Nogomet

Tako je dobro vidjeti vas opet...

Marin Vuković • srijeda, 22.08.2012.
Tako je dobro vidjeti vas opet...

Premda se živa u termometru i dalje čvrsto drži tropskih vrijednosti, a nemaštoviti i šablonski prilozi u informativnim emisijama i dalje upozoravaju kako treba piti vodu, izbjegavati sunce i disati najmanje 12 do 18 puta u minuti, početak nogometne sezone jasan je znak kako će lišće uskoro požutjeti, kišni oblaci prekriti modri nebeski svod, a Manchester City se prošetati ligom kao nikad dosad.

Ako ste svoj teško stečeni i žuljavim prstima zarađeni godišnji odmor, baš poput bivšeg premijera i glavnog optuženika u najvećem kriminalnom pothvatu od neovisnosti jedine nam države, proveli na ljepšoj od dvije obale Jadranskog mora, jamačno ste zamijetili mišićavog i preplanulog muškarca apolonskog izgleda koji se na prepunoj pješčanoj plaži s koktelom u jednoj, a olovkom u drugoj ruci, potpisuje na tijela zamamnih djevojaka dok jednom nogom vješto tehnicira loptom, a drugom čvrsto stoji na zemlji.

Prva i logična asocijacija morala je biti: "Ovo je sigurno Engleski pacijent, ne smijem propustiti priliku naći se u njegovoj blizini i osjetiti djelić aure kojom hipnotizira svoje sljedbenike i na Facebooku ih navodno, ali nikad nedvojbeno dokazano, okuplja u kult sa samo jednim ciljem – da postanu navijači Manchester Uniteda."

Nažalost, štovani prijatelji engleskog nogometa, ovoga puta niste mogli biti dalje od prave istine. Nakon šokantnog završetka minule sezone Premier lige i tragične pogibije šalice s kojom sam dijelio dobro i zlo, stigli su me demoni prošlosti.

Europsko prvenstvo još sam kako-tako pregurao, no suočen s činjenicom da se ni United, a niti engleska reprezentacija nisu okitili srebrninom, shvatio sam da se bez pomoći liječnika i farmaceutske industrije ne mogu nositi s onim što donosi sutra. I tako, dok ste vi putem malih ekrana i Sportneta pratili kako vrhunski sportaši suprotno savjetima stomatologa grickaju svoje londonske medalje, dok ste pokušavali shvatiti zašto se jedan hrvač posred strunjače odjednom naguzio drugome i tko je sad pak taj Giovanni Cernogoraz, u Klinici za navikavanje na gubitak naslova prvaka moderna je medicina iglama i sondama probadala integritet vašeg kolumniste.

Nakon brojnih uboda i "-skopija" kojima ne želite znati prefiks, ljudi u bijelim kutama došli su do jednoglasnog zaključka: osim zabrinjavajuće razine trombocityja i teškog gastromanchesteritisa, Engleskom pacijentu nije baš ništa. Na vašu (ne)sreću i pod uvjetom da ne zaboravim svakih 12 sati uzeti propisane mi medikamente, i ove ću sezone zajedno s vama pratiti zbivanja u najboljoj, najuzbudljivijoj i najneizvjesnijoj ligi Sunčeva sustava (ne pronađe li u međuvremenu robot Curiosity kakvo atraktivnije nogometno natjecanje na dalekom nam planetu Marsu), ma što Messi i Ronaldo imali reći o tome.

Jedina prava prognoza sezone (tm)

Dok stvaram ove retke, svjestan sam da nema tog simpatizera engleskog nogometa koji u glavi već sada nije posložio scenarij sljedećih 37 kola. Dojmovi se slažu, emocije se sliježu i već prvo kolo mnogima će poslužiti kao temelj za prognozu čitave sezone, pa zašto bi onda Engleski pacijent bio iznimka?

Bacimo stoga kratak, a zapravo nevjerojatno opširan pogled na sve sudionike 21. izdanja Premier lige i prognozirajmo im na temelju prvoga kola neminovnu budućnost, koja će jednako tako neminovno poprimiti posve suprotan smjer od onoga kojeg Engleski pacijent predvidi.

ARSENAL
Prije nego krenu optužbe kako sam se, evo, i ove sezone odmah uhvatio Arsenala, dopustite da u svoju obranu podignem udžbenik iz osnovne škole i ukažem na činjenicu da abeceda već jedno duže vrijeme počinje slovom A, a tako će vjerojatno i ostati. Međutim, nisam vam zamjerio, nagle reakcije i nervoza posve su razumljive jer Arsenal je i ove godine zadržao tradiciju prodaje svojih kapetana i perjanica iz protekle sezone.

Na stranu to što će Alex Song karijeru nastaviti grijanjem Barcelonine klupe, no sljedbenike Topnika malo je više zasmetao transfer Robina van Persieja u Manchester United. Uglas su kritizirali Arsenea Wengera, poručivši mu kako se najvećem rivalu ne prodaju igrači, a ja u toj teoriji nalazim dvije rupe.

Kao prvo, Manchester United već je Arsenalu prodao Mikaela Sylvestrea, pa je red da se i Topnici na neki način oduže, a kao drugo: Arsenal već neko vrijeme ne spada u najveće rivale Manchester Uniteda, otprilike od trenutka kada su zdravlje svog bankovnog računa proglasili važnijim od plasmana u ligi.

