Nogomet

Blagdanska čuda posvuda

Marin Vuković • srijeda, 29.12.2010.
Blagdanska čuda posvuda

Diljem europskog kontinenta blagdansko je doba vrijeme odmora, vrijeme predoziranja šećerom i kolesterolom. Ne i u Engleskoj. Luđaci s otoka, baš kao i svake godine, iz samo njima poznatih razloga odriču se blagdanske trpeze i upravo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana odrađuju najgušći raspored u cijeloj sezoni.

Poput japanskih znanstvenika čudotvoraca, koji na vrh igle znaju smjestiti cijelu književnost čovječanstva, uključujući i sabrana djela Engleskog pacijenta, Englezi u samo tjedan dana između Božića i Nove godine redovito uspijevaju ugurati čak tri prvenstvena kola, a do blagdana Sveta tri kralja i četvrto.

Taj zadatak, premda naoko nemoguć, Englezi zasad prilično uspješno odrađuju i ove godine, a za očekivati je kako će i ove godine spomenuta tri ili četiri kola skicirati konačan izgled prvenstvene ljestvice. Ulog je velik, pa ne čudi što se u poštanskom sandučiću Djeda Božićnjaka nađu i pisma poslana s adresa brojnih engleskih klubova, igrača, menadžera.

Iskoristivši svoje veze i poznanstva, dočepao sam se strogo povjerljivih podataka i došao u posjed pisama koja su bradatoj spodobi poslali naši poznanici iz Premier lige. Premda sam svjestan kako mi prijeti sudska tužba, lisice na rukama i dijeljenje ćelije s osnivačem Wikileaksa, moja je novinarska dužnost prezentirati vam golu istinu.

Šalje: Arsene Wenger ([email protected])
Arsenal FC, Emirates, London
Četvrtak, 23.12.2010. 17:27

"Dragi Djede Božićnjače, ne pišem ti često. Nije baš da i vjerujem u tebe, jer sam jednom uhvatio roditelje u postavljanju poklona pod jelku. Bilo kako bilo, ovo pismo samo znači da te ovaj put zaista trebam. Strpljenju mojih poslodavaca nekad mora doći kraj, a nakon šest godina bez trofeja i skoro tucet neuspjeha u susretima s Chelseajem i Manchester Unitedom, nadam se da će moje pismo biti na vrhu prioriteta.

Djede, znam da će ti pismo poslati i Carlo. Znam i da će napisati kako je iz sedam utakmica odnio samo šest bodova i kako mu upravo ova utakmica predstavlja spas i izlazak iz krize, ali njemu si već dao naslov, što više hoće? Siguran sam da će ti se javiti i Sir Alex i uz bocu whiskeyja, kao i svake godine, zatražiti i podjelu bodova između nas i Chelseaja.

Nije li vrijeme da mu nakon dva desetljeća odbiješ ispuniti barem jednu želju!?

Preklinjem te, ignoriraj njihova pisma i nakon ovih sušnih godina pomozi Arsenalu na putu do naslova prvaka. Na kraju krajeva, djede, pa mi nosimo iste boje!"

Arsene Wenger nije se prevario, već sljedećeg jutra u poštanski sandučić najpopularnijeg svjetskog bradonje stiglo je nervozno pismo Chelseajeva menadžera. Njega također, po dužnosti i savjesti, prenosim u cijelosti.

Šalje: Carlo Ancelotti ([email protected])
Chelsea FC, Stamford Bridge, London
Petak, 24.12.2010. 07:40

"Štovani Djede, odmah na početku želim ti zahvaliti za pomoć u prošloj sezoni, puno nam je značilo osvajanje oba trofeja i neizmjerno ti hvala što si smogao snage zažmiriti na sve gluposti koje je tijekom godine napravio John Terry.

Sjajno smo krenuli i ove sezone i mislio sam da ti neću morati poslati još jedno pismo, no očito sam se prevario. Djede, ne ide nam. Sedam utakmica, šest bodova, samo jedna pobjeda. Ne padnu li bodovi iz tvojih saonica, bojim se da na klupi neću dočekati proljeće.

Djede, molim te, ne uzmi za zlo što nam vlasnik ne slavi ovaj Božić, oprosti mu što je uoči Božića najurio Raya Wilkinsa i ne zamjeri Ashleyju Coleu što je ostavio Cheryl. Mi ostali za sve to zaista nismo krivi."

