Intervju

Nika Fleiss: "Volim jedrenje i more"

Bojan Purić • srijeda, 25.06.2003.

Među sudionicima IMS Europskog prvenstva u jedrenju, zapazili smo našu skijašicu-olimpijku Niku Fleiss, koja sudjeluje na regati u posadi Sun Mix Milana Mužića iz creskog JK Reful. Nika od malih nogu ljetuje u Cresu, pa nije neobično što je svojim doprinosom pomogla najvećem sportskom događaju ikad održanom u ovom otočnom gradiću.
O sudjelovanju hrvatske skijaške princeze pročitajte u razgovoru za Sport Net.

Široj javnosti pomalo je neobično vidjeti te na jedrilici, kao članicu natjecateljske posade. Kako si se uključila u ovu regatu?

U regatu sam se uključila preko dugogodišnjeg prijatelja iz Cresa, jedriličara i skipera, a kako on zna da volim jedriti, pitao me da li bih bila s njima na brodu i tako sudjelovala na prvenstvu. Pričali smo o tome kako su sponzori jedrenja u Hrvatskoj slabi, da naši najbolji jedriličari odlaze u strane ekipe. Rekla sam mu da ću se potruditi naći sponzora iz skijaških krugova, ne toliko za financijski dio, koliko za opremu jedriličara. Dogovorila sam s NES-om da nam dopremi majice i hlačice, naknadno je ušao i Sun Mix. Nastupam prvenstveno iz ljubavi prema ovome sportu, zato jer jedrenje jako volim, volim more, ovdje sam i naučila jedriti, s pet godina u "optimistu".

Slika 1 od 2.
Foto: Bojan Purić

Sama regata prilično je naporna. Kako ti izgleda ovo Europsko prvenstvo?

Što se tiče samog natjecanja, brodova ima puno, i to odličnih posada, neki su ovdje spremni za osvajanje puno većih natjecanja, dok neki imaju brodove za manje regate. No, važno je natjecati se, sudjelovati. Bilo je svega ovih dana, i vjetra i bonace, možda čak i više bonace. U navigacijskom dijelu smo došli smo do Rovinja, išli smo do prvog otočića, a bila je takva bonaca, pa mislim da ne bismo došli natrag do sutra ujutro, pa zbilja nije bilo nikakvog smisla nastaviti, već je bilo bolje pripremiti se za sutrašnji plov.

Kakvi su dojmovi o Cresu, to je ti dugogodišnje odredište u ljetnim mjesecima?

Cres i Cresane dobro poznajem, tako da se ovdje osjećam kao doma.

Ovo prvenstvo bit će iskorišteno i za veliku promidžbu kandidature Rijeke za domaćinstvo Mediteranskih igara 2009. godine. Na koji način sudjeluješ u toj promociji?

Ja sam dala svoju potporu, već ranije sam potpisala. I što se mene tiče, apsolutno sam za Mediteranske igre, mislim da Hrvatska ima sve što treba za takvo natjecanje, da je Hrvatska prekrasno mjesto za MI. Mislim da ćemo dobiti Igre, da imamo stvarno realne šanse, mnogo velikih sportskih događaja već je organizirano u Hrvatskoj.

Nakon ljetnih radosti, slijedi nova skijaška sezona. Kako će se u njoj snaći Nika Fleiss?

Prije osam dana završile su uvodne pripreme, sad smo završili jedan dio pa imamo nešto slobodnih dana. Od 12. srpnja počinjemo kondicijske pripreme, a kasnije još dva tjedna takvog rada, a kasnije ćemo stalno biti na snijegu; od 1. rujna do 1. travnja.

Kakve rezultate priželjkuješ?

Veće no prošle sezone. Znam što sama očekujem od sebe, ali ne i čemu se drugi nadaju. Ja bih htjela biti među prvih deset u ukupnom poretku slaloma, u veleslalomu što češće ulaziti u drugu vožnju, početi voziti i super-G.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!