Fanatik

Pacific: Golden State Warriorsi napokon postali "ratnici", Clippersi i Lakersi zamijenili uloge

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 28.10.2013.
Pacific: Golden State Warriorsi napokon postali "ratnici", Clippersi i Lakersi zamijenili uloge
Foto: EPA

Kad mačke nema, miševi kolo vode. Bit će ovo možda i prva sezona otkako je NBA lige u koju će prvi favoriti za najviše pozicije u diviziji Pacific biti Los Angeles Clippersi i Golden State Warriorsi. Organizacije koje su desetljećima skupljale "gubitničku karmu" dočekale su svojih pet minuta. A možda i godina...

GOLDEN STATE WARRIORS

Nakon godina glavinjanja, Warriorsi konačno opet imaju potencijal za postati ratnici. Prošle sezone bili su jedna od najatraktivnijih momčadi za gledati, a u narednoj sezoni bi po svim pravilima struke morali biti još i bolji.

Šampanjac su otvorili riješivši se napokon utega u ugovorima Richarda Jeffersona i Andrisa Biedrinša, što im je omogućilo da svojoj ionako sjajnoj vanjskoj liniji dodaju i "kapitalca". Andre Iguodala će donijeti i iskustvo i poene i obrambenu čvrstinu na pozicijama gdje su obrambeno bili manjkavi.

Da bi si mogli priuštiti "kraljicu", morali su žrtvovati "pijune". Jarret Jack i Carl Landry imali su ozbiljnu ulogu u rotaciji prošle sezone, ali Warriorsi su odlučili kako je bolje uložiti u jednog pravog startera, nego u dva backupa. Što je, dakako, u ovom slučaju ispravna odluka.

S Iguodalom i oporavljenim Andrewom Bogutom Warriorsi imaju potencijal za začepiti sve rupe kroz koje im je "curilo" prošle sezone i biti istovremeno i opasni i atraktivni. Petorka je uistinu sjajna, klupa baš i ne osim Harrisona Barnesa. No, možda se i ona pojača tijekom sezone, iako manevarski prostor baš i nije velik.

Posebno nakon što su dogovorili produženje ugovora s Bogutom, koje me je, moram priznati, prilično iznenadilo. Ne zato što "naše gore list" ne zaslužuje 36 milijuna za još tri sezone nakon ove, nego iz pragmatičnog razloga što 28-godišnji Australac još nije dokazao da može izgurati sezonu bez ozljeda. Warriorsi su očito radije preuzeli taj rizik, od onoga da tijekom sezone Bogut proigra, pa ga na ljeto izgube. Iskreno držim palčeve da su pogodili, kako zbog njih, tako i zbog Boguta.

Petorka: Stephen Curry, Klay Thompson, Andre Iguodala, David Lee, Andrew Bogut
Pomoć s klupe: Harrison Barnes, Toney Douglas, Marreese Speights, Jermaine O'Neal, Draymond Green, Nemanja Nedović, Festus Ezeli
Domet na Zapadu: 4-6
Pitanje svih pitanja: Mogu li Curry, Lee i Bogut izgurati sezonu bez ozljeda?

LOS ANGELES CLIPPERS

Clippersi su odlučili "povisiti ulog". Iako su mnogi vjerovali da će sezona ili dvije Chrisa Paula u Clippersima biti tek premosnica za neku "ozbiljniju organizaciju", ne samo da je ponajbolji razigravač lige produžio ugovor do 2018., nego su mu uspjeli dovesti i trenera kojeg je želio i suigrače s kojima može biti itekako zadovoljan.

Doc Rivers dobio je u ruke osovinu Chris Paul - Blake Griffin, okruženu sjajnim šuterima Jamalom Crawfordom, JJ Redickom, Jaredom Dudleyem, Mattom Barnesom. Paula će odmarati čovjek koji je to već radio u New Orleansu Darren Collison, a najveći izazov za šampionskog trenera Bostona bit će povisiti obrambenu vrijednost te momčadi. Po tome su Pierceovi i Garnettovi Celticsi bili poznati.

