Fanatik

Footgolf – svjetska senzacija koju će na proljeće upoznati i Hrvatska

Sportnet • subota, 21.12.2013.
Footgolf – svjetska senzacija koju će na proljeće upoznati i Hrvatska

Znate li koji je trenutno vjerojatno najbrže rastući sport na svijetu? Koji spaja naoko nespojivo? Kako je uopće moguće zbližiti pozitivno ludilo i strast prema nogometu i svemu lijepom što ga okružuje sa finesom i elitizmom golfa – sporta kojeg vežemo uglavnom uz bogatije slojeve društva? U tome su uspjeli izumitelji footgolfa, discipline čije se točno porijeklo ne zna, jer se veže za više zemalja, no pravila su standardizirali Nizozemci 2009. godine...

O čemu se zapravo radi?

Stvar je poprilično jednostavna – 'mjesto radnje' je golf teren sa posebnom tehnikom izrađenim rupama na nešto manjim udaljenostima od onih u golfu. Postaje jasnije zašto, kada zaključimo kratak opis footgolfa činjenicom da je 'objekt', tj. osnovno sredstvo za igru nogometna lopta. Umjesto golf palice, dakako, udara se nogom, no principi i tehnika tu se dobrano preklapaju s golfom. Potrebno je odmjeriti snagu udarca, uputiti loptu u pravom smjeru, a teren, vjetar i drugi faktori okoline i u footgolfu igraju veliku ulogu. Rupa je dubine 30 cm i 53 cm široka.

Slika 1 od 1.

Nekoliko je stvari koje footgolfu daju poseban štih. Ono što je prvo oku vidljivo je odijevanje igrača, koje u tom segmentu opet dosta uzima od golfa. Posebne kape, majice s kragnom, dokoljenke uz mnoštvo 'kariranih' detalja. Zatim su tu i pravila koja su gotovo identična pravilima golfa. Ipak o onom najznačajnijem, a to je atmosfera i druženje prilikom bavljenja footgolfom, govore nam pioniri tog novonastalog sporta iz Hrvatske. Da, naši dečki. Pa niste valjda mislili da postoji sport kojim se ne bave i Hrvati...

"Ono što bih u startu istaknuo je osjećaj koji se u vama probudi prilikom prvog susreta s footgolfom. Naime, to je jedna sjajna atmosfera i druženje u divnom zelenom okruženju, a opet je itekako prisutan i natjecateljski duh, u onom najpozitivnijem mogućem smislu. Jednostavno se 'zarazite' footgolfom u startu i taj vas osjećaj uvijek drži. Uostalom, tako je bilo s nama, a vodili smo i nekoliko prijatelja koji su imali potpuno isto iskustvo," sa zanosom priča Josip Gaurina – jedan od tri naša entuzijasta, koji zajedno s nekoliko suradnika rade na popularizaciji footgolfa u Hrvatskoj. I dodatno pojašnjava:

"Najljepše od svega je to prijateljstvo koje se odmah stvara među natjecateljima ili gledateljima iz svih zemalja. To je nešto nevjerojatno. Da malo približim, otprilike je usporedivo s druženjima nogometnih navijača na velikim natjecanjima. Dok se igra, svatko ti želi pomoći, pomaknuti granu ako ti je lopta završila u kakvom grmu ili šumarku. Svi od srca navijaju jedni za druge, plješću potezima protivnika. A prije i poslije odmjeravanja snaga na terenu druženje ne prestaje. Od slikanja za uspomenu, do zajedničkog gledanja nogometnih utakmica. Ma to morate doživjeti. Tu se osjeti taj ponajviše nogometni duh, jer znamo da ništa ne spaja ljude kao nogomet. Dobro, i footgolf," kroz smijeh će Josip.

Slika 8 od 8.

Za footgolf su saznali putem interneta, a već pri prvom kontaktu s Mađarom Gáborom Gelencsérom, potpredsjednikom Međunarodne footgolf federacije (FIFG), oduševilo ih je to što su odmah sva vrata bila otvorena, te su dobili punu podršku u radu.

Mađari su jedna od zemalja 'perjanica' footgolfa, a tu su negdje u vrhu i Nizozemska te Argentina. Kruna svih natjecanja došla je prošle, 2012. godine, kada je održano prvo Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj. Sudjelovalo je osam zemalja, a domaći natjecatelj Béla Lengyel postao je prvi svjetski prvak. Danas je ukupno 17 službenih članica FIFG-a, a nadamo se da ćemo uskoro u to društvo smjestiti i Hrvatsku gdje zasad funkcioniramo kao udruga," priča nam Mario Marić, drugi član trolista naših footgolfera, i nastavlja:

"Mi smo zasad sudjelovali na službenim i amaterskim turnirima u Mađarskoj i Italiji i sjajno smo prihvaćeni. Rezultati su nam tu bili zapravo i nebitni, jer bitno nam je pokrenuti hrvatsku footgolf priču. Kada počne više naših ljudi igrati, u što ne sumnjamo, sigurni smo kako će se naći i mnogo boljih igrača od nas koji će konkurirati i na svjetskoj razini. Prvi rezultati našeg rada su brendiranje odjeće za 'Footgolf Croatia', tako da su naše prepoznatljive državne boje sada zastupljene i u ovom sportu."