Bilo kako bilo, Songa i Van Persieja više nema, no Wenger nije ponovio pogrešku iz prošle sezone, kada je suočen s odlascima Samira Nasrija i Cesca Fabregasa 31. kolovoza u 23 sata i 59 minuta kupio po sistemu "daj što je ostalo". Lukavi Francuz ovoga se puta osigurao i vrlo pametno trgovao, te doveo Santija Cazorlu, Oliviera Girouda i Lukasa Podolskog, koji bi se mogli pokazati istinskim pojačanjima, uz još potencijalnih dolazaka do kraja prijelaznog roka.

Arsenal nije oduševio u svom prvom nastupu, odigrali su tek 0:0 sa Sunderlandom, ali to ne treba poslužiti kao smjernica cijele sezone. Cazorla ima potencijal postati hit igračem, a podijele li Podolski i Giroud po pola Van Persiejev učinak iz prošle sezone, eto Arsenala opet pri vrhu ljestvice.

Došli: Santi Cazorla (Malaga), Olivier Giroud (Montpellier), Lukas Podolski (Köln)

Otišli: Alex Song (Barcelona), Robin van Persie (Manchester United), Gavin Hoyte (Dagenham), Manuel Almunia (Watford), Joel Campbell (Real Betis), Denilson (Sao Paulo), Ryo Miyaichi (Wigan), Kyle Bartley (Swansea).

Jedina prava prognoza (JPP): Četvrto mjesto, za dlaku.

ASTON VILLA
Slavni klub iz Birminghama ove se sezone riješio najveće napasti i najveće opasnosti po svoju egzistenciju: s mjesta menadžera ni 24 sata po završetku sezone smijenili su Alexa McLeisha, kojemu ipak nije pošlo za rukom u dvije uzastopne sezone u drugu ligu poslati oba prvoligaša iz Birminghama.

Umjesto McLeisha na Villa Park stigao je Paul Lambert, nekadašnji osvajač Lige prvaka i čovjek koji je prije dvije sezone dovukao Norwich do Premier lige i tamo ga uspio i zadržati. Doduše, kako je Norwich na kraju sezone bio bolje plasiran od Aston Ville i općenito igrao daleko bolji, atraktivniji i efikasniji nogomet, uz Lambertov ću potez dopisati nekoliko upitnika i nadati se kako na kraju sezone neće požaliti zbog svoje odluke.

Štoviše, Villa je proteklu sezonu okončala upravo porazom od Norwicha, ali mu je svejedno uspjela oteti trenera, koji je potom ovu sezonu otvorio porazom od West Hama. U prijelaznom roku tržio je gotovo isključivo u Nizozemskoj, pa valja zaključiti kako Villa ima novca samo za skautiranje po Eredivisie.

Došli: Ron Vlaar (Feyenoord), Karim El Ahmadi (Feyenoord), Matthew Lowton (Sheffield United), Brett Holman (AZ Alkmaar).

Otišli: James Collins (West Ham), Carlos Cuellar (Sunderland), Emile Heskey.

JPP: 17. mjesto

CHELSEA
Ispadanjem Boltona i Blackburna iz Premier lige nastala je nestašica klubova koji počinju slovom B, pa se odmah selimo na Stamford Bridge, u redove aktualnog europskog prvaka koji je sezonu otvorio vrlo dobrim nastupom u Wiganu i naznakom kako bi ova sezona mogla ponuditi znatno više na domaćem planu.

Novinari, analitičari, stručnjaci, treneri, fizioterapeuti i klupske čistačice već godinama trube kako učestalim mijenjanjem trenera jednostavno ne možete polučiti velike rezultate. Onda je Chelsea osvojio naslov prvaka Europe i stvorio novu teoriju koja kaže da trenera zapravo treba mijenjati sve dok ne dođe jedan koji će osvojiti Ligu prvaka.

Robertu di Matteu sada je ponuđeno stalno radno mjesto, no povijest ga uči kako se ne treba previše opustiti jer ako neće on osvojiti naslov prvaka, negdje u svijetu postoji trener koji hoće i Roman Abramovič će ga pronaći, makar mu za to trebalo sedam pokušaja.

Baš poput susjeda sa Emiratesa, Chelsea je također ostao bez udarne igle, pa će nam trebati neko vrijeme da se naviknemo na Premier ligu bez Didiera Drogbe, no Abramovič je taj odlazak spremno dočekao i za sitnih 32 milijuna funti iz Lillea dovukao čovjeka koji nosi ime glavne protagonistice nekadašnje sapunice Santa Barbara.

Međutim, nije stvar u imenu, već u prezimenu. Jer da ste kojim slučajem ludi znanstvenik koji u podzemnom laboratoriju kuhanjem genetskog materijala pokušava stvoriti napadača od kojeg će drhtati svijet, vjerojatno biste mu nadjenuli prezime Hazard. Neugodni je Belgijac već u prvom kolu pokazao kako bi za svoje protivnike mogao predstavljati utjelovljenje svoga prezimena, a Chelsea odvesti pred vrata – svog imena.

Došli: Eden Hazard (Lille), Oscar (Internacional), Marko Marin (Werder), Thorgan Hazard (Lens)

Otišli: Didier Drogba (Shanghai Shenhua), Salomon Kalou (Lille), Jose Bosingwa (QPR), Romelu Lukaku (WBA), Kevin de Bruyne (Werder), Sam Hutchinson (Nottingham Forest), Thibaut Curtois (Atletico Madrid), Jacob Mellis (Barnsley), Josh McEachran (Middlesbrough)

JPP: Treće mjesto.

