Nogomet

Burn After Reading

Marin Vuković • srijeda, 20.01.2010.
Burn After Reading
Foto: EPA

Prepreka koja nam je kvarila uživanje u engleskom nogometu napokon se odlučila premjestiti u neke druge krajeve. Ne, ne govorim o Robinhu i njegovim nastupima u Manchester Cityju, već o atmosferskom poremećaju koji je zabranio pristup engleskim stadionima i čelnike lige natjerao da nam uskrate ono zbog čega vikendi i postoje. Ne, ne govorim o izlascima, već o svjetlu na kraju tunela u obliku povratka engleske Premier lige...

Sekstet Hrvata (ne, nije to ništa prosto, provjerite u rječniku) započeo je susrete 22. kola Premier lige, što je dosad nezabilježen podatak i ja ću ga prvi ubilježiti te na njega polagati autorska prava. Po prvi put u povijesti hrvatskog, engleskog i planetarnog nogometa, a s velikom sigurnošću mogu reći i prvi put u sunčevu sustavu, čak šest se Hrvata našlo u početnim postavama svojih momčadi u jednom jedinom kolu Premier lige.

Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Luka Modrić na White Hart Laneu su 90 minuta lomili Hull City, no njih će trojicu neko vrijeme u noćnim morama posjećivati vratar Boaz Myhill. Nevjerojatni je Velšanin zazidao pristup svojoj mreži i Spurse još jednom natjerao da požale dan kada su Wiganu utrpali devet komada te tako potrošili velik dio fonda koji im je Ministarstvo svemirske ravnoteže dodijelilo za ovu sezonu.

Myhillu ide titula igrača kola, a za sve vas koji se želite podsjetiti ili pak uvjeriti na koji je to način zaustavljao sve što se drznulo krenuti ka okviru njegova gola, vaš je najomiljeniji kolumnist pripremio i video sažetak.

Kranjčaru, Modriću i Ćorluki je lako, igraju u istoj momčadi, gaje prijateljske osjećaje, smiju se istim vicevima i imaju jedan, zajednički cilj, no zamislite kako je proteklog vikenda bilo Eduardu da Silvi i Ivanu Klasniću. Nemilosrdni profesionalizam dvojicu je hrvatskih napadača u utakmici Boltona i Arsenala natjerao na hrvatski dvoboj (croboj?).

Zbog engleske je funte Hrvat morao na Hrvata, no posao su odradili dostojanstveno. Bolji iz croboja izašao je Eduardo i s dvije asistencije pomogao krajnjem ishodu, no Klasnić će priliku za uzvrat imati već večeras jer igrom slučaja iste dvije momčadi zamijenit će domaćinstvo i odraditi zaostalu utakmicu drugoga kola.

Sekstet ne bi bio sekstet već kvintet Hrvata da nije bilo Nikole Kalinića, koji je dobio jednu od rijetkih prilika u početnom sastavu i dokazao da mu još uvijek bolje leže kup utakmice. Da je Kale susret s Fulhamom odgledao s tribina, njegov bi učinak bio otprilike podjednak onome na travnjaku gdje je veći dio utakmice također proveo promatrajući akcije svoje momčadi.

Nema sumnje, bit će to još jedan prilog u dokazni materijal mojih vjernih čitatelja koji mi već tjednima tvrde da sam umjesto nesretnog Frédérica Piquionnea u famozni brojač trebao ubaciti upravo Kalinićev lik i djelo. Činjenica je da bih u tom slučaju i danas zbrajao dane bez prvenstvenog pogotka, no kako zamahnuti perom prema Hrvatu, posebno perom oštrijim od mača?

Pustimo Hrvate na stranu i posvetimo se malo i ostatku lige. Ne znam jeste li poput mene imali to (ne)zadovoljstvo pratiti jednosatno mučenje Manchester Uniteda u utakmici protiv Burnleyja. Jednoga dana kada izvanzemaljci koloniziraju zemlju i pogledaju statistiku ove sezone reći će: "Ah, Manchester United je slavio s lakih 3:0", no to ne može biti dalje od istine.

U posljednje vrijeme (čitaj: nekoliko godina) ime Garyja Nevillea u sastavu Uniteda kod mene izaziva alergijsku reakciju, a malo je nedostajalo da i ovaj put potvrdi zašto. Kruži priča da je Alex Ferguson nakon subotnjeg ogleda dobio poziv iz British Museuma koji priprema izložbu "Vrijeme čini svoje", a kao glavni eksponat trebao bi biti upravo stariji od braće Neville.

Za razliku od slonova koji znaju osjetiti kada im je istekao rok trajanja te se na vrijeme upute na svoje posljednje počivalište, Gary Neville već dvije sezone prkosi zakonima prirode i pokušava nas uvjeriti da i dalje može činiti ono u čemu nije bio posebno dobar čak ni na vrhuncu karijere.

