Packe

Fak, postat će Slovenac?

Tomislav Pacak • petak, 19.02.2010.
Fak, postat će Slovenac?
Foto: Bojan Koprivica

Jakov Fak je više prašine podignuo kao potencijalni Slovenac nego kao osvajač brončane medalje na ZOI u Vancouveru. Iako Faka kao sportaša to žalosti, možda i s razlogom, ta činjenica jasno pokazuje što u Hrvatskoj predstavlja biatlon i da zbog toga niti zaslužujemo niti trebamo imati biatlonca svjetske klase...

No, mi ga imamo, koliko god Hrvatima biatlon bio (ne)važan i koliko god to loše palo Jakovu Faku. Pravo je pitanje - što sada s tim?

Fak je napravio veliki sportski uspjeh, zahvaljujući kojem će dobiti unaprijed propisane i u današnjoj situaciji nimalo beznačajne nagrade. Preko noći je postao nova sportska zvijezda - jer olimpijska medalja ipak je puno važnija od svjetske - i još par tjedana Mrkopalj će biti poprište raznoraznih reportaža.

I onda ćemo sve to zaboraviti. Jer, tada će se Hrvatska sjetiti da za biatlon, zapravo, nikoga nije briga.

I zbog toga, nemamo pravo niti prigovarati Slovencima što žele "uzeti" Faka, niti Faku što želi postati Slovenac (a njegove izjave prije ZOI sugeriraju da je to izgledno).

Za Slovence je to logično, jer Jakov ionako s njima trenira, koristi njihov "know-how", njihovo iskustvo, njihove trenere, praktički je dio njihove reprezentacije, a odlično će im doći još jedan kvalitetan biatlonac za štafetu. Iako smo na ovim ZOI medalju osvojili mi, Slovenija u biatlonu predstavlja puno više od Hrvatske. Možemo li im onda zbog toga prigovarati? Nikome nisu smetale medalje Pešalova, iako nisu nikoga ni posebno veselile. Ako Slovence veseli...

A još logičnije je za mladog sportaša koji očito ima visoke ambicije i vidi ove dvije osvojene bronce tek kao početak uspona prema biatlonskom vrhu. Fak je svjestan svih infrastrukturnih i drugih problema koje bi imao ako ostane pod hrvatskim stijegom, dobro zna koliko lakši put mu omogućuje slovenska putovnica. Od uvjeta za treniranje preko trenera i servisera do financija. Možemo li, pak, njemu zbog toga prigovarati?

Često smo skloni takvom osuđivanju, jer uvijek je lakše suditi o tuđem životu, bio on Giričekov, Vujčićev ili Draganjin. No, u vlastitim životima ta nevjerojatna moralnost, odanost, plemenitost, nesebičnost, žrtvovanje za Hrvatsku ipak se prilagodi potrebama naše obitelji, prijatelja ili nas samih. Uz čast iznimkama i - svim braniteljima.

Ako Fak odluči nastupati za Sloveniju - nitko mu zbog toga ne treba prigovarati.

Osim osuđivanja sportaša, uvijek smo spremni osuditi i političare ili vodstva nekih saveza, olimpijskih odbora. HOO mora bogato nagraditi Faka! Hrvatska mora sagraditi biatlonsku stazu! Hrvatski biatlonski savez mora Faku omogućiti bolje uvjete! Jedino tako će hrvatski biatlon imati budućnost!

Zašto bi se to moralo? Nemamo li i važnijih problema, i nije li nam važnije zadržati neke druge ljude u Hrvatskoj od jednog sjajnog biatlonca? Brine li tko kako u Hrvatskoj zadržati matematičare i fizičare koji svake godine donose srebra i bronce s matematičkih olimpijada? Brine li tko za uvjete koje imaju sjajni hrvatski inovatori? Najbolji studenti? Doktori, znanstvenici?

Sport prate mase, pa je kroz sport lakše doći u fokus javnosti, no postoji i puno drugih područja u kojima smo uspješni, u kojima je potrebno puno odricanja i truda i talenta da bi se ostvarili takvi rezultati, ali i područja koja su za dobrobit Hrvatske - važnija. Daleko od toga da sport nije važan, jer sport je u kratkoj hrvatskoj povijesti bio i ambasador i mirotvorac i često razlog za nacionalnu euforiju. I stoga sportu treba omogućiti uvjete za kvalitetno razvijanje.