EVERTON
Da predstavljanje Evertona započnem i završim činjenicom da su u prvom kolu nadigrali i pobijedili Manchester United, bilo bi već dovoljno, no trupama Davida Moyesa svakako valja dati nešto više pozornosti i dužnoga poštovanja. Everton je uoči nove sezone uspio zadržati gotovo sve ključne igrače, a uz vječno ograničen budžet čak se i pojačati i bit će zanimljivo vidjeti je li u gradu Liverpoolu doista došlo do smjene na tronu ili je prošlosezonski plasman Toffeesa iznad Redsa bio tek iznimka.

Već godinama Moyesovu momčad bije glas da iznimno loše započinju sezonu i hvataju zamah tek u njenoj drugoj polovici, no kada već u prvih 90 minuta zasluženo srušite jednog od kandidata za naslov prvaka, o lošemu startu više nema govora. Nadajmo se samo da to ne znači lošiju drugu polovicu sezone, a jednako tako se nadamo još jednoj plodnoj sezoni hrvatskog napadača Nikice Jelavića.

Došli: Steven Pienaar (Tottenham), Steven Naismith (Glasgow Rangers), Kevin Mirallas (Olympiakos)

Otišli: Jack Rodwell (Manchester City), Tim Cahill (New York), Adam Forshaw (Brentford), James Wallace (Tranmere), Joao Silva (Levski), Joseph Yobo (Fenerbahce), James McFadden, Marcus Hahnemann.

JPP: Sedmo mjesto

FULHAM
Momčad s Craven Cottagea jedna je od onih za koju iz sezone u sezonu znate što će otprilike ponuditi. Bit će tu iznenađujućih pobjeda, bit će nepotrebnih poraza, bit će i pregršt remija i sezonu će bez većih trzavica završiti u gornjem dijelu donje polovice ljestvice. Međutim, ovoga puta barem što se tiče hrvatskih simpatizera Premier lige, imat će i jedan novi začin: Mladena Petrića.

Neopravdano zaboravljeni hrvatski reprezentativac pokazao je da u njegovom oružju još uvijek ima baruta i s dva pogotka i jednom asistencijom upisao jedan od ljepših dana svoje karijere. Nastavi li tako, nitko sretniji od nas, a ako su glasine istinite, možda mu se pridruži i Eduardo da Silva.

Crolham? Crofulham? Fulhatia? Hm, ne zvuči baš kao Crottenham…

Došli: Mladen Petrić (HSV), Hugo Rodallega (Wigan), George Williams (MK Dons), Sascha Reiter (Köln)

Otišli: Dickson Etuhu (Blackburn), Marcel Gecov (Gent), Andrew Johnson (QPR), Danny Murphy (Blackburn), Pavel Pogrebnjak (Reading), Bjorn Helge Riise, Orlando Sa.

JPP: 12. mjesto

LIVERPOOL
Kad vam sezona počne raspadom sustava na Hawthornsu i kada nada s početka sezone utihne već nakon 90 minuta, jasno vam je da na Anfieldu opet nešto gadno ne štima. Kenny Dalglish zamijenjen je Brendanom Rodgersom, koji je odgovoran za renesansu Swanseaja, ali koji će neminovno shvatiti da velški Labudovi nemaju previše dodirnih točaka s poznatom liverpulskom pticom.

"Ne možete okrenuti kruzer poput malog glisera", kazao je vlasnik kluba John Henry, uporabivši metaforu svojstvenu ljudima koji imaju puno novca, namjeravajući zapravo reći kako promjene i rezultati ne mogu doći preko noći. Zlobni su jezici požurili kazati kako kruzer doista nije moguće brzo okrenuti, ali ga je zato moguće relativno efikasno i brzo potopiti, no za dobrobit institucije engleskog nogometa valja se nadati kako neće doživjeti sudbinu Titanica.

Tri prema nula za West Bromwich Albion doista ružno zvuči, no kapetan Steven Gerrard tvrdi kako taj rezultat ne odražava pravo stanje stvari. Ima pravo, mogli su Baggiesi slaviti i 7:2, da je Luis Suarez barem dva od 147 pokušaja prema vratima pretvorio u pogodak. Gledajmo to s vedrije strane: niti jedna lopta nije odsjela na vratnici ili gredi.

Mjesta očajavanju nema, a Brendanu Rodgersu valja dati vremena. Dobre su vijesti da je Daniel Agger odbio transfer u Manchester City, kazavši da bi radije ostao na Anfieldu, a tu je sada i zdravi Joe Cole. Loše su pak vijesti da je Agger već u prvoj utakmici zaradio crveni karton, a Cole ozlijedio zadnju ložu.

Došli: Joe Allen (Swansea), Fabio Borini (Roma), Oussama Assaidi (Heerenveen)

Otišli: Dirk Kuyt (Fenerbahce), Craig Bellamy (Cardiff), Alberto Aquilani (Fiorentina), Maxi Rodriguez (Newell's Old Boys), Fabio Aurelio (Gremio), David Amoo (Preston North End), Stephen Darby (Bradford)

JPP: Osmo mjesto

MANCHESTER CITY
Nakon što se preplanuo od talijanskoga sunca vratio s godišnjeg odmora, Roberto Mancini ostao je zaprepašten činjenicom da mu u svlačionicu nije ušao nijedan novi igrač. Naviknut na prosječnu potrošnju od milijarde funti po prijelaznom roku, smjesta je naredio klupskim strukturama da se pozabave pojačanjima, pa je iz Evertona reda radi doveden Jack Rodwell, koji je potom Southamptonu servirao loptu za kontru iz koje je City primio pogodak.

