Rukomet

Špiler: "Nitko nije zadovoljan sadašnjom situacijom, trebali smo proći skupinu"

Damir Žbulj • četvrtak, 21.02.2013.
Špiler: "Nitko nije zadovoljan sadašnjom situacijom, trebali smo proći skupinu"
Foto: Kristijan Komarica

U subotu rukometaše Croatia osiguranje Zagreba očekuje dvoboj s Kadetten Schaffhausenom, u posljednjem kolu skine D Lige prvaka. Šanse za prolaz u osminu finala izgubljene su na terenu nakon sedam uzastopnih poraza, a osvrt na dosadašnju sezonu ponudio je Slovenac David Špiler, koji se kroz dvije i pol godine u hrvatskoj metropoli istaknuo kao jedan od omiljenih igrača zagrebačke publike...

Slovenski rukometni reprezentativac David Špiler udomaćio se u Zagrebu, publika ga je odlično prihvatila, no, ove sezone ipak se nije prometnuo u jednu od glavnih karika 'novog', pomlađenog Zagreba. Očekivao je Špiler kako će odlaskom Balića imati veću minutažu, ali trener je imao neke druge zamisli.

Veliko razočaranje donijela mu je i ozljeda koja ga je udaljila sa Svjetskog prvenstva i povijesnog uspjeha njegove reprezentacija i osvajanja četvrte pozicije. U nastavku klupske sezone zadesili su ga novi zdravstveni problemi zbog kojih nije bio pravi niti protiv Dinama, nije nastupio u Barceloni, a neće ga biti niti u dvoboju protiv Schaffhausena u subotu.

Žrtvovao zdravlje za Zagreb

"Opet se oporavljam, nakon što je zaliječena ozljeda zbog koje sam propustio Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, protiv Dinamo Minska sam zaradio novu. Sve je to bilo posljedica moje nespremnosti, strahovite želje za igranjem," poručio je zagrebačkim ljubiteljima rukometa Špiler u razgovoru za crosport.hr.

S kakvom god ekipom, morali smo proći skupinu

"Moramo u subotu odigrati maksimalno, a pritom mislim i na sve sljedeće utakmice, inače ćemo i u SEHA ligi i domaćem prvenstvu imati problema. Moramo biti vrlo oprezni i jako se potruditi da uopće dođemo na taj Final Four, jer računam da smo ispali iz Lige prvaka, bez obzira na epilog naše žalbe EHF-u," naglasio je Špiler i iskreno dodao:

"Ispadanje je sigurno veliki neuspjeh. S kakvom god ekipom igrali, to smo jednostavno trebali proći. Postoji određeno rezultatsko nezadovoljstvo, ne samo s moje nego sa svih strana. Možda možemo bili zadovoljni s nekom igrom na početku sezone, s utakmicom protiv Berlina, ali u konačnici nismo znali poentirati da se to na tablici nekako vidi. Znao sam da će biti oscilacija, siguran sam da su i u klubu znali, ali ipak smo se nadali da će biti više bodova."

Špiler je htio pomoći ekipi u susretu s Dinamom, ali umjesto slavlja i pobjede, Zagrebaši su poraženi, a Slovenac je zaradio novu ozljedu: "Treneri su mi rekli da igram na vlastitu odgovornost i ja sam prihvatio, silno sam želio pomoći jer sam znao koliko je bitna utakmica. Sam sebi sam napravio još veće zlo, opet sam dva tjedna izvan pogona. Nažalost, umjesto da se dobro spremim za Schaffhausen, ta utakmica je iza mene. Moram sanirati ozljedu, idući tjedan se nadam da ću početi trenirati jer se najprije moram dobro fizički spremiti da bih počeo igrati s loptom."