Slika 9 od 9.

Zanimljivo, ovoj neobičnoj simbiozi između nogometa i golfa podosta je kumovala i velika kriza u svijetu. Naime, mnogi vlasnici golf terena smatrali su kako im ovi neobičan sport može itekako pomoći u teškim vremenima za 'elitni' sport kao što je golf. I bili su u pravu. Footgolferi su među golferskom zajednicom sjajno prihvaćeni te su donijeli dodatnu zaradu, čak i spas nekim golf terenima kojima je prijetilo propadanje. Pritom footgolferi u duhu fair-playa svojim 'kolegama' s palicama uvijek daju prednost, kao pristojni gosti.

Činjenicu da footgolf od golfa uzima ponajprije 'vanjštinu' (okruženje za igru, vizualne detalje, pravila), a od nogometa 'dušu' potvrđuje i podatak da se zapravo njime mahom bave nogometaši.

Još jedan član hrvatskog footgolf trojca, Tomo Zgorelec otkriva nam svjetske zvijezde koje promoviraju novi sport. "Sve je više nogometnih velemajstora koji se priključuju footgolf maniji. Njegovi su ambasadori Argentinac Juan Sebastian Veron, Nizozemac Roy Makaay, Norvežanin Tore Andre Flo te poznati nogometni sudac (sudio finale SP-a 2006.), također Argentinac, Horacio Elizondo. A poznatim imenima bivših i aktualnih nogometnih zvijezda koje su zaigrale footgolf nema kraja: Christian Karembeu, Jean Pierre Papin, Gonzalo Higuain, Franck de Boer, Maxi Rodriguez, Marcelo Gallardo, Wayne Rooney, Fabio Coentrao, Mesut Özil, Raphaël Varane, Ruud Gullit, Theo Janssen, Kenneth Perez... Također igrali su ga momčadski mnogi veliki klubovi, igrači Ajaxa, madridskog Reala, Fenerbahçea. Jedan je turnir nedavno održan u Las Vegasu. Ma širi se poput zaraze..."

Slika 4 od 4.

Ono o čemu Tomo govori lako možete provjeriti na YouTube-u jednostavnom pretragom pojma Footgolf. Nakon što smo odgledali desetak filmića, ono što nam je nekako najviše privuklo pažnju je upravo ta dobra atmosfera, dobra vibra koju su naši footgolferi toliko puta naglasili tijekom razgovora. Tek 'na drugu' nas je zaintrigiralo proučavanje tehnike udaranja lopte i sve ostale moguće finte ovog hibridnog sporta. A što se TV produkcije tiče, treba reći i da su najdalje otišli Argentinci koji imaju i posebnu emisiju Esto es footgolf, u kojoj se novom svjetskom atrakcijom bave proslavljeni aktivni i bivši nogometaši.

Ali što je s igranjem u Hrvatskoj? Kada ćemo moći na djelu vidjeti neke domaće majstore ili rekreativce?

"Ukratko – s velikom sigurnošću mogu reći da će to biti na proljeće. Ove je godine napravljen velik posao (osnivanje udruge, brendiranje odjeće, prvi medijski istupi), no to je tek sitnica od onoga što planiramo za 2014. godinu. Obavili smo nekoliko preliminarnih razgovora s vlasnicima golf terena, te su već poodmakli planovi za prvi footgolf event negdje s početkom toplijih dana sljedeće godine. Namjeravamo napraviti veliki događaj sa domaćim nogometnim zvijezdama i drugim poznatim licima, ali i sa što više građana, rekreativaca. Neka svi probaju odigrati partiju footgolfa. Naravno, dobrodošli su i predstavnici medija koje ćemo o svemu pravovremeno obavijestiti. U jedno smo sigurni sto posto – svima će se svidjeti!" zaključuje Tomo ovaj razgovor s footgolf pionirima.

Moramo priznati, jedva čekamo proljeće. Nas su itekako zaintrigirali... A vas?

Slika 3 od 3.

Slika 7 od 7.

Slika 6 od 6.

Slika 5 od 5.

Slika 2 od 2.

Piše: Marko Šorli

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.12.2013. u 21:00
    da svjetska senzacija ! lol , običan hrkljuš za snobove
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.12.2013. u 20:37
    Još jedna izlika za opijanje. Osvojili smo svjetsko prvenstvo u footgolfu, toči.
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG21.12.2013. u 17:02
    nije neka inovacija, gađanje mete s nogometnom loptom je zabava za bilo kog ko posjeduje loptu i to bilo gdje, a ne footgolf
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 16:39
    nebi ni bilo tolko glupo ko nekakva zezancija za djecu, da ovi "footgolferi" to ne shvacaju tak ozbiljno - covjece…kaj je slijedece? kombinacija saha i kosarke …ili pingponga i skokova u vodu?…
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 16:33
    Svašta...
    Obrisan korisnik