Bez obzira na probleme, City je zbio redove i izvukao rezultat u prvome kolu te pobjedom krenuo u obranu naslova prvaka, a svi kažu da je obrana naslova teža od njegova osvajanja. Blue Moon će to imati prilike osjetiti na svojoj koži, no kadar kojim raspolažu jamstvo je da će i ove sezone biti glavni favoriti za najviši plasman.

S time se naravno ne slaže i Mancini, koji je već uoči prvoga kola stao piliti naopako, pa je kao glavne favorite još jednom istaknuo susjede s Old Trafforda, one iste koji su se usrali i ispustili osam bodova prednosti šest kola prije kraja.

Pili naopako usprkos, ako je gledao ogled Evertona i Uniteda, Mancini ima točno devet dana da u svoje redove dovede Marouanea Fellainija. Dokazano je, niti jedan mu Unitedov igrač ne može ama baš ništa.

Došao: Jack Rodwell (Everton)

Otišli: Wayne Bridge (Brighton), Owen Hargreaves, Vladimir Weiss (Pescara), Greg Cunningham (Bristol City), Gunnar Nielsen, Stuart Taylor (Reading)

JPP: Prvo mjesto

MANCHESTER UNITED
Muko moja! Klub zbog kojeg ću prije kraja životnog puta vjerojatno završiti u kakvom sanatoriju i odjeven u pohabani dres Erica Cantone pjevušiti navijačke pjesmice dok čelom udaram o tapecirani zid prostorije, ove se sezone nalazi pred pravim izazovom. Glasni susjed više nije samo glasan, već je i jasan u svojim nakanama, a Alex Ferguson nije čovjek koji poraz prihvaća kao dio svakodnevice i ove će sezone učiniti sve kako bi trofej prvaka vratio u vitrine Old Trafforda, ma koliko minuta sudačke nadoknade bilo potrebno.

Dolazak Shinjija Kagawe prvi je transfer nekog azijskog nogometaša čiji cilj nije isključivo prodaja dresova na najmnogoljudnijem kontinentu, no Japanac zasad djeluje mlako i tek treba pokazati barem djelić onoga što je pokazivao u žutom dresu Borussije.

Kada se činilo da će i ovaj prijelazni rok na Old Traffordu proći u uobičajenom tonu (samo vi ostali kupujte, mi ćemo od mladunčadi napraviti rezultat), Ferguson je iz rukava izvukao džokera i u napadačkoj liniji upario dvojicu najefikasnijih napadača protekle sezone.

Pomoglo je i priznanje Robina van Persieja da u sebi u zatočeništvu drži malenog dječaka kojeg uvijek pita za mišljenje, a ovaj put dječak je skandirao Unitedovo ime. Vjerojatno je riječ o ovome dječaku koji nosi dres Manches… hm, čekajte.

Slika 3 od 3.

Pitanje koje se nameće samo po sebi glasi: jesu li Fatman i Robin u napadu dovoljni za naslov prvaka? United se još jednom nije pojačao tamo gdje je najtanji, u središtu veznoga reda, te će i ovu sezonu morati izgurati s Paulom Scholesom i Ryanom Giggsom. Ah, da… iz Vitessea će stići i lijevi bek Alexander Büttner, o kojemu možda dosta govori podatak da u nizozemskoj sportskoj javnosti vlada šok i nevjerica, uz istragu kakve se to vode napio Unitedov skaut koji je u ni po čemu posebnom 23-godišnjaku vidio igrača za Old Trafford. Neka ih netko demantira, smjesta.

Možda najbolji dokaz da je United u sezonu ušao posve nepripremljen i da su mozgovi njegovih djelatnika i dalje na godišnjem odmoru predstavlja i sljedeći detalj. Nepoznat netko u Unitedovoj tiskari stigao je na posao u alkoholiziranom stanju i brazilskog veznjaka preimenovao u Andesron, pa nije ni čudo da će Fellaini unucima pričati kako je jednu veliku momčad činio smiješnom i nemoćnom.

Slika 1 od 1.

Došli: Robin van Persie (Arsenal), Shinji Kagawa (Borussia Dortmund), Nick Powell (Crewe), Alexander Büttner (Vitesse)

Otišli: Ji-Sung Park (QPR), Richie de Laet (Leicester), Matty James (Leicester), Paul Pogba (Juventus), Tomasz Kuszczak (Brighton), Michael Owen, Fabio (QPR), Ben Amos (Hull)

JPP: Drugo mjesto

NEWCASTLE
Zvuči nevjerojatno, ali Newcastle je zadržao gotovo cijelu momčad iz protekle sezone i to se mora naznačiti uspjehom s obzirom da Svrake nisu uspjele izboriti Ligu prvaka. Ostali su čak i Demba Ba i Papiss Cisse, a jedini minus predstavlja činjenica da se klub sa St. James Parka nije posebno niti pojačao.

Budući da će ove sezone prometovati na jednom kolosijeku više i okusiti Europsku ligu, u devet preostalih dana prijelaznog roka valjalo bi svlačionicu pojačati još kojim novim imenom jer zamora materijala će biti i Alan Pardew morat će biti spreman na rotaciju.