Čovjek od čijih bi se pogrešaka i ispada moglo napraviti DVD izdanje s posebnim dodacima sada je jedan od najsporijih igrača lige, a United se za to vrijeme ponaša poput mladića koji ne zna kako djevojci priopćiti da ima viška kilograma. Umjesto da se povede fer i korektnim slonovskim primjerom, Neville i dalje igra ulogu trake za pretjecanje, a sve dok je tako, kapetanska vrpca na njegovoj nadlaktici izgledat će jednako pogrešno poput Jergovićeva imena ispod sportske kolumne.

Gotovo jednako pogrešno izgleda i ime Portsmoutha na popisu klubova engleske Premier lige. Naš najomiljeniji klub prolazi kroz teške trenutke, no njihove muke polako, ali sigurno dobivaju biblijski predznak. Kao da nije dovoljno što je posljednje mjesto već odavno rezervirano za njih, što nemaju čime plaćati igrače, što im je Premier liga zabranila transfere i blokirala novac od televizijskih prava, ovoga ih je vikenda pogodio i pravi potop.

Zbog poplavljenoga terena odgođena je njihova utakmica na Fratton Parku, a ja se ne mogu oteti dojmu da je netko gore pokušao svima prekratiti muke i vodom isprati svaki trag ovog taloga Premier lige. U drugu ligu ili bankrot, sada je potpuno svejedno, jasno je da put Portsmoutha vodi samo prema - dolje.

I na kraju ovog podugačkog pregleda kola u kojem sam rekao puno i nisam rekao ništa, red je na još jednu tjednu nagradu. Pogodak kola ovoga tjedna pripada Ashleyju Coleu koji je u susretu Chelseaja i Sunderlanda postigao pogodak kakvog se ne bi posramili niti najbolji svjetski napadači.

Kad bogataši izlete sa staze

Od Portsmoutha ne mogu pobjeći niti u sljedećoj priči, točnije od njihova donedavnog menadžera Paula Harta. Po odlasku iz Portsmoutha nesretni je Hart 17. prosinca prošle godine preuzeo posao menadžera Queens Park Rangersa nadajući se kako je svim njegovim brigama došao kraj, te da će napokon na poslu kojeg voli dočekati i toliko očekivanu mirovinu.

Nije imao sreće. Nakon vjerojatno rekordno kratkih 28 dana na klupi londonskog kluba Hart je napustio dužnost menadžera i ponovno se prijavio na Zavod za zapošljavanje, a kao razlog njegova odlaska spominju se napetosti u svlačionici i svađa s pojedinim igračima.

Kao menadžer Queens Park Rangersa Hart je izdržao samo pet utakmica i uspio upisati samo jednu pobjedu, a smiješan je podatak da je igrom slučaja u kupu i prvenstvu čak tri od pet navedenih utakmica igrao s istim protivnikom - Sheffield Unitedom. Bivši je menadžer Portsmoutha tako vrlo brzo ponovno postao bivši, osjetivši na svojoj koži svu nesposobnost predsjednika kluba.

Pitate li se tko je to, evo vam i odgovora. Suvlasnik i predsjednik londonskog kluba je nitko drugi nego Flavio Briatore, talijanski biznismen koji je slavu stekao u oktanskom cirkusu vodeći momčadi Benettona i Renaulta. Iz Formule 1 naglavačke je izbačen prošle godine zbog famoznog skandala s namještanjem utrka.

Godinu dana ranije s kolegom se Berniejem Ecclestoneom odlučio na nove izazove, a odluka je pala na kupovinu nogometnog kluba. Siguran sam da se ta ideja u startu obojici činila dobrom, no od 2007. godine pa do danas Briatore i Ecclestone su po promjenama trenera Queens Park Rangerse učinili legitimnim kandidatom za 1. Hrvatsku nogometnu ligu.

Od kolovoza 2007. do prosinca 2009. godine dužnost trenera QPR-a preuzimalo je čak devet (da, devet!) menadžera, a pomoćnom treneru Micku Harfordu, koji je privremeno preuzeo klub nakon odlaska Harta, ukazana je rijetka čast u engleskom nogometu. Postat će jubilarni, deseti menadžer Queens Park Rangersa u samo dvije i pol godine, barem dok na tu dužnost ne bude postavljen neki lik iz crtanog filma.

Burn After Reading

Ako ikad shvate da mijenjanje trenera ne može biti istovjetno mijenjanju guma, Briatore i Ecclestone mogli bi krenuti u potragu za korisnim savjetima kako voditi nogometni klub. Odluče li se na takav korak, nadam se da neće zakucati na vrata Anfielda, gdje vlasnici kluba i Rafael Benitez ionako muku muče sa sličnim problemom.

