Nogomet

Petar Mamić za Sportnet: 'Gvardiol je čudo, fascinantno je da još toliko napreduje'

Branimir Korać • subota, 15.06.2024.
Petar Mamić za Sportnet: 'Gvardiol je čudo, fascinantno je da još toliko napreduje'
Foto: FaH

Iza nas je prvi dan Europskog prvenstva, Njemačka je pomela Škotsku, a danas nas čeka puni program s tri utakmice među kojima je utakmica dana između Hrvatske i Španjolske. O tom susretu, jučerašnjem dvoboju otvaranja Eura, kao i današnjem programu, razgovarali smo s Petrom Mamićem...

Petar Mamić produkt je Dinamove škole nogometa, prošao je kompletnu akademiju, dogurao do seniorskog ranga, a nakon toga promijenio je veliki broj klubova.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako je tek ušao u najbolje godine igračke karijere, već je nastupao za Dinamo, Lokomotivu, bio je i u Frosinoneu, zaprešićkom Interu, Rijeci, Varaždinu, Rakowu, Podbeskidzieu, Hrvatskom dragovoljcu, Žalgirisu te na kraju u Cluju.

Do kraja prošle sezone nosio je dres Žalgirisa gdje je igrao jako dobro i to mu je donijelo angažman u Cluju, tu je krenuo kao starter, odigrao prve tri utakmice i onda je zaboravljen.

"Tamo sam završio s ugovorom, krenuo sam kao starter, ali se onda promijenio trener, doveo je i svog igrača i praktički do kraja sezone nisam niti igrao. Odlučio sam raskinuti ugovor, sada sam u Zagrebu i čekam što dalje."

Opcija je i SuperSport HNL.

"Nemam nekih preferencija, nemam ništa protiv niti povratka u SuperSport HNL, pogotovo ako je neka dobra priča. Još sam dovoljno mlad da mogu i u inozemstvo. Iskreno cilj mi je da se zadržim malo duže u nekoj stabilnoj i normalnoj situaciji, tako se izdogađalo da je promijenjeno dosad dosta klubova."

I Mamić je kao i svi mi jedva čekao početak Europskog prvenstva koje su sinoć otvorili Njemačka i Škotska.

"Njemačka kao pravi domaćin krenula snažno sa željom da pokaže gdje se igra. Ima veću kvalitetu od Škotske, brzo je postigla golove i utakmica je onda praktički bila riješena za manje od pola sata. Kasnije je to bila kontrola, postigla je još dosta golova i pokazala da je jedan od favorita za titulu."

Njemačka je bila odlična, ali Škotska je odigrala baš lošu utakmicu.

"U zadnjih sedam utakmica imali su šarenu formu, a McTominay, njihov glavni igrač, mučio se s ozljedom i nije bio na sto posto. To je dio terena koji je osjetljiv, a Njemačka je baš u toj sredini terena najbolja."

Sami Khedira spomenuo je problem što nema klasične kvalitetne devetke u njemačkom rosteru, ali nije se osjetilo.

"Nogomet se mijenja, treneri se prilagođavaju, tu su i Musiala i Wirtz koji su kao dvije polušpice. Havertz to igra i u Arsenalu. U tom sistemu koji oni igraju, klasičan napadač im nije ni potreban."

Može li se Škotska oporaviti od ovog udarca?

"Mislim da jako teško, Mađari i Švicarci su bili kvalitetniji i prije starta. Sada još iz ove nepovoljne pozicije nešto loviti, bit će jako teško. Ne treba ih skroz otpisati, ali Mađari i Švicarci su po meni od starta imali bolju poziciju."

Baš danas sastaju se Mađari i Švicarci, Mađare ljudi i dalje podcjenjuju, ali su vrlo dobri.

"Mađari su već ranije na Euru u jako teškoj grupi pokazali dobar nogomet, Szoboszlai je u Liverpoolu, mislim da su se izdigli iz tog ešalona srednjih reprezentacija prema vrlo dobrima. Puno ulažu, ali i Švicarci su tu negdje. I jedni i drugi su odmah ispod tih top reprezentacija. Moglo bi biti svega, čak očekujem da bi moglo biti puno golova, vole otvorenu igru."

Španjolska - Hrvatska?

"Iako se najavljuje spektakl, očekujem mrvicu dosadniju utakmicu. I mi i oni volimo posjed, Hrvatska može jako dobro držati kontrolu, Španjolci su također poznati po tome. Mislim da će biti neka šahovska bitka, ne vjerujem da će i jedni i drugi ići u neki ludi rizik s obzirom da i tri idu dalje, bod je dosta bitan. Moglo bi biti ispitivanje snaga, iako možda neki gol otvori utakmicu. Možda slično onoj utakmici s Marokom u Kataru, bez neke jurnjave."

Svi pričaju o Yamalu, ali on ima svoj problem, a to je Joško Gvardiol.

"Fascinantno je koliko je Joško dobar s toliko godina i koliko još napreduje, što je začuđujuće da s tog levela možeš se i dalje dizati, ali dečko je čudo."

Hrvatska uoči Eura izgleda jako dobro, pokazala je to i u susretu protiv Portugala.

"Meni te usporedbe s Real Madridom, po tom nekom mentalitetu, drže vodu. Postali smo sada rutineri, kontroliramo utakmice, pobjeđujemo, tko god da se nađe u sastavu, ispuni očekivanja, stvarno rutinski sve odrađujemo. Mrvicu me strah jer je prevelika euforija, obično smo bolji kada smo podcijenjeni. Ali ušli smo u tu neku fazu rutine da nam se ne događaju neki katastrofalni kiksevi."

Italija - Albanija, mogu li Albanci iznenaditi?

"Možda i može, Albanci će biti rastrčani, nemaju što izgubiti, ali s druge strane Talijani su lukavi. Tu je dosta igrača koji su široj javnosti manje poznati. Nisu u najluđoj formi, ali Spalletti je dosta rotirao sastav. Moguće je iznenađenje, ali ipak su to Talijani, na velikom natjecanju uvijek opasni. Ima tu i dosta mladih igrača, nekoliko njih iz Atalante, vidjeli ste što su napravili u Europskoj ligi." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!