Došli: Vurnon Anita (Ajax), Curtis Good (Melbourne Heart), Gael Bigirimana (Coventry), Romain Amalfitano (Reims)

Otišli: Leon Best (Blackburn), Fraser Forster (Celtic), Danny Guthrie (Reading), Peter Lovenkrands (Birmingham), Alan Smith (MK Dons), Ryan Donaldson, Tamas Kadar (Roda)

JPP: Šesto mjesto

NORWICH
Menadžeru Chrisu Hughtonu solidno je išlo u Newcastleu, no tamo nije uspio pronaći svoje mjesto pod suncem. Odlaskom Paula Lamberta u Aston Villu otvorila mu se mogućnost da pokaže što zna u redovima Kanarinaca, no da će posao biti iznimno težak pokazala je već uvodna petarda na Craven Cottageu u kojoj je prste imao i naš Mladen Petrić.

Norwich je navikao na uspjehe pod vodstvom Paula Lamberta i očekivanja će biti velika, no bojim se da bi ove sezone mogli voditi bitku za opstanak.

Došli: Sebastien Bassong (Tottenham), Robert Snodgrass (Leeds), Michael Turner (Sunderland), Jacob Butterfield (Barnsley), Steven Whittaker (Glasgow Rangers), Javier Garrido (Lazio)

Otišli: Andrew Crofts (Brighton), Adam Drury (Leeds), Aaron Wilbraham (Crystal Palace), Zak Whitbread (Leicester), Josh Dawkin, Daniel Ayala (Notthingam Forest)

JPP: 16. mjesto

QUEENS PARK RANGERS
Klub dubokoga džepa ovoga je ljeta solidno trgovao, ali je propustio riješiti se najveće rupe, one na klupi. Mark Hughes i dalje će voditi momčad koja usprkos praktički neograničenom budžetu i podršci vlasnika uspijeva već u prvom kolu pred vlastitim navijačima doživjeti poraz od 5:0.

Greška je, naravno, u igračima koji "nisu stajali dovoljno blizu lopti" ili "nisu ispunili ono što se od njih očekivalo", sram bilo onoga tko je i na trenutak pomislio da Hughes ima kakve veze s porazom.

Dobra je vijest što je Joey Barton zbog budalaština iz posljednjeg kola prošle sezone kažnjen s 12 utakmica suspenzije, pa će pasti i broj crvenih kartona. Barton će po svemu sudeći biti posuđen Marseilleu, čiji se navijači hvataju za glavu i najavljuju blokade prometnica. Zasad je u protestima najdalje otišao navijač koji je na Twitteru doživio slom živaca.

Slika 2 od 2.

Došli: Junior Hoilett (Blackburn), Ji-Sung Park (Manchester United), Samba Diakite (Nancy), Robert Green (West Ham), Ryan Nelsen (Tottenham), Andy Johnson (Fulham), Fabio (Manchester United), Jose Bosingwa (Chelsea)

Otišli: Paddy Kenny (Leeds), Heidar Helguson (Cardiff), Rowan Vine (St. Johnstone), Peter Ramage (Crystal Palace), Danny Gabbidon, Danny Shittu, Fitz Hall, Garry Borrowdale, Lee Cook, Patrick Agyemang, Akos Buszaky

JPP: 15. mjesto

READING
Reading je postigao ogroman uspjeh povratkom u Premier ligu, no Reading je ujedno i ready za povratak u niži rang natjecanja. Premda ima bogatog vlasnika, koji je već ubrizgao dio svojih financija u pojačanja, nisu me uspjeli uvjeriti da će kroz dugačku i napornu sezonu uspjeti namaknuti potrebnih 40 bodova.

A ako nisu uvjerili mene, vjerojatno neće ni vas…

Došli: Pavel Pogrebnjak (Fulham), Adrian Mariappa (Watford), Chris Gunter (Nottingham Forest), Pierce Sweeney (Bray Wanderers), Danny Guthrie (Newcastle), Garath McCleary (Nottingham Forest), Nick Shorey (WBA), Stuart Taylor (Manchester City)

Otišli: Michail Antonio (Sheffield Wednesday), Tomasz Cywka (Barnsley), Brian Howard, Andy Griffin, Jack Mills, Joseph Mills (Burnley).

JPP: 20. mjesto

SOUTHAMPTON
"To je ponuda koja se ne može odbiti, dat će mi jako puno novca", kazao je igrač Bologne Gaston Martinez koji bi ovih dana trebao postati najnovija prinova Southamptona. Hoće li (pre)iskreni Martinez biti dovoljan da Saintse i zadrži u Premier ligi, nisam posve siguran.

U samo dvije sezone Southampton je prevalio put od stečaja i trećeligaškog društva do premierligaškog raja, no baš poput Readinga mogli bi osjetiti da u najvišem rangu engleskog nogometa puno manje pogrešaka prolazi nekažnjeno.

Došli: Jay Rodriguez (Burnley), Paulo Gazzaniga (Gillingham), Steven Davis (Rangers), Nathaniel Clyne (Crystal Palace)

Otišli: Dan Harding (Nottingham Forest), Bartosz Bialkowski (Notts County), Lee Holmes (Preston North End), Ryan Doble (Shrewsbury), David Connoly, Radhi Jaidi, Aaron Martin, Tommy Forecast (Gillingham)

JPP: 18. mjesto

STOKE CITY
Možda najveći kompliment koji bih mogao udijeliti Stoke Cityju je onaj kako se više nitko s početkom sezone ne pita hoće li Pottersi ostati u Premier ligi, već koliko bi bolje plasirani mogli biti u odnosu na prošlu sezonu.