Vjerojatno nikad nećemo sa sigurnošću znati je li Djed Božićnjak obožavatelj glazbenog opusa Cheryl Tweedy, no u derbiju 19. kola Arsenal je na Emiratesu pobijedio Chelsea i debelim flomasterom podvukao kandidaturu za naslov prvaka.

Iako još uvijek u bodovnom zaostatku za Manchester Unitedom, nema sumnje da Topnici više nego bilo koje od proteklih šest sezona, vjeruju kako upravo u ovoj sezoni leži njihova velika prilika.

Nađu li lijeka dječjim bolestima i stanu na kraj porazima poput onih od Newcastlea ili West Bromwich Albiona, susret s Manchester Unitedom krajem travnja sljedeće godine mogao bi nositi posebnu težinu.

Pita li se netko u čemu je tajna i kako je moguće da inače propusna Arsenalova obrana primi tek jedan pogodak, i to u trenutku kad više nije bilo bitno, odgovor možda leži u fotografiji koja slijedi, iz koje je vidljivo kako se Laurent Koscielny i Bacary Sagna trude bolje upoznati i izvan nogometnog travnjaka.

Slika 2 od 2.

Chelsea je pak utonuo u još dublju krizu i zaista nije lako odgonetnuti što se dogodilo s momčadi koja je prvih deset kola premoćno razbijala svoje protivnike. Ozljede nekolicine ključnih igrača očito su se pokazale nepremostivom preprekom, a nekoć bogata klupa londonske momčadi, od koje se nerijetko mogla sastaviti još jedna premierligaška momčad, više nije mogla popuniti rupe u Ancelottijevu sastavu.

Većina ozlijeđenih igrača u međuvremenu se vratila u momčad, no niz loših rezultata učinio je svoje, narušio atmosferu i kao rukom odnio onu nevjerojatnu samouvjerenost i lakoću pobjeđivanja koja je "plave" krasila krajem prošle i početkom ove sezone. Chelsea već neko vrijeme igra u grču, boji se novog neuspjeha, a u cijeloj priči ne pomaže ni "stvaralačka kriza" Didiera Drogbe.

Sve su češći apeli Romanu Abramoviču da nakon dugo vremena otvori lisnicu i na Stamford Bridge ponovno dovede neko veliko ime. Teško je ipak očekivati da će u siječanjskom prijelaznom roku u London sletjeti spasitelj sezone, no još me više čude sve glasnije spekulacije oko otkaza Carlu Ancelottiju.

Nije tajna da sam apsolutni pobornik kontinuiteta i ostavljanja trenerima vremena i prostora, a prije svega povjerenja, da rade posao za koji su tako dobro plaćeni. Čovjek koji je u svojoj prvoj sezoni na klupi Chelseaja prekinuo dominaciju Manchester Uniteda i londonskoj momčadi priskrbio dvostruku krunu jednostavno ne može preko noći postati loš, ma što Roman Abramovič mislio o tome.

Ancelotti je veliko trenersko ime i vrlo će lako naći novi angažman, no želi li Chelsea ozbiljno kandidirati za naslove i u sljedećih nekoliko sezona, ne smije izgubiti talijanskog stručnjaka. Abramovič se proteklih sezona previše igrao trenerskim sudbinama, pa čak doveo i privremenog trenera da dovrši započetu sezonu.

Ozbiljni klubovi to ne rade. Ozbiljni klubovi s konkretnim i dugoročnim kadrovskim planovima ne okreću trenerima leđa nakon mjesec dana bez željenog rezultata. Ancelotti je isti trener koji je osvojio dvostruku krunu i Abramovič ga mora pozvati na sastanak. Ne zato da bi mu obznanio otkazni rok, već da bi ga upitao: "Šefe, kako mogu pomoći?"

Čudo na Craven Cottageu

Ne znam jeste li pod božićnom jelkom pronašli sve ono što ste i poželjeli, no neki su nogometaši i klubovi u proteklih nekoliko dana previše doslovno shvatili vrijeme darivanja i protivnicima poklonili pogotke i bodove.

Posebno darežljivi bili su igrači Newcastlea, koji su u nedjelju ugostili Manchester City i već u prvih pet minuta protivnicima predali utakmicu. Prije svega valja istaknuti prvi pogodak Cityja, kojemu je prethodio prekrasan poklon Newcastleova vratara Tima Krula.

Da je Božić zaista jedinstven praznik pokazali su i nogometaši Stoke Cityja, koji nikad, baš nikad nisu dobili utakmicu na Boxing Day. Sve do nedjelje, kada su na Ewood Parku svladali Blackburn i prekinuli tu neugodnu tradiciju.

Kako bi stvari ponovno vratili u ravnotežu, samo 48 sati kasnije na svom su terenu izgubili od Fulhama koji, pogađate, prethodno ove sezone na gostovanju nije dobio niti jednu utakmicu. Da stvar bude gora, oba pogotka utrpao im je branič Chris Baird, koji je ipak propustio priliku postati drugi obrambeni igrač u povijesti Premier lige koji je postigao hat-trick.

Treba li vam božićno čudo, a na programu ste propustili 79. reprizu filma "Čudo u 34. ulici", u utorak niste trebali putovati dalje od West Bromwicha, gdje se korak do hat-tricka i naslovnog poglavlja svoje buduće autobiografije našao naš Nikola Kalinić.

Nekadašnjem napadaču Hajduka blagdani su udahnuli novi život, Kale se razigrao, postigao dva pogotka i umalo ostvario klasični hat-trick, a potom se poput Stoke Cityja odlučio ispričati i crvenim kartonom uspostaviti ravnotežu.

Šalu na stranu, sve čestitke Kaliniću, jer čudo o kojemu sam govorio odnosi se na Blackburnov sustav igre. Kako pod vodstvom Sama Allardycea, kojemu je katarski nogometni savez ponudio vođenje reprezentacije (što je Big Samu nesumnjivo ostvarenje sna, barem onog financijskog), tako i pod vodstvom Stevea Keana, napadačke akcije Roversa oslanjanju se na nasumična kolebanja lopte po terenu. Prezentacija taktike uoči utakmice zvuči otprilike ovako: "AKO se lopta nađe na tom mjestu i AKO si i ti na tom mjestu baš u to vrijeme, molim te probaj zabiti pogodak."

Naći se na pravom mjestu u pravo vrijeme i postići čak dva pogotka u 90 minuta u takvom je sustavu gotovo nemoguć zadatak, što Kalinićev pothvat podiže na sasvim novu razinu uspjeha.

Kakav je pak sustav igre Liverpoola i kako će završiti sezona Redsa, ne znaju ni proroci koji naivcima putem komercijalnih televizija cijele noći po minuti otimaju šest kuna plus PDV, no brojna pisma navijača Liverpoola upućena na adresu Djeda Božićnjaka ovih su dana imala isti zajednički nazivnik.

Razočarani dosadašnjim tijekom sezone navijači su pod božićnom jelkom poželjeli nešto mira i predblagdansko razdoblje bez živciranja. Kako niti Djed Božićnjak nije svemoguć, umjesto dobrim rezultatima navijačke je živce poštedio odgodom dvije uzastopne utakmice Liverpoola.

"Čudo na Craven Cottageu" mogao bi pak biti naslov filma koji će jednoga dana biti snimljen o utakmici Fulhama i West Hama. Ne samo zato što je Aaron Hughes postigao svoj prvi pogodak od 2004. godine, što znači da zabija rjeđe čak i od Patricea Evre, i ne samo zato što su Čekićari odnijeli prvu gostujuću pobjedu sezone, već i zato što je pogodak postigao naš stari znanac i nesuđeni prodavač povrća na tržnici u Novoj Kaledoniji.

Šalje: Frédéric Piquionne ([email protected])
West Ham United FC, Upton Park, London
Nedjelja, 26.12.2010. 11:39

"Dragi djede, nadam se da nisam zakasnio s pismom, a jutros sam zaspao i nemam previše vremena. Za manje od dva sata igram protiv Fulhama i ponovno sam očajan. Sigurno se sjećaš mojih pisama iz prosinca prošle godine, molio sam te za pogodak-dva, kako mi otac ne bi naredio da se vratim kući i prodajem krumpir na obiteljskom štandu.

Djede, tada si mi bio od velike pomoći i uspio sam oca uvjeriti da će sljedeće sezone sve biti puno bolje i da će moja karijera napokon zasjati punim sjajem. Jest vraga! Gospo'n Avram i ja na najboljem smo putu da i drugu momčad u dvije godine pošaljemo u drugu ligu, a moj otac preko toga sigurno neće prijeći.

Molim te, djede, učini nešto kako bih ove blagdane proveo u miru i kako Engleski pacijent ne bi ponovno pokrenuo onaj prokleti brojač."

Jedini čovjek koji pisma nije slao, a vjerojatno je trebao, bio je menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson. Zadovoljan predblagdanskom formom Uniteda bio je uvjeren kako će njegova momčad iz susreta sa Sunderlandom i Birminghamom odnijeti svih šest bodova. Prvi dio plana uspješno je odrađen, Sunderland je šaptom pao, ali s novim gostovanjem vratio se i stari problem.

