Rukomet

Dnevnik: Važno je zvati se Filip

Borna Rupnik • subota, 23.01.2010.
Dnevnik: Važno je zvati se Filip
Foto: EPA

Četvrti dan Europskog rukometnog prvenstva donio je i konačan rasplet u skupinama C i D. Pravi razlog za tugu imaju samo Šveđani i Mađari: dobili su svoju priliku, ali je nisu znali iskoristiti. Najveće iznenađenje priredili su tako Česi, na krilima nezaustavljivog para...

Sve su utakmice u petak izravno odlučivale ili o pobjedniku skupine ili o prvom putniku kući, a najuvjerljivi su bili oni od kojih se to uvjerljivo najmanje očekivalo. Česima je za ostanak u Austriji trebala pobjeda nad Mađarima, istim onim Mađarima koji su nedugo prije kraja vodili četiri razlike protiv Francuske.

Dva su razloga za takav ishod, a mogu se svesti pod samo tri riječi: Jan Filip Jicha. Naravno, radi se o Janu Filipu i Filipu Jichi. Taj je dvojac Mađarskoj zajedno utrpao samo gol manje (25) nego što je postigla cijela njihova reprezentacija (26). Više od toga uistinu ne treba dodati, čak i usprkos činjenici da su pravdu dijelili nama omiljeni Danci Olesen i Pedersen.

Prije njih na parket dvorane u Bečkom Novom Mestu istrčali su Francuzi kako bi provjerili u čemu je tajna odličnih španjolskih predstava iz prva dva kola, a ujedno i pokazali svojim simpatizerima da nisu zaboravili igrati rukomet na koji se cijeli svijet unaprijed pripremio. Međutim, odgovora nije bilo. Momci Claudea Oneste na mahove su podsjetili zašto su olimpijski pobjednici ili svjetski prvaci, ali ispustili su nemalih šest golova viška iz 40. minute. Španjolci su pak zakašljali čim se s druge strane parketa našao snažniji protivnik, no kada se sve zbroji neće biti nezadovoljni remijem (24:24).

Skupina C već je nakon ždrijeba obilježena kao "skupina smrti", a na kraju priče "umrli" su Šveđani. Ne samo zato što su u ključnom susretu izgubili od Njemačke (bilo bi zanimljivo prebrojati koliko se puta ta fraza ponovila u povijesti sporta), nego i zato što su još na otvaranju uspjeli prokockati sigurnu pobjedu protiv Slovenaca. Mnogi će se složiti da je šteta što potencijalno vrlo dobri Skandinavci pakiraju kofere, ali - i ovo im je škola.

Nijemci su tako drugi krug osigurali jednim poluvremenom u kojem su igrali napad (21:18) i jednim u kojem su igrali obranu (9:11). Slovenci su ostali vjerni svojoj tradiciji stizanja ili preokretanja rezultata u posljednjim trenucima, bez obzira na koju stranu. U petak je bio red na Poljake, koji su u završnih pet minuta nadoknadili četiri gola minusa i osvojili bod čija će vrijednost biti poznata tek krajem iduće faze natjecanja.

Nije mudro ulaziti u rasprave kako slovenski rukometaši takvim igrama utječu na psihofizičko stanje svojih navijača, ali neutralnom promatraču jedno je zajamčeno - na utakmicama naših sjevernih susjeda uzbuđenja ne nedostaje. Treba istaknuti i da pogled na "Poljska - Slovenija 30:30" sugerira neraspoložene čuvare mreža, ali Škof i Szmal obranili su ni više ni manje nego ukupno 42 lopte.

Igrač dana

Filip Jicha (Češka) Iako bi bilo zgodno opet se poigrati s imenima Jana Filipa i Filipa Jiche, titula igrača dana pripast će samo jednome, i to onom efikasnijem. Lijevi vanjski češke reprezentacije zabio je čak 14 golova nemoćnim Mađarima, neočekivano odveo Čehe u drugi krug i preuzeo vodeće mjesto na ljestvici strijelaca Europskog prvenstva. Loša vijest za njega glasi da su Poljska, Slovenija i Njemačka sigurno zapazili kome treba pridati posebnu pozornost.

Pogodak dana

Robert Arrhenius (Švedska) U izravnom obračunu Šveđana i Nijemaca za nastavak natjecanja svaki je zgoditak imao posebnu težinu, a Arrhenius je pri rezultatu 27:25 uspio smanjiti vodstvo protivnika na samo jedan gol spretno uhvativši lijepo dodavanje Karlssona i iz pada svladavši njemačkog vratara s dvojicom igrača na leđima. Pritom je lakše ozlijedio sebe, a lakše i suparnika, Olivera Roggischa, iznudivši pritom i crveni karton. Nažalost po Arrheniusa, taj pogodak Švedskoj nije donio sreću po isteku vremena.


Robert Arrhenius - 4:07

Utakmica dana

Francuska - Španjolska 24:24 S obzirom na važnost svih i neizvjesnost većine dvoboja, presudni argument ipak je ostalo ime. Ogledi Francuske i Španjolske prava su poslastica u većini sportova, pa tako i u rukometu. Željena dva boda naposljetku nisu pripala nikome jer je Joli u posljednjem francuskom napadu realizirao dvojbeni sedmerac, a Španjolci propustili zadnjih 20 sekundi pretvoriti u pobjednički pogodak.

Izjava dana

Claude Onesta (izbornik, Francuska) Francuska opet nije oduševila, ponajviše zato što je dopustila Španjolcima povratak u napola dobivenu utakmicu, a bodovi su naposljetku naizgled miroljubivo podijeljeni. "Neodlučeni je ishod bolji od poraza", konstatirao je francuski trener poslije susreta i teško je ne složiti se s njime. Međutim, kandidat za ovu rubriku bio je i slovenski izbornik, naš Zvonimir Serdarušić, koji je stigao na konferenciju za medije nakon okršaja s Poljskom, ali je tijekom napetih, a očigledno i bučnih 60 minuta izgubio glas i jednostavno nije bio u stanju dati izjavu.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!