Zimski sportovi

Raymond: "Unio sam tri nove stvari"

Razgovarala:Ana Legradi • nedjelja, 19.02.2012.
Raymond: "Unio sam tri nove stvari"
Foto: Kristijan Komarica

Medveščak je ove godine po treći puta uplovio u doigravanje EBEL-a. Iako se tome malo tko nadao na početku sezone, momčad je na čelu s kanadskim stručnjakom Martyjem Raymondom regularni dio sezone završila na drugom mjestu i u doigravanje ulazi s nikad bolje pozicije. Pred Medvjedima su tako novi izazovi, a prije početka prvog okršaja s češkim Znojmom trener Raymond se osvrnuo na svoju prvu sezonu u Europi.

Deset godina u Bakersfield Condorsima u ECHL-u su za 47-godišnjeg trenera Martyja Raymonda bile sasvim dovoljno. Željan novog iskustva i radne okoline prošlog je ljeta stigao u zemlju s četiri milijuna stanovnika i samo dva natkrivena klizališta. Prilično neobično za jednog Kanađanina.

"Smiješno mi je mišljenje drugih trenera o agresivnoj igri i hokeju u ovoj ligi jer neke od najuspješnijih momčadi u NHL-u temelje svoju igru na forecheckingu i zapaženoj obrani, u tome bi me mnogi podržali. Dao sam sve od sebe da u momčad dovedem najkvalitetnije ljude, a to nije uvijek lako. Primjerice, i uspješne tvrtke opstaju samo zahvaljujući ekipi kvalitetnih ljudi koji su spremni preuzeti vodeću ulogu na tržištu."

"Razlozi mog dolaska u Zagreb bili su osobnog karaktera, zajedno s obitelji sam zaključio kako je vrijeme za promjene. Mogu reći da je Zagreb jako lijep grad, ponekad nudi i previše mojim igračima u slobodno vrijeme", kaže.

S prvim utakmicama u rujnu prošle godine navijači su u Ledenoj dvorani imali priliku gledati posve novu momčad, a Raymond navodi kakve je planove nametnuo svojoj novoj ekipi.

"Tri nove stvari sam unio u momčad: promjenu kulture u strukturi do tada sporije igre, uvođenje agresivnosti i dovođenje momčadi u poziciju favorita. Htjeli smo vodeću momčad s odgovornim igračima koji se mogu nositi sa svime. Mislim da smo prvi dio natjecanja završili uz postignute sve ciljeve i zadovoljan sam učinkom momčadi do sada. Da bi ekipa uspjela treba imati kombinaciju igrača sposobnih da postignu gol i naprave dobar checking. To su moja očekivanja".

O EBEL-u i reprezentaciji

Kakvi su dojmovi o EBEL-u nakon 54 kola? "Otkad sam stigao u Europu liga je napredovala. Igra je postala brža, a momčadi vode odlični treneri. Kvalitetna i agresivna igra donose povećanje gledanosti što je jako dobra stvar za budućnost lige. KHL je najjača liga u Europi, ali preferiram švedske lige u kojima se gaji odličan hokej. Treneri kvalitetno odrađuju posao s mladim igračima, radi se na vještinama i brzini. Kao igrač sam uživao u švedskoj ligi, za mene je Švedska zemlja dobrog hokeja."

"Uvijek sam uživao u igri Minnesota Wilda. Također volim Kingse jer sam ih imao priliku često gledati. Ipak, najviše od svih klubova u NHL-u preferiram Montreal Canadiense. Ne mogu reći da se baš ponosim s trenutnom situacijom u klubu, ali kao Kanađanin sam njihov veliki navijač."

Od ulaska Medveščaka u EBEL hokej u Hrvatskoj na razini reprezentacije nije doživio procvat, a Raymond problem vidi u nedostatku rada s mladima: "Za provođenje dobrog programa razvoja hokeja treba više od deset godina. Najbolje je početi s mladima. U Hrvatskoj postoji problem s provođenjem tog programa i treba ga riješiti, ali to je nemoguće napraviti na brzinu."

Jeste li zadovoljni domaćim igračima u Medveščaku? "Domaći hokejaši se jako trude, ali još uvijek uče neke stvari. Ponosan sam na mladog golmana Vasiljevića koji je dosta napredovao kao i branič Šijan, koji se jako trudi. Ostali se također trude, a nije im nimalo lako jer nisu na ledu onoliko koliko bi htjeli nego koliko im se dopušta."