No, zbog jednog ogromnog uspjeha ne treba "razbiti blagajnu" HOO-a i drugih fondova iz kojih se izdvaja za sport, jer i dalje je od biatlonske staze važnije sagraditi bazene, osnovnoškolske i srednjoškolske dvorane, košarkaška i nogometna igrališta, atletske staze i borilišta. To su i bazični sportovi, bitni za "zdravlje nacije", i sportovi koji u Hrvatskoj imaju tradiciju, kojima se mogu baviti gotovo svi.

Da me se krivo ne shvati, kapa dolje i čestitke Jakovu Faku za veliki uspjeh! HOO ima moralnu obavezu učiniti sve što se može (i što je realno, u granicama financijske logike) da se Fak zadrži pod našom trobojnicom. Ako to bude dovoljno - sjajno, hrvatski sport bit će bogatiji nego što bi bio bez Jakova Faka.

Fak, pak, mora biti svjestan medijskih ograničenja svog sporta. Biatlon će u Hrvatskoj uvijek biti biatlon, kao što je streljaštvo ostalo streljaštvo i nakon Snježane Pejčić.

Skupo je postati sportski junak u Hrvatskoj. Želimo velike rezultate, želimo da nose hrvatsku zastavu na glavi poput Ivaniševića, želimo da se ponosni omotaju hrvatskom zastavom poput Janice Kostelić, želimo da se bore kada nastupaju pod hrvatskim grbom poput rukometaša. I želimo da prihvate infrastrukturna i financijska ograničenja koja donosi hrvatska putovnica.

Cijena je visoka, rizik velik, a nagrada je - sportska besmrtnost u Hrvatskoj. Većini ljudi to je nešto previše neopipljivo i nesigurno da bi propustili bolju priliku, pa Jakovu Faku ne treba prigovoriti odluči li se za promjenu državljanstva.

No, vjerujem i da nema boljeg osjećaja od onog koji su imali Goran, Janica, Zvonimir Boban ili Dražen Petrović dok su pobjeđivali za svoju Hrvatsku.

Jer što god pisalo na putovnici, Jakov Fak uvijek će ostati Hrvat. Kao što će hrvatska ostati i njegova brončana medalja...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.02.2010. u 01:38
    packa je na mjestu, ali da osvojimo"mali milijun" medalja, opet bi se žmirilo na izljev mozgova... jakov je jedan od najvećih talenata svjetskog biatlona, sporta koji je u naletu, koji je sve popularniiji u svijetu i europi... jednoga dana možemo imati utrku svjetskog kupa u mrkoplju kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 16:49
    ovo cjenkanje koje sad Fak radi totalno nije u redu!nek ide ako želi i gotovo, ili nek ostane pa se polako izbori za status biatlona kao što su to kostelići napravili u skijanju!a nisu cjenkali i ucjenjivali!nije realno očekivat da biatlon ima jak status kao u sloveniji,al samo on to može... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2010. u 18:30
    Ne triba krivit Faka, nije on kriv. Trenira sport, ima neki rezultat, a nema od cega posteno zivit! Ma da ide nastupat za Njemacku ili Rusiju ne bi me bilo briga, ali ipak Slovenija......kad znan sta nam u zadnje vrime rade onda samo iz principa mu ne bi da da nastupa za njih
    Obrisan korisnik
  • riki_mo21.02.2010. u 00:25
    Odličan kometar! Jak i životan, bez bespotrebnog pretjerivanja...
    riki_mo
  • sensitive bastard21.02.2010. u 00:21
    ako se majka ne brine za svoje dijete, najbolje rješenje za samo dijete je da se udomi u obitelj koja je željna skrbiti o djetetu. zamjenska majka, koja ga je odgojila i u procesu njegovog sportskog odrastanja pružila mu sve što je potrebno, sada želi i legalno skrbništvo nad djetetom i ima potpuno... [više na forumu]
    sensitive bastard