Rukomet

Butulija: "Srbija nisu Vujin i Ilić"

Razgovarala:Ivana Strahija • srijeda, 19.01.2011.
Butulija: "Srbija nisu Vujin i Ilić"
Foto: Ivana Strahija

Umjesto da je u Švedskoj s reprezentacijom Srbije, Igor Butulija se sa svom Crvenom zvezdom priprema za prvenstvo te se bavi juniorskom reprezentacijom čiji je izbornik. No, imao je vremena za razgovor za Sportnet, u kojem je pričao i o stanju u redovima sutrašnjeg hrvatskog protivnika.

Ako prvenstvo bude regularno…

Crvena zvezda nije se proslavila na 1. Varaždin openu, rukometnom turniru kojeg je organizirala gradska dvorana uz Dravu. Umjesto u finalu, Srbi su završili u borbi za treće mjesto, pa onda i to izgubili protiv sarajevske Bosne. Trener Zvezde Igor Butulija nije međutim bio previše uznemiren: "Ako budemo pozvani i iduće godine, obećavam da ćemo biti bolji. Doći ćemo u kompletnom sastavu, nedostajala su nam tri igrača. K tome, tek smo tri dana pred turnir počeli s treninzima, pa je sve", rekao je.

Na turniru u Varaždinu Butulija je imao priliku vidjeti hrvatski rukomet na djelu, a na zamolbu usporedbe s rukometom u Srbiji je kazao: "Rukomet je otprilike isti, jedino na čemu zavidim su dvorane. One su nužni preduvjet za razvoj sporta, posebno rukometa." Tome je dodao: "Mislim da u Srbiji rukomet ide na bolje, iako zbilja ima previše klubova u najjačoj ligi, posebno zbog financijskih problem a trebalo bi smanjiti broj na 12."

U Srbiji će se Crvena zvezda boriti za titulu prvaka, koju je prošle sezone uzela Kolubara, najavljuje Butulija: "Ima još dosta kola do kraja, nama je cilj prvo mjesto. Ako drugi dio prvenstva bude regularan, vjerujem da Zvezda može biti prvak. Za to ćemo morati malo pojačati redove, trebaju nam još dva igrača i pokušat ćemo ih nabaviti. Kod nas je 2012. godine Europsko prvenstvo, pa bi bilo lijepo da u rukometnom prvenstvu Srbije pobijedi sport."

Zaintrigiralo nas je spominjanje regularnosti, pa je Butulija objasnio: "Ne bih želio da odlučuju neke sporedne stvari, to nije dobro za popularnost rukometa u Srbiji. Kratkotrajna je satisfakcija pobjeda pod svaku cijenu, ja želim da se u Srbiji počnu razvijati mladi igrači, da pobjeđuju bolji i da igramo rukomet na europski način."

Crvena zvezda u Europi? "Sad, u ovom trenutku ne. Pokušavamo postaviti zdrave temelje, ne uzimati prevelike financijske zalogaje. Nama je važno da imamo ime i tradiciju, vjerujem da će Zvezda zasijati i u Europi, ali ne još. Polako."

Srbija tek stvara autoritet

Butulija je dio stručnog stožera reprezentacije Srbije, kao i izbornik juniora, zbog kojih je i ostao u Srbiji umjesto da sa Veselinom Vukovićem otputuje na SP u Švedsku. O dosadašnjoj prezentaciji izabrane vrste u Švedskoj kaže: "Rano je još govoriti o nekim stvarima, Svjetsko prvenstvo je dugo i odlučivat će i ostale stvari osim same igre, poput psihološkog pristupa i koncentracije te rasporeda snaga. Mnoge su reprezentacije znale startati loše pa završiti s medaljom. Mislim da će Srbi igrati i bolje kako budu imali više odigranih utakmica."

Na tezu da Srbija nema pobjednički mentalitet Butulija odgovara: "Mislim da nije problem u mentalitetu nego u autoritetu, kojeg nije lako stvoriti. Hrvatska ga ima, ima medalje i velika natjecanja. Srbija je tek u stvaranju takvog ozračja, ali će doći trenutak kad će i naša reprezentacija prijeći taj prag i krenuti na bolje. Kruna za ovu reprezentaciju bit će Europsko prvenstvo 2012. godine."

Kad se govori o Srbiji, govori se o Iliću i Vujinu, o čemu Butulija misli: "Oni jesu potke naše reprezentacije, ali nisu reprezentacija. Izabrana vrsta mora prvenstveno biti jak kolektiv, na čemu teži izbornik Vuković. Iako su i Ilić i Vujin izuzetno kvalitetni rukometaši i ljudi, reprezentacija ne može zavisiti o njima. Oni jesi važni kotačići, ali mislim da ima još pojedinaca u našim redovima koji mogu dati važan doprinos."

Butulija nam nije želio otkrivati slabosti reprezentacije Srbije, što nas nije iznenadilo, ali je rekao: "Mislim da svaka ekipa na Svjetskom prvenstvu ima svojih slabosti, a oni koji bolje prepoznaju te stvari kod protivnika i iskoriste ih imaju više uspjeha. Iskreno, mislim da nema baš tako jako izraženog favorita ove godine, Francuzi jesu jaki, ali ipak mislim da će biti neizvjesno do samog kraja."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 15:30
    Srbija is going down!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2011. u 13:35
    Ajmo kaubolji
    Obrisan korisnik
  • matbaric19.01.2011. u 13:15
    Idemo Hrvatska, dobro veli da srbija nisu Vujin i Ilić, nego ja velim da nisu ni oni kad je s druge strane Kineski zid Gojun, Vori....
    matbaric