestoj utakmici prošlogodišnjeg finala još će dugo proganjati Gregga Popovicha i sve navijače Spursa. Je li to bila posljednja prigoda za Duncana i društvo? Budućnost će pokazati. Ono što je donijela sadašnjost jest činjenica da su odlučili s istim snagama pokušati još jednom. Zapravo dvaput, jer svi najvažniji imaju ugovor i za 2014/15.

Usprkos istim likovima, osovina će se ipak malo promijeniti. Tony Parker i Tim Duncan su i dalje nedodirljivi, ali treći oslonac trokuta sve više će biti Kawhi Leonard, a ne Manu Ginobili. I od Dannyja Greena će se u narednoj sezoni očekivati puno više ozbiljnih minuta i utakmica nego u prošloj, Diaw, Splitter, Bonner - sve je to dobro poznata i uigrana "klapa" s jasno definiranim zadaćama. Među njima je i svakodnevna molitva da ozljede zaobiđu one prvospomenute.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Popovich je odlučio pustiti korisnog Garyja Neala i nadomjestiti ga Marcom Belinellijem i to rano u prijelaznom roku što sugerira da je baš želio Talijana. Hoće li se ušteda od oko pola milijuna dolara u godišnjoj gaži pokazati ispravnom, vidjet ćemo tijekom sezone.

Za navijače Spursa bi bilo dobro da ova Popovicheva odluka ne prođe kao ona o branjenju bez rađenja faula uoči spomenute Allenove trice. Jer Spursi više nemaju baš puno vremena. Clippersi su jači nego ikad, Durantu se vraća Westbrook, Harden je dobio Howarda, Curry Iguodalu, konkurencija se na Zapadu opasno zaoštrila. A u finalu tek vrebaju Miami, Brooklyn, Indiana, Chicago...

Petorka: Tony Parker, Danny Green, Kawhi Leonard, Boris Diaw, Tim Duncan
Pomoć s klupe: Manu Ginobili, Matt Bonner, Tiago Splitter, Marco Belinelli, Nando De Colo, Cory Joseph, Jeff Ayres
Domet na Zapadu: 1-3
Pitanje svih pitanja: Je li prošla sezona bila posljednja prilika?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vlacng28.10.2013. u 16:39
    Hahaha ova predodzba za Pelicanse je sramotna, mislim ako imalo pratis nba napisati da ce se boriti izmedu 10-12 pozicije je sramotna, oni ove godine sigurno imaju playoff. a sad cemo vidjet mogu li se jos ugurati oko 4,5 pozicije.
    vlacng
  • zrinkec28.10.2013. u 11:14
    Holiday sigurno nije igrač koji će loptu cariniti.
    zrinkec
  • Obrisan korisnik26.10.2013. u 02:26
    Stvarno ne mogu vjerovati što čitam za trojku Pelicansa, di im je obrana??? Pa jel tko gledao utakmice Phille, Jru Holiday je jedan od najboljih mladih playeva,u ofenzivnom ,a itekako i u defanzivnom dijelu. Pa frajer je u svim tekmama s Thunderom dobrano namučio Westbrooka,ima iznimno brze ruke,i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.10.2013. u 11:56
    Potpuno mi je neshvatljiv potez Memphisa da ne produže ugovor s trenerom koji je odradio najbolju sezonu u povjesti kluba. Nije baš sve njegova zasluga naravno, ali ipak wtf!? Gdje je tu logika..?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2013. u 20:15
    san antonio mi nekako ima podjednake sanse ko i clippersi za finale zapada,te 2 momcadi tamo vidin(obozavan okc al izgubili su k.martina i samo in klupu sad pogledajte,tako se nemore daleko)... i mali ispravak,evans nece igrat u prvoj petorci pelicansa,nekidan san gleda neka videa i u dogovoru s... [više na forumu]
    Obrisan korisnik