Rafa i Redsi proteklog su nas tjedna zabavili s dvije priče, a obje donekle oslikavaju konfuznost koja vlada u klubu koji je do prije dva desetljeća harao engleskom Premier ligom i zatim zaboravio osvajati trofeje.

News of the World tako piše da je proteklog tjedna zbog snijega na travnjaku otkazan trening, o čemu su obaviješteni svi igrači osim - Ryana Babela. Nije poznato iz kojeg razloga vijest o otkazanom treningu nije stigla do nizozemskog napadača, no on se savjesno pojavio na Anfieldu i shvatio da je travnjak prekriven snijegom.

Za slučaj da se navijači nisu dovoljno razočarali ispadanjem iz FA kupa, Liverpool ih je odlučio nagraditi još jednim propustom. Naime, na dan kada su izgubili utakmicu s Readingom i ispali iz toga natjecanja svojim su članovima kluba poslali e-mail u kojem reklamiraju prodaju ulaznica za četvrto kolo i ogled s Burnleyjem na Anfieldu!

Netko u klubu bio je toliko uvjeren u prolaz Redsa da je nekoliko sati prije utakmice s Readingom poslao sporni mail na tisuće adresa, ne računajući da i Reading u cijeloj priči ima pravo glasa. Takav je postupak razljutio navijače koji su, u svjetlu posljednjih rezultata Liverpoola, ionako kratki na živcima.

"Tek nakon utakmice pročitao sam taj e-mail i nisam mogao vjerovati svojim očima. Kao da nije dovoljno što su ispali iz kupa, nego mi još moraju prodavati ulaznice za sljedeće kolo u koje se nisu ni plasirali", zborio je ljutiti 51-godišnji navijač Redsa Martin Jones.

Kad smo već kod poraza od Readinga, evo i duhovite ilustracije koja u igri riječima koristi naslov filma braće Coen "Burn After Reading". Na pitanje "Imate li sezonsku kartu za Liverpool?" slijedi i odgovor: "Spaliti nakon Readinga".

Slika 1 od 1.

Engleska pacijentica #9

Slika 2 od 2.

Da sam devetu kandidatkinju za Englesku pacijenticu predstavio proteklog tjedna, njen bi se natjecateljski broj podudarao s brojem dresa njezinog supruga u Liverpoolu. Pogađate, 27-godišnja Alex Curran životna je suputnica Liverpoolova kapetana Stevena Gerrarda, čovjeka kojemu u posljednje vrijeme definitivno treba kvalitetna utjeha kad se s Anfielda vrati kući.

Steven i Alex imaju i dvije kćeri, trogodišnju Lexie i petogodišnju Lilly-Ellu. Znakovito je da su obje začete izvanbračno, budući da je mladi par svoju vezu ozakonio tek sredinom 2007. godine. Zajedno su od 2002. godine, kada je Alex svog dotadašnjeg dečka, biznismena Tonyja Richardsona zamijenila nogometašem Redsa.

Ne treba biti genij da biste pretpostavili da je Alex Curran - manekenka. Osim "modeliranjem" bavi se i pisanjem kolumne za dnevnik Daily Mirror, koji joj plaća da piše o onome što žene najviše vole. Njenoj kolumni naslov je "Idemo u kupovinu s Alex Curran", što znači da jadnicu svakoga dana čeka stresan shopping do iznemoglosti.

Prije nego se počela družiti s bogatim momcima i naglavačke skočila u beskompromisan i blještav svijet multimilijunaša, Alex je za život zarađivala kao perspektivna pedikerka. Svoj je beskrajni pedikerski talent nesebično žrtvovala kako bi svome suprugu pružila potporu u njegovoj karijeri. Pohvalno.

U duhu olimpizma

Svi mi volimo gledati nogomet i uživati u vrhunskim potezima, prelijepim pogocima i nezaboravnim trenucima. Međutim, što ako vrhunskih poteza i lijepih pogodaka nema? U tom slučaju za nezaboravni trenutak valja se dodatno potruditi, kao što su to učinili sjevernoirski prvoligaš Newry City i drugoligaš Larne.

Dvije su se momčadi sastale u petom kolu sjevernoirskoga kupa i pri rezultatu 2:1 za Newry City, oko deset minuta prije kraja utakmice, sukobili se na rijetko viđen način. Bilo je tu i kopanja očiju, udaraca nogom u glavu, crvenih kartona i nepristojnih gesti, a izvjestitelj Belfast Telegrapha čitav je događaj opisao kao najgore scene nasilja na nogometnom travnjaku kojima je svjedočio u 24 godine novinarske karijere.

Baš zbog tih riječi jako mi je žao što vas ne mogu razveseliti video snimkom, do koje nisam uspio doći niti putem kontraobavještajnih službi. Kako ipak ne biste bili previše tužni, tu su fotografije nemilog događaja i reportaža iz vijesti lokalne televizijske postaje. Za one kojima ispod postavljeni video nije dovoljan, evo još jednoga s nešto više fotografija s lica mjesta.

