Juriš

Traži se menadžer

Bernard Jurišić • utorak, 18.11.2008.
Traži se menadžer
Foto: FaH

Naredna subota donijet će još jedan povijesni datum za HNK Hajduk, ali i za cijeli hrvatski sport. U maloj dvorani ŠC Gripe okupit će se novi suvlasnici splitskog kluba, koji će ustanoviti prvo Športsko dioničko društvo u našoj zemlji. Kako će novi Hajduk funkcionirati?

Gripe će u subotu zaposjesti - Hajduk. Samo stotinjak metara od doma žutih košarkaša koji će istog dana napuniti svoju dvoranu u okršaju sa Cibonom, Hajdukovi skupštinari donosit će povijesne odluke o formiranju upravljačkih i nadzornih dijela budućeg ŠDD Hajduk Split.

Iako je priča o preoblikovanju splitskog kluba u javnosti jako dobro prihvaćena, a mogućnost kupovine dionica iskoristilo je više od 6.000 privatnih i pravnih osoba, konce će u klubu i dalje vući - politika. Dojam je to nakon što su se iskristalizirala imena budućih klupskih struktura, predloženih od strane skupštinara koji imaju većinski paket dionica. Najveća promjena u odnosu na dosadašnje stanje je ulazak "kontrolnog paketa" kojeg drže poduzetnici i koji bi u doglednoj budućnosti mogao postati i još veći.

Naime, subotnja Skupština prema svim najavama imenovat će deveteročlano vrhovno tijelo upravljanja klubom, čiji je sastav ipak iznenadio javnost. Među devet članova tog Nadzornog odbora nalazi se samo jedan predstavnik Grada, koji bi trebao biti većinski vlasnik kluba s otprilike 63% dionica. Aktualni gradonačelnik Ivan Kuret.

Ostali predstavnici Grada, uopće nisu - predstavnici Grada. Župan Ante Sanader, dosadašnji dopredsjednik Skupštine Mirko Klarić i bivši župan Kruno Peronja su iz županijskih, ne iz gradskih klupa. Uz njih su tu sadašnji predsjednik Mate Peroš i pravnik Marko Ivkošić, koji je sudjelovao u preoblikovanju. Svaki od spomenutih je ili član HDZ-a ili vrlo blizak vodećim strukturama te stranke.

Trećinu NO-a činit će poduzetnici, koje će predstavljati Jako Andabak (najveći pojedinačni inestitor), Luka Miličić i Tomislav Mamić, koji bi trebali biti "korektiv vlasti". A u prirodi još i više, jer će poduzetnici zasigurno puno opreznije baratati svojim novcima nego što to rade političari, koji se u našoj zemlji vrlo lako razbacuju onim što drugi zarade.

Hajduk bi tako u subotu trebao dobiti "Vladu", koja će potom postaviti svoje "ministre" za tri različita resora. Birat će se trojica profesionalnih operativaca, od kojih će svaki dobiti svoje zaduženje. Jedan profesionalac trebao bi se baviti financijskim poslovanjem ŠDD-a, drugi tehničko-organizacijskim poslovima, a treći bi trebao biti odgovoran za struku.

Od tri mjesta zasad je stolica najsigurnija Frediju Fiorentiniju, iako je dugogodišnji Hajdukov direktor imao nekoliko ozbiljnih propusta u svom radu (dovoljno se samo sjetiti "slučaja Gabrić"). Međutim, Fiorentini je dobro "umrežen" i njegov odlazak s mjesta direktora kluba bio bi veliko iznenađenje.

S druge strane, jednako veliko iznenađenje bi bio ostanak Ivana Buljana na čelu struke. Aktualni sportski direktor isključen je iz svih važnih poslova kluba vezanih uz struku u zadnje vrijeme. Kakav je njegov status dovoljno govori činjenica da je predsjednik Peroš uz Giovannija Rossa u London na upoznavanje s Avramom Grantom vodio direktora Fiorentinija, a ne sportskog direktora Buljana.

Treći čovjek, zapravo prvi - onaj koji će se brinuti o financijskom poslovanju Hajduka - još nije nominiran. Hajduku treba mlad, ali dokazan menadžer, s novim sustavom, novim pristupom i novim idejama. Čovjek koji možda neće znati puno o nogometu, ali će znati o biznisu i marketingu. Čovjek koji će znati iskoristiti "brand" Hajduka i koji će imati hrabrosti i podršku za optimiziranje poslovanja kluba koji ima triput više zaposlenih nego što mu treba. Deseci su ljudi "uhljebljeni" u klubu već godinama i vrijeme je da se revidira nužnost i radni opseg apsolutno svakoga od onih koji su u Hajduku na plaći. I da se zahvali mnogima od njih.

Taj prvi operativac imat će najteži posao i stoga novostvoreni Nadzorni odbor nikako ne smije pogriješiti u njegovom odabiru. Velika pljuska Hajdukovom preoblikovanju bila bi ako bi se na to mjesto doveo čovjek iz politike. Podoban, a ne sposoban. Takvi su Hajduka i doveli u situaciju u kojoj se nalazi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!