Rukomet

Smajlagić: "Šveđani moj favorit za polufinale"

Razgovarala: Ivana Strahija • petak, 14.01.2011.
Smajlagić: "Šveđani moj favorit za polufinale"
Foto: Ivana Strahija

Irfan Smajlagić poznat je po tome što ne voli novinare, odnosno, ne voli davati intervjue. Mi smo ga ipak uspjeli nagovoriti na ekskluzivu, a njegova razmišljanja o Svjetskom prvenstvu, Hrvatskoj i Francuskoj te sarajevskoj Bosni u kojoj trenutno radi bila su interesantna.

Bivši jugoslavenski i hrvatski reprezentativac, izbornik mlađih rukometnih selekcija, trener hrvatske seniorske vrste uz Lina Červara, izbornik Egipta… Irfan Smajlagić iza sebe ima nesumnjivo bogatu karijeru. Danas vodi Bosnu iz Sarajeva, s kojom je stigao u Varaždin, kako bi odigrali 1. Varaždin open, međunarodni pripremni turnir.

O Bosni

Prvu utakmicu igrate protiv hrvatskog Nexea, čemu se gledatelji mogu nadati?

"Utakmice su tu da igramo i da stvaramo pobjednički mentalitet, prijateljske utakmice su odlike amaterskih ekipa, što ni mi ni Nexe nismo. Obje ekipe imaju ambicije, mislim da se revijalna utakmica tako ne može očekivati. Preozbiljne su naše ekipe da bismo si mogli priuštiti utakmice bez cilja. Drago mi je što ćemo igrati s njima, ozbiljni su protivnici i moći će nam dati ozbiljni uvid u naše trenutno stanje."

Koji su ciljevi koje ste postavili svojoj momčadi u Varaždinu?

"Očekujemo dobru igru, posljednju smo utakmicu odigrali 11. prosinca, dakle mjesec dana smo bez utakmica. Teško je nešto očekivati, cilj nam je dakle uigravati neke taktičke varijante, imamo dva nova igrača, kao i podići kvalitetu rutinskih odigravanja utakmica. Posebno nam je ta rutina nedostajala u prvom dijelu natjecanja, rutinski golovi i rutinski potezi. Upravo to očekujemo od ovog turnira i od ostalih pripremnih susreta."

Bosna se ove sezone natječe na dva fronta, u Premijer ligi i u Ligi prvaka. Bolje vašoj ekipi ide u domaćem prvenstvu nego u euro-natjecanju.

"U odnosu na prošlu sezonu, u ovoj su i Borac i Izviđač stabilniji, svakako su protivnici za respekt u BiH. Tu smo ostvarili svoj cilj i ostali smo bez poraza u Premijer ligi. Nama međutim najveći problem predstavlja ući u ritam između utakmica domaće lige i Lige prvaka, a moji igrači moraju biti u vrhunskoj formi da bi mogli izdržati te napore. Zato smo u prvom dijelu i imali najviše oscilacija, a različiti su igrači različito igrali, ali ne u pozitivnom smislu. Zato nam je cilj bolje se uigrati, a mislim da će ostatak natjecanja biti vrlo interesantan."

Dakle, najveći problem je nedostatak konstante?

"Mi smo ove godine išli u selekciju igrača, doveli smo desetak igrača koje smo dodali kosturu od osam igrača, pola ekipe je dakle trebalo uigrati. Igramo interesantno, ali zna se dogoditi da dio ekipe ne može pratiti ritam. Tako se ne može uspješno igrati Liga prvaka, to se jasno vidjelo u drugoj utakmici protiv Zagreba, kao i protiv Ciudad Reala u gostima. Dakle, moramo izbalansirati te amplitude."

Može li Bosna proći u drugi krug natjecanja Lige prvaka?