Epilog cijele priče: utakmica je prekinuta, a obje će momčadi vrlo vjerojatno biti izbačene iz kupa. Što se pojedinačnih kazni tiče, nisu još poznate, a policija pregledava video snimke za koje se nadamo da će jednoga dana postati dostupne i nama. Takve nezaboravne trenutke uvijek valja imati u osobnoj kolekciji.

Dok jednom ne smrkne...

Da su sudionici gore spomenute utakmice nosili proizvode tvrtke iz priče koja slijedi, možda bi bilo manje ozlijeđenih igrača, no to svejedno ne umanjuje činjenicu da se radi o jednom od najglupljih pokušaja zarade na tuđoj nevolji koje sam vidio u životu i još jednom dokazu da besramni kapitalizam ne poznaje granice.

Tvrtka Protektorvest.com odlučila je zaraditi na terorističkom napadu na togoanske reprezentativce i svjetskom tržištu ponuditi nevjerojatan proizvod. Svim navijačima reprezentacija koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu 2010. godine nude pancirne prsluke, i to s njihovim nacionalnim znakovljem!

Za svega sedamdesetak dolara prosječni navijač Slovenije, Engleske ili bilo koje druge zemlje sudionice Svjetskog prvenstva, može na svoju adresu dobiti pancirni prsluk kojim će se valjda zaštititi od eventualnog terorističkog napada tijekom najveće nogometne manifestacije u 2010. godini.

U životu sam vidio svakakvih gluposti, ali bih doista volio vidjeti lica ljudi odgovornih za pokretanje ovoga projekta. Ujedno mi je žao što u ponudi ne postoji pancirni prsluk koji štiti od beskrajne ljudske gluposti, pa makar na njega morao nalijepiti i englesku zastavu.


Bližimo se samom kraju još jednog Engleskog pacijenta, a za strpljenje ću vas nagraditi s dva video zapisa i jednim objašnjenjem. Za 'OMG WTF' trenutak tjedna pobrinuo se Emmanuel Adebayor, koji je prošloga tjedna dao intervju Sky Sportsu i za tu se priliku odlučio na neobičan izbor garderobe. Napadač Manchester Cityja je na sebi imao polo majicu - Arsenala.

Shvativši da je njegov potez izazvao puno reakcija, posebno među navijačima njegove sadašnje momčadi, Adebayor se sljedeće jutro pokušao opravdati tvrdnjom da je nakon tragičnih događaja uoči Afričkog kupa nacija ostao bez prtljage. "Jutros sam tek shvatio da sam intervju odradio u Arsenalovoj majici. Na granici s Angolom sve smo naše stvari ostavili u autobusu i pobjegli, tako da nisam imao što obući. Prva osoba koju sam tražio da mi posudi majicu dala mi je upravo tu majicu", rekao je Togoanac.

Da i radio prijenosi mogu biti vrlo zabavni pokazao je susret Aston Ville i West Hama, tijekom kojeg je stručni sukomentator Robbie Savage pogođen loptom u glavu. Koliko je točno suosjećanja prema tragičnom događaju imao njegov kolega voditelj, poslušajte i sami...

Na koncu bih se osvrnuo na prošlotjednu priču o studentu koji je na jednom engleskom forumu spiskao svoju studentsku stipendiju kladeći se na utakmicu Mali - Angola. Na sreću dotičnog studenta, radi se tek o dobroj šali koja je prevarila veći dio engleskih medija, pa tako i mene.

Spomenuta vijest srušila je rekord po broju postova na navedenom forumu, a nesretnog gubitnika kontaktirale su brojne engleske dnevne novine tražeći intervju. Suočen s pritiscima sa svih strana, šaljivdžija je ipak odlučio priznati kako je čitavu priču izmislio, a dokaze o uplati lažirao. Hvala čitatelju koji mi je na ovo skrenuo pozornost, a vama se ispričavam što sam i ja ispao Englez i "popušio" čitavu priču.

Do sljedećeg tjedna i novih zgoda i nezgoda iz najbolje lige na svijetu - doviđenja!

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani20.01.2010. u 16:07
    ni ja ne čitam pacijenticu, ružne su in žene, lipše su naše prirodne!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik20.01.2010. u 14:55
    Kako se dobro nasmijem svake srijede! Kapa dolje, Marine. Jedino moram priznati da nikad ne čitam dio s 'pacijenticom' jer ne želim da mi neko žensko pokvari ovaj sportsko-komični užitak ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2010. u 12:00
    Iako mi je mnogo drag, predlažem da Kalinić postane novi Pikijon, možda onda zabije napokon!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2010. u 11:12
    A komentar na sinocnju tekmu, nista? cccc
    Obrisan korisnik