Najveći problem nazire se u reketu, gdje će uz atraktivnog Griffina biti DeAndre Jordan, koji bi tamo trebao odrađivati "prljavi posao", davati i primati batine kako bi ostatak momčadi mogao krcati koš protivnika. Zamjena su mu ne odveć uvjerljivi Byron Mullens i veteran Antawn Jamison, pa će Rivers ipak imati dovoljno tijela za raubanje pod košem protiv suparnika s impresivnijom unutarnjom linijom od svoje.

Clippersi izgledaju baš dobro, bolje nego ikad u svojoj povijesti. Imaju širinu, imaju hijerarhiju, imaju sjajnog playmakera i uglednog trenera koji zna kako držati zvijezde u momčadi zadovoljnima. Imaju sve sastojke za šampionsku utrku. Osim imena koje je u NBA okvirima već generacijama simbol za neuspjeh.

Petorka: Chis Paul, JJ Redick, Jared Dudley, Blake Griffin, DeAndre Jordan
Pomoć s klupe: Darren Collison, Jamal Crawford, Matt Barnes, Antawn Jamison, Byron Mullens, Willie Green, Ryan Hollins
Domet na Zapadu: 1-3
Pitanje svih pitanja: Što je moćnije, gubitnička "vibra" ili odlična momčad Clippersa?

LOS ANGELES LAKERS

Lakersi ni na nebu ni na zemlji. Toliko su željeli zadržati Dwighta Howarda da su zakupljivali plakate oko Staples Centera, a on je umjesto Kobea Bryanta odabrao Jamesa Hardena. Pa makar su se ovog ljeta (s pravom) osjećali kao najveći gubitnici prijelaznog roka, njegova odluka zapravo im je mogla olakšati još neke odluke koje su trebali donijeti u vezi klupske budućnosti. Nažalost, nisu ih donijeli. Barem ne javno.

I dalje se ne zna što Lakersi žele od ove sezone ili što će pokušati u narednoj. U redu, jasno je da će na ljeto jurnuti na neku od najvećih zvijezda koje će biti slobodne, ali u kakvoj će ulozi i na kakvoj plaći biti Kobe? Hoće li već ove sezone mijenjati Pau Gasola za "nešto" ili će čekati da mu ugovor na ljeto istekne? Što će od onih pustih obećanih šampionskih snova uistinu ispuniti Steveu Nashu? Usput budi rečeno - jedinom igraču s kojim imaju ugovor i za sezonu 2013/14.

Ovi Lakersi su loši, ali opet ne tako loši da bi mogli računati na "lutrijski pick". Hoće li zbog toga pokušati "tankirati"? Da, kako ne. Pokažite mi način na koji bi Kobeu Bryantu netko trebao u lice reći "ajde popusti malo, izgubi poneku utakmicu". To možda može proći dok se Kobe ne vrati na parket, ali ako se vrati u pravom svjetlu (što je s obzirom na njegove godine i prirodu ozljede upitno) Kobe će u svakoj utakmici igrati da pobijedi.

Bit će ovo čudna košarkaška sezona u Los Angelesu, u kojoj će Clippersi biti u glavnoj ulozi, a Lakersi "glavinjati". Ajde da jednom vidimo kako i to izgleda. Hoće li Jack Nicholson i društvo iz prvog reda promijeniti boje?

Petorka: Steve Nash, Kobe Bryant, Nick Young, Pau Gasol, Chris Kaman
Pomoć s klupe: Jordan Farmar, Steve Blake, Jodie Meeks, Jordan Hill, Wesley Johnson, Xavier Henry, Shawne Williams
Domet na Zapadu: 10-12
Pitanje svih pitanja: Slaže li projekt budućnosti Lakersa Mitch Kupchak ili Jim Buss?

PHOENIX SUNS

Sunsi su napravili puno pogrešaka u posljednje dvije sezone i trebat će im barem još toliko da ih isprave. Barem su konačno donijeli odluku da se više neće "šlepati", nego da će "razbucati" sve što mogu i krenuti ispočetka što boljim pozicijama na naredna dva Drafta.

