Fanatik

Torontov "alkemičar" Masai Ujiri: "Oops, I did it again!"

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 09.12.2013.
Torontov "alkemičar" Masai Ujiri: "Oops, I did it again!"

"Oops, I did it again", pjevušilo je sinoć Masai Ujiri negdje u okolici Staples Centera čekajući da se svijet pokloni povratku Kobea Bryanta na parket. Osim što je sa svojim Toronto Raptorsima "oteo show" na povratku jedne od najvećih zvijezda lige, drugim velikim poslom u nekoliko mjeseci zakomplicirao je i borbu za najboljeg GM-a sezone. Prvi favorit, Houstonov "slagač kockica" Daryl Morey, sigurno je negdje nervozno kuckao po mobitelu kad mu je stigla obavijest o drugom tradeu sezone...

Rudy Gay po drugi je put u manje od godinu dana spakirao kufere i krenuo "trbuhom za kruhom". Nakon što je u siječnju morao sve potrepštine transferirati iz Memphisa u Toronto, sad će opet na put prema Kaliforniji. Ne žalite ga, ima od čega platiti selidbu. Nekih 18 milijuna dolara zaradit će ove sezone, a više od 19 naredne.

Rudy Gay je jedan od barem trojice košarkaša koji bi s LeBronom Jamesom svojevoljno trebali potpisati ugovor o doživotnom uzdržavanju. Onakav kakav je Eduardo da Silva potpisao sa Zdravkom Mamićem. Druga dvojica su Joe Johnson i Chris Bosh. I već vidim brojne komentare koji će me prozivati nekompetentnom neznalicom i pitati me "jesi li ti uopće ikad pogledao koju NBA utakmicu", ali blog je moj i imam pravo pisati što me volja. :-)

Trojica gorespomenutih na krilima onog ludog free-agencya u kojem je više od pola lige sanjalo LeBrona unovčila su svoj talent koji je nesporan, ali ni približan ulozi superzvijezde, kakav sugeriraju njihovi ugovori.

Dok je Bosha, čije marketinške sposobnosti po mom skromnom mišljenju debelo nadmašuju košarkaške, zadnje dvije godine doslovno nosio na leđima u svim najvažnijim trenucima sezone, Gaya i Johnsona je čitav taj "hype" oko LeBrona u ljeto 2010. posredno napravio ljudima teškima više od stotinu milijuna dolara. Samo zato što su i oni bili slobodni i što je njihove tadašnje klubove, Atlanta Hawkse i Memphis Grizzliese, uhvatila panika.

Taj unosni ugovor Gaya je pretvorio u vrlo bogatog čovjeka, ali usprkos činjenici da je sudjelovao u osvajanju svjetskog naslova Amerikanaca na Svjetskom prvenstvu u Turskoj te 2010., on nikad nije uspio opravdati sve te silne milijune koje mu je Memphis osigurao. I uspio prebaciti Torontu. A ovi od danas - Sacramentu.

Kingsi su tako izveli i drugi trade ove sezone, nakon što su Derricka Williamsa uzeli iz Minnesota Timberwolvesa za Luca Mbah A Moutea. Iako će mnogi zavrtjeti glavom na posao u kojem su dobili preplaćenog Gaya, zapravo je lako shvatiti zašto se GM Pete D'Alessandro odlučio na takav potez.

Sacramento Kingsi su prošlog ljeta za dlaku izbjegli relokaciju u Seattle. Novi gazda, indijski biznismen Vivek Ranadive zajedno s gradonačelnikom Kevinom Johnsonom uspio ih je ostaviti u glavnom gradu Kalifornije, ali je pritom inzistirao da se organizacija što prije i što temeljitije otarasi gubitničke "vibre".

Manevarskog prostora nije bilo puno, pa je novi GM D'Alessandro morao zgrabiti ono što mu se nudilo. Nakon dva odrađena posla barem može doći u ured novog velikog gazde i referirati:

"Šefe, doveo sam nam drugi pick Drafta i jednoga od najtraženijih igrača iz onog LeBronovog free-agencyja. Sjećate se ono kad je prelazio iz Clevelanda u Miami? E, tada je i Rudy bio free-agent. Da, da, je. Da vam nađem link?"

D'Alessandro je s Williamsom i Gayem definitivno poboljšao petorku Sacramenta, koja će uz brzonogog razigravača Isaiaha Thomasa i moćnog centra i gazdu ekipe DeMarcusa Cousinsa svakako izgledati življe i talentiranije nego dosad. I zanimljivije, svakako. A to je Sacramentu trenutno važnije od neke dugoročne budućnosti, čak i tako dobrog Drafta kao što je naredni.

Kvragu, Kingsi su stalno u nekakvoj "dugoročnoj budućnosti" koja nikako da dođe. Ranadive treba nešto čime će pokazati da je živ i prisutan - danas.

Nije sad da će Rudy Gay automatski pretposljednju momčad Zapada (trenutno su na 5-13) pretvoriti u playoff momčad. Ali bi im realno trebao pomoći u poboljšavanju skora, koji bi i dalje trebao biti dovoljan za ponekog kvalitetnog novaka na narednom toliko čekanom Draftu. Ako bude na razini svojih najboljih izdanja, Gay će definitivno poboljšati petorku Kingsa jer će ostaviti i više prostora Cousinsu u reketu kojeg više neće biti tako lako udvajati. Jer ako ga udvojite, Gay će vas (teoretski) kazniti izvana.