"Mislim da smo stvorili dobru podlogu u Ligi prvaka i s dvije utakmice u Sarajevu rješavamo pitanje prolaska. Znači, sami odlučujemo o svojoj sudbini, s bodom kojeg smo uzeli Zagrebu dosta su nam i pobjede s jednim golom razlike za ulazak u drugi krug. Plasman je objektivno očekivati jer smo u nekim utakmicama odigrali vrlo kvalitetno, no ostali poraženi. Svakako bismo u Sarajevu osvojiti ta četiri boda i proći dalje."

O Svjetskom prvenstvu

Kako vidite Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj?

"Hrvatska je uz Francusku sigurno glavni favorit. To nije pitanje želja ili nadanja, nego se objektivnom analizom dolazi do zaključka da te dvije reprezentacije svakako ulaze u borbu za medalje."

Kako će završiti ponovni dvoboj Hrvatske i Francuske, ako i kad dođe do njega?

"Bez obzira na francuske povrede, poput Narcissea, Francuska ima najboljeg golmana na svijetu i dugogodišnje iskustvo. To je kvaliteta koja na kraju većinom pobjeđuje. Hrvatska opet ima najboljeg igrača na svijetu, a po meni joj je i prednost što ima određenu svježinu, dok su se Francuzi više 'raubali' u jakim ligama. U hrvatskoj reprezentaciji pak 8-9 igrača igra u Zagrebu gdje nije bilo tolikih napora. To bi mogla biti prevaga."

Vodili ste Egipat, kako vam se danas čini ta reprezentacija?

"Nisam baš optimist jer su promijenili dosta igrača, promijenili su i način igre. Nisam u toku s novim igračima, ali teško da će bilo koja reprezentacija van Europe ostvariti bilo kakav plasman odnosno doći u situaciju pobijediti koji od europskih timova. Jako su male šanse za to."

Koga još osim Hrvatske i Francuske vidite u polufinalu?

"Švedska je moj favorit za polufinale. Imam simpatiju prema švedskom načinu igranja i razmišljanja i stalno očekujem da isplivaju na vrh. Mislim da bi ovaj domaći teren trebao biti dodatni impuls, možda će upravo to biti ono što im nedostaje. Također, bit će vrlo interesantno pratiti Španjolsku, koja je povratkom izbornika Rivere ponovno dobila pobjednički mentalitet. Također, Njemačka je tradicionalno neugodna, ima kvalitetu i ne bi bilo iznenađenje da budu u polufinalu."

O sebi

Smajlagić nije želio odgovoriti na pitanja o Goluži kao izborniku, kao ni o glasinama da je bio jedan od kandidata za izborničko mjesto Hrvatske. Ipak nam je rekao: "Nema smisla razgovarati o tome što bi bilo kad bi bilo. Nemam puno vremena za bavljenje takvim mislima. Gdje ćemo mi kao igrači i treneri završiti to samo Bog zna. Sad sam koncentriran na Sarajevo, a sve ostalo je nebitno trošenje mentalne snage."

Da se ponovno pojavi prilika za izborničko mjesto? "Živim od rukometa, od sporta, moja kretanja su nepredvidiva. Sve zavisi od tržišta i od ambicija pojedinih sredina. Vrlo je teško planirati nešto." No, karijera mu ipak omogućuje razmišljanje o trenerskom poslu u kojem većem klubu? "Bosna je veliki klub, bit će još i veći."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2011. u 17:18
    nažalost, nećemo ga vidjet kao izbornika dok je gobac glavni...
    Obrisan korisnik
  • Vatreni8214.01.2011. u 10:57
    nebi rekao da ce Svedska i Njemacka vidjeti polufinale SP-a. Tu su Hrvatska, Francuska, Spanjolska, Poljska, Danska i Island najglavni kandidati.
    Vatreni82
  • matbaric14.01.2011. u 10:57
    Najbolji trener i kandidat za repku, jedino ne znam da li je istina sto se pisalo da nije posle tekme u ZG htio dati ruku protivniku tj. Vladu Šoli jer su ih ovi jako namazali u LP, ali nema veze nadam se da ce jednog dana voditi nasu repku mislim da je najbolji za to mjesto.
    matbaric