Jedine dvije zanimljive stvari koje ovi Sunsi u svojoj svlačionici imaju su branički tandem Goran Dragić - Eric Bledsoe i par blizanaca Morris koji će konkurirati za istu poziciju. Sve ostalo je praktično za zaborav. Zadnji potez povukli su prije nekoliko dana riješivši se još četvorice (Gortat, Brown, Marshall, Lee) za ističući ugovor ozlijeđenog Emeke Okafora. Sve u službi što manje pobjeda u novoj sezoni.

Bit će zanimljivo vidjeti i u kakvog se trenera može razviti Jeff Hornacek, makar će s ovakvim sastavom i u ovakvoj sezoni biti teško izvući ikakve zaključke o njegovim trenerskim kapacitetima.

Petorka: Goran Dragić, Eric Bledsoe, Gerald Green, Markieff Morris, Oleksij Len
Pomoć s klupe: Emeka Okafor, PJ Tucker, Marcus Morris, Vjačeslav Kravcov, Miles Plumlee, Channing Frye, Archie Goodwin
Domet na Zapadu: 13-15
Pitanje svih pitanja: Možemo li biti dovoljno loši?

SACRAMENTO KINGS

Kingsi su uz zvuk sirene uspjeli izbjeći preseljenje u Seattle, a sad je na novim vlasnicima težak posao uvjeriti NBA ligu i svoje navijače da je gradonačelnik Kevin Johnson napravio dobar posao kad ih je ostavio u Kaliforniji. A to će biti još izazovniji projekt od onoga koji ih je ostavio u Sacramentu.

Dvojba Tyreke Evans ili DeMarcus Cousins riješena je ovog ljeta, a za stožernog igrača Kingsa odabran je Cousins. Koji još dosad ničim nije dao naslutiti da je takvu odgovornost zaslužio ili da je na nju spreman. Ali - dajmo mu još poneku šansu.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Ben McLemore je doveden s potencijalom da bude "novi Tyreke", iako Kingsi već godinama nisu stvorili nikakvu pravu korist od brojnih visokih pickova koje su imali. Doveli su Grievisa Vasqueza i Carla Landryja koji su korisni, ali više kao pričuve nego kao nositelji.

Uz opasnog Thorntona i skočnog Thompsona ovo je momčad koja je definitivno ispred Phoenixa i Utaha, ali iza svih ostalih na Zapadu. Pored još nekoliko istočnih "tankera" teško će se izboriti za poziciju kojom će dobiti nekoga poput Andrewa Wigginsa, što je u principu i dobro jer vjerojatno ne bi ni znali što napraviti s njim.

Petorka: Greivis Vasquez, Marcus Thornton, Luc Mbah a Moute, Jason Thompson, DeMarcus Cousins
Pomoć s klupe: Carl Landry, Isaiah Thomas, Jimmer Fredette, Ben McLemore, John Salmons, Pattrick Patterson, Chuck Hayes
Domet na Zapadu: 13-15
Pitanje svih pitanja: Je li bilo pametnije da smo preselili u Seattle?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.10.2013. u 23:47
    nicholson bi prje umro od belinđe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2013. u 17:16
    Mislim da lakersi na ovom draftu (možda i sljedećem) koliko sam vidio neće imati pickova u 1 rundi,znam da su nekoliko dali Sunsima za Nasha.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2013. u 14:15
    mislim da je gsw olako pustio jacka, strašan igrač s klupe, u dosta slučaja prošle godine upravo je on bio ključna karika, pogotovo u playoffu.. uglavnom očekujem korak dalje, iskusniji su za godinu ako ništa. s druge strane imam osjećaj da su clippersi bili nešto jači po imenima prošle sezone, ako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2013. u 13:24
    eh da nije radit ujutro...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2013. u 12:48
    kod golden statea je jos upitno kakvi ce bit starteri,u predsezoni je klay cesce s klupe ulazio a po analizama i izjavama marca jacksona reka je da on nece imat problema sa ulaskom sa klupe,sto znaci da bi barnes moga startat a svakako je iguodali prirodnija pozicija"dvojke"... inace clipperse ce... [više na forumu]
    Obrisan korisnik