Rukomet

Kelentrić: "Mirka se ne može nadoknaditi, ali se pozicija može privremeno pokrpati"

Razgovarala: Ivana Strahija • četvrtak, 02.05.2013.
Kelentrić: "Mirka se ne može nadoknaditi, ali se pozicija može privremeno pokrpati"
Foto: Kristijan Komarica

CO Zagreb od ove sezone ima novog trenera vratara, 40-godišnjaka koji je u prvom dijelu sezone i sam stao među vratnice kako bi mladom Iviću i Stevanoviću kojem je nedostajalo većeg iskustva pomogao da stasaju. Mario Kelentrić sada uživa u svojoj novoj ulozi, a za Sportnet je prokomentirao sezonu koju Zagreb privodi kraju, kao i aktualnosti u rukometnom svijetu.

Iza Marija Kelentrića je bogata karijera. Osim u Zagrebu, igrao je u Celju, Metkoviću, Medveščaku, bio je u Francuskoj, ali i u Njemačkoj, gdje je branio za Essen ali i Melsungen. Najveće postignuće mu je svakako zlato iz Portugala 2003. godine, nakon čega je međutim uslijedio teški šok za njega.

Nije naime pozvan za sljedeću reprezentativnu akciju, na pripreme za Olimpijske igre u Ateni 2004., te je mnogo puta u razgovorima s novinarima spomenuo koliko po tom pitanju zamjera Lini Červaru. No, sad je od toga prošlo deset godina, strasti su se smirile, a Kelentrić kaže: "U to sam vrijeme bio u najboljoj formi, imao sam sjajnu sezonu, jako me to razočaralo što nisam pozvan ni na pripreme. No, kasnije sam vidio da je jednako tako otpao Jović, pa onda Dominiković, Šprem, Zrnić i svi ostali, da je takav način 'normalan', pa mi je lakše. Prošlo je deset godina, nisam više toliko ogorčen, no tada mi je bilo katastrofa strašno, jer sam osjećao da repezentaciji mogu mnogo dati."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Također se zlatom ovjenčani reprezentativac slaže s nedavnom izjavom Ivana Balića da je reprezentacija koju je vodio Červar trebala napraviti više: "U potpunosti se slažem. To je bila vanserijska generacija, trebali smo uzeti barem dva zlata više, s takvom mladosti i potencijalom. Rijetko se događaju takve generacije."

Pred Hrvatskom su danas još dvije utakmice kvalifikacija za Euro 2014. a loše je zazvučala vijest da se u utakmici Veszprema i Kiela ozlijedio prvi hrvatski vratar Mirko Alilović. Prve prognoze govore o najmanje tri tjedna van parketa, no radi se o parcijalnoj rupturi mišića, pa će sigurno trebati i rehabilitacije.

"Ako se može govoriti o sreći kod ozljede, onda je bolje da se to dogodilo sada. Teško je Mirka nadoknaditi, ali Hrvatska ima tri-četiri golmana, koji nisu na njegovoj razini, ali koji mogu odraditi te susrete protiv Slovačke i Latvije. Reprezentacija je u pomlađivanju, osvojena je unatoč tome medalja, dakle sve je na najboljem putu. Što se golmana tiče, tu su Šego, Ivić, Šunjić, pa se za te dvije utakmice pozicija može pokrpati."

Trener u Zagrebu

U Njemačkoj se 2012. oprostio od rukometa s 39 godina, već je bio u sportskoj mirovini, kad ga je zatekao poziv iz Zagreba. Što je presudilo? "Ja sam završio karijeru, da bi u kolovozu dobio poziv iz Zagreba, jer je Ivić tek bio na početku, a Stevanović je također trebao dosta raditi, jer je imao samo iskustvo hrvatske lige. No, meni je najvažnija bila prilika da počnem odmah raditi i kao trener vratara, jer smatram da sa svojim iskustvom mogu biti dobar trener. Prilika da odmah radim u vrhunskom klubu bila je ta koja je prevagnula u odluci."

Nakon što je mlađe kolege potpomogao među vratnicama, rado je uskočio u trenersku ulogu, za koju smatra da mu sasvim odgovara: "U ovom poslu to je novo za mene, ali sam 23 godine profesionalno bio golman i mislim da sam se snašao. Klub planira sa mnom dugoročno, a golmani brane dobro. Prelazak mi nije bio težak, samo sad moram ja razmišljati za druge što i kako, prije samo odradio svoje. Vidim se u tome, prelazak iz igračke u trenersku karijeru nije mi bio težak", kaže trener vratara.

Osobni favoriti

Mario Kelentrić ima svoje omiljene golmane, o kojima kaže: "Omeyera se ne može izostaviti ni s jednog popisa, on brani u kontinuitetu već deset godina. Onda mi je favorit Barcelonin Šarić, a ne mogu zaboraviti Danca Landina, koji je na početku karijere, no već je stasao i ja bih rekao da je najbolji golman svijeta trenutno."

Kelentrić radi sa sasvim mladim Filipom Ivićem i ne više tako mladim Ivanom Stevanovićem, dvojcem sasvim različitih temperamenata: "Da, radi se o dva različita tipa golmana. Stevanović je iskusniji i mirniji, a Ivić je mlad i samouk, sam je dosta naučio, no sad radimo na tome da promijenimo neke stvari. Rukomet je danas brz, traži se da vratar brže dođe do lopte i tu je on po meni lošiji, kao i u segmentu nestrpljivosti, prerano krene na neke udarce i onda prmi golove koji mene nerviraju. Ali njegova je konstitucija dobra i on će uz kontinuirani rad napraviti ogromnu karijeru. Obojica su veliki radnici, a mnogo i pričamo, to je po meni izuzetno važni segment."

Navijači Zagreba ne mogu biti zadovoljni ranim ispadanjem iz Lige prvaka, može li se govoriti o kiksu? "Sigurno da nitko prije sezone nije mogao garantirati prolazak skupine, ipak su iz Kluba otišla sedmorica vrhunskih igrača, oba golmana, srce obrane, igrači poput Balića i Kopljara, to je sve nemoguće brzo nadoknaditi. Ukupna sezona, osvajanje Seha lige i najbolji put prema dvostrukom hrvatskom peharu, to izgleda dobro. U Ligi prvaka je nedostajalo sreće, malo više znanja i mudrosti, moglo se proći. No, mnogi igrači su u ovoj sezoni napravili iskorak, sad je na nama da se u idućoj sezoni napravi više. Naravno, ne mogu reći da je pravi kiks, ali smo grupu trebali proći."

Hoće li Zagreb i u idućoj sezoni oslanjati na mlade igrače, ili pak će se ipak dovesti koje provjereno ime? "Svi su ti mladci sad odigrali pedesetak jakih utakmica, sad su iskusniji. Došao je i novi trener s novim metodama, igrači su ih jako dobro prihvatili, na kraju to i pokazali u Skoplju. Dvoršek i ja smo veliki optimisti da možemo i bez pojačanja napraviti iskorak u Ligi prvaka. Sama financijska situacija nalaže trenutno takvo stanje, no ni ne trebaju velike promjene, selekcija je bila dobra i ja sam uvjeren da će Zagreb igrati dobar rukomet, samo treba strpljenja. Igrat ćemo brže i dinamičnije, u to sam siguran", zaključuje Kelentrić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.05.2013. u 14:32
    ajde ne laprdaj djete drago nego se malo obrazuj tko je Mario Kelentrić
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2013. u 23:04
    pa to je Gopčev čovek. Dok je ovaj smijenil Červara odma se ohrabril i počel po novinama govoriti protiv Lina.
    Obrisan korisnik