Zimski sportovi

"Moja je briga paziti na pak"

Razgovarala:Ana Legradi • ponedjeljak, 16.01.2012.
"Moja je briga paziti na pak"
Foto: Kristijan Komarica

Branič Medveščaka Kenneth MacAulay zaokružit će 22. siječnja svoju drugu godinu u Zagrebu. Nakon što je krajem 2009. godine promijenio tri kluba u američko-kanadskom AHL-u i ECHL-u, zaputio se na dalek put preko oceana. U potpuno novu sredinu je stigao s predrasudama, ali se vrlo brzo prilagodio na grad i momčad te prerastao u jednog od najkorisnijih braniča Medvjeda.

Kanađanin iz Nove Škotske pridružio se momčadi Medveščaka u siječnju 2010. godine kada je klub pred dva okršaja na Šalati zagazio u teške probleme s ozljedama. Momčad je zbog ozljeda ostala bez napadača Mikea Prpicha i braniča Robbyja Sandrocka, a najavljeni dolazak pojačanja iz Kanade navijači su čekali s nestrpljenjem.

"Navijač sam Toronto Maple Leafsa, a veliki uzor i potpora su mi roditelji koji me podupiru na svakom koraku i svim putovanjima."

Kenneth MacAulay, 27-godišnji defenzivni branič, prvi je puta ugledao fanatične navijače Medveščaka na kultnom zagrebačkom klizalištu 29. siječnja u susretu s Villachom. Prve bodove je počeo postizati nakon tri odigrana susreta. Navijači se sjećaju njegovog učinka u doigravanju i serije Medveščaka protiv prvoplasiranog Graza gdje je u šest susreta postigao tri pogotka i četiri asistencije.

Kakvi su Vaši dojmovi o klubu i gradu Zagrebu nakon dvije godine? "Nisam znao što me čeka pred dolazak u Zagreb, naivno sam mislio kako ljudi ovdje baš i ne znaju engleski, ali kad sam prošetao gradom na prvi dan mojeg boravka shvatio sam da savršeno razumiju engleski, što je bilo sjajno za mene. Dojmovi o ovom gradu i klubu su samo pozitivni. Zaista uživam igrajući ovdje, da nije tako ne bih se vratio. Momčad ove sezone jako dobro igra i zadovoljan sam kako nam je krenulo."

Navijanje u Areni

"Atmosfera i navijači u Domu sportova su sjajni, ali u Areni pred 15 tisuća navijača sve izgleda nevjerojatno. Publika je uvijek uz nas i daje nam vjetar u leđa kada nam to treba. Za mene je to predivan osjećaj."

Kao jedan od pet stranaca koji su treću sezonu u Medveščaku MacAulay je imao priliku igrati za vrijeme trenera Teda Satora. "Sator je bio odličan trener, ali je imao drugačiju filozofiju od Raymonda. Novi trener je stigao iz SAD-a i donio je novi sustav igre koji je odmah primijenio. Trebalo nam je malo vremena da se prilagodimo na taj stil igre, ali uspjeli smo u tome. Momčad je sada dobro posložena i odlično nam ide."

MacAulay, uz Andyja Serticha, nije propustio nijednu utakmicu od dolaska u Zagreb 2010. godine. U plavom dresu ih je do sada odigrao ukupno 98 u regularnom dijelu sezone i 16 u doigravanju. U nedjelju je prekinuo sjajni niz u susretu s Villachom zbog lakših zdravstvenih problema, ali publika ga može očekivati na ledu u susretu sa slovenskom Olimpijom u utorak. "Sve je to kombinacija okolnosti, sreće i zdravlja. Uvijek razmišljaš - to se meni nikad neće dogoditi, ali nikad ne znaš. Dobro je dok traje, jer ozljede su ponekad neizbježne. Imam ožiljak na licu još od devete godine, kad me suigrač porezao svojom klizaljkom. Zvuči grozno, ali bilo je samo malo krvi i nekoliko šavova, ništa ozbiljno."

Winter Classic

"Kad sam stigao u Medveščak, svoje prve dvije utakmice sam odigrao na Šalati. Vrijeme nas je služilo svake godine i nadam se da će tako biti i ovaj puta. Šalata je dom kluba i nije mjesto na kojem igramo svaki tjedan, zato će to ponovno biti jedinstveno iskustvo."

