Rukomet

Kamenica: "Hrvatski je problem psiha, Slovenci imaju sjajnu atmosferu"

Razgovarala:Ivana Strahija • subota, 26.01.2013.
Kamenica: "Hrvatski je problem psiha, Slovenci imaju sjajnu atmosferu"

Danas trener Nexea, Kasim Kamenica iza sebe ima bogati rukometni rezime, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. Osim što je vodio zlatne jugoslavenske juniore, bio je i izbornik Bosne i Hercegovine, Crne Gore te - Slovenije. K tome je bio trener Celja i Prulea, a i danas živi u Ljubljani te je bio savršeni sugovornik za komentiranje događanja na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj posljednjih dana...

Sjajna Slovenija i problematična Srbija

"Apsolutna senzacija su!", složio se Kasim Kamenica s ocjenom da su Slovenci odigrali odličan turnir u Španjolskoj i iznenadili mnoge. "Prije Prvenstva sam imao favorite, Španjolsku, Francusku, Dansku i Hrvatsku, no eto dogodila se Francuzima Hrvatska pa je ostalo jedno mjesto slobodno."

Slovenci su tijekom turnira imali dobrih utakmica, ali i sreće sa ždrijebom, kaže Kamenica: "Plasirali su se u četvrtfinale preko Poljaka i Srba, koje su objektivno po rejtingu jači i imaju bolje igrače koji igraju u jačim klubovima. Ždrijeb ih je za to nagradio, išli su n a Egipat i Rusiju, znao sam da mogu dobiti i jedne i druge. Imali su neizvjesnih utakmica, no pokazali su nevjerojatnu mentalnu snagu."

Jako se bivšem izborniku Slovenije sviđa nova slovenska igra: "Igraju moderni rukomet, s mnogo trčanja, vrlo efikasnom igrom i došli su do polufinala, što je ogromno postignuće za tako malu zemlju. Zadržan je kostur ekipe iz Srbije i organizirana igra s malim, brzim igračima, što nikako ne odgovara reprezentacijama s visokim i teškim igračima. Slovenci dobro igraju između deveteraca..."

O tajni uspjeha Slovenaca trener Kamenica kaže: "Oni nisu sudjelovali na prošlom Svjetskom prvenstvu, ispali su od Mađara u kvalifikacijama, ali su na Europskom prvenstvu u Srbiji osvajanjem šestog mjesta nagovijestili da se dižu. Mnogo su dobili na samopouzdanju, a pošto je Svjetsko prvenstvo slabije od Eurospkog bilo je za očekivati da će rezultat sada biti i bolji. Kemija u momčadi je sjajna, Boris Denič radi odični posao, a u tome mu umnogome pomaže Uroš Zorman, istinski vođa te reprezentacije, koji uz sve svoje igračke kvalitete ima i tu moć da ga ostali igrači slijede. To se sve maksimalno vidjelo na ovom Prvenstvu."

Što su Slovenci pripremili za Hrvate? "Iz osobnog iskustva znam da Slovenci jako vole igrati s momčadima s prostora bivše Jugoslavije, tako da će biti maksimalno motivirani, nemaju na sebi pritisak, već su napravili povijesni uspjeh i mogu igrati punim plućima."

Sasvim suprotno od Slovenaca, Srbi su i na ovom turniru nastavili silaznu putanju, a o njihovim problemima Kamenica komentira: "Na žalost, u rukometu domaći teren mnogo pomaže. Podrška s tribina, ali i politika krovnih organizacija, koja gura domaćina barem do polufinala kako bi se zadržao interes publike, je pomoglo Srbiji da dođe do medalje prošle godine. No, Srbi imaju problem mentaliteta, brzo se posvađaju, razočaraju u rezultatu. Nisu uspjeli dohvatiti bolje mjesto od trećeg u grupi i dopali su ih domaćini u četvrtfinalu, pa su morali doma."

Hrvatska - Francuska i Hrvatska - Danska

Opći dojam o Hrvatskoj u Španjolskoj? "Ne mogu konstatirati drukčije no da ja Hrvatska u Španjolsku otišla besprijekorno fizički pripremljena, zahvaljujući profesoru Mariju Tomljanoviću. Dobra je bila i odluka da se igra 6-0 obrana od početka do kraja, to se dogodilo sad prvi puta, jer ima odlični izbor igrača za upravo tu obranu. Vratar Alilović je dobro funkcionirao iza takve obrane."

Dva sasvim drukčija lica u vrlo kratkom razdoblju priuštili su Kauboji svojim navijačima. Što se dogodilo i što je presudilo u jednom, a što u drugom susretu? "Pobjeda protiv Francuske bila je fantastična, u velikoj utakmici Hrvati su pobijedili, svjesno odabravši taj teži put. No, sinoć im se desilo da nisu izgledali dobro. Potrošilo se mnogo emocija u četrtfinalu, a k tome se dodalo još stvari sa strane u te emocije. Moguće je da se radi i o kompleksu polufinala, čuo sam izjavu Drage Vukovića da mu se više gade ta treća mjesta. Mislim da je za poraz protiv Danske više kriva psiha no igračke kvalitete", kaže Kamenica.

Protiv Danaca je na vidjelo izašao veliki problem vanjske linije, a premda je napomenuo da je nezahvalno komentirati što bi tko učinio da je na mjestu izbornika, Kamenica je kazao: "Ozljeda Buntića primorala je Slavka Golužu da pozove Stepančića, a zašto su se opredijelili za Mandalinića, kao najmlađeg kandidata među lijevim vanjskima, nije mi jasno, jer ima tu Špelića, Sliškovića, koji su iskusniji... Je li to stvaranje igrača za budućnost, to je stvar izbora Slavka Goluže. Imala je Hrvatska peh što Lacković nije uspio odigrati ni jednu značajnu utakmicu, sigurno je to prilični hendikep, iako je Bičanić dugo pripreman za ovo Prvenstvo, no u rotaciji je nedostajao jedan igrač. Još kad uzememo Vukovića koji u posljednje dvije utakmice nije mogao mnogo pomoći. Sve u svemu, tako je, kako je."

Najčešće komentirani i kritizirani Marko Kopljar je prema Kameničinom mišljenju odradio dobar turnir: "On je vrlo važan u igri hrvatske reprezentacije. Sa svojih dva metra 10 centimetara visine je besprijekoran u obrani, a nije u stvari imao ni većih podbačaja u napadu. No, objektivno je pokazao slabosti jer je dobio veliku minutažu pa su se očekivale velike stvari, dok s druge strane Stepančić još nije osposobljen za veću ulogu i minutažu."

Tko će osvojiti zlato? "Nemam neko posebno mišljenje, navijam za sve reprezentacije iz bivše Jugoslavije, a kad njih nema, sasvim mi je svejedno tko će osvojiti titulu svjetskog prvaka."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 21:07
    ovaj puta su ipak pobjedili taj problem
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 18:08
    Duša me boli a i sam Balić je to rekao da mu je žao što nisu još koje zlato uzeli,nažalost skoro 10 godina je od zadnjeg zlata prošlo!!Kvalitete imamo,možda kao i nikad do sad,ali na ovom prvenstvu kao nikad do sad imali smo i toliko povreda i to je bitan faktor a možda i presudan bio jučer,pa tek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik