Juriš

Cedevita za Spaladium Arenu

Bernard Jurišić • utorak, 25.08.2009.
Cedevita za Spaladium Arenu

S puno zluradosti i zajedljivosti minulih su se sezona komentirali neuspješni pokušaji Cedevite da se vine u vrh hrvatske košarke. Klubovi koji su živjeli (i žive) od prošnje po gradskim budžetima ili preživljavaju od donacija lokalnih mecena, podsmjehivali su se porazima "instant kluba" sa zapada glavnog grada koji živi isključivo od privatnog entuzijazma i kapitala...

Od ljeta do ljeta nekoliko zadnjih godina mnogi ljubitelji košarke očekuju kako će negdje na rubu dnevne novine ili u "flash vijesti" internetskih portala pročitati kako je Emil Tedeschi napokon odustao. A košarkaški klub sponzorskog imena Cedevita završio svoj bal neispunjenih ambicija i iscrpljenih trezora.

Ne samo da nisu dočekali, nego su od ovog ljeta definitivno morali Cedevitu uvrstiti u hrvatsku košarkašku elitu. Ne'š ti elite, reći će mnogi, no kako god okrenete - hrvatska košarka trenutno nema bolje. Cibona, Zadar, Zagreb - Cedevita. Gdje je Split? U zagrebačkom Podsusedu, više negoli na splitskim Gripama.

Splitski zet i bivši "žuti" Matej Mamić napravio je ono što već godinama ne uspijeva klubu u kojem je ponikao. Skupio je momčad koja bi se slobodno naredne sezone mogla preseliti u sablasno praznu Spaladium Arenu. Izmamila bi više pljeska i zanimanja nego što će ona momčad koja se u narednoj sezoni bude igrala košarke na Gripama.

Srđan Subotić, Andrija Žižić, Franko Kaštropil, Daman Rudež i Ljubo Šamadan na parketu, Slobodan Subotić i Domagoj Kujundžić na klupi. Nedostaje još samo da Mamić i Tedeschi u Sutinska vrela presele i Petra Škovrlja, pa da i taj neumorni "žuti vojnik" napokon osjeti kako je to raditi kad znaš da plaća svima stiže i da ti koljena nisu krvava od moljakanja, a glava ne puca od nervoze i vječnog pitanja "Čime ću to platiti?"

Cedevita za te probleme ne zna već godinama, a nakon postrojavanja kluba na višim razinama, ove je sezone napokon posložen i "izvršni pogon". Dovođenje Slobodana Subotića na klupu podiglo je rejting kluba, a najviše zahvaljujući njemu u Cedevitinim odajama naredne će sezone okosnicu činiti bivša splitska trojka Subotić - Rudež - Žižić. Svoj trojici "Piksi" je bio glavni jezičac na vagi koji je prevagnuo za dolazak, iako su sva trojica imala ponude uglednijih klubova od Cedevite.

"Pobjeda" koju je Cedevita ostvarila angažirajući Andriju Žižića u troboju sa Cibonom i Zagrebom, najslađi je "bombon" koji je raširio osmijeh na licima klupskog menadžmenta ovog ljeta. Igrač koji u svom životopisu ima ugovore s Barcelonom, Panathinaikosom, Olympiacosom i Galatasarayem najveći je "ulov" u klupskoj povijesti, a posebnu težinu je dobio u činjenici da je 29-godišnji Omišanin između elitnije Cibonine i unosnije Zagrebove ponude izabrao - Cedevitinu.

Cedevita je tako u svojoj svlačionici opet spojila nekadašnji udarni tandem iz mladih reprezentacija Subotić - Žižić, koji se naosvajao juniorskih trofeja u reprezentativnom i splitskom dresu. U svojoj će svlačionici imati i aktualnog seniorskog reprezentativca Damjana Rudeža, kanadskog reprezentativca Jermainea Andersona, aktualnog BiH reprezentativca Ivana Opačka i bivšeg Barišu Krasića. Zamiješao je Mamić zanimljiv ozvježavajući napitak koji bi mogao prerasti u pravo energetsko piće.

Uz nadarenog Dina Butorca, brončanog juniora s ovoljetnog Svjetskog prvenstva kojim su dominirali Delaš i Prostran, ne smije se zaboraviti ni da su Cedevitini juniori aktualni hrvatski doprvaci. U finalu su izgubili od juniora Splita, ali s obzirom na aktualnu situaciju ne bi bilo čudno da u budućnosti i neki od njih "korak naprijed" u svojoj karijeri pronađu u zagrebačkom Podsusedu...

U Cedeviti su naučili lekciju iz prošlih sezona kad su se na različite načine pokušavali probiti do hrvatskog ligaškog vrha. Trenera su imenovali odmah po završetku prošle sezone, a igrački kadar praktično definirali prije svih svojih hrvatskih konkurenata. Ciboni još fali pola momčadi, Zagreb ne zna što će biti s Tomićem i suspendiranim Simonom, a Zadar još vrluda između želja i mogućnosti.

Bez obzira što su i Split CO i Dubrovnik rezultatski imali veće pravo biti pozvani od NLB lige da im se priključe u novoj sezoni i što su iz splitskih i dubrovačkih košarkaških krugova negodovali što se daje prednost novcu ispred rezultata, logiku uzimanja Cedevite ispred dalmatinskog dvojca teško netko može osporiti. Iako bi za hrvatsku košarku zacijelo bilo korisnije da tri od četiri regionalna predstavnika nisu iz metropole, tko može zamjeriti čelnicima regionalnog natjecanja što su između nagomilanih splitskih problema i Dubrovnika s dvoranom u kojoj padaju konstrukcije koša - odabrala onu najunosniju, najsređeniju i najmirniju?

Dok Split CO cijelo ljeto pokušava ugovoriti sastanak s gradonačelnikom Željkom Kerumom kako bi od njega dobio mrvice sa stola na kojemu se hrani (pre)skupi Hajduk, zagrebačka Cedevita na splitski pogon ovog je ljeta konačno dobila obrise ozbiljnog kluba. I to ne samo zato što ima novac, imala ga je i dosad. Nije u šoldima sve, tako mi Hajduka...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!