Isto tako, bez obzira što su si pojačali platnu listu za sezonu 2014/15 u kojoj će Gay imati opciju uzimanja 19.3 milijuna (koje će sigurno uzeti jer mu nitko drugi neće ponuditi ni približno toliko), ne treba zanemariti podatak da će stoga u narednoj sezoni imati igrača s ističućih 19 milijuna. A to je potencijalno unosna ponuda za mnoštvo momčadi koje se zateknu u "rebuildingu".

Drugim riječima - nije nemoguće da će bogati Rudy i naredne sezone negdje oko ovog vremena morati staviti put pod noge.

S druge strane, Toronto je niti godinu dana nakon što ga je doveo aklamacijom pozdravio što ga se riješio. A novi GM Masai Ujiri još je jednom potvrdio titulu "alkemičara" koji prilično zamršene i nezgodne situacije u svojim klubovima može i zna "počistiti". Ovog puta je počistio smeće koje je iza sebe ostavio Brian Colangelo. Isti onaj koji ga je doveo u Raptorse prije nekoliko godina i postavio za šefa skautske službe.

Ujiri je u samo nekoliko mjeseci uspio "istovariti" dvadesetak milijuna dolara za plaće u sezoni 2014/15. Nakon što je Andreu Bargnanija "uvalio" svojim starim mušterijama New York Knicksima, prije kraja sezone uspio se riješiti i drugog financijskog utega Raptorsa kojeg mu je ostavio Colangelo.

Za Gaya ovog puta nije "opelješio" Knickse kao što je to učinio uvaljujući im Carmela Anthonyja i Bargnanija, ali je imao ideju kod koga bi to moglo proći. Kod njegovog prošlogodišnjeg prvog asistenta u Denver Nuggetsima - Petea D'Alessandra. Čovjeka koji je svom indijskom gazdi morao donijeti nešto i to mu je morao donijeti brzo. Majstoru kakav je Ujiri to nije moglo promaknuti.

"Hey, Pete, hoćeš da ti pomognem kod gazde? Evo ti Rudy. Čak mi ne moraš ni dati nešto posebno. Samo ga uzmi."

I prošlo je. D'Alessandro je napravio "nešto", Kingsi su pokazali da ne žele samo sjediti i čekati. Gay? Daj što daš. Tko zna.

"Alkemičar" Ujiri tako je u samo par mjeseci uspio odraditi još jedan "rebuilding u hodu", baš kao što je uspio i s Denver Nuggetsima. Odluku mu je olakšala činjenica da Raptorsi ove godine zapravo i ne žele previše pobjeđivati jer sanjaju snove o kojima se niti ne usude javno govoriti. Andrew Wiggins.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Uh, kakva bi to priča bila. Kanađanin na čelu jedinog kanadskog kluba u ligi. Za to vrijedi učiniti što god je moguće da bi se osiguralo što više kuglica. A dojam je da Masai Ujiri još nije gotov. Da će pokušati napraviti još poneki potez kojim bi se još bar malo primaknuo mogućnosti da nekako dođe do toliko sanjanog Wigginsa.

Iako - nisam čak ni posebno uvjeren da će Toronto biti puno slabiji bez Gaya. Njegovih dvadesetak šuteva po utakmici lako će pokriti Steve Novak, Landry Fields ili DeMar DeRozan, koji je Gayevim odlaskom i službeno postao prva napadačka opcija. Što bi trebalo p(r)obuditi i nešto veću odgovornost i potencijalno ga pretvoriti u boljeg igrača nego što je bio dok se natjecao s Gayem za titulu najvećeg potrošača lopti u Air Canada Centeru.

Masai Ujiri novim je sjajnim potezom potvrdio kako nije odustao od titule najboljeg GM-a ni u ovoj sezoni. Iako je Houstonov Darly Morey glasio velikim favoritom zbog činjenice da je uspješno "opljačkao" Thunder i Lakerse za Jamesa Hardena i Dwighta Howarda, Ujiri je s Bargnanijem i Gayom bacio novu rukavicu izazova.

Sad je red na Moreyu. Kako i za što "unovčiti" Omera Ašika? Taj je trade pitanje dana ili tjedna. Željno iščekujemo Moreyevu "forhend paralelu" Ujiriju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivos12.12.2013. u 16:42
    @BM43 vjerojatno Wiggins neće biti prvi pick, ali ako Toronto bude prvi birao biti će jer je Kanađanin
    ivos
  • ivos12.12.2013. u 16:40
    @sk1p2 tebi je vlasnik Kingsa rekao da je Gay njegov izbor?
    ivos
  • sk1p211.12.2013. u 12:27
    koji fail od kolumne... autor bi se mogal i informirat malo. pa bi u tom slucaju npr znal da je gay izbor vlasnika viveka a ne gm-a d'alessandra, s druge strane rjesili su se vasqueza pa bude thomas, koji je puno bolji play nego vasquez, dobil jos vise minuta. na kraju kad se sve uzme u obzir... [više na forumu]
    sk1p2
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 23:08
    @orangecrush, slazem se sa tobom cak mislim da Wiginsa na kraju nece niti biti medju prva 3 picka. Gledao sam 3 puta Parkera 2 Wiginsa i jednom Randla i po meni je Parker daleko najkompletniji ncaa igrac u zadnijh desetak godina, podsjeca me na mladog Grant Hilla. Randle je nesto poput Barkleya... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • raz_bojnik10.12.2013. u 21:28
    Bosh igra za jednake pare kao james i onda netko kaže da je igrački podcjenjen?
    raz_bojnik