Čak sedam od osam ovosezonskih gostovanja Manchester United okončao je remijem, uključujući i sinoćnjih 1:1 s Birminghamom, pa je teško ne postaviti pitanje: kako je, pobogu, Manchester United vodeća momčad lige? Još je teže ne postaviti pitanje kako je moguće da britanska inačica USKOK-a i dalje ne reagira. Tolikim brojem ishoda "iz 2 u X" ne bi se posramila niti Hrvatska nogometna liga.

Sudačka nadoknada

Iako ste video koji slijedi nedvojbeno već vidjeli, nije na odmet ponoviti ga još jednom za one koji zbog šećerne kome tijekom proteklih sedam dana nisu mogli niti sjesti pred računalo. Alex Ferguson prezentirao je klupskim čelnicima diljem svijeta kako se valja ophoditi s novinarima koji izvrću činjenice i iznose neistine.

Menadžer Uniteda hladnokrvno je sjeo pred predstavnike sedme sile i mirnim glasom predstavio im pravila: ili pišite istinu ili nećete biti dobrodošli na press konferencije. Zamislite svijet u kojem bi Zdravko Mamić umjesto primitivnih ispada pribjegavao civiliziranom ultimatumu: ili radite po pravilima ili vas ovdje neće biti. Problem je jedino u tome što bi se nakon nekoliko mjeseci Dinamove prostorije mogle značajno isprazniti, a Sportnetovi novinari se pitati gdje su nestali njihovi kolege.

Tottenham je na Villa Parku u nedjelju došao do super važne pobjede, a pred sam kraj utakmice Harry Redknapp je odlučio da ima što reći Robertu Piresu, koji je prethodno tražio (nepostojeći?) prekršaj. Dvojica veterana engleskog nogometa, od kojih jedan iz neobjašnjivih razloga još uvijek igra, porječkali su se uz aut liniju, a u pozadini Rafael van der Vaart je za to vrijeme provjeravao stanje obiteljskih dragulja.

Već sam vas navikao na povremeno praćenje bivših premierligaških zvijezda, pa tako ne smijem zaboraviti spomenuti kako je Rafael Benitez pod božićnu jelku dobio otkazno pismo Intera i ponovno, drugi put u samo šest mjeseci, nema posao. Tu vijest s oduševljenjem su dočekali neki navijači Liverpoola, koji su ogradu njegova doma u Wirralu prekrili pozivima za povratak na Anfield.

Slika 1 od 1.

"Rafa, molim te, vrati se kući" i "Sve što želim za Božić je Rafa" sigurno nisu poruke koje će razveseliti Roya Hodgsona, a kakav je Benitez gospodin dokazao je time što je novinaru Sky Sportsa utaborenom pred njegovim domom donio šalicu kave. Nećemo spominjati da se radi o besramnoj kopiji geste kojom je novinare prošle sezone razveselio bivši menadžer West Hama Gianfranco Zola.

Nakon nogometom bogatog blagdanskog tjedna, dopustite da dovršim ovotjedno izdanje kolumne i barem nakratko predahnem. Kako će sljedeće druženje biti u 2011. godini, ovim putem želim vam sretnu i uspješnu novu godinu, a svima nama zajedno još puno odličnih utakmica, prvoklasnih uzbuđenja i puno novih izdanja Engleskog pacijenta.

Smiješno vam je? Zločesti ste.

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 66:16-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 66:16-101

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.12.2010. u 10:18
    konačno ćlanak kao iz prvih dana...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.12.2010. u 10:03
    Mail adrese su ludilo, numerouno i francuski ronaldo....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.12.2010. u 08:18
    hrabro srce iz videa je u engleskoj već 30 godina, a još nije naučio jezik. konta li itko njega išta šta priča??? pa i rooney i ekipa iz engleske sigurno imaju prevoditelja.
    Obrisan korisnik
  • Share29.12.2010. u 23:42
    Nađu li lijeka dječjim bolestima i stanu na kraj porazima poput onih od Newcastlea ili West Bromwich Albiona, susret s Manchester Unitedom krajem travnja sljedeće godine mogao bi nositi posebnu težinu. Izgleda nisu i nece naci
    Share
  • Obrisan korisnik29.12.2010. u 17:28
    Odličan članak,kao i uvijek :)
    Obrisan korisnik