Klub s definitivno jednog od najglasnijih stadiona na Otoku zadržao je sve ključne igrače, riješio se viškova i ponešto se, ali ne pretjerano, i pojačao. To znači da ćemo i tijekom ove sezone gledati utakmice po već prokušanom receptu: baražno zasipanje protivničkog šesnaesterca loptama u blizinu vratara (rukom ili nogom, posve je svejedno), a potom masovno premlaćivanje nemoćne suparničke "jedinice" laktovima, tvrdim glavama ili kakvim drugim dijelom tijela, prije neminovnog, gotovo ragbijaškog prebacivanja lopte preko gol linije.

Došli: Michael Kightly (Wolverhampton), Geoff Cameron (Houston Dynamo), Jamie Ness (Glasgow Rangers), Goran Popov (Dynamo Kijev)

Otišli: Danny Collins (Nottingham Forest), Jonathan Woodgate (Middlesbrough), Andrew Davis (Bradford), Salif Diao, Ricardo Fuller, Tom Soares, Louis Moult

JPP: Deveto mjesto

SUNDERLAND
Martin O'Neill veliki je radnik i nema sumnje da će i ove sezone prenijeti dio svoga optimizma i entuzijazma i na igrače, te zadržati Sunderland bliže sredini ljestvice. Sunderland nije puno trgovao, doveli su tek Carlosa Cuellara iz Aston Ville i Louisa Sahu, kako bi klupski liječnici stalno imali nekoga posla.

Došli: Carlos Cuellar (Aston Villa), Louis Saha (Tottenham)

Otišli: Asamoah Gyan (Al-Ain), Marcos Angeleri (Estudiantes), Michael Turner (Norwich), George McCartney (West Ham), Michael Liddle (Accrington), Jordan Cook (Charlton), Craig Gordon

JPP: 14. mjesto

SWANSEA
Brendan Rodgers? Gylfi Sigurdsson? Joe Allen? Ta, tko se više sjeća tih imena? Labudovi sa stadiona Liberty već od prvoga kola imaju novog junaka, Miguela Michua, koji je utkao dva pogotka u sjajnu uvodnu pobjedu od 5:0 i vratio optimizam u momčad koju je napustio i menadžer, ali i nekolicina ključnih igrača.

Dodamo li tome Michaela Laudrupa, koji će pokušati dostojno odmijeniti Rodgersa i koji izgleda kao da bi svakoga trena mogao odjenuti dres i pokazati ovim mladićima kako se nekad igralo, Swanseajeva budućnost opet izgleda svijetlo.

Došli: Miguel Michu (Rayo Vallecano), Jose Manuel Flores (Genoa), Jonathan de Guzman (Villareal), Kyle Bartley (Arsenal), Jamie Proctor (Preston)

Otišli: Joe Allen (Liverpool), Gylfi Sigurdsson (Tottenham), Ferrie Bodde, Casey Thomas, Joe Walsh, Scott Donelly.

JPP: 11. mjesto

TOTTENHAM
Spursi su se nakon dugo vremena riješili prefiksa "Cro" i sada je jasno da će im prodaja dresova i gledanost na području Republike Hrvatske značajno pasti. Luku Modrića već su prodali Realu, premda u javnosti zadržavaju privid vještih i krutih pregovarača, pa ćemo prvi put nakon dugo godina Tottenham ponovno gledati tek kao – Tottenham.

Premda mi i dalje nije jasno zbog čega je nogu dobio Harry Redknapp, sada to više nije ni bitno, jer na White Hart Laneu stanuje novi menadžer, Andre Villas-Boas. Portugalac je od Abramovičeve cipele u stražnjicu puno naučio, naporno je radio i promjene su vidljive već na prvi pogled. Umjesto besprijekorno ispeglanog odijela i žniranac-kravate, Villas-Boas se okrenuo sportskoj casual garderobi, pa utakmice s klupe prati u polo majici i uz znatno manje plesa.

Što se igre tiče, usprkos uvodnom porazu sjest će to na svoje mjesto i Tottenham će imati zadovoljavajuću sezonu, premda u Ligu prvaka neće ući. Do jučer je donekle zabrinjavao nedostatak širine u napadu, no Emmanuel Adebayor riješio se okova Manchester Cityja i potpisao novi ugovor.

Došli: Jan Vertonghen (Ajax), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim), Emmanuel Adebayor (Manchester City)

Otišli: Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Steven Pienaar (Everton), Niko Kranjčar (Dynamo Kijev), Ryan Nelsen (QPR), Ben Alnwick (Barnsley), Louis Saha (Sunderland), Bongani Khumalo (PAOK), Massimo Luongo (Ipswich), Ryan Fredericks (Brentford)

JPP: Peto mjesto

WEST BROMWICH ALBION
Još jedan u nizu klubova koji su promijenili menadžera, jer Baggiese će od ove sezone voditi Steve Clarke, koji je već u prvom kolu pobrao gomilu pozitivnih bodova sjajnom predstavom i pobjedom nad Liverpoolom. Clarkeu je svakako pomoglo što je proteklu sezonu proveo upravo u Liverpoolu, kao asistent Kennyja Dalglisha, pa crvenu momčad poznaje do najsitnijih detalja.