Poraz u Areni protiv Bjelorusa uzdrmao je ekipu, nade u prolaz u osminu finala ovise o odluci EHF-a na žalbu CO Zagreba, ali Špiler naglašava kako ekipa mora do pobjede u subotu protiv Švicaraca: "Trener Goluža je imao razgovor s nama, momčad se mora trgnuti. Nitko nije zadovoljan sadašnjom situacijom niti rezultatima, a sada više ni igrom. Ekipa nema taj žar koji bi trebala imati. Pogotovo ta naša mladost, koja bi se trebala u svakoj utakmici bacati na glavu. Mi bismo protivnike trebali tući u obrani, a umjesto toga dođe Minsk i oni u Zagrebu istuku nas! To si jednostavno ne smijemo dozvoliti, bar ne na ovakav način."

Špiler je za crosport.hr pokušao pojasniti pad u igri pred kraj prvog dijela sezone, ali i u ovogodišnjem nastavku: "Od početka sezone smo svima bili iznenađenje. Rekao bih da nisu znali što od nas očekivati, osim ovih koji su malo duže u rukometu i znaju što to znači biti mlada ekipa te da se tu može očekivati puno oscilacija."

"Nismo mi ‘pali’, kako mnogi misle, već su se drugi dobro pripremili za nas. U početku smo bili nepoznanica svima, ali kasnije ne," smatra slovenski internacionalac.

Očekivao veću minutažu

Odlaskom Ivana Balića pred početak ove sezone Špiler je očekivao kako će imati veću i značajniju ulogu na terenu, ali trener je za njega imao neke druge planove: " Znam da ne mogu stalno igrati, ali u nekim utakmicama sam ipak očekivao veću minutažu, ali eto stjecajem okolnosti tu priliku nisam dobio. I ono što sam dobio možda nisam iskoristio na pravi način. Pogotovo mi je u sjećanju ostao kraj utakmice u Schaffhausenu, gdje sam ušao na kraju i napravio takvu dječju pogrešku, baš kad se utakmica lomila. Nemam čarobni štapić da sam sve sredim, ali sa svoje strane ću se potruditi i maksimalno pripremiti da što bolje pomognem momčadi u ovom proljetnom dijelu sezone."

"Kapetan Zlatko Horvat je trenutno naš najbolji individualac na terenu, svaku utakmicu zabija. On je igrač kakvog bi svaka ekipa poželjela," pohvalio je svog kapetana Slovenac Špiler.

Pokušao je za kraj Špiler usporediti prošlogodišnji Zagreb s Ivanom i ovogodišnji s mlađim Valčićem: "S Ivanom sam surađivao bolje nego s bilo kojim drugim igračem, a imao sam dosta sjajnih suigrača. Moje mišljenje o Ivanu se nije promijenilo i smatram da nije slučajno izabran jednim od najboljih na svijetu. Iako mi je prije i danas djelomično rukometni uzor bio Jackson Richardson, s njim nisam imao sreću igrati. S Ivanom sam imao tu sreću i slažem se sa svima onima koji u njemu vide rukometnog genijalca," naglasio je Špiler za crosport.hr i dodao: "Balića i Valčića se ne može usporediti, oni su totalno drugačiji stil igrača."

"Pritom nikako ne želim uvrijediti Josu Valčića, koji je dobar momak i s kojim surađujem koliko se može u ovim okolnostima, budući nisam u prvom planu trenera," zaključio je za kraj David Špiler, koji vjeruje kako će u završnici sezone pomoći Zagrebu da ostvari svoje ciljeve.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 21:28
    Špilera šikraniraju da bi onaj klaun joso igral
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 19:01
    Prošle godine sam stalno tupio da još nisam vidio igrača koji se tako dobro slaže sa Balićem ,drago mi je da je to i Špiler reko, prekrasno su igrali, sa širokih pozicija križali i radili prilike za Kopljara i Marića...kad se samo sjetim kaj su Kielu radili njih 2 i kad vidim ovo danas dodje mi da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 16:47
    bitno da igra Joso Valčić ! panj nad panjevima
    Obrisan korisnik
  • đomla21.02.2013. u 16:08
    Špiler je prava legenda. kako igračka, tako i ljudska. Sretno mu bilo s oporavkom.
    đomla