Ove je sezone upisao jedan pogodak i osam asistencija, a izvan leda je proveo samo 14 minuta. Zašto protivnički igrači teško pronalaze put do mreže Roberta Kristana? "Moj je zadatak paziti na pak, većinom sam na ledu s igračem manje i glavna mi je dužnost paziti da moja momčad ne primi gol kad sam na ledu. Želja je svakog braniča postići pogodak s plave linije, imao sam jedan ove sezone, ali ipak moja je briga paziti na pak u obrambenoj zoni." Koliko je zaista koristan branič govori učinak od +19, četvrti najbolji u ligi i prvi u momčadi Medveščaka.

Medvjeđi je brlog krajem prosinca morao napustiti defenzivni napadač Pascal Morency, zbog teške ozljede glave. "Ne bih rekao da je Pascal goon, u svakom smislu te riječi, on je posebna klasa igrača sa sjajnim vještinama na ledu. Iskoristio je svaku situaciju na ledu da izbori pak, sigurno će takav igrač malo nedostajati momčadi."

Odrastanje uz hokej

Nacionalni sport u Kanadi postao je ljubav MacAulayja čim je ugledao svijetlo dana u malom mjestu čijih 800 stanovnika živi od turizma, na otoku Cape Bretonu. "Odrastao sam u malom gradiću Nove Škotske, Baddecku na jezeru Bras d'Or Lake. Čim sam naučio hodati, počeo sam klizati na jezeru koje bi se tijekom zime zamrznulo i zaljubio sam se u taj sport."

Ove godine MacAulay ima pravo zaigrati za hrvatsku reprezentaciju. Svjetsko prvenstvo II. A divizije se održava na Islandu, u Reykjaviku, od 12. do 18. travnja. "Markoantonio Belinić i ja smo već malo pričali o tome. Puno bi mi značilo predstavljati državu na Svjetskom prvenstvu. Nikad nisam imao priliku nastupati za neku reprezentaciju, to bi bilo sjajno iskustvo za mene. Vidjet ću kako će se odvijati sezona."

Utakmica odigrana u petak s doprvakom EBEL-a iz Klagenfurta je po četvrti puta ove sezone bila prepuna naboja. Sada se već slobodno može reći kako je susret Medveščaka i KAC-a prerastao u derbi kola. "Utakmica s KAC-om je bila sjajna, Navijači su bili odlični. Momčad je uvijek posebno motivirana za utakmicu s KAC-om i želimo pobijediti. Sve momčadi se sada pripremaju za doigravanje, ali ipak želimo i dalje pobjeđivati. S KAC-om smo prošle sezone odigrali tešku seriju u doigravanju. Zato smo ove sezone posebno 'nabrijani' kad igramo s njima i mislimo samo na pobjedu u tim susretima."

Može li Medveščak ove sezone osvojiti titulu prvaka EBEL-a? "Malo je prerano govoriti o tome, ali naša momčad je sjajna, dobro smo se uskladili. Možemo pobijediti svaki klub u ligi, pogotovo one najjače. Nema razloga ne vjerovati u to, ako nastavimo igrati bez ozljeda."

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 19:08
    Kao što je jednom prilikom rekao Prpić - Kenny je naš neopjevani junak!
    Obrisan korisnik
  • Zli Jogurt16.01.2012. u 15:48
    Svaka čast Siddalu,ali ja bi više volio da se probaju dovesti tzv.CroCani
    Zli Jogurt
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 13:46
    Uvijek se je lakše beku uklopiti u već posloženu momčad,nego napadaču,a Siddall nije niti doveden da zabija,već da razgrađuje protivničku igru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 13:44
    Mala ispravka; Andy Sertich je ostao jedini igrač koji nije propustio niti jednu utakmicu,146 u regularnoj sezoni i 16 u PO do sada
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 13:28
    Ove godine nije bilo promašaja u dolascima, a rezultati pokazuju ni u odlascima. Zato sam za to da se i Siddallu da vremena da se pokaže...
    Obrisan korisnik