Premda svojim rosterom to možda i ne zaslužuju, po prvi put u životu bit ću optimist i Baggiesima namijeniti točno sredinu ljestvice.

Došli: Ben Foster (Birmingham), Markus Rosenberg (Werder), Claudio Yacob (Racing), Romelu Lukaku (Chelsea), Yassine El Ghannasy (Gent)

Otišli: Keith Andrews (Bolton), Joe Mattock (Sheffield Wednesday), Nicky Shorey (Reading), Marton Fulop (Astera Tripolis), Somen Tchoyi, Paul Scharner, Simon Cox (Nottingham Forest)

JPP: 10. mjesto

WEST HAM
Da je u nogometnom svijetu pravde, nekim bi dekretom trebalo odrediti da West Ham, kao ni mnogi drugi velikani engleskog nogometa jednostavno ne smiju ispasti iz lige. To se, međutim, neće dogoditi nikada, pa su Čekićari prošlu sezonu morali provesti u nižem razredu i izboriti se za povratak među najbolje što im je na kraju i pošlo za rukom.

Sudeći po vrlo prometnom prijelaznom roku, ovdje namjeravaju i ostati, no možda više od svega veseli povratak Sama Allardycea među premierligaške menadžere. Možda u karijeri i nema zvjezdanih uspjeha, no njegov stil, način vođenja momčadi, njegove izjave i način na koji žvače žvakaće gume svakako su nam nedostajali.

Došli: Modibo Maiga (Sochaux), Alou Diarra (Marseille), James Collins (Aston Villa), Stephen Henderson (Portsmouth), George McCartney (Sunderland), Raphael Spiegel (Grasshoppers), Jussi Jaaskelainen (Bolton), Mohamed Diame (Wigan)

Otišli: Robert Green (QPR), Julien Faubert (Elazgispor), Frank Nouble (Wolverhampton), Freddie Sears (Colchester), Abdoulaye Faye (Hull), John Carew, Papa Bouba Diop, Ravel Morrison (Birmingham)

JPP: 13. mjesto

WIGAN
Dobri, stari Wigan. Sezonu će vrlo vjerojatno otvoriti sa sedam od mogućih 36 bodova, na Božić zauzimati jedno od posljednja tri mjesta i još jednom prizvati statistiku koja kaže da 92,67 posto momčadi u toj situaciji ne zadrže prvoligaški status. Onda će doći posljednjih pet kola i Wigan će upisati pet uzastopnih pobjeda, usput nekom pretendentu na naslov prvaka oteti važne bodove i osigurati još jednu, osmu po redu sezonu u najvišem razredu.

Za Roberta Martineza, dakle, ne bi trebalo biti zime, kad bi sve gore navedeno doista tako i ispalo. Prava je istina da ne vjerujem u još jedan, tko zna koji po redu čudesan spas Wigana i sljedeće bismo ih sezone mogli gledati u Championshipu, posebno ako do kraja kolovoza ostanu bez Victora Mosesa.

Došli: Arouna Kone (Levante), Ryo Miyaichi (Arsenal), Ivan Ramis (Mallorca), Fraser Fyvie (Aberdeen)

Otišli: Chris Kirkland (Sheffield Wednesday), Mohamed Diame (West Ham), Hugo Rodallega (Fulham), Hendry Thomas, Steve Gohouri, Jordan Robinson

JPP: 19. mjesto

Sudačka nadoknada

Ima li živih? Ako ima, slijedi sudačka nadoknada koju počinjemo Liverpoolom i njegovim ne baš sjajnim početkom sezone. Međutim, ovoga puta bacit ćemo pogled na klupu, gdje sjedi i vjerojatno će i dalje sjediti najskuplji pričuvni igrač u Premiershipu, Andy Carroll.

Međutim, dok je kamerman pokušao uhvatiti pristojan kadar Carrolla i iz očiju mu pročitati koliko je zadovoljan svojim statusom, uspio je uhvatiti trenutak kada je netko od igrača na klupi "pustio goluba" i suigrače natjerao da zaštite svoje dišne puteve.

Kako to već obično biva, kada zvijezde okrenu leđa svojim klubovima i potraže sreću u nekom drugom podneblju, red je na navijače da svoju frustraciju izraze uništavanjem vlastite imovine. Naglo je stoga proteklih dana porastao broj video zapisa koji oslikavaju ritualno spaljivanje dresova s imenom Robina van Persieja, što zapravo znači da svjesno i namjerno uništavaju nešto što su ne tako davno platili pedesetak funti.

Nalazim potrebnim napomenuti kako se baš nitko nije dosjetio spaliti dres Nicklasa Bendtnera, premda je baš ovih dana drsko izjavio kako mu ne pada na pamet vraćati se na taj šugavi Emirates.

Ako ste proteklih dana pratili nogometna zbivanja, sigurno vam nije promakao jedan od najgore izvedenih jedanaesteraca u povijesti nogometne igre. Autor mu je Jonathan Soriano, igra za salzburški Red Bull i dokaz je da u tom klubu i lopte dobivaju krila.

U znak podrške sirotom Sorianu, ovoga su vikenda i u Premier ligi izvedeni jedanaesterci kojih se valja sramiti. Kako je takve trenutke šteta preskočiti, odsad pa do kraja sezone obvezujem se video zapisom ispratiti sve sramotno izvedene jedanaesterce, u nadi kako će barem netko nadmašiti Sorianov debakl. Ovoga tjedna kandidati su Shane Long i David Silva.

Sigurno ste čuli za pravilo koje već neko vrijeme obvezuje igrače da svi dodaci uobičajenoj opremi moraju biti u boji klupskoga dresa. Međutim, sigurno niste znali da se pravilo odnosi čak i na ljepljivu traku kojom ćete omotati gležnjeve, a zajedno s nama to je ovoga vikenda naučio i David Silva kojemu je sudac naredio da bijelu ljepljivu traku na čarapama zamijeni Cityjevom svijetlo plavom. Rizik da Španjolca netko zamijeni za igrača Southamptona u posve crvenoj kombinaciji jednostavno se ne isplati.

Za malo smijeha u utakmici Newcastlea i Tottenhama pobrinuo se i menadžer domaćina Alan Pardew, koji je frustriran procjenom kako lopta nije izašla izvan terena dopustio da ga svladaju emocije, pa je onako "u žaru borbe" malo gurnuo pomoćnog suca. Zbog toga je isključen, pa je ostatak susreta ispratio s tribina, ali se nakon susreta iskreno ispričao sucima i svoj potez nazvao nepromišljenim. Hoće li biti i dodatno kažnjen, odlučit će Savez naknadno, a mi apeliramo da mu oproste.

U kući Nevilleovih zasigurno se s velikim nestrpljenjem očekuju utakmice nakon kojih Gary, komentator Sky Sportsa, mora odraditi intervju s bratom Phillipom, kaptanom Evertona, a kako izgleda uvodni pozdrav nakon utakmice u kojoj je Phillip upravo pobijedio svoj bivši klub i bivši klub brata Garyja, pogledajte u kratkom, ali slatkom video zapisu.

Prije nego se oprostimo, završimo jednom drugoligaškom pričom. Naime, u susretu Capital One Cupa snage su odmjerili Scunthorpe i Derby i odigrali nevjerojatnu utakmicu s čak deset pogodaka u regularnom tijeku i još 13 s bijele točke. Zvuči nevjerojatno, ali Derby je na poluvremenu imao prednost od 3:0, pa potom i 4:1, ali se Scunthorpe vratio, izjednačio na 5:5 i boljim izvođenjem jedanaesteraca prošao dalje.

Usput, pitate li se što je to Capital One Cup, naviknite se na to ime jer od ove sezone to je ime engleskog Liga kupa, kojeg smo zadnjih devet godina nazivali – Carling kupom.

I kako to već biva od početka svijeta, ili barem od onoga trenutka kad sam odlučio kolumne završavati pregledom najboljih pogodaka kola, uživajte u najboljih pet i odmarajte do sljedećeg tjedna. Nakon ove kolumne odmor će trebati i vama, ali i meni.

I prije nego se nađe netko oštroga oka, uvjeren kako je pronašao grešku koja je izmakla radaru Engleskog pacijenta, svjestan sam da je ilustraciju iz zaglavlja kolumne pregazilo vrijeme (ili Robin van Persie, kako hoćete). U najkraćem mogućem roku nosač transparenta u dresu Arsenala bit će zamijenjen sljedećim kapetanom kojeg će Topnici prodati, Thomasom Vermaelenom.

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premier liga

1Manchester City 614:6+814
2Arsenal 612:5+714
3Chelsea 615:7+813
4Liverpool 510:1+912
5Aston Villa 510:7+312
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Brighton & Hove 610:8+29
9Nottingham Forest 66:5+19
10Tottenham 59:5+47
11Manchester United 55:507
12Brentford 68:10-27
13Bournemouth 55:8-35
14West Ham  66:10-45
15Everton 67:15-84
16Leicester City 68:12-43
17Crystal Palace 65:9-43
18Ipswich 53:8-53
19Southampton 52:9-71
20Wolverhampton 55:14-91

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.08.2012. u 16:10
    fulham 12. netko se očito ne razumije u englesku ligu dovoljno. ako dembele i dempsey ostanu najmanje 8.
    Obrisan korisnik
  • Septimus25.08.2012. u 23:17
    pratim redovito kolumnu, malo zabavnog i duhovitog štiva, uvijek dobro dođe, ali pregled utakmice 5-5 je zaista fenomenalan. naravno, da se desilo na balkanu, svi bi "znali" da je štelka, a kad je gore je dio sporta, ali zaista je fenomenalna sportska priča...
    Septimus
  • Obrisan korisnik25.08.2012. u 19:33
    Sportnet ekipa molim vas uvedite ovakvu kolumnu za svaku ligu petice (a i tjedni pregled NBA bi svakako bio veliki korak naprijed, to bi i Pacak i Jurišić odlično radili), evo javljam se odmah za pokrivanje Serie A :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.08.2012. u 17:24
    Prvi put čitam njegov članak i pišam od smijeha. Odličan posao.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.08.2012. u 23:33
    Mislim da podcijenjujete Chelsea, moje je misljenje da mogu u borbu za sami vrh, a skoro sam siguran da ce biti bolje plasirani od uniteda. Usudio bi se reci da s ovakvim hazardom(4 asistencije i 2 izborena penala u 2 utakmice?!?), klasicno dobrom obranom i nekako raznovrsnom sredinom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik