Rukomet

"Ivano je vođa od kojeg puno učim"

Razgovarao:Tomislav Pacak • srijeda, 19.01.2011.
"Ivano je vođa od kojeg puno učim"
Foto: Davor Sajko

Ako se već morao ozlijediti, Domagoj Duvnjak "odradio" je to u pravom trenutku. Izostanak izvrsnog srednjeg vanjskog nije se previše osjetio protiv Rumunjske i Alžira, no Duvnjakov povratak puno znači Hrvatskoj za nastavak natjecanja...

Iako tek 22-godišnjak, Duvnjak je već sada konstanta u A selekciji - u Švedskoj odrađuje svoje peto veliko natjecanje. Debitirao je na SP-u u Njemačkoj (5.), a prvu veliku medalju osvojio je na EP-u u Norveškoj 2008. godine. Godinu kasnije već je bio među stožernim igračima na SP-u u Hrvatskoj, a novi korak je napravio lani u Austriji. Ništa manje nismo ni očekivali od mladića koji je već od mladih dana pokazivao veliki talent koji je potvrđen brojnim momčadskim i individualnim nagradama u kadetskim i juniorskim selekcijama. Uostalom, Duvnjak je kao 18-godišnjak bio najbolji strijelac 1. HRL.

Duvnjak je, naravno, imao sreću učiti od majstora nad majstorima, Ivana Balića, koji je svojedobno za Duvnjaka izjavio kako je "bolji nego što je on bio u njegovim godinama".

Veliki talent, zapravo već kvalitetu, visokog Đakovčanina potvrdio je i transfer iz Zagreba u HSV u ljeto 2009. koji ga je učinio jednim od najskupljih igrača u povijesti.

U miru hotela Radisson u kojem je smješteno dosta reprezentacija, među kojima i hrvatska, s Duvnjakom smo razgovarali o naredna dva ispita hrvatske selekcije koji će umnogome odrediti rezultat na ovom SP-u. Duvnjak se priključio u pravom trenutku, bol iz leđa je nestala, upisao je 15 minuta protiv Australije te Srbiju i Dansku dočekuje potpuno spreman:

"Osjećam se odlično. Nemam više nikakvih bolova u leđima. Prezadovoljan sam što sam se vratio na parket, bilo je teško gledati utakmice s tribina."

Hrvatska je bez problema odradila posao s Rumunjskom, Alžirom i Australijom, no pravi testovi tek dolaze:

"Bit će teško u obje nadolazeće utakmice. Za nas sada počinje pravi turnir."

Srbi su rezultatski uvjerljivo izgubili od Danaca, no 40-45 minuta držali su priključak i pokazali da nisu reprezentacija za podcjenjivanje:

"Srbija je jedna jaka ekipa za koju ćemo se dobro pripremiti. Gledali smo snimke, i sada smo se na treningu pripremali za njih. Imaju 3-4 strašna pucača na koja ćemo morati posebno paziti. Nadam se da ćemo odigrati kako znamo i jasno - nadam se našoj pobjedi."

Bit će napeto i na tribinama, u Malmöu ne nedostaje ljudi s prostora bivše Jugoslavije:

"Ne zamaramo se previše time, ali koliko smo čuli, bit će podjednaka podrška za obje ekipe. Bit će sigurno dobra atmosfera u kakvoj je gušt igrati."

Lino Červar je u Austriji napravio jedan zaokret prema pomlađivanju selekcije, pa je za očekivati da u Švedskoj Kauboji budu još jači:

"Sigurno da smo godinu dana iskusniji nego u Austriji. To EP nam je puno značilo, zbog iskustva mlađih igrača. Šteta je što su nam se dogodile neke ozljede, ali zaista na svakoj poziciji imamo po dva vrhunska igrača, imamo jednu širinu koju ćemo vjerujem znati iskoristiti."

Srpski izbornik Vuković požalio se nakon potopa protiv Danske u posljednjih 10 minuta na nedostatak pravog lidera u svlačionici. Duvnjak se slaže da u Hrvatskoj takvih problema nema:

"Sigurno je jako važno imati pravog vođu. Ivano je ovdje već 8-9 godina, on je pravi vođa na terenu i sigurno da sam ponosan što igram s njim. Na svakom treningu i utakmici on mi maksimalno pomaže, a ja se trudim to sve upiti i pokazati na terenu, prihvatiti njegove savjete. Sigurno je velika čast igrati za takvog vođu."

