Rukomet

"Za mene su Hrvati ispred Francuske"

Razgovarao:Tomislav Pacak • subota, 15.01.2011.
"Za mene su Hrvati ispred Francuske"
Foto: Nikola Movrić

Miran, uglađen, fin, elokventan. Barem je takav Ulrik Wilbek pred novinarma, u time-outima i svlačionici nije nužno uvijek miran i uglađen. U svakom slučaju, radi se o jednom od najprepoznatljivijih lica u svjetskom rukometu u posljednjih dvadesetak godina, pa je bio i idealan sugovornik za razgovor o SP-u u Švedskoj...

52-godišnji strateg već je šestu godinu na čelu muške reprezentacije Danske s kojom je osvojio zlato na domaćem EP-u 2008., te bronce na EP-u u Švicarskoj 2006. i SP-u u Njemačkoj 2007. godine. No, usprkos tim uspjesima, Wilbek je još uvijek najpoznatiji po uspjesima sa ženskom rukometnom reprezentacijom od koje je napravio dinastiju u samo nekoliko godina nakon što ju je preuzeo. A preuzeo ju je u trenucima kada ju je Savez zbog loših rezultata umalo ukinuo.

S Anjom Andersen, koju je trenirao još u juniorskim selekcijama, baš kao i svoju buduću suprugu Susanne Munk Lauritsen, Wilbek je na kraju 1997. bio svjetski, europski i olimpijski pobjednik.

Kada je osvojio sve što se moglo s reprezentacijom, uspjehe je uknjižio i u klupskom rukometu (ženskom), da bi potom novi izazov našao s muškarcima. Inicijalno, Wilbeku taj prijelaz nije legao, pa u klubovima nije bio posebno uspješan, no zahvaljujući sjajnom statusu unutar Saveza, dobio je prigodu s muškom reprezentacijom i maksimalno ju je iskoristio.

Na SP-u u Švedskoj Danska je još jednom smještena u skupinu s Hrvatskom, pa smo iskoristili prigodu i "uhvatili" danskog izbornika nakon uvjerljive pobjede protiv Australije u otvarajućoj utakmici Prvenstva (47:12).

Wilbek na službenoj konferenciji poslije utakmice nije imao puno toga što bi pričao o rukometu, pa je istaknuo samo odlične danske navijače: "Bilo je lijepo vidjeti ovoliko naših navijača. Hvala im na super atmosferi, možemo se samo pitati kako li će tek biti u narednim, jačim utakmicama. Uživamo u Malmöu i vjerujem da nas čekaju lijepe utakmice ovdje."

Nakon službenog dijela, sjeli smo s Wilbekom razgovarati o Danskoj, Hrvatskoj i cijelom SP-u. U skupini C Hrvatska i Danska papirnati su favoriti, ali Wilbek upozorava na još jednu momčad:

"Mislim da je i Srbija tu negdje. Srbi su jako opasna momčad, mislim da su te tri momčadi sada podjednake i da će voditi glavnu riječ u borbi za drugi krug."

Čak ni oprezan trener poput Wilbeka nije htio glumiti tko zna kakvu koncentraciju uoči dvoboja s Australijom jer je razlika u kvaliteti prevelika, pa nije skrivao da je prije tog ogleda pogledao cijelu utakmicu Hrvatske. Kako mu se Kauboji čine pod vodstvom Slavka Goluže?

"Nisam vidio ništa novo u igri Hrvatske, barem ne danas", rekao je uz smijeh simpatični Wilbek. "U prvom dijelu Hrvatska nije igrala dobro, ali vidjelo se u nastavku kakvu kvalitetu ima ta momčad."

U odnosu na naš posljednji ogled, u utakmici drugog kruga koja je odlučivala o polufinalu i koji je Hrvatska dobila odličnom igrom, više se toga promijenilo u Wilbekovoj momčadi:

"Mislim da smo sada bolje pripremljeni nego u Austriji. Imamo i dosta novih igrača, pomladili smo reprezentaciju. Izgubili smo neke iskusne igrače, no to ne mora nužno biti loše." Dapače, Wilbekov osmijeh sugerirao je da je izbornik vrlo zadovoljan promjenama u svom sastavu, a i na parketu (tj. podlozi) Danci su izgledali vrlo rastrčano, osvježeno, entuzijastično. Pomogla je, jasno, i publika, još više slab protivnik.

Uoči međusobnog ogleda koji će, vrlo vjerojatno, odlučivati o važnim bodovima za drugi krug, a možda i prvom mjestu u skupini, Wilbek je istaknuo da će ulogu odigrati i zdravstveni karton obiju momčadi:

"Mislim da je jako važno hoće li se Hrvatskoj vratiti ozlijeđeni igrači jer samo s pet vanjskih igrača neće biti lako odigrati 10 utakmica. Hrvatskoj definitivno treba povratak Kopljara i Duvnjaka da bi otišla jako daleko."

Upitali smo Wilbeka je li i on u skupini onih koji kao prvog favorita Prvenstva vide Francusku, no Danac je imao drugačije mišljenje, i nama vrlo zanimljivo:

"Zapravo, moj favorit je uoči Prvenstva bila Hrvatska. Ovo danas je ipak bila samo prva utakmica, ne treba previše suditi o toj, više ćemo znati nakon 3-4 utakmice."

Wilbek smatra da će Claude Onesta imati puno teži posao bez dvojice ključnih igrača: "Mislim da Francuska nije tako dobra kao prošlih godina. Izostanak Narcissea i Gillea je za njih veliki hendikep."

Međusobni ogled Wilbeka veseli ne samo zbog sportskog izazova već i dobre atmosfere na tribinama na kojima će Danci imati prednost: "Da, nadam se da će publika biti faktor za nas u narednim utakmicama. Znam da će protiv Hrvatske na tribinama biti 9.000 Danaca. Bit će to odlična utakmica... Protiv Hrvatske uobičajeno igramo pred publikom u kojoj ima zaista puno Hrvata, pa će biti lijepo jednom imati prednost na tribinama."

Wilbeku smo na kraju poželjeli puno sreće na turniru, osim naravno - protiv Hrvatske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.01.2011. u 22:04
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2011. u 22:03
    ne znam hoce li itko ovo procitati, ali evo danaca u finalu, sa naravno francuzima. rekao sam vam :P
    Obrisan korisnik
  • matbaric19.01.2011. u 15:32
    Bravo za Wilbeka
    matbaric
  • Obrisan korisnik15.01.2011. u 17:27
    E da a Buldsen,pa sad Jorgensen i Hvdt,su zauvijek otšli.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2011. u 17:26
    kako god, danci su uvijek bili neugodan protivnik. čak i da im fali pola standardne momčadi, treba ih se maksimalno respektirati.
    Obrisan korisnik