"Mislim da će Rick Nash zaigrati za New York Rangerse. Siguran sam da će John Tortorella inzistirati na povećoj svoti da dođe u klub. Po meni, on bi bio savršen izbor za Rangerse, odlično bi se uklopio u ekipu koja se bori za naslov."

Raymond je ponudio svoje osobno stajalište o ulasku Medveščaka u ruski KHL: "KHL je odlična liga, učinit ću sve što od mene zatraže predsjednik kluba i klub, svoj posao ću odraditi kako treba. Ipak, to bi bio velik korak i velika promjena za navijače koji si možda ne bi mogli priuštiti odlazak na gostujuće utakmice. Bilo bi to sjajno iskustvo za mene, svakako bih se ponosio raditi tako nešto".

Atmosfera oko Medveščaka

Ono što je Raymonda svakako impresioniralo su navijači i atmosfera u Ledenoj dvorani: "Naši su navijači svjetski fenomen. Smiješno mi je što svakom igraču daju posebne nadimke, čuo sam da mene zovu Marinac i Mister Wolf. Bio sam na mnogo mjesta, ali nikad nisam doživio ovakvu atmosferu. Navijači ovdje žive za svoju momčad, poštuju igrače i podržavaju nas na čemu sam im neizmjerno zahvalan."

Taktika za Znojmo

Vremena za zbrajanje uspjeha iz prvog dijela sezone nema, već u nedjelju je na rasporedu prva utakmica doigravanja, a u Ledenu dolazi debitant u ligi, češki Znojmo: "Igrati protiv mlađe momčadi mojim je igračima opuštajuće, ali Znojmo je dobra momčad. U doigravanju nema mjesta za kalkulacije i podcjenjivanje. Igrači su im mladi, nemaju iskustva, a naš će zadatak biti odigrati pametno i borbeno. Iskoristit ćemo svoje iskustvo da ih pobijedimo."

"Mladi sportaši u Hrvatskoj imaju svijetlu budućnost. Impresioniran sam kako ovako mala zemlja obiluje sjajnim i poznatim sportašima, za mene je to fenomen. Mislim da i hokej na ledu ovdje ima svoje mjesto. Znam mnoge igrače porijeklom iz Hrvatske koji igraju preko oceana, rado bi zaigrali hokej u Hrvatskoj."

Situacija s vratarima na početku sezone nije bila idealna, ali danas Medveščak ima dva vratara s 92,5 posto obrana. Trener mora donijeti tešku odluku koga će staviti na gol: "Ouzas se pokazao kao jako dobar vratar u zadnje vrijeme. Kristan ima određenu dozu iskustva i samopouzdanja, sjajan je vratar tijekom cijele sezone. Odluka neće biti laka, u svemu će mi pomoći i trener vratara Mohorič".

Vratari zahtijevaju poseban rad na treningu, stoga je klub za doigravanje doveo slovenskog stručnjaka Klema Mohoriča: "Zašto imamo posebne trenere vratara? Vratari u momčadi odrađuju važan posao. Zato nam treba netko tko će s njima raditi na formi, o tome ovisi uspjeh cijele momčadi. Mohorič dobro odrađuje svoj posao. Nadam se da će nam biti na raspolaganju i sljedeće sezone."

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2012. u 15:32
    Ne mogu komentirati njegovu stručnost jer nisam kompetentan (rezultati govore da zna što radi, a i igrači ga hvale), ali Martyjev način razmišljanja i stav su definitivno pravi. Treba učiniti sve da ostane, a nagovoriti ga da preuzme reprezentaciju bilo bi savršeno. Na žalost HSHL je do sada... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Ljuke19.02.2012. u 15:21
    Marty ostani koliko god mozes i preuzmi i repku ako je moguce!
    Ljuke
  • Obrisan korisnik19.02.2012. u 12:57
    Marty Raymond je najveće pojačanje medveščaka!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2012. u 12:36
    Idemo medvjedi do finala! :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2012. u 10:39
    Marty legendo, vrati nam sve američke Hrvate pod okrilje Ledene i Sektora B
    Obrisan korisnik