Može li negativna atmosfera u svlačionici Srbije biti prednost za Hrvatsku? Duvnjak se složio s izbornikom Golužom koji je najavio da će Srbi zbog tog poraza od Danske igrati rasterećeno:

"Ja bih pripazio s time jer oni sada nemaju što izgubiti, rasterećeni su nakon poraza od Danske i to im je jedna blaga prednost - mogu igrati opušteno. Prije Prvenstva smo govorili kako bi bilo lijepo da prenesemo četiri boda u drugi krug, time bi napravili veliki korak prema polufinalu, a to nam je prije natjecanja bio najvažniji cilj."

Kako onda do te pobjede? Domagoj je ponudio jednostavan recept - "pametno do gola". To, dakako, uključuje strpljivu igru:

"Moramo biti strpljivi jer imaju dobrog vratara Stanića kojeg ne smijemo razbraniti jer je u vrhunskoj formi. Treba igrati pametno kao i do sada. Mislim da će odlučiti naša obrana na koju se moramo fokusirati. Igramo dobro obranu, igrali smo je i u Austriji, to je naš glavni adut."

Među srpskim kolegama moglo se nakon poraza od Danske čuti kako je mana Vukovićeve selekcije što ima previše igrača koji su posvećeni napadu, no Duvnjak ne podcjenjuje obranu Srbije:

"I njihova obrana je snažna, jedan Ilić igra u Kielu 60 minuta, Vučković, Toskić, to su sve jaki obrambeni igrači. No, sigurno da je nama obrana glavni adut."

Ako je suditi po prve tri utakmice, Hrvatskoj se nije dogodio neki pad u odnosu na Červarovu eru, a Duvnjak potvrđuje da je novi izbornik nastavio istim stilom:

"Nastavljen je kontinuitet. Izbornik traži agresivnost u nogama, gustoću u obrani, što smo imali i kod trenera Červara. Na skoro svim natjecanjima smo imali jaku obranu, od 3-2-1 u Portugalu do današnjih 5-1 i 6-0."

Dan nakon Srba hrvatsku reprezentaciju čekaju Danci koji nisu ista momčad koju znamo s proteklih natjecanja, iako je stil ostao isti. Kako kaže izbornik Wilbek, "igramo brzo, brzo, brzo - drugačije ne znamo". Kako ih Duvnjak vidi?

"Promijenili su malo ekipu, nemaju dvojicu-trojicu iskusnih igrača, ali mislim da su čak i jači nego što su bili u Austriji. Jaka su ekipa, imaju Hansena koji je do sada strašno odigrao. Morat ćemo se dobro pripremiti i za njega i za ostale Dance."

Koliko se teško u jednom danu pripremiti za jednu momčad koja igra tako brzo, nakon što odigrate dvoboj s jednom potpuno drugačijom momčadi?

"Na svakom se prvenstvu treba privikavati na različite suparnike, pa ćemo o Dancima razmišljati odmah nakon Srba. Igramo dan za danom, nadam se da ćemo izdržati i da ćemo imati snage."

Duvnjak je odbacio sve priče o "navlačenju" za Dance od strane IHF-a i od strane organizatora:

"Ne vjerujem da ima nekog namjernog guranja Danske. Mi ćemo se okrenuti prema svojoj igri i ne razmišljati o vanjskim faktorima. Bit će 9.000 Danaca na tribinama što je nama dodatni motiv za pravu utakmicu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2011. u 02:56
    Duvnjak je neko čudno vino, što stariji to lošiji......
    Obrisan korisnik
  • The Phantom19.01.2011. u 19:54
    Slabo si naučija
    The Phantom
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 19:38
    ne igramo dobro i ne vidim dobar rezultat.Goluza nije dobar za njih i od prvog dana stojim iza te izjave a ti Duvnjak da ucis jos 100 godina neces biti ni 25% Balica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 14:00
    Ja bi rekao da mi u svakom slucaju imamo Dream Team Rukometa. Ameri imaju u Kosarci, Spanjolci u Nogometu a mi u Rukometu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 10:36
    kad ivano ode, morat će domagoj ozbiljno povući! više nije mladac, ove će godine napuniti 23 god, a ivano je s 23 i pol bio glavni naš igrač! nadam se da ga ozljede i brutalna njemačka liga neće previše osakatiti. ako bude zdrav za 2 godine bi mogao biti nasljednik ivana (iako nitko nikad neće biti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik