Nogomet

Šušak: "Respektiram Čehe, ali ih se ne bojim!"

Sportnet • utorak, 30.05.2000.


Ivo Šušak (dp)

Druga utakmica mlade reprezentacije Hrvatske ponudila je znatno bolju i agresivniju igru nego što je to bio slučaj protiv Nizozemske dva dana ranije. Španjolska je momčad koja zna igrati, pa je takvo stanje na terenu doprinijelo da se razvije otvorena, brza i atraktivna igra. U analizi utakmice, Ivo Šušak naglasio je zadovoljstvo zbog podizanja forme momčadi, te očekuje još bolje izdanje protiv Čeha, koje respektira, ali pozna i vrijednost svojih igrača.

Nakon prospavane noći izjave su realnije, trezvenije, misli sređene. No, izbornik Ivo Šušak, inače nesklon euforiji i neodmjerenim izjavama, nije "potukao" niti jednu svoju izjavu danu nakon utakmice.

Hrvatska je, slažu se svi, odigrala znatno bolje nego protiv Nizozemske. Igra je bila tečnija, prodornija, agresivnija. Istina, prilika i nije bilo previše, dojam je da su one Španjolaca bile nešto izglednije. U okvir vratiju Hrvati su uputili samo dvije lopte, Španjolci četiri. No, Hrvati su jednom više pucali pored vratiju (6:5). Ukupan omjer udaraca: 9:8 za Španjolsku.

Izbornik Ivo Šušak, kao i svi igrači, ne kriju zadovoljstvo. Istina, priželjkivala se pobjeda, ali neriješen rezultat protiv jake Španjolske ne može se smatrati neuspjehom.

"Nakon prve utakmice i šokantnog rezultata i poraza protiv Nizozemske, najbitnije je bilo podići momčad, ne izgubiti utakmicu. Naravno, pokušali smo sve i da je dobijemo. Imali smo prilike, bilo je igre, rezultat je sasvim realan i, ono što je najbitnije, nije poguban za nas. Da je bilo pogodaka, možda bi to bila i ljepotica dosadašnjeg dijela prvenstva. No, ono što je meni najbitnije je da smo ostali u igri."


Sabolčki vrlo dobro zamijenio Miladina (Snimio: Dražen Patarčić)

Bilo je dosta zdravstvenih problema, bilo je ozljeda, Miladin je izgubljen za ovo prvenstvo...

"Da, to je veliki hendikep za nas, no vidjelo se danas da je Sabolčki odigrao jednu vrlo dobru partiju, što samo potvrđuje da mi imamo zamjenske igrače koji mogu jednako kvalitetno pokriti izostanak bilo kojeg od standardnih igrača."

Na Pletikosi se nisu vidjele nikakve posljedice u spremnosti, čega smo se možda pribojavali nakon utakmice i kikseva protiv Nizozemske. Baš suprotno.

"Da, i to mi je posebno drago, da se vratio Pletikosa i pokazao da su bez temelja bile sumnje i pitanja o njegovoj spremnosti. On je bio jedan od najboljih naših igrača, obavio je ono što svaki vratar mora obaviti na terenu - neutralizirao je nekoliko više nego izglednih prilika Španjolaca."

Slijedi ta posljednja utakmica u skupini, protiv Češke u četvrtak. Njihovi dosadašnji rezultati (1:1 sa Španjolskom, 2:1 s Nizozemskom) pokazuju da neće biti lako.

"Apsolutno respektiram Čehe. Gledao sam snimku njihove utakmice protiv Španjolaca, Vlado Bilić je bio na utakmici Češke i Nizozemske. Radi se o odličnoj momčadi koju nosi 15-ak tisuća njihovih gledatelja, vatrenih navijača. Ali, mislim da imamo momčad koja nije sklona podleći atmosferi, koja može uzeti pobjedu i time realizirati naš prvi i osnovni cilj - plasman na Olimpijske igre. Ova momčad je pokazala da zna biti najbolja u najpresudnijim trenucima. Neće biti lako, ali mislim da imamo snage."

Ne čini li vam se da samo dvojica igrača u srednjem redu, Leko i Vranješ, ne mogu sami. Da bez pomoći, primjerice, Brajkovića, ne mogu dovoljno kvalitetno nositi tu igru protiv veznih igrača suparničke momčadi. Jer, dojam je da sustav 3-4-3, koji zagovarate, često postaje zapravo 5-2-3?

"Ja zagovaram sustav 3-4-3 iz razloga što smo u toj formaciji odigrali svoje najbolje utakmice. I ne samo da smo dobro igrali, nego smo bili i izrazito efikasni. To su utakmic protiv Jugoslavije, Španjolske u Šibeniku, Irske, ... Nažalost, moji igrači još su uvijek zakočeni, postoji jedan strah od udarca sa distance, jer je bilo vidljivo da prostora ima upravo za takve prijetnje suparničkom golu. Inzistirat ćemo na tome, protiv Čeha to bi mogao biti presudan detalj."

Nakon sinoćnjih rezultata Češka je momčad dobila krila, Španjolska se mora vaditi u utakmici s Nizozemcima. Teoretski, Hrvatska još uvijek može biti prva u skupini, ako pobijedi Čehe u zadnjoj utakmici, a Nizozemska i Španjolska remiziraju. Tada bi 4 boda imale Hrvatska, Češka i Nizozemska, Španjolska bi ostala na 3 boda. No, ostavimo kalkulacije, četvrtak će odgovoriti na sva pitanja.

Goran Štimec, Ivana Tomičić

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSlovačka 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!